Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Já jsem měla papírovky v porodnici vždycky … Na Fifejdách se do látky nebalí. Ani v jiné porodnici v okolí.
Tak vám teď napíšu svůj zážitek: jela jsem do nemocnice s látkovýma, ptože jednak papírové doma nebyly a druhak, ptože to měl být jen jeden den
Tam jsem si v řádu přečetla jako že se dávají pampersy a já jako abych nějak neztěžovala sestrám práci nebo jak to nazvat, tak jsem se jedné zeptala, jestli neva, že máme látkové. A ona na to, aha, já jsem si říkala, že je to tu cítit, ale nechtěla jsem nic říkat.
Jsem si připadala jako cumpeta. Pak mi mamka přivezla papírové a odvezla si tašku počůraných látkových. Ovšem jak jsem záhy zjistila, papírové smrdí po použití zcela nehorázně, to je smrad, že by jeden pad. Pak už jsem měla na tu sestru jen vztek, se mě to dotklo a navíc je to jinak ![]()
Přidala jsem se do akce k týdnu opravdových plen, zcela lehce, jen rozvěsím plakátky a nabídku ukázku plínek. Aspoň něco …
jako tak to je urcite omezenost sester..
je fakt ze svoje latkovy bych asi nebrala pac bych netusila jak to delat s pouzitejma kde skladovat kvuli hygiene a tak ale myslim ze pocurana plinka smrdi stejne latkova jako papirova kr jestli byla naky igelitova zaparena a kos na pokoji bych se nedivila kdyby jenom sestricka byla proste mlada neznala blbka.. omlouvam se vsem sestrickam ktere vedi o cem je rec ![]()
me prave kamadka rikala mam pocit ze tady ti ukazou jak dite balit do latkovek a ze je tam mas jako nemocnicni kdyspozici neomezene a vyvareny a az kdyz ma ok pupik tak ze dostanes naky jednorazovky..
mam teda pro jistotu balik new born protoze jako tahat si tam svoje latkovy a pak je davat pribuzenstvu pouzity mi prijde divny ale kdyz budou k dispozici ty latkovy jak doufam tak se na to fakt tesim
je to logicky zejo proste maminko poskladate plinku napul napul napul napul a date mimcu a tady na to kalhotky a je to pak to vyvarej
prijde mi to logictejsi nez ty mimca rvat do tech jednorazovek
zaprve usetrej penize za druhe tuny odpoadu a mimca nemusi mit ¨na zadecku hned nakou chemii zejo ![]()
Knoflice to dovede naštvat, taky by mě to štvalo
. Nejsem moc asertivní, ale spíš „nasertivní“ jak říká můj muž. Prostě neumím se ozvat, a pak doma vymýšlím, co jsem měla říci a jsem naštvaná a řeším to a štve mě, že já jsem naštvaná a ten dotyčný už na to dávno zapomněl a je v klidu a pořád dokola… Tak si nekaž den, ona je ta hlupačka.
To je asi jako když jsem se byla podívat v porodnici a říkala, že chci přirozený porod a sestřička se na mě skepticky podívá a říká, říkáte bez léků? Tak to teda budete dobrá. Vida a když jsem rodila, šlo to v pohodě bez léků a porod ve mě rozhodně nezanechal nějaký špatný dojem, naopak.
V naší společnosti se prostě netoleruje, když vybočíš z řady.
A máš pravdu, ten chemický smrad v kombinaci s močovinou je naprosto děsný.
ad TOP - Látkařky z HK budeme mít sraz v MC, tak doufám, že zprovozním do té doby tiskárnu a vytisku pár letáčků z Rosy.
Jasně, že jsem si sem přišla pro podporu. Dík.
A Chell, ty papírovky fakt smrdí příšerně prakticky hned, látkovým to trvá podstatně dýl, ale já je obvykle do té doby stihnu i vyprat ![]()
V Motole dávali ze začátku látkovky (do jednorázovky) kvůli tom, aby bylo vidět jestli dítě čůralo. Šlo to používat pořád, tedy pokud se nafasovaly plenky. Jinak tam by bylo úplně jedno, kdo co používá, měli tam takový fofr, že toto nikdo neřešil. Je to tak, když se člověk rozhodne dělat něco jinak, občas se setká s reakcemi. Mi už je to většinou nějak jedno
, ale někdy mě to taky na…
Naše doktorka to kupodivu bere jako normál že máme látkovky, i mi řekla, že to preferuje.
Jinak já jsem první týden používala jednorázový, protože kluk byl příliš mrňavý na S BM. Jak jsem ale viděla že je zapařený a vlhký, hned jsem nakoupila XS a už to jelo v pohodě. Moc věcí jsem předem nakoupeno neměla, protože mě od toho všichny odrazovali. Ale nikdo neznal jaké jsou dneska možnosti.
Chell, záleží na porodnici. Nám v Praze na Bulovce říkali, že můžeme používat látkové, ale musíme si vždycky pleny nafasovat, protože se prý kradly, takže je lepší používat jednorázovky
Ale praxi nevím, byla jsem s oběma dětma doma.
Pokud jsi už zvládla novorozenecký sklad, tak jsi v pohodě
Máš snapi sponku? Malé miminko se dá krásně zabalit, větší se už dost mrskají.
Terem doma? Tak to ti závidím. Já se v Pardubicích pokoušela domluvit alespoň na ambulantním porodu a nedovolili mi to. To je vážně možnost volby, když ti řeknou, pokud se vám to nelíbí, roďte si jinde, vy domu můžete, ale díte pod 72h nedáme, co
?
A porod doma? Neseženu pediatra, tak mám smůlu
.
Jak kradly pleny, jako tvoje nebo jejich?Já myslela, že vlastní látkovky posíláš po tatínkovi domu vyprat, takže je neperou v nemocnici. Asi je to všude různé
.
Mně by ani nenapadlo, že se v porodnici dají používat látkovky, to jsou věci! Nějak už ale nepočítám, že bych tuto nově získanou informaci ještě uplatnila v praxi
![]()
Ajule,
prý se jim tam ztrácely nemocniční pleny. Teď už bych je asi taky posílala domů vyprat, ale nejlepší je si je doma vyprat sama ![]()
Na Bulovce jsem rodila Anežku ambulantně, proto jsem tam šla, protože tam to nejlíp snášejí. Odcházeli jsme ve 3 ráno, tak se s náma nikdo nechtěl dohadovat, jen sestry trochu protestovaly, že už připravily místo. Když nám řekli, že už jsme v pořádku a můžeme na šestinedělí, tak jsme poděkovali, oblíkli jsme se a odešli. Měli jsme potvrzení od pediatra, že nás převezme okamžitě po porodu do péče. Násilím Tě nikdo v nemocnici držet nemůže a dítě taky ne, jenom můžou vytáhnout, že je v ohrožení života, ale to bych na ně snad zavolala policajty. I když teď, když je tak přeplněno, tak by nemuseli dělat problémy vůbec.
No a když porodíš doma, tak to je úplně v pohodě, až na dohadování s matrikou kvůli rodnému číslu.
Terem, v Praze je to tochu snažší, je větší možnost výběru. Když právě já toho pediatra nemám
, tady jsou dva, jeden lepší jak druhý
. A poté, co nedávno nejprve nějakou maminku pustili a pak na ní zavolali sociálku, bych se nedivila ničemu
. Naštěstí jsem měla tenkrát samostatný pokoj, takže manžel mohl být celý den se mnou, tak to uteklo docela rychle. Jen mě štvali, jak pořád strašili, že pokud nezačne přibývat, nepustí nás domů, přitom neshodila ani povolený 10% hmotnostní úbytek porodní váhy. Teď už bych asi byla asertivnější, ale jako prvorodička jsem byla vyjukaná. Jak to udělám příště, budu řešit až to bude aktuální
, i za pár měsíců se mohou podmínky v porodnici radikálně změnit
(Vrchlabí, Bulovka,…).
Kamarádka má za týden termín, tak jsem zvědavá, jak bude spokojená a jestli se něco změnilo, předpokládám, že bude rodit zase ve stejné porodnici jako před 3mi lety.
No já se utěšuju, že se teď dá argumentovat poplatky, že na ně prostě nemám ![]()
Jinak u ambulantního porodu mi poradila přímo sestra z Bulovky, že nemám nic říkat dopředu, až mi sami potvrdí, že je všechno v pořádku, tak pak odejít. Ale pediatr je problém, to chápu. V Praze mě překvapilo, že první doktor, za kterým jsem přišla, že potřebuju potvrzení pro ambulantní porod, se vůbec nedivil a ještě se zeptal, jestli budu rodit doma.
Ahojky, dlouho jsem tu nebyla a tady tolik příspěvků ![]()
Já měla v porodnici látkové pleny jen u Sandry a to je už 11 let. Pak už byly jen papírovky…
Ambu porod by se mi moc líbil, ale bohužel my nebudem moct ![]()
Tak se nám to tu pomalu zvrhává v diskuzi o porodech co
?
Terem, to buď ráda, že jsi narazila na rozumného doktora tak brzo.
Taky bych dala přednost ambulantnímu porodu, ale nakonec jsem z toho měla takový stres se s nimi pořád dohadovat a obhajovat svůj názor, že jsem to vzdala a nevím, jestli se mi podaří ho případně protlačit příště.
S těmi poplatky je to dobrý nápad
.
Rarelo ty budeš rodit císařem nebo taky neseženeš pediatra
?
Ajule Matoušek má dilataci ledvinových pánviček, a včera na UZ mě dr strašil že možná budu muset rodit trochu dřív. Za dva týdny jdu opět na UZ a bude tam i pediatr, tak se to rozhodne… No doufám že nebudu rodit dřív než v 35 tt.Ale i kdybych rodila v termínu, tak mu budou dělat opakovaně UZ ledvin…
Rarelo, to je mi líto
. Tak to jasná páka, že nemůžete rodit ambulantně. Budu držet pěsti, abys 2v1 vydržela co nejdéle, aby Matoušek stihnul dozráthttp://www.sirmi.ic.cz/smajl/551.gif