Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Letos se chystám prvně barvit vajíčka. Co si pamatuji z domova od mamky, tak na nich měla nepěkné fleky od toho jak vajíčko po obarvení položila. Poradíte mi celkově vychytávky jak mít krásně obarveno?
@pufik20 píše:
Letos se chystám prvně barvit vajíčka. Co si pamatuji z domova od mamky, tak na nich měla nepěkné fleky od toho jak vajíčko po obarvení položila. Poradíte mi celkově vychytávky jak mít krásně obarveno?
Taky si nechám poradit ![]()
Babička barví nadrobno nastříhanou cibulí a udělá to vzorek samo o sobě, tudíž případné fleky zaniknou. A vejce jsou moc hezká.
@pufik20 D8t na špejli a někam zapíchnout
, třeba do plastelíny
Já kupuju barvy Mramor už několik let. Kápne se kapička do rukavice, vajíčko se pomamlá v dlani a je to. Vznikne mramorová kresba a fleky se nedělají. A je to rychlejší než klasický barvy do vody. ![]()
Taky by mě zajímalo, jak efektivně nabarvit. Jako děti jsem je měly obarvené moc pěkně, teď když barvím, mám je málo syté a nebo flekaté. Už jsem zkoušela je i před barvením hodně umýt teplou vodou a kartáčkem, to bylo ještě snad horší. Nejlepší jsou fakt z té cibule, ty jsou dokonale hnědé a pak je namastím trochu sádlem a jsou krásná.
@Čičorečka píše:
Já kupuju barvy Mramor už několik let. Kápne se kapička do rukavice, vajíčko se pomamlá v dlani a je to. Vznikne mramorová kresba a fleky se nedělají. A je to rychlejší než klasický barvy do vody.
a je na to nějaký fígl? Já to jednou těmito barvami dělala a při loupání vejce se ta barva rozpouštěla, až jsem měla ruce a i bílek ve vajíčku celý barevný, takže letěli do koše. Neměla jsem odvahu to jíst. Nevím, kde jsem udělala chybu. Nebo jsou ty barvy jen na výfuky?
Tak základ je na ten flíček, který vznikne sušením, posléze aplikovat obrázek
, a pak taky správně rovnat na mísu. A sousedka barvená vajíčka omotávala cik-cak provázkem nebo barevnou vlnou - vypadalo to zajímavě, ale ona to dělala od doby, kdy jeden rok vajíčka krásně pomazala sádlem, aby se leskla, a několika koledníkům vypadlo vajíčko z ruky a rozplesklo se jí to přede dveřmi, tak prý ne kvůli pořádku, ale aby neviděla uslzené dítě, zavedla protiskluzová vejce ![]()
@pufik20 Ahojky, taky barvím a flíčky jsou normální, často pomáhá vejce dobře odbarvit teplou vodou a jarem pěkně vydrnout, pokud barvíš v ovo barvičkách a ve sklenkách s horkou vodou a octem, tak obarvené vajíčko položíš na utěrku a hned opatrně koulíš ze strany na stranu a pak naleštíš špekem, ale málokdy se podaří vejce úplně bez fleků. Na ozdobu jsem se pídila po dokonalosti a hodně se natírají nebo rovnou nastříkají barvami.
Opravdu nekrásnější vajíčka jsou obarvené cibulovými šlupkami, pak stačí vyrazit ven a natrháš různé listy rostlinek a trav a to přiložíš k vajíčku a vložíš do silonky a to pak do šlupek. Efekt je krásný, každé vajíčko se podaří a je originál. Taková se nechtějí ani jíst. ![]()
Co třeba dát do silonky, a udělá to takový tvar hezký po celém vejci ![]()
Ja dávám vajíčka do barvy jen nachvilku a tím mám krásně pastelove barvičky. Fleky jsem nikdy neměla. Nebo ponořim vejce kousek z každé strany a jsou tříbarevné.
Můžu zapojit do diskuze a dát Vám pár rad? Od malička žiju na vesnici, máme vlastní slepičky a rady jsem zdědila od maminky i od babičky - barvili jsme různě, jak v OVO, tak po přírodnu (cibulové slupky, červené zelí, kopřivy, červená řepa, kurkuma/kari)…
Než začneme barvit musíme si vajíčka připravit - jak domácí tak kupovaná je nejlepší nejdříve omít vodou (studenou!) od případných nečistot, a pak vajíčka ještě „otřít“ octem - používám čistou kuchyňskou houbičku a obyčejný lihový ocet, celé vajíčko jemně otřeme octem - ocet desinfikuje, odmašťuje a navíc „naleptá“ povrch skořápky; zdrsní jí (mikroskopicky) a barva pak bude lépe držet.. (btw - dětský pokus - skořápka se časem v octu úplně rozpustí)
Takto si vajíčka připravíme už před vařením. Někdy, když barvím pouze v cibulových slupkách, tak vajíčka předem nevařím, ale vařím je zároveň s barvením; výhodou je krásná barva vajíček; nevýhodou je, že uvnitř budou převařená a budou mít „našedlý“ žloutek. Když barvím v OVO nebo v odvarech, tak po otření octem vajíčka uvařím.
Já před barvením naběhnu na zahradu a nasbírám hezky tvarované lístky, které následně přiložím „lícem listu“ na vajíčko („žilkováním“ od vajíčka") a převážu buď silonkou, nebo ještě raději obvazem, obvaz okolo vajíčka utáhnu a obvážu provázkem.
Takto připravená vajíčka dále barvím podle libosti, v OVO podle návodu, v odvarech nechávám „ležet“ 12-16hodin, v cibuli (nejprve vařím cibulové slupky ve vodě samotné cca 40min, následně k nim přidám vejce) vařím cca 15min a následně ještě nechám cca 20min odstát již odstavené.
Z barvy vajíčka vyndávám postupně (popř. odstraním gázu a lístky) a hned lehce „suším“ starým, k tomuto účelu opatrovaným povlečením po babičce, opravdu velice opatrně, jen přiložením, aby nedošlo k setření barev - především tech „chemických“, ale i tech přírodních, odkládám do plata na vajíčka, kde „doschnou“ (protože někdy se stane, že je některé naprasklé, a mohlo by obarvit ostatní, nebo na nich nechat skvrnku od „vlhka“, následně vajíčka mastím - špekem - ideálně špekovou kůží, nejen že se krásně lesknou, ale i krásně voní! ![]()
(foto: loňská vajíčka vařená ve slupkách)
Kdyby jste chtěli s něčím poradit, klidně napište! ![]()
Varime ve vode s trochou octa, pak obarvim a odkladam na neco hodne saveho, ta pripadna skvrnka mi nikdy nevadila.My pak zdobime voskem-spendlik zapichneme do tuzky a hlavicku spendliku namacime do rozpustene voskovky, rozpoustim ve vicku od vyzivy nad kahanem. Nakonec se namasti sadlem.