Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Jamap nenech si zkazit náladu reakcí okolí na látkování. Ty víš proč to děláš a třeba se kamarádky nechají nalákat. Naštěstí díky ceně jednorázovek čím dál více maminek začíná zvažovat i možnost látky. A manipulace mi přišla jednodušší než u jednorázovky a práce navíc opravdu moc není. Navíc odpadá luštění reklamních letáků na akce na jednorázovky, cestování do hyper, super,… a až budeš věšet pleny na sluníčku to bude nádhera, uvidíš
.
Ajule , s tím grepem nevím, ale zeptala bych se tebou přímo v Nobilis - mají tam na jejich stránkách forum, kde se můžeš ptát. Nebo Víly Amálky, ta studovala aromaterapii. O tom grepu jsem četla už na více místech, jeho působení zní skoro zázračně
.
O těch plně kompostovatelných jsem taky někde četla, mám pocit že to byly nějaké dánské plenky. Taky by mě zajímaly..
Jamap souhlasím s holkama, vel. motlexek 7-18 kg je pro novorozence opravdu obrovská, byť to podle té min. váhové hranice nevypadá. Každopádně vydrží dlouho, nám skoro až do 2 let
.
Do porodnice bych taky volila nejmenší velikost moltexek nebo Alan.
Ajule píše:
Bepanthen sice zinek neobsahuje, ale platí totéž jak u indulony - ropné produkty, které vytvoří film na pokožce, která pak nedýchá. Lépe čistý lanolin, mateřské mléko nebo EO levandule, plus hedvábné vložky (ty mě docela lákají).
To je jasné, já jen rozebírala ten zinek
.
Elizo prosím tě, ty máš chlapečka tak nějak podobně starého, ještě látkujete na noc? My ještě ano, dokonce asi budu muset přikoupit 1 noční plínku
, mám 4,ty stačím točit tak tak, ale teď nám přestala nějak sedět konopka BBH, tak přemýšlím, čím ji nahradit
. Buď konopí nebo bambus, přemýšlím nad bambusovou Two Sizkou nebo BE na patentky,ale u ní mě zas odrazuje ten flís na jedné straně vkládačky a na sucháč už nechci (měla jsem a prodala ji pryč). Co dáváš na noc ty? Hlavně mi neříkej, že už jste taky odlátkovaní jako Ajule..
![]()
Plínky máme pořád a vidím to ještě na nějakou dobu určitě. Přes den už si někdy řekne (když nemá plenku) ale v noci toho hrozně vypije, bez pleny by to nešlo. Moc to neřeším, až to půjde tak to půjde.
Doporučuju Twosize bambus. Mně připadá jako nejlepší noční plínka, Pimpa může potvrdit že nasaje opravdu hodně. Ale schne taky pěkně dlouho.
Sedire to nebylo nic proti ničemu
.
A ohledně odplenkování na noc si vem o kolik mám dítko starší. Tvoje princezna to určitě brzo zvládne taky neboj
.
Two size bambus neznám, já měla jako noční pleny Popo ultrafit biofroté s vkládačkou plus vv, nebo BL organic, vkládačka a bamboo hour. Ty bamboo hour asi časem pořídím ještě jedny na prcka, jako vkládačka saje opravdu dost a není moc tlustá.
Elizo a je ta Two Sizka vyšší nebo spíš nižšího střihu? Zatím jsem přečetla 2 protichůdné info, tak nevím, sama dávám přednost spíš vyšším plínkám… Že schne dlouho je mi jasné, to by mi nevadilo. A na ni dáváš vlňáky? Nevím jestli není moc objemná, abych ji do těch svých ručně pletených narvala
. A velikost máš L nebo už tu XL? Malá má 13 kg, tak uvažuju, jestli nevzít rovnou tu XL, když ji budu mít jako noční a potřebuju jí ještě vycpat.
