Bavlněné plínky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7
23.2.09 20:04

TOP 2009

Ahojky vsichni,

rada bych upozornila, ze se chysta Týden opravdových plen 2009, termin je 24. dubna - 3. kvetna. Vice info na www.ekodite.rosacb.cz

Pokud se rozhodnete zapojit se, budeme radi ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
14.3.09 21:34

Ahoj, mám desetiměsíční dceru (8,6 kg), má ještě smysl začít s látkovkama? Byla jsem u kamarádky, která látkovky používá, úplně jsem čuměla. Pro mě představa látkových plen byla to, do čeho balili jako mimina nás. Takže objevuju Ameriku a jsem pro to patřičně nadšená. Akorát nemám moc čas brouzdat po netu a poznat všechny druhy a značky. Jaké byste mi prosím doporučily? Jsou nějaké, co se nemusí žehlit (žehlení nesnáším). A kolik jich je třeba na otestování a co všechno k tomu? A jsou nějaká mínus při nákupu z druhé ruky, na kolik stupňů je perete. Perete denně?
Děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
233
15.3.09 07:07

Ahoj Rézi ,
jsem tady také nováčkem, nicméně, když jsem viděla Tvůj dotaz, chci Tě trochu poinformovat.
Koukala jsem, že jsi z Brna. Což je skvělé, protože tam máte i kamenný obchod s látkovými plenami - http://www.branakdetem.cz/ , kde Ti určitě rádi poradí. Navíc od 24. 4. do 30. 4. se koná TÝDEN OPRAVDOVÝCH PLEN 2009, takže v Brně bude určitě i nějaká akcička.
Tak a teď látkování.
Pár info je např.: http://www.nejenprodeti.cz/…e-o-plenkach
Jsem také víceméně začátečník v látkování (malému je 3,5 měsíce a látkujeme až když nám skončilo šestinedělí) a vím, že jsem postrádala základní info, když jsem začínala. Nevím, kolik toho už víš, ale udělám Ti takový menší přehled, jestli Ti to nebude vadit (mně by to tenkrát děsně pomohlo, abych si nepřipadala úplně vedle :lol: ), když tak to přeskoč :wink: .

Takže základní rozdělení je asi takové to: Kalhotkové plenky (jednovelikostní - jedny kalhotky na celé „přednočníkové období“, vícevelikostní - různé velikosti podle váhy dítěte, kapsové - vkládáš do nich savou vložku, all in one - prakticky jako jednorázovky, zapneš a jdeš), svrchní kalhotky - slouží k tomu, aby se moč a stolice nedostaly dál (PUL, flísové, vlněné), vkládací savé vložky - zvyšují savost kalhotkové pleny (bavlna, froté, konopí, bambus) a separační plenky, které zachytí stolici a tolik se nezašpiní vlastní plena. Prakticky všechny typy kalhotkových a svrchních plenek + vkládací savé vložky se perou na 60° a nežehlí se :D :wink: .
Tolik asi ve stručnosti. A hlavně: LÁTKOVAT MŮŽEŠ ZAČÍT KDYKOLIV, jen třeba bude malé trvat než si trochu zvykne.

Nicméně já přes den látkuji (na delší cestování ale stále používám jednorázovky, což je minimálně) klasickými bavlněnými čtvercovkami, savost zvyšuji vkládací plenkou (bambus je nejlepší savý materiál) a plus separační plínka (dobré jsou např. PoPoLiNi viskózové). Ty ale celou tuto procedůru můžeš nahradit např. jednou kalhotkovou plenou, kterou jen zapneš (opět jsou nejlepší bambusové - např. od Babyidea). Přes tento „balík“ dávám svrchní plenky (mně se osvědčili ImseVimse organic - ty jsou vícevelikostní. Takže malej - váží 7 kg, má teď např. velikost M, což je pro děti 7 - 10 kg).
Noční látkování je u nás jednodušší. Používáme od Bum genius plenku all in one nebo kapsovou (obě jednovelikostní). Tu all in one jen zapneš a je hotovo (protože malej je víc čůravej, přidávám ještě dovnitř jednu vkládací savou vložku). Také jsou prý all in one dobré od ImseVimse, ale tu musíš pořizovat podle hmotnosti dítěte.
Moje celková výbava je 4 svrchní kalhotky na den, 50 čtvercovek, 4 kalhotkové pleny na noc a asi 16 vkládacích pleneček. Úplně mi to stačí a jsem spokojená já i malej - žádné opruzeniny.

