Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky a jak již nadpis napovídá tady jsou naše 2 aktuální témata
Sice se u nás většinou vždy vše „vyřešilo“ samo ale přecijen je dobré poslechnout si pár tipů zkušenějších a třeba i to naše řešení trochu urychlit ![]()
1. Noční spaní aneb spí jen s maminkou
Tatínek dělá na směny a já se s prckem sama bojím tedy odstěhování do pokojíčku již proběhlo ale zase vzalo za své a v nejbližší době neplánujeme avšak poměrně by se mi líbila představa moci si lehnout celým tělem do postele a celou hlavu mít na polštáři - tedy odstěhovat dítě do vlastní postýlky (usíná tam a spí cca do 3h ráno pak v pravidelných intervalech čapne deku a cestuje za mámou - většinou ustoupím když ne už nespím - řve)… ![]()
2. Neustále je kojenec!
Kojíme ráno a večer. Dokáže se smířit s tím že řeknu že není, jen v lahvičce, při pohledu na lahvičku však zvrací (NIKDY její obsah neochutnal) a ani jiné formy mléka a mléčných výrobků cca od října nepřipadají v úvahu (nejedná se o alergii prostě to nechce - nedá se to chytit do ruky a kousat, občas obstojí sýr). Kojení pro mě není vysloveně noční můrou ale tak nějak už bych jej sama zrušila, když ale vidím kolik jiných zdrojů mléka má - tedy že žádné (nedělám si iluze o složení mého či jeho prospěchu) vždy nakonec dám. Nejhorší je také odolat ráno - buď dám a spíme ještě 2h nebo mámo vstaň za super řevu v 5 a pojď si hrát. Upřesním ještě že mě to trápí i proto že pokud mlíko dám je denní příjem tekutin někde kolem litru, pokud ne odmítá i pít a kolikrát se nedostanem ani na sklenici…
Abych tedy upřesnila, obojí mě trápí a obojí bych ráda vyřešila k obrazu svému tedy dítě spící celou noc ve své postýlce které ráno a večer vypije mléko z lahvičky něbo aspoň přes den sní jogurt ALE šetrně a ne za každou cenu, tedy nějaké vyřvávání apod. - máte někdo opravdu dobrou radu?
Děkuji za reakce ![]()
Máme to stejné, tak snad tě to trochu uklidní, nejsi v tom sama, jen má prcek 21m, jinak spaní jsem vyřešila tak, že má přiraženou postylku k mé posteli (sundané přední šprušle a spí v ní celou noc, ale to asi není řešení pro vás, já jsem s ní sama, takže u nás zatím ideál ![]()
Malá má alergii na mléko, ale už bych s kojením také ráda přestala, takže na rady si ráda počkám ![]()
Se spaním neporadím, my máme dvoulůžko, takže se tam normálně vejdeme i tři, aniž by někdo byl utlačován.
A mléko? Ve dvou letech už mléko nepotřebuje, pokud není dítě kojené. Potřebuješ-li doplnit bílkoviny, dejte k jídlu něco bohaté na bílkoviny - maso, luštěniny apod. Jde-li ti o vápník, krm dítě potravinami bohatými na vápník, atd. atd…
Kravské mateřské mléko opravdu není pro lidskou výživu nezbytně nutné. Je to mateřské mléko pro telata.
Asi bych si prvně vybrala, čím začnu (aby těch změn nebylo moc najednou). Co se týče kojení, prostě bych jednoho rána nedala. Snaž se jí něčím zabavit, hrát divadlo, jak tě to strašně bolí atd. Místo prsa nabídni normálně snídani. Nedávej lahev ani nic jiného mléčného, to jí začni podstrkovat později, až bude bez prsa v pohodě. Nějaký čas určitě bez mléka přežije. A žíznivá taky dlouho dobrovolně nebude.