Koukala jsem ještě, že už má Popolini i One sizku bambusovou, ta by se mi líbila víc, ale je jednovelikostní a s těma mám u větších dětí špatnou zkušenost, věšinou už pak nesedí
. Ale na další mimi ji ráda vyzkouším, má větší podíl bambusu oproti Two S. (77%, T.s. 72%), bude na mimi štíhlejší a i na omak mi přišla příjemnější.
Ajule píše:
Sedire to nebylo nic proti ničemu.
A ohledně odplenkování na noc si vem o kolik mám dítko starší. Tvoje princezna to určitě brzo zvládne taky neboj
Však já vím, ani jsem to tak nebrala
. A díky za útěchu
.
BL organic i Popo ultrafitku právě na noc mám, chtěla jsem zkusit zase něco jiného, když mi konopka vypadla ze hry
.
Mně připadá, že je spiše vyšší. Zítra v ní kluka vyfotím a hodím to do galerie. Zajímal by mě ten druhý protichůdný názor, třeba bych se na to mohla zaměřit a poreferovat. Mně se na ní taky hodně líbí, že je pořád krásně hladká a měkká. Velikost máme L (kluk má 12 kg) a řekla bych že je teda veliká dost. Původně jsem uvažovala o XL ale jsem ráda, že jsem vzala tu menší velikost.
One size bambus by taky mohla být velmi dobrá. Pro mě je tato plenka střihově nejlepší - sedí velmi dobře jak na malé mimi, tak na velké dítě. Dá se dobře regulovat.
Dobré ráno.
To že rozebíráte noční plenky se mi zrovna hodí. Sofie se začala budit nějak často v noci a tím pádem je ráno vždycky durch. Ovšem přebalovat v noci nechci to by jsme si povídali až do rána. Takže řeším to samé. No zatím mám ve výbavě BL bambusky a pár vkládaček.
Jen jsem se chtěla zeptat mám chuť pořídit Sofii na noc vlňáčky. Jenže nevím které? Jaké by jste doporučili? Jsou dobré i ty ručně pletené na MMB? Nebo raději nějaké kupované (ty pletené to je jen jedna vrstva - neproteče to když to dítko na tom celou noc leží?). A nemáte někdo zkušenosti s těma Wool longies - líbí se mi na tom že bych už nemusela dávat punčocháčky přes zimu. Zas ta cena je teda vysoká to by mi teď neprošlo. ![]()
Dobré ránko! ![]()
Elizo díky. One sizku jednu mám a byla moc fajn, teď už ji nepoužívám. Zkoušela jsem ji malé kvůli té velikosti, kdybych šla do její bambusové varianty na noc a zjistila jsem, že když ji dám na poslední patentku, tak ji sice už neřeže do nožiček, ale zase je jí strááášně volná v pase, takže nám už bohužel nesedí.
A koukám, že ohledně toho podílu bambusu ve O. a T.sizce to není tak jednoznačné, na bráně k dětem mají u T.s. uvedeno 72% bambusu, na látkovkách 77%
. Tak si pak vyber
. Spíš to bude to vyšší číslo, koukám schválně ještě na jiný e-shop.
Ohledně toho, že T.s. je spíš nižší, už nevím kde jsem to vyčetla, pročítala jsem hodně diskuze na BC, tak se mi zdá, že to nějaká maminka psala tam.
IvoV já na vlňáčky nedám dopustit, dávala jsem je a dávám na noc i přes den pořád, jsou to naše nejmilejší svrchní kalhotky
.
Záleží na tobě, jakým dáváš přednost, já osobně mám jen natahovací, nějak mi přijdou pro dítko pohodlnější, takže žádné na druky vyzkoušené ani nemám.
Nedám dopustit na Disaní natahovací , jsou měkkoučké, mají krásně pružné lemy a opravdu krásně obepnou. Stejné by měly být i ty Popo natahovací, jen jsem kdysi někde vyčetla názor maminek, že se oproti Disanám víc vytahují, takže jsem zvolila Disany.
Mám i ty z MMB ručně pletené od Ivusi a jsou to taky moc dobré držáky, nemusíš se bát, že by protekly, mě se to nestalo ani jednou a to je používám už 1,5 roku! Zlatíčkovská vlna je při dobré impregnaci opravdu velký držák, někomu se jen může zdát na omak trochu kousavější (je pravda, že Disaní jsou jemnější), ale přestože má malá citlivou pokožku, tak jí to problém nedělá. A navíc při impregnaci se vlněné vlákno lanolinem zacelí, zatáhne, takže je pak míň kousavější. A můžeš si je nechat uplést rovnou delší jako jsou shorties a cena bude znatelně nižší
.
Jinak si teď holky hodně chválí novinku - vlňáčky na druky Stacinator , jsou prý bezva i na malé mimi, jsou z velmi příjemného materiálu, nikde nic netlačí a krásně překryjí plenku
. Mít druhé mimi, jdu určitě do nich! ![]()
Tady můžeš mrknou na BC na něco málo recenzí k vlňáčkům, co vyzkoušela Llevelyn (má příspěvek v dolní polovině stránky).
Sedire Díky moc asi tedy půjdu do vlňáčků od Ivuši. Jen jsem tak koukala že to je snad i škoda je dávat na noc. Jak jsou hezké.
(No snad s příkrmy slečna přestane fungovat jako průtokový ohřívač.)
Ivo já mám taky jen vlňáčky natahovací, ale na mimi přes den uvažuji o nějakých i na patentky.
Natahovací mám Popo a z MMB též od Ivušy a jsem moc spokojená s oběmi. Už jsem domluvená, že mi Ivuša uplete jedny dlouhé na prcka, opravdu tě to vyjde levněji než kupované, můžeš si zvolit barvu a velikost jakou potřebuješ. Navíc mi teď kamarádka věnovala jedny, co upletla a jejich prckovi jsou malé, takže asi budeme jen na vlňáčkách
.
Myslím, že to, že mimi leží vůbec nevadí, dávála jsem vlňáčky hlavně na spaní a nebyl žádný problém.
Sedire ty Stacinor vypadají moc pěkně. Naštěstí mám dost času rozmyslet, jaké pořídím
.
Ajule No u nás dlouho vlňáčky nehrozili protože Sofie nejen že kajdí neustále, ale má to velmi tekuté takže byla schopná pokakat gaťky i přes kalhotovku
. Ale v noci nekaká a teď přestala mít nálože hned po probuzení tak právě chci najet na vlňáčky na noc.
No už se těším.
Ivo u nás to bylo podobné
, malá kadila po každém kojení ve dne, v noci, takže vlňáčky taky nehrozily. Z kraje počítám jen s čč a normálními gatěmi a pak se uvidí, vlňáčky vel. M, co jsem dostala už bychom pak možná mohli využít, když prcek nebude moc kadit.
ahoj holky,
urcite jste zkusenejsi a tak mi poradite.
Pouzivam plenkove kalthotky Tots bots a na ne polyesterove Tots wrap kalhotky a s temi mam problem pri prani - poradne mi z nich nejde vyprat stolice, peru ve slizu a na skvrny obcas pouzivam zlucove mydlo, vsechno pradlo je OK, ale na tech kalhotkach zustavaji takove skvrny, tam kde byla stolicka
prijde mi to takove podobne, jako kdyz treba z plastu nejde poradne umyt rajcatova stava nebo mrkev, ze je to tam takove zazrane
maximalne to vybeli slunicko, ale toho ted bude pomalu a stejne mam takovy pocit, ze to vlastne neni poradne vyprane
nematu nahodou nekdo radu, co s tim?
diky moc
Možná by stálo za to zkusit dát do praní nějakou sůl na skvrny (Ecover, nebo Ulrich).