Barvení vajec, rady?

452
11.4.17 16:26

Barvení vajec, rady

Letos se chystám prvně barvit vajíčka. Co si pamatuji z domova od mamky, tak na nich měla nepěkné fleky od toho jak vajíčko po obarvení položila. Poradíte mi celkově vychytávky jak mít krásně obarveno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5425
11.4.17 16:57
@pufik20 píše:
Letos se chystám prvně barvit vajíčka. Co si pamatuji z domova od mamky, tak na nich měla nepěkné fleky od toho jak vajíčko po obarvení položila. Poradíte mi celkově vychytávky jak mít krásně obarveno?

Taky si nechám poradit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zoy
1495
11.4.17 17:06

Babička barví nadrobno nastříhanou cibulí a udělá to vzorek samo o sobě, tudíž případné fleky zaniknou. A vejce jsou moc hezká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
11.4.17 17:08

@pufik20 D8t na špejli a někam zapíchnout :-), třeba do plastelíny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
11.4.17 17:13

Já kupuju barvy Mramor už několik let. Kápne se kapička do rukavice, vajíčko se pomamlá v dlani a je to. Vznikne mramorová kresba a fleky se nedělají. A je to rychlejší než klasický barvy do vody. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
11.4.17 17:54

@BaMaK Nechápu, jak mám zapíchnout vařené vejce na špejli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5425
11.4.17 18:10
@pufik20 píše:
@BaMaK Nechápu, jak mám zapíchnout vařené vejce na špejli?

Vždyť je to hloupost :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
11.4.17 18:45

Taky by mě zajímalo, jak efektivně nabarvit. Jako děti jsem je měly obarvené moc pěkně, teď když barvím, mám je málo syté a nebo flekaté. Už jsem zkoušela je i před barvením hodně umýt teplou vodou a kartáčkem, to bylo ještě snad horší. Nejlepší jsou fakt z té cibule, ty jsou dokonale hnědé a pak je namastím trochu sádlem a jsou krásná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11035
11.4.17 18:54
@Čičorečka píše:
Já kupuju barvy Mramor už několik let. Kápne se kapička do rukavice, vajíčko se pomamlá v dlani a je to. Vznikne mramorová kresba a fleky se nedělají. A je to rychlejší než klasický barvy do vody. :palec:

a je na to nějaký fígl? Já to jednou těmito barvami dělala a při loupání vejce se ta barva rozpouštěla, až jsem měla ruce a i bílek ve vajíčku celý barevný, takže letěli do koše. Neměla jsem odvahu to jíst. Nevím, kde jsem udělala chybu. Nebo jsou ty barvy jen na výfuky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16124
11.4.17 18:56

Tak základ je na ten flíček, který vznikne sušením, posléze aplikovat obrázek :lol:, a pak taky správně rovnat na mísu. A sousedka barvená vajíčka omotávala cik-cak provázkem nebo barevnou vlnou - vypadalo to zajímavě, ale ona to dělala od doby, kdy jeden rok vajíčka krásně pomazala sádlem, aby se leskla, a několika koledníkům vypadlo vajíčko z ruky a rozplesklo se jí to přede dveřmi, tak prý ne kvůli pořádku, ale aby neviděla uslzené dítě, zavedla protiskluzová vejce :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7989
11.4.17 18:58

@pufik20 Ahojky, taky barvím a flíčky jsou normální, často pomáhá vejce dobře odbarvit teplou vodou a jarem pěkně vydrnout, pokud barvíš v ovo barvičkách a ve sklenkách s horkou vodou a octem, tak obarvené vajíčko položíš na utěrku a hned opatrně koulíš ze strany na stranu a pak naleštíš špekem, ale málokdy se podaří vejce úplně bez fleků. Na ozdobu jsem se pídila po dokonalosti a hodně se natírají nebo rovnou nastříkají barvami.

Opravdu nekrásnější vajíčka jsou obarvené cibulovými šlupkami, pak stačí vyrazit ven a natrháš různé listy rostlinek a trav a to přiložíš k vajíčku a vložíš do silonky a to pak do šlupek. Efekt je krásný, každé vajíčko se podaří a je originál. Taková se nechtějí ani jíst. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
11.4.17 19:02

Co třeba dát do silonky, a udělá to takový tvar hezký po celém vejci ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
11.4.17 19:14

Ja dávám vajíčka do barvy jen nachvilku a tím mám krásně pastelove barvičky. Fleky jsem nikdy neměla. Nebo ponořim vejce kousek z každé strany a jsou tříbarevné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
922
11.4.17 20:28

Můžu zapojit do diskuze a dát Vám pár rad? Od malička žiju na vesnici, máme vlastní slepičky a rady jsem zdědila od maminky i od babičky - barvili jsme různě, jak v OVO, tak po přírodnu (cibulové slupky, červené zelí, kopřivy, červená řepa, kurkuma/kari)…

Než začneme barvit musíme si vajíčka připravit - jak domácí tak kupovaná je nejlepší nejdříve omít vodou (studenou!) od případných nečistot, a pak vajíčka ještě „otřít“ octem - používám čistou kuchyňskou houbičku a obyčejný lihový ocet, celé vajíčko jemně otřeme octem - ocet desinfikuje, odmašťuje a navíc „naleptá“ povrch skořápky; zdrsní jí (mikroskopicky) a barva pak bude lépe držet.. (btw - dětský pokus - skořápka se časem v octu úplně rozpustí)

Takto si vajíčka připravíme už před vařením. Někdy, když barvím pouze v cibulových slupkách, tak vajíčka předem nevařím, ale vařím je zároveň s barvením; výhodou je krásná barva vajíček; nevýhodou je, že uvnitř budou převařená a budou mít „našedlý“ žloutek. Když barvím v OVO nebo v odvarech, tak po otření octem vajíčka uvařím.

Já před barvením naběhnu na zahradu a nasbírám hezky tvarované lístky, které následně přiložím „lícem listu“ na vajíčko („žilkováním“ od vajíčka") a převážu buď silonkou, nebo ještě raději obvazem, obvaz okolo vajíčka utáhnu a obvážu provázkem.

Takto připravená vajíčka dále barvím podle libosti, v OVO podle návodu, v odvarech nechávám „ležet“ 12-16hodin, v cibuli (nejprve vařím cibulové slupky ve vodě samotné cca 40min, následně k nim přidám vejce) vařím cca 15min a následně ještě nechám cca 20min odstát již odstavené.

Z barvy vajíčka vyndávám postupně (popř. odstraním gázu a lístky) a hned lehce „suším“ starým, k tomuto účelu opatrovaným povlečením po babičce, opravdu velice opatrně, jen přiložením, aby nedošlo k setření barev - především tech „chemických“, ale i tech přírodních, odkládám do plata na vajíčka, kde „doschnou“ (protože někdy se stane, že je některé naprasklé, a mohlo by obarvit ostatní, nebo na nich nechat skvrnku od „vlhka“, následně vajíčka mastím - špekem - ideálně špekovou kůží, nejen že se krásně lesknou, ale i krásně voní! :kytka:

(foto: loňská vajíčka vařená ve slupkách)

Kdyby jste chtěli s něčím poradit, klidně napište! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4150
11.4.17 21:53

Varime ve vode s trochou octa, pak obarvim a odkladam na neco hodne saveho, ta pripadna skvrnka mi nikdy nevadila.My pak zdobime voskem-spendlik zapichneme do tuzky a hlavicku spendliku namacime do rozpustene voskovky, rozpoustim ve vicku od vyzivy nad kahanem. Nakonec se namasti sadlem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová