Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Jééééé Sedire, ty ještě žiješ
?
Neboj, taky jsem pěkně rozlítaná, jenže abych se nezbláznila, tak si občas zaskočím sem, abych se zrekreovala
.
No protože objednávky na Slovensko mají trochu skuz, tak pleny ještě doma nemám, stejně tak ostatní pleny od kamarádky a vlňáčky. Nakonec jsem objednala BI retro. Moc se na ně těším, měla bych je mít příští týden, kdy mi je vyzvedne kamarádka, jsem momentálně bez auta, protože muž vozí řemeslníky na stvabu
.
Jen mě trochu znervóznily holky na BC, které už mají nové bambusky BL a prý jsou střihově trochu jiné než staré a méně sají, ale měly je vyprané jen párkrát, tak doufám, že budou v pohodě. Navíc nemám porovnání s těmi starými, takže rozdíl nepoznám.
No nic, musím pokračovat ve výpočtech omítek uuuuuuaaaaaaaa
.
Ahojky,
tak se ozývám už v plenkovací akci.
Nakonec jsem skončila na čč jeden na novorozenecký sklad a do toho jednu froté žínku (30×30) na třetiny. Je to super štíhlý zadeček a saje to asi jako dva čtverce.
Z kalhotovek máme
BL bambusky (veliká spokojenost, sajou nejvíc a ta cena je úžasná),
EH konopku (- ta mě zklamala, moc nesaje a malé nesedí kolem nožek
)
TB bambusku (taky spokojenost jen mi příjde že BL saje víc, ale nemám to vysloveně poměřené)
HD tvarované používáme na noc a sice je v tom malá taková nepohyblivá (špatně se jí prdíkuje
) ale vydrží celou noc, když se nepokaká. ![]()
Gaťata mám
IV organic (proti nim není výhrady, snad krom schnutí),
TB Wrap (ty malé nesedí je z nich buď otlačená na bříšku nebo netěsní u nožek),
HD Pul na patentky - no žádné nadšení ale to proto že se hodně pod obečením rýsují jinak jsou to držáčky,
Thirsties - ty mám nově a jsou srovnatelné s HD ale líp na dupce vypadají
Tož tak ![]()
vlňáčky ještě testuji, pořád mi protékají, ale nevzdávám se.
Sofie má taky hodně citlivý zadeček a kaká skoro pořád takže už opruzená taky byla (a nakonec jsem musela na doléčení vytáhnout jednorázovky jinak se to pořád vracelo), ale už zas látkujeme. ![]()
Ajule píše:
Jééééé Sedire, ty ještě žiješ?
No jóóó
, ale vůbec nestíhám…
O těch BL bambuskách jsem taky četla, ale nevím přesně, které měly holky na mysli, že jim míň sají, přesněji, kdy je kupovaly. Já mám z první várky, kdy měly ještě široký střih a pak další kupované asi před půl rokem, kdy začali šít ty nové barvičky - zelenou, vanilkovou,.. a přestože mají jiný střih, materiálově jsou stejné a sajou taky stejně. Tak jestli změnily třeba dodavatele bambusového froté až teď, fakt nevím…
Pokud je to pravda, tak by mě to pěkně štvalo, jsou to naše nejoblíbenější denní plínušky a hodlala jsem je pořídit i na další mimi. ![]()
IvoV na ty kalhotky Thirsties mám taky zálusk, už jsem na ně slyšela chválu od více maminek.
A jaké vlňáčky máš, že ti protékají?? Nedáváš při impregnaci málo lanolínu?
Chtěla bych vás, zkušené „bavlněné“ maminy, poprosit o radu.Pro první dceru jsem používala výhradně jednorázové plenky - zpočátku proto, že nám frajerka nastolila velice náročný režim, kdy nebylo možné plenky prát a žehlit.Když jsem později chtěla bavlněné plenky zavést, tak malé způsobovaly hrozné ekzémy a virážky, i když jsem vyzkoušela všechny možné prášky a pleny žehlila.
Za pár měsíců ale čekám druhé dítě a doufám, že vše budu už lépe zvládat a začínám se více zajímat o nový styl bavlněných plenek typu popoliny apod.Jenomže když se do toho ponořím nebo čtu vaše diskuse tady, tak mám pocit, že bych na to potřebovala vysokou školu.Takže bych se vás chtěla zeptat, zda jsou nějaké stránky, kde se konkrétně dozvím:co všechno budu k tomuto plenkování potřebovat?Kalhotky?Vkládací plenky? A jaké? A podobné důležité základní informace.Na všech stránkách, které jsem doposud našla, píšou výhody těchto plenek, jaké jsou v nabídce apod., ale nikde se nedočtu praktický postup při jejich užívání.Doufám, že tenhle můj dotaz nezní moc primitivní, ale nemám žádnou osobní zkušenost ani v okolí, takže si to nějak neumím představit.Díky všem ochotným poradit.Petra
Evropanko, koukala jsi třebana www.latkovepleny.cz nebo www.vbavlnce.cz ? Tam jsou dobré návody. Mrkni tam a pak to můžem probrat tady ![]()
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že látkovky jsou pohodlnější než jednorázovky.
Ivo když tak pěkně chválíš BL bambusky
, nemůžu se dočkat, až je budu mít doma. Taky mám ráda čč a vv, přes den přebaluji převážně jen do nich, jen do natahovacích vlňáčků dávám kalhotkové.
evropanko je moc fajn, že to chceš znovu zkusit. Myslím, že každá z nás měla z počátku stejný pocit, první týden jsem naprosto tápala a nevěděla co mám vybrat. Je toho hodně a chvilku trvá, než se zorientuješ. Záleží na finanční hranici, jestli chceš výbavu jen z kahotkových plen, preferuješ nějaký materiál, chceš vícevelikostní pleny nebo jednovelikostní,… Každá z nás má doma jinou výbavu, každé vyhovuje něco jiného. Klidně se ptej i tady, pokud budeme vědět, rády ti poradíme.
Já mám doma hodně čč (čtvercové pleny) a vv (vícevrstvé pleny), kalhotkové pleny jsem pořizovala až kolem druhého roku dítka. Svrchní gatě vybírám taky s ohledem na to, zda dobře drží čč na rovno.
Kalhotkových plen mám v současné době asi 10ks a dalších 5ks mám na cestě a kombinuji s čč a vv. Na úplný začátek mi přijdou jednodušší jen čč, přebaluje se často, vhodné na široké balení a rychle schnou. Ale určitě ti někdo poradí i kalhotové pleny na miminko hned od začátku. Já na druhé plánuji do půl roku převážně čč a vv a pak napůl s kalhotkovými, ale možná realita bude úplně jiná
.
Terem, moc díky za odkazy.Přesně něco takového jsem potřebovala.Už to studuju a napadají mě otázky.Určitě se na vás ještě obrátím.Ale jsem tomuto plenkování nakloněna čím dál víc.Petra
Jé, tady se nám to rozjelo ![]()
Evropanko, nejdůležitější jsou svrchní kalhotky, jinak tě mohu ubezpečit, že si budeš muset odzkoušet sama, co ti bude vyhovovat. Teď se ti něco bude zdát teoreticky bezvadné a praxe dopadne jinak a naopak. Myslím, že ostatní se mnou souhlasí.
Já mám nejradši čč, protože mi nevadí skládání, ale kalhotkové plínky jsou super v jiném směru. Teď hodně zvažuju haipa daipa, protože jsem je viděla a ošahala si je a leží mi v hlavě ![]()
Knoflice taky jsem na ně mlsně koukala, ale pak si řekla, že vv mi splní stejnou službu a stojí podstatně méně. Kdybych se nemusela ohlížet na peníze, tak bych měla doma spoustu vymožeností
. Ale myslím, že na malé mimi a málo čůrající musí být super. Je škoda, že mají krátké uši, takže hodně mamin psalo, že větším dětem byly kolem roku už malé.
Mám na cestě dalších 7 plen, takže jsem si vyhlásila stop stav
. Čekám vykuchané organiky, bambusky BL a jednu kissu a taky vlňáky BI a Bamboo hour
.
Krátké uši? Tak to si musím rozmyslet. Vojtěch je pěkně vypasený už teď. Ale objednala jsem si na mimibazaru HHS z druhé ruky a už mi cuká, že fakt jdu do těch vlňáků. Asi neodolám, i když jsem vzdorovala dost dlouho.
Knoflice osobně je vyzkoušené nemám, ale na BC pár mamin psalo, že rozhodně nejsou jednovelikostní, tedy, že ti nevydrží až do konce, mám pocit, že psaly, že okolo 12-13kg to bylo dítkám malé, dost záleží jakou má Vojta stavbu těla. Právě proto mi to přišla trochu drahá sranda, navíc, když pak děti víc čurají, nestačí a musíš něčím vycpávat, to už mi skoro přijdou lepší vazačky. Já bych nebyla dítě schopná uvázat, tak je nechci. Někdo to řeší, že ušmikne úvazy a sepíná snapkou. Ale ty určitě budeš moc šikovná a kdo ví? Třeba mě tak zlákají ty nové HHS, že pak neodolám a jednu pořídím
.
Vlňáky jsou boží, mám dvoje a třetí na cestě a na mímo pak plánuju objednat u Ivušy minimálně jedny dlouhé a myslím, že nebudou poslední.
