Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Díky moc za rady, dneska bude testovací den
Mám nějaké domácí vkládačky ze starého bambusového ručníku, tak je zkusím.
Ahojky,
jdu si pro radu. ![]()
Mám HD pastelku a přestala nám na noc stačit a to i s vkládací plínkou. Zkusila jsem dát dovntř dvě a nebo jednu čč a to už jsme se nevešli do kaťat. ![]()
Tak jsem v noci po koju přebalovala, ale byl problém, že se Matík při tom probral a pak dlouho nemohl zabrat. A to vzhledem k tomu, že kojíme co 2 hoďky, je pro mne smrtící.
Uvažovala jsem o bambuskách, přece jen by toho mohly pobrat více. Poradíte, jaké?
BL bambusky, dobře mi funguje taky kombinace čč a zavazovačky HH, ale nejvíc nasajou Kushies classic s vkládačkou.
Ahoj holky,
náhodu jsem zabrousila na Vaši diskusi a nedá mi to nepřipojit se, zvlášť když tu vidím známé tváře
…teda jestli můžu ![]()
Jamap , moc tě zdravím a říkám vydrž! Já jsem začala látkovat až teď a moc mě to chytlo. Když jsem byla těhotná, tak jsem moc přemýšlela, zda papírovky nebo látka. Hledala jsem v pár diskusích o látkovkách a často se to zvrhlo …míň času na dítě, nepohodlný, zbytečně vynaložený čas na plenky atd. ..... tak jsem to vzdala a jeli jsme papírovky. No a časem jsem narazila na hezky udělané stránky o látkových plenách, tahala rozumy z holek u nás v prosinci (Katko, Janko, díky holky
) a udělala si vlastní úsudek o tom, že hodit prát pračku prádla není zas takový problém, že Honzíka tím teda neošidím, spíš naopak a konečně že odpadnou ty koše vyhazovaných plenek .....
Tak teď jsme na začátku, pořídila jsem si svrchňáčky Bambino Mio, vv Popolinky, taky na zkoušku kalhotovou Baby Lucy, nějaký bambusový vkládačky a postupně chci doplňovat.
Honzík to bere v pohodě, horší je to s tatínkem, že to prý nebude umět a nechcou se mu odnášet pos… plenky, když on se zrovna nachomýtl k opravdu chuťovce
…tak když bude doma sám, má dovolenou papírovku
…Já je tedy ještě používám taky, chci se s látkovkama pořádně seznámit a hlavně jich ještě nenám dost, abych mohla výhradně látkovat.
Ale chytlo mě to, skládat mě baví, mýdlový sliz jsem dělala vyloženě s chutí, chci plenky měkkoučké, tak na máchání dávám ocet s pár kapkama vonného olejíčku a je to super.
Jo, taky používám viskozové separačky, dávám je po celé plence, přijde mi tak na dotek sušší
… ty počurané peru a při dalším použití jsou ještě víc heboučké než při prvním.
No, Honzík je takový testr, chci si látkování na něm vyzkoušet a u druhého mimča začít látkovat už od začátku … tak snad mi to vyjde ![]()
Jeee, jsem se rozepsala ![]()
Ještě jsem chtěla … Ivusko , teda smekám, Ty jsi mamka šikovná ![]()
A jestli můžu ještě požádta o radu ...... holky, bělíte něčím plínky? Měla jsem doma puer bělidlo na prádlo, ale nedopadlo to až tak podle mých představ (prádlo bylo to práno s ořechy, na plenky mám sliz, tak by to třeba bylo lepší… nevím) … a druhá věc - jsem zvyklá Honzíka jednou denně mazat mandlovým nebo slunečnicovým olejem s hěřmánkem + jednou denně Bepanthen, myslíte, že to stačí i na látkování? Používáte třeba víc ochranných mastí, nějaký zásyp atp.
Děkuji za odpověď …
Omlouvám se za megapříspěvek a snad nevadí, že jsem Vám sem vlezla ![]()
Hezký den I.
Když jsme u té savosti – v internetových obchodech je u některých kalhotkovek či vkládaček uvedeno, že mají savost dejme tomu 200ml. Jenže nikde už se nedá zjistit, co přesně se tím myslí, respektive jak moc je ta plínka mokrá, když je v ní těch 200ml. Znamená to, že je to úplné maximum, při které to z ní ještě neodkapává (což už ale zdaleka není použitelný stav na dítěti) nebo nějaká přijatelná míra vlhkosti?
