Bavlněné plínky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3141
27.7.08 12:07

ahojky, tady se to zase nejak rozjelo :wink: . ahoj ivco :wink: !

ad mazani, my mazeme jenom sem tam, kdyz se treba trochu zapari (tak jednou tydne), a to baby indulonou. ale viktor ma bezproblemovou pokozku, adelku jsem musela mazat porad.

co se tyce fleku na plinkach, tak jsem na tom jako knoflice, neco vyzere slunicko, a co ne, to neresim, stejne to viktor zas posrajdi :lol: . peru na 50-60, a mozna jsem ostuda :oops: , ale v normalnim prasku - orechy a sliz me zatim nedostaly.

o nejakych hodne savych vkladackach taky premyslim, tak asi vyzkousim tu bamboo hour. kolik toho viktor nacura, jsem teda nemerila :wink: , ale prebalujem pomerne casto, rozhodne ne 6-8×, ale tak 10× denne.

holky, nemate nektera sloni cepici od manymonths? pokukuju po ni, ze by byla sikovna, ale netusim, jakou koupit velikost - viktor ma docela velkou hlavu, treba tricka a bodycka nosi jen ta, co jsou u krku na druky nebo maji obalkovy vystrih, jinak to nepretahne pres hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
27.7.08 13:50

S žínkou je to dobrý nápad, že mě to nenapadlo dřív! Stačí mu to vycpat vepředu a je to!

Jo a ořechy 8) Když k nim nepřidám sůl od Ulricha, tak neperou - teda řekla bych, že jen v čisté vodě by to bylo vyprané stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
27.7.08 14:00

Tak jsem předevčírem koupila HempHour long a BL bambusový čtverec 30×30. Taky mne zlákala tvarovaná plínka od Kissaluvsu, hlavně tím, jak je měkoučká (ty moje domácí jsou celkem tuhé kolem nožek a HHS taky). Hned s várkou plínek jsem to všechno vyprala a dneska v noci jsem začla testovat:) Ta tvarovaná plínka + HH long se perfektně osvědčila. Koupila jsem tu větší verzi (deklarovaná jako 7-15 kg), protože ta S-ková se mi zdála děsně malinká. Naší 3,5kg Klárce jsem ji vpředu trošku zahnula a sedla jí perfektně (kolem nožek trochu volnější, ale to „přimáčkly“ vlňáky).

HH vloženou do mých domácích gaťat pročůrala kolem nožky, ale to byla spíš shoda náhod, že zrovna ležela na boku a asi to měla málo utažené.

HHS s BL bambus čtvercem má teď na sobě a zatím dobrý :wink:

Jinak my prdelku mažeme mandlovým krémem od Lavery a když se mi zdá, že trošku červená, namažu ji Bepantenem. Ale moje zkušenosti nelze brát moc vážně, neboť praktikujeme teprve 2,5 týdne :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.7.08 11:28

Ahoj holky,
narazila jsem na Vaši diskuzi a připojuji se k nastávajícím látkujícím maminkám. Zatím jsem ve fázi hledání. Těch plenek je strašný množství:-(. A zatim se moc neorientuju. Hlavně nemůžu v Praze objevit obchod, kde bych si na ty různý druhy mohla šáhnout a podle toho se rozhodnout. Nechci kupovat jen tak na blind. Tak jsem si říkala, že zatím na začátek nakoupíme bavlněný čtvercový plenky asi 60 kusů a k tomu svrchní kalhotky asi radši aspoň 4 - 5 kusů. Bude to na začátek stačit?

