Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
tak jsem to vyřečila jinak, protože jednorázovky už došly a máti mi koupila pampersky 2, které jsou nám velké, tak je dávám jako svrchňáky a do nich 1 čč narovno a nebo vv nov. sklad, ale dávám ji ne tím silnějším středem zhora dolů ale z boku,aby nebyly tak dlouhé.
Kdyby jste někdo měli zájem - snad to nevadí
http://www.mimibazar.cz/bazar.php?…
Celtico , já to ze začátku dělala taky tak. Ty kalhotky přeci jen lépe sedí na větším dítěti.
ahoj ![]()
tak po hodne dlouhy dobe se zase rvacim
konecne chvilka
uz mame mimi - narodila se nam Emca 17.6. presne o 14dnu pred terminem
a s latkovanim parada ![]()
nakonec sme najeli na vv protoze nase mala je ucuranek a 2cc ji vydrzi tak pul hodky ![]()
kalhotkovy pleny mi na naseho drobecka pripadaly moc velky a tesny a takovy divny tak je vyrazuju a sme jen narovno, nemuzu vynachvalit jak vv drzi iv a bm kalhotky, ty bm sou o neco lepsi pac kolem nozicek maji hlubsi ten presah a vejde se tam i prelozena ta vv plenka
a ikdyz pisou ze sou od 5do7kil my je pouzivame uz od 3
(byly sme drobek, pri narozeni 2800 a pri odchodu z porodnice 2590:))
jinak ja ji ze zacatku dycky nak narvala nadlouho ale ted prelozim tretinu vepredu a je to vpohode
na sirku me to vubec nenapadlo dat ![]()
a jeste musim vychvalit separacky fakt paradne oddeli tu vlhkou plenu od prdky.. kdyz sahnu na penu je durch a kdyz pres separacku neni cejtit de fakto nic ![]()
mam radost ze nam to de:)
jen teda na noc a kdyz ma mala boleni briska davam jednorazovky pac nemam moc silu poslepu ji tam poskladat ale pomalu se cejtim ze uz zvladnu i pres noc latku ![]()
Ahojte
tak se hlasim ze uspesne latkujeme. Pleny baby lucy jsou super. mame bambusky a organici, svrchnacky davam taky BL fix, Imse male nesedli
ZAcinala jsem s 8 plenami a ted jsem doobjednala dalsich 10 kusu, tak snad nam to bude stacit. zatim to vychazi na 1,5 dne na latce a pak jednorazky, ale pokud stihnou uschnout tak frcime na latce furt.
Byla jsem na prezentaci latkovek a teda mi osobne prijde, ze BL jsou nejprijemnejsi z bambusek- omatala jsem totsky a nenadchli mne.
Jeste si pochvaluji ty druky, zadne suchacky, fakt jsem spokojena.
svrchnacky, mam jeste zalusk na popwrapky obrazkove tak se rozmyslim.
Vlnacky nebudu zkouset, nejak k tomu nemam duveru- jako vlna.
No a to asi vse. akorat je nezvyk prejit z papirovek na latku, ten zadecek je grandiozni ![]()
Chell gratuluju k miminku a Katce k přechodu na látkování. ![]()
Musím přiznat, že už jsem taky přišla na to, že bambusky za ty prachy stojí, flanelky má hned durch.
No a taky jsem vyprala vlňáky v pračce a když jsem vytáhla, tak mě málem omylo, protože se sepraly nebo co. No když uschly, tak jsou sice použití schopné, ale už nepruží. Jsem blbka
Zas na druhou stranu je důvod přikoupit ![]()
dobre ranko!
chell, gratuluju k mimcu
! je fajn, ze uz jste to takhle rychle vychytali, ja mela taky drobka (2.820 pri narozeni), mel strasne hubeny nozicky a vsechno mu protekalo kolem stehynek. jinak kalhotovkam myslim prijdes na chut pozdeji.
katko, fajn, ze ma jitka grandiozni zadecek
. jinak tots bots taky maji bambusky na druky
.
ja uz jsem dokoupila dalsi svrchnacky thirsties, proste viktorovi na jeho stehynka a hubeny brisko sedi nejlip (ze maji to krizeni suchacu). a zbavuju se IV soft a IV organic (farma), kdyby nekdo treba mel zajem
…
knoflice, s tema vlnakama to nastve. takhle jsem si jednou diky spatnymu programu „zfilcovatela“ oblibenej svetr ![]()
holky, jaky pouzivate separacky? ja jsem zkousela anicky a nejaky polsky, pak ty popolini viskozovy, tak tam mi sice nesedi ta velikost (jsou moc siroky, musim prekladat), ale zase krasne vydrzi prani. akorat nas drobek i v 8 mesicich porad srajdi tak 5× denne a ridce, takze jsem zkusila ted koupit od disany papirovy separacky v roli - a mile me prekvapily, fakt drzi. s jakyma mate jeste zkusenosti?
Já jsem separačkám nepřišla na chuť, věřím, že s nima je jednodušší přebalování, ale my bez nich žijem v poho. ![]()
Adel, tak pani mela jen na suchace, a dal jsem nepatrala.
Ja mam imve vimse separacky, jine neznam, podle mne jsou super ![]()
Jsou sirsi, ale to nevadi, a po kazdem pokadeni je splachuji , ze bych je jeste prala mne nenapadlo ani omylem ![]()
katko, ty pokadeny taky vyhazuju
, peru jen ty pocurany
. ale ty imse jsou papirovy, ne? ja peru ty popolinky viskozovy (trochu me jen desi, ze tam jednou zapomenu tu papirovou a vsechny pliny budou mit na sobe cucky
)
Ahoj holky,
tak jsem náhodou při procházení emimina narazila i na tuhle diskuzi. A musím po pravdě říct, jsem v šoku. Začíná mi připadat, že jsem si rodičovství představovala jak Hurvínek válku.
Vůbec mi nedošlo, že dítě se musí tak často přebalovat…přijde mi, že po porodu kromě kojení a přebalování s dítětem asi víc nestihnu…sice by mělo ještě spát…ale v tom já určitě budu mít štěstí a budu mít nespavce ![]()
Co se týče jednorázových plen, tak je úplně nezavrhuju a kdo ví, třeba je začnu časem i používat. Ale přecejen bych nejraději používala látkové, snažila jsem se vyznat v diskuzi…jenže vůbec nerozumím zkratkám…čč, vv, bm atd. …takže pokud by jste vyla ochotná některá vysvětlit…
Taky mi není moc jasné co vlastně pro novorozence vše potřebuju na přebalování. Když jsem se o tom bavila s máti, tak řekla, že ona používala dvě složené pleny do obdelníku a třetí místo kalhotek a na to oblékala…dneska už ale asi tohle nebude ten pravý ořechový způsob.
Taky nevím jestli je lepší pořídit čtvercové jednoduché pleny a nebo vícevrstvé a nebo tvarované? Chtěla bych mít jistotu, že pro dítě to bude pohodlné (jak vidím některé skládané plínky tak o tom dost pochybuju), bylo v suchu a nemusela ho přebalovat co chvíli…ale tak trochu si nejsem jistá, že tohle vše je splnitelné a přitom jsem neutratila mailant.
Prostě jsem jedna z těch vyděšených budoucích maminek, které došlo, že začíná jít do tuhého
a byla bych vděčná komukoliv, který mi podá zasvěcení do této problematiky.
Díky všem!
To já jsem na 1.dítě (5,5 roku) používala zezačátku jen látkové pleny, takže jsem jich kupovala rovnou 50 ks, na ně jsme dávali nepropustné látkové kalhotky, ale po půl roce jsme stejně přešli na papírové.
Teď čekáme dalšího prcka, látkové pleny budu určitě zase používat, bohužel jsem ale původní pleny už zrušila, tak mě čeká znovu nákup.
Zatím se asi nejvíc přikláním ke klasickým čtvercovým od Hyblera, v Praze je mají asi nejlevněji ve Světě mateřství - na Palmovce . (www.svetmaterstvi.cz) Tam od 30 ks mají množstevní slevu 1 ks za 19,– Kč , tak to určitě využijeme. Mají tam tu akci už dlouho, doporučila mi je kámoška. V hypermarketech mají ty samé pleny i za 26,– Kč, to je síla.
jamap vydrž, takto si připadá každá těhulka, když začne hledat jaké pleny pořídit. Taky jsem měla pocit, že se v tom nemůžu nikdy orientovat, po týdnu se informace setřídily a byl klid
.
V současné době jsou pleny čtvercové (čč), vícevrstvé (vv), tvarované (např. Haipa Daipa,…) a kalhotkové. Navíc se dělají z různých materiálů.
Každá ti tu poradíme jenou kombinaci, protože každé vyhovuje něco jiného a dítko je jiné.
Myslím, že se dá pořídit slušná plenková výbava za rozumné peníze, aby byla praktická a vyhovovala. Já mám v současné době výbavu asi za 5-6tisíc včetně kalhotek, které tvoří nezanedbatelnou položku a část nákladů se ti pak vrátí prodejem.
Za sebe preferuji kombinaci čtvercových, vícevrstvích a kalhotkových plen. Začínala jsem jen s čč, moderní plenky jsem pořizovala až, když bylo dítku 1,5 roku. Proto mám čč opravdu hodně, část už jsem teď přenechala švagrové. Dále mám vv Naturfolds a z kalhotových hlavně Baby Lucy (BL), jsou to kvalitní kalhotové plenky a vychází nejlevněji, mám organic i bambus, vykuchané organiky, pár plen od Popoliny a dalších (hlavně z bazaru).
Svrchní kalhotky by vydali na další kapitolu.
Podívej se třeba sem .
Klidně sem vkládej jakékoli dotazy a snad ti budeme schopné poradit. V žádném případě nechci lobovat, ale pěkná diskuse o látkování je i na Baby Cafe, možná je kapku pružnější.
Já taky na BC chodím pro inspiraci, ale nechce se mi registrovat, takže když něco nechápu, tak si hodím dotaz sem …
A souhlas s tím, že ve 22. týdnu je na sběr informací času ještě dost. Stejně nejvíce dotazů se objeví až v praxi.
Z mého pohledu je nejdůležitější nejlíp vybrat svrchní kalhotky a osobně loboju za Bummies.