Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Tak jsem zkoušela impregnovat podle návodu od Ajule a výsledek je rozhodně lepší, jen jsem také naimpregnovala pracovní desku v kuchyni ![]()
Dala jsem trošku lanolinu do malé „půlky“, nalila vařící vodu a kápla kapičku šamponu. Jsem koukala, jak se to opravdu zakalilo. A i to množství bylo moc. Takže příště mi bude stačit polovina. No musí se vyzkoušet …
Ahoj, ja nevim, ale mam problem s latkovymi plenami vsech znacek a to s velikosti.
Nas syn je velmi drobne postavy, narodil se 2,5 kg a kdyz mel 3,5 kg tak mu plenkove kalhotky Bambino Mio byly male. Ted (4,6 kg) jsou mu akorat plenky Imse Vimse, ktere jsou velikosti 5-8 kg. Puvodne jsem chtela latkove pleny pouzivat, ale bojim se do toho investovat hodne penez, kdyz vidim, ze to malo, co mam koupene, nemohu pouzit. Pouzivame tedy kompostovatelne jednorazove pleny Moltex Oko, ktere jsou vyborne. Pro novorozence jsme meli tyto pleny 3. jakosti balene v chranenych dilnach a byly velice levne a prakticke. Jsou vyborne prodysne a mekke. Zvetsili jsme kompost na zahradë ![]()
Kdyby nekdo mel zajem o nove nepouzite kalhotky Bambino Mio, velikost do 5 kg, mam troje (danaHN@seznam.cz)
Tak já měla úplně stejný problém - náš kluk se narodil s 2,5kg a všechny kalhotky S mu byli velké. Ale během 2-3 měsíců už nosil M, takže S a XS BM co jsem dokoupila nosil jen chvíli. Na druhou stranu někdy od 5 měsíců nosil v pohodě Imse Vimse kalhotky L a jsou mu dodnes. Takže bych se nebála že budeš muset neustále přikupovat další a další velikosti. Poměrně rychle se to ustálí.
Ajule píše:
Nějak to tu zamrzlo. Tak alespoň posílám odkaz na další kapsovku. Znáte jí některá?
http://www.eplenka.cz/…/drybees-16/
Já se musím zeptat, protože mi není pořád jasné, v čem je rozdíl oproti kalhotkám
Můžu tuhle plenu použít víckrát nebo ji musím po každém použití vyprat? Asi jo, ale pak nechápu, na co je teda dobrá …
Dík za názor.
Knoflice musíš je vyprat po použití. Výhoda je v tom, že kalhotky jsou již v té pleně, takže některé mamky si je chválí jako jednodušší pleny na manipulaci pro tatínky, babičky, na návštěvy a cesty. Prostě jim to nacpeš čím potřebuješ a mají to jako jednorázovku. To je tak asi jediná výhoda a ještě možnost výběru čím tu plenu vycpeš.
Tahle měla být bez fleece uvnitř (příčí se mi představa fleece přímo na zadečku dítka), ale dle informací od kamarádky je to taky nějaká umělina, ještě jsem jí neviděla, pak poreferuji, až si jí ohmatám.
Musím říci, že mě to přišlo zbytečné, ale poté co jsem babičce pečlivě vysvětlila systém kalhotkových plenek a ona mi hned první noc hlásila, že jí to teda dávat nebude a bude dávat jednorázovky, protože to po 2h proteklo a já pak zjistila, že jí zapomněla dát svrchní gatě, už mi to tak od věci nepřijde
.
Nejhorší je, že teď už má babi preventivně averzi vůči kalhotkovým plenám, vlňáčkům, …
Já jsem právě pátrala, jaký tohle může mít přínos … Takže je to tak, jak jsem si myslela …
Proč nemáš ráda fleece? Že je to umělina?
Prostě když si představím, že mám kalhotky z fleece a jsem v tom celý den…Jako materiál na oblečení a deky, super, ale na zadeček se mi to příčí používat. Ale je to jen můj osobí názor, rozhodně mi nevadí, když ho kdokoli jiný dětem na zadeček dává. Stejně tak skoro nepoužívám separačky, jen když vím, že bude kakat. Když investuješ a koupíš plenu z biomateriálu a pak má na zadečku stejně papír, tak mi to přijde takové kontraproduktivní.