Knoflice s těma HD je to tak jak píše Ajule. Já měla pastelku, byla jsem s ní moc spokojená, rychle schla, pěkně seděla, netlačila kolem nožiček, byla štíhlá, přidáním další vkládačky nám vydržela až 3 hoďky, ale užily jsme si ji jen půl roku, ani ne v 11 kg (a to nemám holku nijak vypasenou, žádný bříško) už jsem ji zapínala taktak
. Je to škoda, kdyby měla delší „uši“, tak by vydržela daleko dýl…
Do vlňáků určo jdi, podívej se na Ajuli
. Není to tak dlouho, co se vlňáčkům taky bránila a jak si je teď nemůže vynachválit, že?!
![]()
Vázačku mám taky jednu HHS, dávala jsem ji loni hodně v létě na čč na draka bez svrchních kalhotek a byla fajn, ta letošní kolekce je prý lepší - jemnější materiál atd., tak na další dítko taky určo pořídím a ráda bych vyzkoušela i ty disaní nebo od Lotties.
Tak jsem pořídila tyhle:
http://www.mimibazar.cz/foto.php?…
http://img.mimibazar.cz/…13686581.jpg
Ta Ivuša jak o ní pořád píšete je Ivusa55? Pak jsem taky narazila na Ivu. Obě pletou.
Vyzkouším, co nebude vyhovovat, to pošlu dál. A do HD nejdu, máme nakročeno na 9kg, takže bychom je už dlouho neužili. ![]()
HD To fakt na větší dítko nee - nám teď vyhovují a vydrží celou noc (20:00-4 až 6:00) Ale Sofie má docela bříško a asi dlouho nevydrží už teď jsou savostí na hraně. ![]()
Ajule A ty dáváš jen vv (jakou velikost) nebo přes to něco vážeš? (EHM a jak staré máš prosím dítko - ještě vás tu tak neznám.) ![]()
Vlňáky Mám natahovací Popolíny a myslím že je to tím že jsou málo prané a tím pádem nejsou ještě tak zplstěné a protékají- no už jsem je vyprala a dneska vyzkouším. Jaké máte vlňáky vy???
HHS Na ty si brousím zuby na léto - že bych na ně už nedávala gaťky jen je něčím vycpala. A pod Sofi šoupla přebalovací podložku (v kočáře či tak).
Tak říkáte že tu novou kolekci že je lepší?
evropanka Klidně se ptej já tu otravovala holky nedávno a byly hodné a odpovídaly. Teď se taky pokusím když nebudeš vědět.
Mě hodně pomohlo i toto: (Teď doufám že nedělám něco protiprávního.)
Látkařky si vyvinuly vlastní řeč plnou zkratek, zde je jejich přehled
Plenkové šifry
2v1 - plenka, která má již integrované kalhotky
AIO (all-in-one) - plenka, která má již integrované kalhotky
bambuska - bambusová plenka
BE - plenka Bamboo Extra
BH - plenka Bum Hugger
BI - značka Baby Idea
BKM - Bezplenková komunikační metoda
BM - značka Bambino Mio čč - české čtverce, čtvercová plenka
EH nebo Ellas - značka Ella´s house
flísáčky - fleecové svrchní kalhotky
Hamburger - plenka Bum Hugger
HD nebo HP - firma Haipa-Daipa
HH - plenka Hemp Hour
HHS - zavazovací plenka Hemp Hour Strap
IV - značka Imse Vimse
Kalhotovka - kalhotková plenka
Kapsovka - kapsová plenka
Kissa - plenka Kissaluvs
Konopka - konopná plenka (s největší pravděpodobností od EH)
Mommýska - plenka Mommys touch
oříšky - indické ořechy na praní
Popo - značka popoliny
PULky - svrchní kalhotky s PUL zátěrem
SL - plenka Stuffable lite
snapka - Snappi sponka
TB - značka Tots Bots
vkládačka - vkládací plenka
vv - vícevrstevná plenka
WW - svrchní kalhotky Wacky Wrap
Zavazovačka - zavazovací plenka
raději uvedu zdroj
Copyright © BABY-CAFE.CZ
Všechna práva vyhrazena.
Publikováno: 27.07. 2007
nemlaťte mě mě to fakt hodně pomohlo. ![]()
jo a kalhotovky na malé mímo mi příjdou právě ty BabyLucy skvělé. http://www.slune.eu/
Ivo já dávám vv s jednou froté žínkou z Ikey do IV gatí, jinak mám BL fix a protože moc na čč a vv nejsou, musím dávat 2 čč, aby se to tolik neposunovalo, ale už jsou na cestě lepší gatě na čč a vv narovno. Do natahovacích vlňáčků dávám kalhotkové pleny. To vše přes den. Na noc dávám kalhotovku s vkládačkou a vv, má zadek jak Ferda mravence, ale protože opět nespolupracuje ohledně nočníku, musí to být savé, protože to většinou pustí do plen místo nočníku.
A metřík pro tebe ![]()
Zjistila jsem, že našemu dítku jsou stále naprosto v pohodě Bummies vel. M s čč či vv narovno, takže to jsou vlastně jednovelikostní gatě, takže na další dítko je pořídím od začátku a budu testit jaké jsou.