Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, pořád mi to vrtá hlavou..Máme psa, začalo období klíšťat, než se jelo do města (2-3dny) a pořídil se jí obojek tak jsme psa kontrolovali každou chvilku jestli náhodou nemá klíště. Máme lozící miminko, kontrolovali jsme vždycky i všude po zemi (kdyby náhodou něco),dávali jsme si na to strašný pozor, udělali jsme pro to maximum..
Je to asi měsíc, no přišla jsem ze záchodu a malej měl v ručičkách klíště (už velký, napitý a vypadalo takový uschlí) myslím, že to snad musel někde vyšťourat nebo něco.
Já mám teď strašný strach jestli od něj nemohl něco chytnout (co já vím jestli ho neměl i třeba v pusince když strká všechno do pusy..)
Ptala jsem se kámošky (zdravotní sestry) řekla, že to řešit nemám.
Byli jsme i v poradně, tam jsem to říkala doktorce (zastupovala našeho doktora) a říkala že pokud nebylo přisáté na kůži tak se nic neděje a není potřeba to hlídat..
No ale stejně, vždyť to jsou takový potvory infekční..
Jako okamžitě jsem mu umyla ručičky (pro jistotu vymyla i pusinku teplou vodou) a ručičky ještě přetřela desinfekcí..
No nejradši bych byla aby se mu vzala krev (pro jistotu),až tam bude zase náš doktor tak to ještě jednou zmíním..
Není tu třeba nějaký lékař nebo sestra co si o tom myslí, jestli je ta krev potřeba nebo opravdu ne..nevím co si o tom mám myslet..
Tak třeba borelie se v krvi objeví až po měsících. A ano, řešíš hovad.inu, až se ti dítě proběhne vysokou trávou, tak taky pojedeš na krev?
@radkka píše:
Tak třeba borelie se v krvi objeví až po měsících. A ano, řešíš hovad.inu, až se ti dítě proběhne vysokou trávou, tak taky pojedeš na krev?
Uf něco takovýho jsem potřebovala slyšet, je to asi hovadina, ale musím nad tím pořád přemýšlet..
@ruzovaprincezna píše:
Uf něco takovýho jsem potřebovala slyšet, je to asi hovadina, ale musím nad tím pořád přemýšlet..
Chápu, ale už ti jeden doktor řekl, že je to blbost, tak tomu prostě věř. Jenom si vzpomínám na to, jak mi x doktorů nechtělo vzít krev, když jsem měla příznaky boreliozy, nedovedu si představit, že by někdo tak drahé krevní testy dělal kvůli hraní si s klíštětem. Vždyť ani zapité klíště ti nic nemusí způsobit, tak proč tohle?
@ruzovaprincezna zdrav. sestra Ti řekla, že to nemáš řešit, tak neplaš… takových situací ještě bude.. náš nošenec už měl klíšťat několik - nikdy v trávě nelezl, vždy po výletu, kde byl nošenej ![]()
@ruzovaprincezna já mám z klíšťat obecně velký strach (z nemocí) a taky se bojím o malou, až nějaké chytne, ale buď fakt klidná. Připitý nebylo a i kdyby, tak taky nic nemusí chytnout.
Z tohoto borelióza opravdu ne. Tam musí být to klíště opravdu zakousnuté. Buď v klidu. K doktorovi už vůbec nechoď, budeš akorát za hysterku. Testy na borelie se opravdu běžně nedělají (notabene když to dítě ani klíště ani nemělo), nehledě na to, že protilátky se ukazují v krvi stejně se zpožděním až 6 týdnů. ![]()
Jo, tak to už jsem klidnější. Chtěla jsem jen slyšet další nějaký názory že je to asi blbost, že se nic stát nemůže..Ve 14ti jsem měla klíšťovou encefaalitidu, tak vím jak to bylo blbý a jak dlouho jsem byla v nemocnici..to bych mu teda nepřála..
Jako třeba nějaký sem tam smítko neřeším, ale přece jenom to klíště..
Když si mám třeba představit že bych měla ocucat kliště co se pustilo ze psa..
(když už to teda takhle přeženu..)
@ruzovaprincezna ani když se klíště přisaje, se nedělají testy preventivně. Vím, že máš strach, když jsi sama prodělala encefalitidu. Každé klíště není infekční ![]()
@ruzovaprincezna Poslechni kamarádku a neřeš to. Holt, stalo se.
Manžel byl s dětma o víkendu na chatě a přivezli si 21 zapitých klíšťat. Vyslechl si svoje, no ale co už se dá dělat? ![]()
@Klementyna
to je mazec. Tak v takovémhle případě bych měla třeba strach, zakladatelko…
@Klementyna Týý jo
to je fakt dost
Jj, už jsem daleko klidnější, děkuju holky ![]()
Už to nebudu řešit a myslím že už to můžu klidně i vypustit z hlavy..
Já jsem nad tím furt přemýšlela co by kdyby..co kdyby náhodou..ale jak ani zapitý klíště nevadí tak to už jsem naprosto v klidu.
Asi bych to taky neřešila. Nám se před dvěma týdny stalo u babičky, že ze psa odpadlo napité klíště a někdo ho rozšlápl a já jsem našla malou (22 měsíců) jak v té krvi matlá ručičkama
No ruce jsem jí hned umyla a dál to neřeším, myslím, že riziko nákazy je opravdu malé, každopádně kdyby se u ní objevily příznaky nějaké nemoci, tak doktorku upozorním, že se toto stalo. Jinak myslím, že encefalitida má inkubační dobu ten měsíc maximálně, takže ta už by u vás hrozit neměla, pokud se neprojevila doteď.
@Sofie2013 No tak to máte taky teda dobrej zážiek.. ![]()
Já z nic mám strašnej strach, protože jsem měla v životě jen jedno a zrovna bylo to špatný..Tehdy jsem si to jako ani nijak moc neuvědomovala, horší to muselo být pro mamku.Ale co mám toho prďolu tak se o něj bojím snad ještě dvakrát tolik a jak jsem viděla jak ho dlachní v těch ručičkách tak jsem byla na vývrat..Pro mě jsou všichni špatní, nebo aspoň za každým vidím hned toho infekčního..
@Sofie2013 @Klementyna Holky,určitě oba zážitky dopadnou dobře ![]()