Až budu doma na mateřský tak bych ráda zkusila ušít kalhotkový plenky. Říkala jsem si, že nakoupím bavlněný bílý flanel a navrch něco barevného a snad by to neměl být až takový problém ušít. Běžný věci ušiju, tak snad zvládnu i plenku. Nevíte o nějakým střihu na netu? Nebo kterou myslíte kalhotkovou plenku bych měla koupit a podle ní to ušít? A co myslíte když dám jako savý jádro ten flanel cca 6× - 8× bude to stačit? Nebo bych tam měla rovnou ušít vládací plenky ze starých ručníků nebo našít rovnou dovnitř nějaký froté?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
29.7.08 12:12
broskvicka6791 píše:Až budu doma na mateřský tak bych ráda zkusila ušít kalhotkový plenky. Říkala jsem si, že nakoupím bavlněný bílý flanel a navrch něco barevného a snad by to neměl být až takový problém ušít. Běžný věci ušiju, tak snad zvládnu i plenku. Nevíte o nějakým střihu na netu? Nebo kterou myslíte kalhotkovou plenku bych měla koupit a podle ní to ušít? A co myslíte když dám jako savý jádro ten flanel cca 6× - 8× bude to stačit? Nebo bych tam měla rovnou ušít vládací plenky ze starých ručníků nebo našít rovnou dovnitř nějaký froté?

Flanel bych ti moc nedoporučovala, moc to nesaje (ale zas rychle schne…). Já jsem svoje plínky šila ze dvou vrstev – k miminku froté, navenek vzorovany flanel (spíš na ozdobu). Savé jádro jsem zkoušela jak komplet všité (dvě vrstvy froté navíc), tak ten „chobot“ – cca 70cm dlouhý pás (široký jako plínka mezi nožičkama, jedna vrstva froté, jen obnitkovaná), který je přišitý jedním koncem k plínce (vpředu) a do plínky ho poskládáš (buď jen na třetiny, nebo jak se ti to hodí). První verze dlouho schne, druhá velice rychle a práce navíc s tím skoro není.

Střihů na plínky je na netu celkem dost (zkus vygooglit „cloth diaper pattern“), ale já jsem si udělala vlastní – na střihový papír jsem si přenesla rozměry různých plínek (jednorázové Pampers, jednovelikostní Popolinky…) a z toho jsem udělala takový „průměr“ :)

Domácí vlňáky jsem šila podle střihu http://www.thenappynetwork.org.nz/…E_gusset.pdf, návod je na kapsovku tuším, já jsem to šila jinak:) Sednou perfektně.

Jo a na ty plínky jsem nedávala suché zipy (jen na svrchňáky), používám snapku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
29.7.08 13:22
adelina77 píše:
holky, nemate nektera sloni cepici od manymonths? pokukuju po ni, ze by byla sikovna, ale netusim, jakou koupit velikost - viktor ma docela velkou hlavu, treba tricka a bodycka nosi jen ta, co jsou u krku na druky nebo maji obalkovy vystrih, jinak to nepretahne pres hlavu.

Adelino myslím, že jí má moje kamarádka z Hradce, jinak jí najdeš i tady . Majitelka je taky z Hradce a určitě by ti jí ukázala, aby sis jí mohla vyzkoušet, je moc milá a ochotná.

Broskvičko určitě se v Praze v různých mateřských centrech pořádají předváděčky plen. Bohužel prodej plen v kamenných obchodech nebývá. Nebo zkus napsat SZ některé látkařce z Prahy, určitě jich tady není málo a jistě ti rádi předvedou svou plenkovou výbavu.
Já začínala jen s čč, a abych nemusela prát každý den, měla jsem jich 90ks, měli jsme doporučené široké balení, tedy 3čč, tak to bylo znát. Pokud budeš skládat novorozenecký sklad či na draka, počet kalhotek se sníží o 1-2ks (tedy 3-4ks, ale klidně můžeš mít např. 2-3×vel.S a 2×vel.M).
Kamarádka si taky šije plenky, momentálně holduje plence alá All in one. Pokud budeš chtít, dám ti na ní kontakt.
Jinak další zajímavý střih je tu , když si rozklikneš obrázek, je tam i rozložená plenka motýlového střihu, bude dobře schnout. Další střihy jsou taky tady .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.7.08 13:24