Zkoušela jsem totiž vážit plínku před a po, co měla naše malá na sobě cca 3 hodinky a obsah byl 120ml (hlavně počuraná, kák byl jen malý). Vzhledem k tomu, že se jedná o 14denního kojence (na ty 3 hodiny, co byla v té plínce, připadlo jedno kojení a to těsně po nasazení plínky), se celkem děsím, co na ni budu dávat tak za měsíc za dva… Mám nějak extrémě čůravé dítě nebo je to normální? Podotýkám, že se narodila se 3230g a ve 13 dnech vážila 3545g…
Knoflice
Dík za radu, pořídím bambusky.
ivusko
Tak to nevím, nikdy jsem plínku nevážila, ale asi to zkusím.
Matíkovi, když byl takový prcek stačila jen HD bez vkládací nebo 1čč. Já ale přebalovala častěji, protože papal co hoďku a půl, max.2 hoďky. A přebalovala jsem po kojení, protože během něj vždycky kakal. Ale přibýváte tedy, jen co je pravda.
Jdu objednat ty plínky, to bude mít manža zas radost. ![]()
Nejvíce savá plenka co jsem kdy měla je Two size bambus od Popoliny. Stačí nám i na dvouleté dítě na noc které vypije v noci dvě láhve šťávy. Ráno plenka váží snad 5kg ![]()
K tomu mazání - myslím, že pokud je dítě často přebalované a nic zadeček nedráždí je zbytečné mazat nějakou ochranou=léčivou mastí. Podle toho co jsem sama zkusila a mám přečteno z rozumných knížek, načí čistá voda a občas olejík, nic víc. Už se to tu několikrát probíralo, ale třeba taková skvělá mast na oprizeniny od Weledy obsahuje zinek který se rozhodně nemá užívat dlouhodobě, pouze při potížích. Navíc masti obsahují často složky které vytvářejí nepropustnou vrstvu a kůže nedýchá. Ideální heslo je podle mého „čím méně, tím lépe“.
ad bělení - nejlepší je sluníčko, mohu vřele doporučit. Jinak existuje sůl od Ulricha, Ecoveru…atd. Rozhodně bych doporučovala něco šetrného.
Ad savost plen - dle materiálu je nejvíc savé bambus flauš, pak bambus froté a konopí, pak biofroté, froté, flanel a bavlna.
Jako dobrou hodně savou vložku považuji Bamboo hour (bambusový flauš), taky se hodně požívá bamboo prefold.
Já mám na dvouleté dítě na noc BL organic s originál vložkou, plus bamboo hour, nebo Popo Ultrafit biofroté s originál vkládačkou a buď vv či froté čtvercem. Bambusky mám jen BL, testované krátce, jen přes den, ale s bamboo hour by bambuska určitě noc zvládla taky.
Myslím, že se to srovná, taky jsem měla hodně čůrací dítě, do 1,5 roku jsme vydrželi jen s 2čč a na noc jednorázovky
. Pak jsme najeli na kalhotkové na noc a paráda.
Ad mazání - mažu doma dělanou mastí z bambuckého másla a olejů, Weledu mám jen při opruzení. Naopak si myslím, že u látkových plen je zadeček daleko lépe větraný, takže mazání je méně třeba. Myji pod tekoucí vodou, tedy vlastně myla, už jsme bez plen, jen na noc ještě ano
.
Měřit savost mě nenapadlo ani ve snu a fleky na plínkách neřeším - snažím se je dávat ven, co to jde, v tomhle nejistém počasí aspoň na chvilku, sluníčko působí velice rychle.
Pokožku mu nijak zvlášť neošetřuju, když tak trošku Rybilkou, preventivně vůbec.
Teda u prvního dítka jsem plínky vyvařovala a asi jsem byla nějaká pečlivější, teď už to tak neřeším ![]()
Tak jsem to nakonec vyřešila tak, že jsem objednala jednu BL bambusku a k tomu dvě vkládačky Bamboo hour a budu je dávat do pastelek.
Už se na ně těším.
Já právě přemýšlím, že pořídím tu čtvercovou bambusovou plenku BL jako vkládačku do Swaddlebees 2v1. Tyhle plenky jsou fakt skvělé, dá se do nich dát všechno.
Elizo já mám BL bambus čtverec 30×30cm a řekla bychm že není o moc víc savý jak froté žínka z Ikey. Bamboo Hour nasaje víc.
Aha, no vidíš, to je škoda.Ty Bamboo h. mám dvě doma (basic), ale přijdou mi docela dost drahé a malé. Nejlepší do sw. je vkládačka (ta odepínací, co je k plence) od bamboo extra. Ale ta se myslím samostatné neprodává. Myslela jsem, že ta od BL bude aspoň podobná..
No ten čtverec je asi 1mm široký, když se přeloží na třetiny, tak je asi 3-4mm vysoký. Proti Bamboo je vážně méně savý. Vkládala jsem ho třeba do vv, aby déle vydržela.