Ale je to čistě každého věc co a jak používá. Proto v případě, když bych chtěla koupit kapsovku, tak připadá v úvahu jen SW no a myslela jsem si, že i ta nová, ale pokud je to umělina, tak jsem zase u SW.
Ajule, já to instinktivně vnímám úplně stejně. Navíc náš kluk nesnášel ani fleecové svrchní kalhotky a to jsem z nich byla ze začátku nadšená. Nehledě na to, že mám pocit, že se musí dítě přehřívat (někde jsem to i četla). Nějak mi nepřirostly k srdci ani separačky. Přesně- když už mám kalhotky z biobavlny, tak mi to připadá jako škoda. Ale jinak nic proti nim.
Ajule, takže ten velur nakonec nebyl bavlna..škoda. Právě mě to trochu zarazilo, řekla bych že jinak by se s tím pěkně chlubili že je to bavlnka
![]()
SW kaposvky jsou fakt bezva, ale údajně ne každému sedí. Ale možná jsi je zkoušela, ne?
Elizo díky za podporu
.
SW nemám, ani žádnou jinou kapsovku. Ale chystám se jednu, dvě pořídit na mimíse na návštěvy k doktorovi. Ale zatím není pro koho. Pro malou už mi to přijde zbytečné pořizovat. Vystačím s tím co máme.
Domlouváme s hokama z HK srazík, tak bych tu kapsovku měla vidět naživo a dám určitě vědět jaká je.
Teď ručně obentlovávám buretové hedvábí, v rámci úspory jsem koupila to delší a roztřihla ho na dva kusy. Ale je to teda piplačka
.
S těma separačkama to mám taky tak, teď je nedávám vůbec, byly by na nic.
Ty Bummis mi provlhávají kolem nožiček. Překvapilo mě to, když je mám tak krátce. (ještěže už vím, jak naimpregnovat
)
Knoflice píše:
Ty Bummis mi provlhávají kolem nožiček. Překvapilo mě to, když je mám tak krátce. (ještěže už vím, jak naimpregnovat)
Vážně? Tak to už tedy nevím, jaké kalhotky budu vybírat. Imse jsou střihově fajn, ale to provlhávání mě štve. Dávám je jen na doma, i když jsou naimpregnované. Na ven si to netroufnu a to je pak na nic. Foxky prý provlhávají méně, ale stejně jako u organic odchází sucháče. Tak jsem vkládala naději do Bummies. Doufám, že to bylo jen ojedinělé a už ti nebudou moc provlhávat.
Tak oni asi každé kalhotky co jsou prodyšné budou provlhávat, nijak bych se toho nelekala. Bummis provlhávají když je opravdu hodně mokrá plneka. Mně to nějak moc nevadí, prostě mám hodně kalhotek. Spíše by bylo divné, kdyby nikdy neprovlhly ![]()
Přesně z tohoto důvodu jsem si pořídila 2v1. Dřív, když jsem šla ven, jsem s sebou musela brát více svrchních kalhotek, kdyby nějaké protekly. Takhle mám jistotu, že pokaždé půjde do suchého.
My bysme momentálně potřebovali nosit s sebou ještě jedny boty kvůli kalužím, ale to je jiná kapitola
.
ahojky, dlouho jsem tu nebyla!! ![]()
Koukala jsem do galerky, čí jsou ty poslední vlňáky? Jsou naprosto úžasné!!!
Já teď dopletla třetí vlňáky a nějak nejsem schopná je naimpregnovat. Ale musím se už do toho pustit…
Ty jsou naše, mám je do Ivuši z BC (našla jsem si jí na MMB). Viděla jsem tam jedny už zamluvený, tak jsem jí požádala o upletení podobných a bylo to. Mám z MMB už třetí barevné, postupně je přidám do galerie. Dvoje dlouhé a jedny krátké.