Ivusko, strašně moc Ti děkuju. Zkusim nějaké ušít a pak Vám pošlu foto. Ozkoušení pak bude až v listopadu:-D, ale snad se zadaří:-). Už jsem našla i nějaké obrázky střihů, tak vezmu od každýho něco a pokusím se vytvořit tu „nejlepší“ plenku na světě :lol: . Mě tak napadlo: moje mamka pracuje s prádlem a občas vyřazujou froté předložky do koupelny - to by mohlo být na sací jádro ideální, co myslíte :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
29.7.08 14:04
broskvicka6791 píše:
Ivusko, strašně moc Ti děkuju. Zkusim nějaké ušít a pak Vám pošlu foto. Ozkoušení pak bude až v listopadu:-D, ale snad se zadaří:-). Už jsem našla i nějaké obrázky střihů, tak vezmu od každýho něco a pokusím se vytvořit tu „nejlepší“ plenku na světě :lol: . Mě tak napadlo: moje mamka pracuje s prádlem a občas vyřazujou froté předložky do koupelny - to by mohlo být na sací jádro ideální, co myslíte :wink:

Jojo, určitě se ti podaří super plínky:) Ještě poznámka k těm mým – gumičky jsem dávala kolem nožek a na zádičkách. Teď se mi zdá, že na těch zádech jsou celkem zbytečné, ale možná, až bude Klárka větší, bude to potřeba, nevím…

Jinak jsem zkoušela šít i zavazovací plínky (podle Hemp Hour Strap od BabyIdea), jednu z froté (jedna vrstva) a druhou z plínkoviny+vafloviny (jedna vrstva od každého), gumičky kolem nožek, jako to má HHS. Jsou dobré, mnohem měkčí než originály, ale míň savé, samozřejmě, takže je potřeba víc vycpávat, ale výsledek je i tak velmi štíhlý.

No a teď, co mám jednu plínečku Kissaluvs tvarovanou, tak se mi to taky zdá lepší, než klasické kalhotky. Jenže ten materiál (bavlněný fleec nebo sherpa) se u nás nedá sehnat. Tak si asi objednám z USA, i tak by to mělo vyjít levněji, než kupované plínky u nás (jen tak pro info – ta Kissaluvs plínka u nás stojí cca 175Kč a v USA je za $6,99, což je 104Kč…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.7.08 08:08

Ajule, moc děkuju za odkazy. Určitě Vám dám vědět jakých pokroků jsem dosáhla. A těch 90 plenek, hmmm, když nad tím tak přemýšlím, tak se určitě neztratí. A máš ty úplně obyčejný český? Četla jsem i tady u Vás několik názorů, že nejsou příliš kvalitní a za chvíli jsou průhledný. Je to pravda? Přemýšlím právě, jestli koupit ty obyčejný nebo ty Lux Eco, co mají být lepší. Je mezi nimi nějaký rozdíl?
Ivusko, to jsi mě dostala s cenovýma rozdílama… Neuvěřitelný jak nás derou z kůže :evil: . Říkáš bavlněný fleece? Já jsem se pokoušela sehnat bambusový froté v metráži a taky nic, jedině hotový ručníky, osušky a župany a ty jsou samozřejmě drahý jak psí játra…
Ale objevila jsem v Praze na Vinohradech velkoobchod s látkama, tak jsem včera cestou na těhu cvíčo se tam chtěla stavit a já jsem ten krám nenašla :lol: . Takže až tam poletim příští týden, budu obíhat jednotlivý bloky, abych ho zasejc objevila:-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
30.7.08 08:24

Broskvičko já mám nějaké noname kupované před 3 lety v HK, plus asi 20 po manželovi, přijdou mi celkem kvalitní. Ale nekupovala bych jich 90ks. Tenkrát tu moderní plenky moc rozšířené nebyly, takže to byla jasná volba, teď plánuji kombinaci čč, vv a kalhotkových plen. Protože jak jednou jedny kalhotkové okusíš, určitě u jedné pleny nezůstaneš :lol: .

