Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Sluch má naprosto v pořádku byli jsme na foniatrii mimo jiné…
Tak to je dobře. Známým se stalo, že zjistili až v 5 letech, že je dítě téměř hluché, a proto nemluví a neposlouchá. Proto mě to napadlo a všude na to upozorňuji:-)
@Anonymní píše:
Přesně, musím ho mít pořád na očích… Chvilku neposedí.
To znám, já mám podezření na hyperaktivitu, kluk je chytrý, začíná mluvit, krásně zná pojmy, co chce sám, to krásně zvládá, do čeho ho nutíme, to nechce dělat. Chvíli neposedí, ale jak ho něco zaujme, hraje si s tím dlouho, stejně tak TV, zvládá koukat i hodina na hranou pohádku - ne kreslenou. Spíš je to věkem a prostě zkouší hranice, ale je to o nervy ![]()
Myslím, že to je všude stejné
. Já mám teda ukecané dítě co ve 20 měsících hodně mluví, ale nevím co je horší…on mluví celý den tak až mě z něj kolikrát bolí hlava
. Nebo jdem do obchodu a on na všecko kolem čeho projde to okomentuje…jinak s tím neposloucháním to podle mě nemá nic společného. Malý mi rozumí až moc dobře, ale neposlechne ani náhodou na nic. Venku zásadně chodí jiným směrem než má, pokud jdu jinam nevšímá si mě a jde si za svým..nebo se ještě víc rozběhne, případně mi řekne ahoj
. Doma mu neustále vysvětluju, že nemůže pouštět vodu a umývat nádobí jako to dělám já…ne každou půlhodinu si sebere židli k umyvadlu a jde mít nádobí
. Nezastaví ho nic…až když už jsem naštvaná kolik za den zbytečně vyteče vody a říkám, že dostane na zadek…nic nefunguje..mohla bych ho prosit, domlouvat nic..A tak je to se vším možným…já věřím, že to s věkem přejde…
a bude líp
@AnitAma Teda, uvažujeme o miminku, vidím, že se nudit nebudeme, hlavně, pokud bude po mně ![]()
Já zrovna toto téma začala řešit. Malému je 13 měsíců. Připadá mi chytrý, možná až vyčůraný. Co chce, to dělá, vydrží u toho, když chci něco já, tak to ne… Manžel mu asi před 3 měsíci u babičky dovolil točit s kolečky u trouby - už je rozbitá, tak se přece nic nestane. Od té doby točí se vším! Kolečko na troubě, myčce, rádiu! Nemůžu mu vysvětlit, že to dělat nesmí. Jsem už nešťastná. K tomu kamarádka na něj začala zkoušet: NE!!! A on samozřejmě sedí a brečí! On chápe, že nesmí, ale podle mě nechápe PROČ nesmí! Není na toto ještě malý?? Moc děkuji za každou radu!
@JanaLov dcera 14mes taky neposlouchá, vysvetluju, zakazuju a stejně to dělá. Naopak když ji ignoruju tak to nedělá. Provokantka to zkouší
.
@JanaLov dcera 14mes taky neposlouchá, vysvetluju, zakazuju a stejně to dělá. Naopak když ji ignoruju tak to nedělá. Provokantka to zkouší
.
Všechny moje děti milují čudlíky, myčku mám naštěstí jednoduchou, tak přetočím programátor na místo, kde není žádný program a nespustí ji. Při zákazu byl taky řev, musí se naučit vyrovnat s tím zklamáním ![]()
(můj třetí syn skákal v tomto věku na židli. Kleknul si na sedák, chytil opěrkua poskakoval a doskákal na židli kam chtěl, raboval na lince. Zakazovala jsem, zlobila se, dítě to přestalo v mé přítomnosti dělat, ale běda jak jsem šla na záchod, klapla klika a už jsem slyšela židli
Věděl moc dobře, že nesmí, ale dodržoval to jen v mé přítomnosti
)
Snaž se co nejvíc zabezpečit lákadla, ať těch zákazů není moc, neřeš třeba krámování hrnců, zakazuj fakt jen nebezpečné činnosti, trvej si na svém, za pár měsíců to vstřebá ![]()
Ahoj, ano podlr me je na „poslouchani“ jeste maly
muj ma 14 mesicu a take neposlechne ikdyz vi ze nesmi. Kdyz neco durazne reknnu tak se zastavi, a zacne uvazovat a hodi na me takovy priblbly usmev ![]()
@JanaLov tak ja se pokousim nasi male rikat ne uz nekolik mesicu. Ma ted 11 mesicu a moc dobre tomu rozumi. Akorat nekdy nechce poslechnout, kdyz se ji ta lumparna libi. To ji pak musim odvest pozornost k necemu uplne jinemu.
Ja na nasi treperende kolikrat vidim ten vnitrni boj. Prijde k necemu, na co nesmi sahat a potresava hlavou a vidim na ni, ze vi, ze nesmi, ale ze je to silnejsi nez ona a tak to nakonec stejne udela. Ale ne vzdycky, obcas se na to vybodne a verim, ze se to proste casem bude zlepsovat, ze jsou v tomhle veku proste jeste maly
Malému je 28 měsíců a až teď občas, ale opravdu jenom občas, poslechne, v půl roce nebo roce to nechápal vůbec, v 1,5 roce možná chápal, ale absolutně nedbal, do dvou let to bylo nejhorší, navíc s pupkem a až teď občas vidím úspěch - zrovna dnes se sápal pro nůž, na moje, že to nesmí, začal lišácky koukat a jako tu ruku u nože nechal, ale pak jí stahl a řekl „tytyty“ a šel pryč, ale to se mi stane tak jednou týdně, nicméně úspěchy se dostavují, takže prostě vydržet ![]()
Jé, to se tak pěkně čte! Děkuji! Měla jsem strach, že z prcka vychovávám fracka nebo gaunera. A to bych fakt nechtěla! Děkuju!!! ![]()
Holky, ani nevíte jak jsem ráda, že čtu to co se mne tak moc týká. Mám to úplně stejné a synovi je 21 měsíců. Tisíckrát říkám NE a je to stále stejné. Už aby mu byly dva roky, pokud se to pak zlepší jak tady někdo psal. Vydržme!
Holky zkuste www.nevychova.cz, mam 20ti mesicni, obdobi vzdoru samozrejme probiha, ale to co popisujete teda neznam ![]()