Tak snad už to je zhruba vše. Být Tebou, tak zkusím u vás nejprve ten kamenný obchůdek, tam Ti určitě poradí, budeš si moci ošahat a uvidíš.

Doufám, že jsem Tě tím dlouhosáhlým popisem neodradila od látkování :) :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
15.3.09 20:49

znama prechazela na latku ve cca4 mesici, ted jsem s ni mluviůa ( malemu je cca 10 mesicu) a ze uplne v poho a je nadsena a rada, ze presla, dalsi znama prechazi ted (cca 9 mesicu ), zatim jsem ji pujcila jednu plinku na vyzkouseni a hlasi, ze dobry a jde do toho.
z druhe ruky jsem nekupovala tak nevim.
doporucuji dojit do brany, neni nad osahani a zodpovezeni primych otazek. jiank pliny se nemuseji zehlit zadne, doporucuje se to jen v 6-nedeli a nemyslim si, ze je to nutne, protoze jednorazovky se taky nezehli a co se na ne muze nachytat ve vyrobe, baleni.....
a jak myslis jestli se to vyplati? jako financne? pokud koupis z druhe ruky, tak urcite a hlavne pokud to pouzijes na dalsi ditko, tak i nove se vyplati financne, ale hlavne nejvic se to vyplati zdravotne a taky nezanedbatelna je ta ekologicka stranka.
drzim palce. hlavne nezapominej na ty separecni plenky, nejen, ze zachyti castecne bobiky, ale hlavne se dite citi v suchu, coz je asi dulezite, kdyz prechazite z jednorazovek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
15.3.09 20:55

a jeste jsem zapomnela, nech si rict i neco o vlnaccich ( vrchni kalhotky z ovci vlny ), to je nejzdravejsi forma prebalovani. a pokud se ti nebude chtit jit naslepo do prodejny, tak jsem si jista, ze jak nekdo psal vyse, budou nejake prednasky a prezentace v ramci TOPu ( tydne opravdovych plen ) a porada to prava brana, tak ti urco reknou kde, kdy a tak podobne…
majitelka je fajn ochotna mamina, takze to neni takova vnucovacka, jak v jinych detskych obchodech. nejde jim jen o prachy…
a co se tyka prani, ja peru 1× za 3 dny na 60 stupnu v indickych mydlovych oresich, fleky po bobkach potiram zlucovym mydlem. pliny skladuji jen tak v kdyblu s vikem, pokakane v kyblu s vodou. hodne ti pomuze kdyz si prave proctes nejake stranky a pak jestte pujdes do brany. je toho hodne najednoum je totiz spousta druhu, zpusobu a vychytavek, zensky to vetsinou bavi, tak se vyrobci toho chytli… a taky je hodne rozjeta „latkarska komunita“ na sousedka na baby-cafe.
stranek je hafo, jen na co si vzpomenu:
w.nejenprodeti.cz
w.zlaticko.cz
w.branakdetem.cz
w.mamaja.cz
w.latkovepleny.cz
w.slune.cz (?)
a urcite dalsi ale ted si nevzpominam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
15.3.09 21:22

ahoj - já kupuju pleny téměř výhradně z druhé ruky. začínala jsem tedy čtvercovkama - nový jsem taky neměla žádný- na novorozence byly super i bez dalších výplní. Obecně jsme s plenama z druhé ruky hodně spokojená - jediné co mne zklamalo bylo pár čtvercovek - ty totiž často prodávají i maminky které nelátkují a jsou nekritický pokud jde o ceny- takže koupíš čč třeba za 12 kč jednu, pětkrát ji vypereš a je rozervaná a mužeš ji vyhodit. když ale kupuješ moderní pleny z druhé ruky, tak mám jedině pozitivní zkušenosti.

časem jsem plenkovou výbavu dost rozšířila- mám pár kalhotkových plenek - bambusových i bavlněných, spoustu čč a pak nejrůznější vkládačky - bambusové ,bavlněné, konopné, různě dlouhé ruzně široké - mít všechno bambusové by vyšlo dost draze a takhle to prostě kombinuju, když vím, že dřív přebalím, dám čč + bavlněnou vkládačku, na delší dobu dám bambusovou kalhotkovou plenku a do ní třeba ještě vkládačku. na noc mám bambusky do kterých dávám dokonce dvě vkládačky.
Ze svrchních kalhotek jsem taky měla hodně druhý - PUL od nekolika firem, IV organiky, vlnáky…
značku mám obíbenou Baby Lucy- vyjde myslím ve srovnatelné kvalitě s jinými nejlevněji- speciálně jejich bambusky nemají nejmenší chybu - jediné co bych uz nekoupila jsou jejich svrchnáky FIX - ty jsou moc tvrdé a synka dřeli na břišku (barevné svrchnáky od nich byly ale v pohode)

Jo a velikosti - taky jsem dostala ze začátku radu, at moc veci ve velikosti S nepořizuju - asi to pro vetšinu platí, ale synkovi byly plenky S do osmi měsícu, ted je mu skoro rok, a jeste stále má jedny svrchnáky ve velikosti S . Takže se to nedá zobecnit.

peru jednou za 3 dny na 60 stupnu v jelením slizu, nežehlím nic.

hodně uspechu s látkováním
har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
16.3.09 10:22

Ahoj, moc vám všem děkuji za odpovědi a odkazy, poctivě jsem si to o víkendu studovala a mám dojem, že v devadesáti do toho snad proniknu. O tom kamenném obchodě v Brně vím, ale to si nechávám jako zálohu, protože se dvěma cácorkama mám v obchodě šanci v klidu pronést tak jednu a půl věty. Látkovky chci pro mladší Barku a teď potřebuji vaši radu. Ráda bych plenky co nejmenšího objemu, aby ji to co nejméně omezovalo, ona nesnáší i vození v kočáru, protože musí sedět (převozy zvládá jen s kusem žvance). Z toho důvodu jsem klasické čtverce zavrhla. Prosím radu zkušené, které značky a typy jsou nejméně omezující? Co je lepší 2 v 1 (to vypadá jednoduše a taky tence) nebo kalhotky, plínu, popř. sep. vložku zvlášť? A co na noc, abych nemusela přebalovat? Chválí se bambus, že hodně saje, nebo stačí cokoli denního se savou vložkou navíc?
Teď se hlavně omlouvám, jestli jsem ty názvy uvedla špatně, jestli to nějak nemotám dohromady. Asi dost.
 Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
16.3.09 20:24

Rezi, kdyz das narovno ctvercovku do pul kalhotek, tak mi to prijde jako nejmin omezujici a nejstihlejsi varianta. ale zase moc dlouho nevydrzi, nebo si poridit nejake ty bambusove ctverce. Jinak dalsi malo objemne jsou snad veskere AIO ( vse v jednom ), nepropustna vrstva je primo na pline, ten bambus holky hodne chvali, ja nemam bohuzel zkusennost. a jeste je dobre kupovat podle velikosti, jestli ti jde o velikost na zadecku.
a neudas aspon jedno ditko na hlidani, aby sis to prohlidla, nad to vazne neni, nevim jestli tam treba nemaj hraci koutek… a pokud pujdes do mater. centra na prednasku, tak tam se holky urco zabavi.
jinak doporucuji hned nekupovat, nechat si to projit hlavou a koupit jeden kus od tech co te zaujmou, ozkouset a pak dokoupit vice kusu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
18.3.09 08:16

Rezi, prisla jsem si sem sice jen procist diskuzi, protoze jsem pred 14ti dny zacala s latkovkama.:) Jsem o krok napred nez ty, tak ti pisnu sve cerstve zkusenosti. Ja si do zacatku koupila 3 pleny, ruzne druhy. Puvodne jsem si chtela koupit rovnou vic od jednoho druhu, po nacteni o plenach jsem si vybrala Bamboozle a jeste, ze jsem to neudelala. Bamboozle jsem nakonec uplne zavrhla prave kvuli objemnosti. :) Presne jak ti tu radi, zacni s par ruznyma plenama a otestuj si. Mam sice 4mesicini mimi, ale maly objem pleny pro me byl taky za:,–(ni. Me uplne uchvatili a zcela vyhovuji BumGenius all in one. Je to jak jednorazovka, objemne na 4 mesicnim mimi se skoro neda poznat, ze ma latkovku. :) Kdyz se po vyprani po rubu otoci, tak mi uschnou do rana. Jeste mam Bum Genius jednovelikostni organic, ale ta schne dost spatne. Ja jasne zakotvila na all in one plenach, takze ted hledam informace o dalsich typech, abych si dokoupila vybavu, zase nechci 20 stejnych plen. Zatim mam tech BG 7 kusu. :) Uz mam objednane od Swaddlebees a chci jeste zkusit Imse Vimse 2v1. Nevim jestli jsou nejake dalsi podobne od jinych znacek.
A k tomu obchodu s plenama, ja az teprve ted presne vim, co hledam, po odzkouseni par typu a ted bych se teprve nekam sla rada podivat a vybrat si. Byla jsem napoprve, ale nevedela jsem co hledam, ale je fakt, ze mi vyborne poradili.:)
 Osma

• Citovat
  • Upravit
414
20.3.09 20:10

Ahoj, moc děkuju za rady, zvláště také Osmě, protože jsem na tom byla úplně stejně. Přes internet jsem taky vybrala tybambozsle (či jak se to píše) a v obchodě je pak úplně zavrhla. Taky jsem šla do obchodu, až jsem měla víceméně jasno, co hledám, ale i tak jsem tam byla ztracená. Holky mě nechaly skoro půl hodiny vybírat, tak jsem šťastná jak blecha.
Takže má počáteční výbava je Imsevimse PUL, jedna popolino (nějaký nový typ), jedna Ella house a pak all in one něco jako bittid´lish- strašně mi to chválili, tak uvidíme. Ty poslední dvě značky jsem předtím na netu vůbec nepostřehla, máte s nimi zkušenost? Zítra začnem, jsem zvědavá, co Bára na to. Děkuju moc za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
23.3.09 07:29

Ahoj, hlásím se po delší odmlce. Tak už jsme pár dní doma a vesele látkujeme. V porodnici jsem to řešila Alanami a do nich vkládala čtvercovku. Myslela jsem, že pojedu klasicky na 3čč (raději dávám preventivně široké balení), ale nemůžu najít jistě pečlivě uklizenou tašku s čč, takže jich nemám dost. Začala jsem tedy dávat kalhotovku a do toho jednu čč a musím se přiznat, že tomu začínám přicházet na chuť :wink: . Teď zvažuji, že bych pořídila nějaké vlňáčky na patentky či SZ už na teď či vel. M. Máte nějaké dobré typy? Chtěla bych vlňáčky udržely i plenu narovno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
23.3.09 21:09

Ajule 3čč!! 8O , mne to puvodne taky radili v porodce, ale kdyz tovidela svagrova, tak se zhrozila ( je to byvala sestra na detske rehabilitaci ), hruza pro pater, taky mi to prislo silene, tak jsem daval 2, pro kycle v poho, mimos tu latku nezmackne, vyzkouseno, za ani jednu čč nezmackne, az kdyz byl starsi, ale ja hlavne hodne cvicila a davala tenke kombinace nebo bez.
vlnacky mam jenom delane, a nemuzu si je vynachvalit, hlavne na noc, driv jsem si myslela, ze Mates tak moc cura, kdyz jsem objevila vlnacky, tak najednou byl sussi, takze v tech PULkach byl asi trochu zapareny, nastesti opruzeniny se neobjevily… nekde jsem videla nejake vlnacky na rovnou plenku, ze byly strihove jak PULky, ale uz jsi nejsem jista kde, mozna na mamaja.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
24.3.09 08:58

Barčí díky moc za uklidnění, tak to budu dávat jen ty kalhotovky s 1čč bez vkládaček nebo 2čč či 1vv. Na kyčlích uvidím co mi řekne.
Prcka klubíčkuju - spí v polovysypané peřince v koši, takže neleží na rovném na zádech, ale pěkně v klubíčku, takže i když má balík mezi nožičkami, páteř mu to neničí, to bych mu nemohla udělat. Se starší jsem to dělala taky tak. Ale je moc dobře, že to, že stačí 2čč máš potvrzeno od odborníka, ještě jenoud díky.
Taky se moc těším na vlňáčky, mám tu pidi pletené, ty bych na něj asi nedostala a pak M natahovací.Musím napsat Ivuši, aby mi upletla jedny dlouhé S/M. Jinak jsem zjistila, že mám u kamarádky schované vlňáčky Lovelybums Crepe vel.M, které jsou od 4kg, takže už by mu skoro mohli být. Tak jsem na ně moc zvědavá, dám pak reference.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2417
24.3.09 12:48

Ajule, mám dotaz teda trochu OT, ale jak malého klubíčkuješ? Neumím si to představit. Taky mám strach, že kvůli objemnějšímu balení nemá zádíčka rovně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
24.3.09 16:28

Pastelko pokusím se to popsat, snad to bude k pochopení. První dítko jsme dávali spát do kojícího polštáře, vložila jsem ho do postýlky a upravila tak, aby si zádíčka podepřela o matraci a hlavu měla opřenou o polštář a páteř měla pěkně v oblouku. Ale je to nepraktické, protože na každé kojení jsem polštář potřebovala. Takže teď malého dáváme spát do prádelního koše na složenou dětskou peřinku a na straně hlavy ještě vypodloženou, čímkoli co se hodí, aby hlava byla podepřená výš.

Našli jsme ty pečlivě uložené čtvercovky :dance: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure