Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Sedire, Ajule
Díky moc. Heřmánek nám nevadí, používám ho na domácí ubrousky-ten roztok jsem ale musela mít v lednici, jinak byl fuj. Ale zaujala mě ta lahvička, nevěděla jsem co na cestování. Mám šikovnou taštičku na náhradní látkovku, tak do ní přidám i toto.
A jak tu někdo psal o Perlanu, taky jsme ho měly v porodnici, pak jsem se ho snažila sehnat já i manžel a bez úspěchu. Všude o něm věděli, ale říkali, že už ho neberou nebo se nevyrábí. Myslím, že je podobný separačkám, ale možná levnější. Tak kdyby někdo věděl, kde se dá sehnat v Praze?
Ajule píše: žížalo Jinak Eoné má přímo směs tuším Medvídek, která je právě na tyto účely, prodávají k tomu i rozprašovač a ubrousky.… ten rozprašovač je ten, na který jsem dávala právě odkaz
Ten rozprašovač jsem ještě nezkoušela, malá už je bez plenek. Planuji to na mimčo.
Ad perlan - zkoušela jsi to žížalo v lékárnách nebo zdravotnických potřebách? Na netu ho mají na lekarna.cz, ale nevím přesně který… To ti určitě řekne Eliza. Zadej do jejich vyhledávače „perlan“ a vyjedou ti všechny co mají.
Ajule píše:
Ivo řekla bych, že syrovátku rozhodně můžeš pít i během kojení.
Je to tak, na biosféře ji dokonce kojícím maminkám doporučují, mají pak prý kvalitnější mlíčko
.
Perlan kupuju ve zdravotních potřebách. Je toho hora, vydrží dlouho a dá se taky prát bez problémů několikrát. Používám ho i v domácnosti v kuchyni, na prach atd. I jako separačka se dá použít. Cenově vychází přijatelně.
Zkoušela jsem to v okolí jak v lékárně, tam mě poslali do zdravotnických potřeb a tam to nikde neměli. Zkusím někde jinde a nebo na netu. Díky moc za tipy, když vím, že se dá sehnat, budu se pídit dál.
Tak mi zase nechodí upozornění na mail
.
sedire píše:
U toho Medvídka si nejsem jistá jeho složením, jestli je úplně OK nebo je tam nějaký syntetický emulgátor.
Sedire na ten odkaz jsem nekoukala
, tak jsem to raději napsala ještě jednou. U Eoné jsem udělala špatnou zkušenost jen se složením šampónu Beruška a Baby Kalisto mléko, kde je syntetický emulgátor. Hydrofilní oleje jsou v pořádku. Ale je pravda, že u Medvídka je emulgátor na prvním místě, u sprcháčů je olej a pak teprve emulgátor tak taky nevím.
Já bych to stejně řešila spíš odvarem z měsíčku, hydrolátem z heřmánku případně neutrálním hydrofilním olejem. Ten budu určitě kupovat na koupání pro mimi. Malé hydrofilním olej doma, ale u mimča nevím jak by reagovalo na syrovátku, ve které olej hydrofilním.
Pochlapila jsem se a občas si syrovátku dám s malou a docela se to dá pít. Jde jen o zvyk. Teď se prozměnu láduji amarantovými sušenkami, které jsem sehnala u nás ve zdravé výživě, takže Ca a Mg budu mít dostatek
.
Sedire mateš změnou obrázku, ale taky moc pěkný
.
Objednala jsem si pratelnou přebalovací podložku od Popo. Chci jí teď využít jako ochranu matrace pro malou a pak na mimíse na přebalování. Tak jsem zvědavá, jaká bude.
Ajule píše:
Sedire mateš změnou obrázku, ale taky moc pěkný.
No jo, už jsem byla té oranžové překoukaná
! Tak jsem se naladila pomale do podzimu, ale ještě to pořád není ončo, až bude víc času budu hledat dál
.
sedire píše:Ajule píše:No jo, už jsem byla té oranžové překoukaná
Sedire mateš změnou obrázku, ale taky moc pěkný.
! Tak jsem se naladila pomale do podzimu, ale ještě to pořád není ončo, až bude víc času budu hledat dál
![]()
.
Taky už se moc těším na babí léto, jen mě to láká jet na hory a není kdy
.
Ahojky.
jen jsem chtěla napsat, že syrovátku popíjím a zdá se mi to lepší. Tak děkuji za rady. ![]()
K tomu medvídku na zadeček : skutečně tam byl syntetický emulgátor, ale ta složení se mění, tak se na to podívejte. Já bych si příště udělala do rozprašovače směs z převařené vody, levandulového a heřmánkového hydrolátu a kapkou oleje (nelépe měsíčkový). Podle mě, když se tím před použitím protřepe, emulgátor je skoro zbytečný.
Už jsme se tu několikrát bavily o tom, že není vhodné používat masti se zinkem pravidelně, ale pouze pro léčebné účely. Minulý týden jsem si u kamarádky všimla, že i Rybilka obsahuje zinek
. Raději jsem kamarádce dala náš weledí měsíčkový na obličej (má hezké složení a je bez zinku).
No nechtěla jsem jí strašit, ale nepřijde mi to ideální.
Ajule , nevíš jak je to s tím zinkem? Četla jsem o tom v té knize Přirozené těhot.a porod, ale má jí někdo půjčenou..
Elizo taky jí mám půjčenou, ale vím určitě, že tam píše, že se zinek může akumulovat v těle a doporučuje používat masti obsahující zinek jen při opruzení, rozhodně ne permanentně.
No já používala na doporučení paní Kögnismarkové rybí mast z lékárny, kde není složení. Pak jsem u kamarádky zjistila, že kupovaná rybilka zinek má, takže ta z lékárny pravděpodobně taky. Dítě to přežilo ve zdraví, ale pak už jsem mazala jen doma dělanou mastí z BM a olejů. A u mimíse nic jiného neplánuji, plus záloha Weleda na opruzeniny.
Taky spíš budu zkoušet měsíčkový odvar a hydrolát, než kupovat Medvídka, ale pořád 100× lepší než komerce.
Ivo tak to je skvělé, že je to lepší
.
To jo, to bude určitě lepší, jen to není dokonalé. ![]()
Taky mám pocit že se tam psalo že se zinek při dlouhodobém používání usazuje v těle (myslím, že mi to jednou říkala i nějaká lékárnice). No každopádně jsem byla překvapená. Mám pocit že i bepanthen obsahuje zinek (navíc se doporučuje na bradavky při problémech). To se mi nějak příčilo dávat, naštěstí mi někdo doporučil ten Purelan (čistý lanolin).
Má teď doma tu vlnu od Popoliny, kluk má dneska trochu odřenou prdelku z plavek, tak to zkusím na noc.
Elizo Dej vědět jak zabrala vlna. Já mám vyzkoušené jen buretové hedvábí.
Co považuješ za dokonalé řešení rozprašovače? Ten hydrolát myslím bude fajn ne?
A na rozpraskané bradavky jsem dávala mateřské mléko a levanduli a bylo to v pohodě do 2 dnů.
no jo no zinek - ale teď mi prosím poraďte - čím mazat denně zadeček? (Sofie je bohužel hodně citlivá a tak jí mazat musím - Viki nebylo třeba). Ale pokud možno komerci, na samodomo si netroufám.
Napadá mě indulona? Bambucké máslo? Prostě něco co by vytvořilo bariéru mezi kůží a kakáním.
Ajule jo je to fajn nebýt v kuse utahaná jak kotě. ![]()