@Fjodorka Samozřejmě, to s tím mlékem vím ale stejně trvám na tom aby alespoň nějaké mléčné výrobky jedl - nakonec co jen taková školka? Na svačinu jogurt a ouhej máme problém. Do října nebyl problém - jedl vše. Od té doby prostě nejí ale nejí nic co je kašovité ani třeba bramborovou kaši nebo čočku. A mléko zkoušíme vše od UM až po to kravské ale u nás není hlavně problém že by zkusil a nepil ale koukne jak to vypadá a ani nedá do pusy. Lahev měl 2dny (asi ve 4m kvůli mé nemoci) jinak pije jen u prsu a ze sklenice. Žádné lahvičky, hrnečky, brčka, plastové kalíšky - jen čistá průhledná a skleněná sklenice. Jinak to nedá ani k puse. Tedy problém asi nebude v obsahu ale v tom jak to podat ![]()
@anahry Jj to mléko jde - večer to dá naprosto v pohodě. Prostě řeknu že není a že pokud chce mám v lahvičce - a nechce
Ale ráno… no můžu si za to sama… 5× nedám a po 6 jak jsem v polospánku (mám asi kolem té 5té nějaké to silné spaní či jak se to jmenuje) tak jsem tak zblblá že vytáhnu… a už je pozdě
A nebo nedám a jde se vstávat a já jak jsem nevyspalá z toho celonočního visení z postele tak prostě raděj dám (výměnou za 2h nerušeného spánku) ![]()
@Misulicka 1 mlicko bych asi rekla, ze neni a proste neustupovala. Za par dni si na mlicko ani nevzpomene a kdyz ano, tak proste neni
jinak co se tyce pitneho rezimu, nam je ted 22m a bojujeme s pitim odjakziva (tj cca od pul roka). Brzy zacal odmitat mlicko a proste ani nepil a nepije. Ted uz delsi dobu nema mlicko zadne, pac nechce a pres den vypije sam max kolem 100ml (kdyz ma dobry den tak 200-300, ale to ma tak jednou za 14 dni)
a se spanim asi neporadim. Ja maleho dala do pokojicku ve 4m. Spal tam po vykoupani do cca dvou do rana a pak sel ke me. To bylo priblizne do 8m a pak zacal spat uz sam celou noc. Neumim si predstavit, ho mit u sebe. Vzala jsem si ho k sobe dvakrat za tu dobu od 8m a vubec jsem se nevyspala, jak on desne cestuje a kope. Ale kdyZ ty uz ho mas takhle nauceneho, tak je to asi problem, protoze ho to uz ted budes asi hur odnaucovat…
Spaní neporadím - spím hned vedle prckovy postýlky a stejně cítí potřebu se ke mně v noci nastěhovat ![]()
Kojení bych prostě řekla, že mliko už není. Teď se brzo rozednívá, tak to vstávání v pět není tak hrozné
A časem se to upraví… v tomhle věku už mliko nijak zvlášť nepotřebuje, jestli má jinak pestrou stravu. Bílkoviny i vápník můžeš dodat jinak, můžeš mu i dělat smetanové omáčky, puding, kaše…jestli by to jedl ![]()
A pití - moje dcera je totální nepijec, takže v tomto oboru jsem jako doma
Střídat příchutě pití (na čistou vodu jsem dávno rezignovala), střídat lahvičky a skleničky, dávat polévky…u nás dokonce jeden čas byla za vypití sklenky lentilka. A znám jednu matku, která svému synkovi v letních parnech kupovala Sprite, protože nic jiného nevzal do pusy. To jen tak abys viděla, že na tom nejste ještě tak zle ![]()
Dobrá rada? Neustupovat dítěti
Ale přijde mi, že ti to vlastně ani moc nevadí, protože by jsi přišla o pohodlí. Ty se v noci bojíš, ty se chceš díky kojení dýl vyspat apod. Až budeš chtít přestat, tak prostě nekoj. Dítě se bude možná pár dnů zlobit, ale nakonec to pochopí. Zkus dát mléko ze skleničky, třeba si bude prcek připadat jako velký a vypije to. U spaní chce prostě vydržet. My trpěli skoro půl roku, než syn pochopil, že musí spát ve své postýlce. Nebo máš taky možnost čekat, až bude dost velký a dospěje k tomu sám, ale to může třeba ještě 4 roky trvat ![]()
Napadlo me jen k tomu jogurtu, co to zkusit formou hry, koupit třeba ty bebe mini sušenky, hodit ji do jogurtu a vylovit lžičkou a snist
?
Jinak k ostatnímu vse bylo napsáno, je to na tobě ![]()
@Misulicka 1 A ty máš jen jednolůžko, nebo je to manželská postel? Jestli chápu správně, že jednolůžko, tak bych to něčím „nastavila“, aby tam mohli spát dva lidi.
Ale možná by bylo lepší, aby se malej naučil být jen v pokojíčku - tam má jakou postel? Miminkovskou, nebo už normální? Co sobě přisunout postel k té jeho a být s ním v pokojíčku? Odpadlo by to noční cestování a zvykl by si být ve svém. A časem by ses „odstěhovala“, třeba by to už ani nepostřehl, když by necestoval a zvykl si spát celou noc.. ![]()
S tím kojením - prostě bych nedala. Jednou provždy. Že nemá žádné mléčké výrobky je blbý, ale podle mě, když by zjistil že kojení fakt není, tak by něco vzal na milost
Z té čisté sklenice mléko vypije? To jsem nějak nepochopila..
Mliko nepotrebuje. MlDsi se odstavila v 15m sama a taky mliko jine nepila. Kase me, syr ne, jogurt skoro ne. Mliko ted obcas pije. Syry ji jen ze syratrny 60kc za deset deka.
ale ja bychteda kojila. Kculi tem dvoum hodinam spani.
To spani b mi vadilo vic. Masi usinaj u nas. Kdyz jdu spat, prenesu je do sveho. Oni pak behdm nocu zase doputuji, ale trch par hodin prostoru je k nezaplaceni.
Jak se k tomu stavi tatínek? Podle mně by bylo ideální, abys aspoň na dvě noci vypadla z domu, a pokud si tatínek poradi, zářící to. Nenakoji a až se vrátíš, tak už nebude. A s tim spaním nevím, nakolik bude v noci cestovat, když bude jen tatinek
Precti si knihu Kazde dite muze dobre spat, treba ti pomuze a zjistis, ze je to otazka nekolika dni jej naucit na vlastni postylku. A kdyz jej nechces uz kojit, razantne rekni ne a neustupuj. Mam doma dceru za dva mesice ji budou dva a dobre vim, ze jsou deti schopne to uz pochopit.
Spaní - mě to právě v podstatě nevadí. Říkám si že (snad) se mnou nebude spát ještě v 15 a tak nějak si to sama užívám… ale muž nám jezdí domů tak 1×za 14dnů z prací vždy na pár dnů a to je pak problém na střeše - prostě se nevyspíme (malý je zvyklý na jeho stranu postele a ani jeden se jí nechce vzdát. Jelikož já jsem srab a pokojíček je přes půl bytu, chtěla bych aby spal v postýlce hned vedle naší postele což on vydrží do ranních hodin a pak se stěhuje :/ A já jak jsem rozespalá (než poklidím byt a připravím na druhý den jdu spát po půlnoci a kolem 2.-3. už to začíná tak povolím. Ale asi je to opravdu jen o mě i když jsem tak nějak doufala že ne
tedy všeho nechám půjdu spát dřív a zkusím pár dnů neustoupit ![]()
S tím mlíkem je to blbý, trvám na tom aby aspoň něco vypil a když nedám mlíko nechce ani vodu… jo a ze sklenice sice pije ale jen čistou vodu
Nic jiné nedá do pusy (jo ještě džus když mu naliju. Ale jak říkám pije jen když dostane mléko… a nejí NIC kašovitého (přesnídávky, jogurty, kaše… nic)… tam si vůbec nevím rady. Co já bych dala třeba za dětské kakao kdyby si dal jako jeho kamarádi, to jak jim dám když dojdou ruce by mi utrhali, to moje se na ně jen kouká stylem „no nevím co to děláte kvůli kakau??“ ![]()
Btw vybírat kuličky z jogurtu jsem taky zkusila. Jogurt jí (velmi velmi zřídka je ochoten ukrást lžičku-2) ale jak se vrhnul na kuličky, ochutnal a dotkl se jogurtu ani to nespolkl a rovnou zvracel - nezvrací po jogurtu ale naschvál. Když nechce do kočáru nebo do postýlky nebo cokoliv prostě si stoupne, podívá se a pozvrací. Není to žádná alergie umí to prostě na povel ![]()