Místo čč se taky dá dobře použít ručník z Ikey, který stojí 10Kč, takže třeba dát jednu čč a jeden froté ručník a máš to hned víc savé. Jinak si hodně chválí čč od Imse, cenový rozdíl až tak velký není a jsou kvalitní.

A kdybys chtěla šít, tak v Ikee mají i nebelené ručníky, z kterých by se taky pěkně šilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
30.7.08 10:19
broskvicka6791 píše:
Já jsem se pokoušela sehnat bambusový froté v metráži a taky nic, jedině hotový ručníky, osušky a župany a ty jsou samozřejmě drahý jak psí játra…
Ale objevila jsem v Praze na Vinohradech velkoobchod s látkama, tak jsem včera cestou na těhu cvíčo se tam chtěla stavit a já jsem ten krám nenašla :lol: . Takže až tam poletim příští týden, budu obíhat jednotlivý bloky, abych ho zasejc objevila:-)))

Já jsem se u nás pokoušela sehnat všecdhny ty plínkové materiály (bambus froté, konopný fleece/froté) a zcela neúspěšně…

Sestra se zabývá šitím historických kostýmů a taky má problémy tu sehnat jakékoliv látky, které nejsou úplný standard (různá konopná či vlněná plátna atd.). Holt jsme asi sto let za opicema :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.7.08 11:31

Holky jste skvělý:-). O víkendu se chystáme s manželem do Ikei pro komodu s přebalovákem pro Bublíka, tak tam rovnou ošahám i ty ručníky a nějaký natuty koupím. Za odkazy na plenky Vám moc děkuju. Makonec asi ušiju tu rozkládací plenku, přijde mi opravdu velmi chytrá. Mezi nožičky se to krásně složí a po praní to rozložený krásně uschne:-). Navrh dám něco barevnýho, aby to na prdelce dobře vypadalo a je to:-). Eště co na to Bublík, no ale to se uvidí :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
31.7.08 12:13
broskvicka6791 píše:
Navrh dám něco barevnýho, aby to na prdelce dobře vypadalo a je to:-).

To jsem si taky říkala a taky jsem to tak udělala, jenže jsem si jaksi neuvědomila, že přes to stejně většinou půjdou svrchňáky, takže to nebude vidět :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
31.7.08 12:15

Broskvičko tak se tam podívej i na ty žínky, jsou v dětské Ikee, je jich 10ks a stojí to okolo stovky. Jsou 30×30cm, dávám je jako vkládačky a utírám jimi malé papulu po jídle. Mají barevná ouška.
Plenky se prckovi určitě budou líbit, neboj.

Teda holky, pustila jsem si tu větrák, abych nepadla vedrem - a to máme studený barák. Naštěstí zítra chceme jet ke kamarádce, která má vytažený větší bazén, my ho letos nevytáhli a docela toho lituju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
31.7.08 18:47

Holky, prosím o radu, celkem úspěšně jsme si už podruhé plenkovali s BM, ale tenhle prcek má takovou hodně citlivou, trochu i ekzémovou kůži a naráz se začaly dělat pupeny na zadečku a během týdne nebo 10dnů, kdy jsem je amatérsky přírodně léčila (Weleda, řepčík, bambuti, lanolin a tak), se spíš rozšiřovaly, tak jsem vyměkla a dala Sudocream nafasovanej v porodnici… Trochu se to vylepšilo, ale nejvíc pomohlo, když jsme na chalupě používali obyč jednorázovky- huggiesky. Vím, že jsou taky moltexky, ty dmkový Alany a ještě nějaký ultra eko, ale stejně bych ze všeho nejradši dál látkovala= nemáte někdo nějakej tip na supr separačky? Doteď jsme měli totsbots a párkrát vyzkoušeli imse, ale zatím nějak nic moc… Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure