Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
careynka píše:ivuska.h píše:tak mi napadlo to jabko, tu si asi mala slupku nedacareynka píše:Loupat podle mě netřeba (krom starých brambor), stačí odrhnout kartáčkem, vařením slupka změkne.M-a-j-a píše:tak vsechno krom bananu (nic jinyho me nenapada) se oloupe a lehce povari. Ja malyho cpu bananem, se budu smat, az mi nebude chtit bastit zeleninu
Ahoj holky,
dočetla jsem jen poslední stránku.
Když řešíte ty příkrmy. Mi včera doktorka řekla, že mám začít jablkemTak nevím jestli je to dobré
a když už bych měla začít, tak je lepší ho uvařit nebo dát syrové?
Děkuji za rady
Bruni soráč, že to se přiživuji na tvém tématu![]()
Vždyť se to pak stejně po uvaření rozmixuje…
asha píše:careynka píše:No to mi povidej! My ho dostali jako svatebni dar, vyrostla z toho mrcha docela velka, ani ne na vysku, ale zabiralo to desne mista. Pak chcipnul a vyrasil novy…ja ho tak nemela rada. Definitivne chcipnul nez se narodil Ben, skoro po 10ti letech…ta mrcha prezila i nas pobyt v It., mel u sebe jen kybl s vodou a hadrem…no banan samo zadnejasha píše:a my mame banan uz x let doma a nedal nam ani slupkuOskárek píše:No proto pisu ASPON BIO…taky bych za to ruku do ohne nedala. A kdyz uz nic, tak mi vadi to cestovani… Posledni leta se snazim ridit tim, ze ovoce je idealni jist jen to, co pochazi z nasi zemepisny sirky. Nedodrzuju na 100%, to zas neasha píše:no otázka je, jestli v těch státech, kde se to pěstuje pojem bio vůbec něco znamená a kdo nad tím drží kontroluOskárek píše:No asi se nebyli podivat na plantazi… Banany nejsou skodlivy jen tim, ze se postrika slupka. A dobre, ja to napisu… kamarad hodne cestuje po latinsky Americe a zajel na par plantazi. Dovedel se, ze CELA plantaz je jedina rostlina, narizkovana, a tak je to desne choulostivy. Porad to prolivaji tunama pesticidu, aby jim to nepochcipalo. Normalka no… Pak se to nezraly otrha a snad jeste necim nastrika, aby to prezilo transport. Takze ja bych to kojencum fakt nedavala, buhvi, co to muze za x let zpusobit.
no já třeba zas četla, že u banánu (i jiné ovozeleniny se silnou šlupkou) moc bio nemá smysl, právě kvůli té tlusté šlupce, že se k samotnému ovoci těch sajrajtů moc nedostane…
banán jsme dávali brzy, hned jak jsme začli s ovocem…dokonce mi ho doktorka doporučovala, že ho dělaj v nemocnici dětem (pod 6 měsíců) proti průjmům. to jsem si teda neriskla, ale nedávno tu byla diskuze, že ho podávaj i nedonošeným dětem na optimalizaci stolice v nějakém perinatologickém centru
nevim, já zas nevěřim něčemu, že je bio a pěstuje se to bůhví kde, bůhví jak a bůhví kdo tomu dá nálepku bio:-)
ale třeba se pletu
ale jinak si nedělám iluze, že to tak jak píšeš není…oni ty majitelé banánových plantáží mi připadaj jak mafiani - četla jsem o tom nějakou reportáž…
ja mam kytky vycviceny, jak neprezijou 3 tydny bez vody, tak tu nemaj co delat
takze ted tu mam samy highlandery ![]()
M-a-j-a píše:ivuska.h píše:Ivuš ale třeba slupka z jablka tak moc nezměknecareynka píše:Loupat podle mě netřeba (krom starých brambor), stačí odrhnout kartáčkem, vařením slupka změkne.M-a-j-a píše:tak vsechno krom bananu (nic jinyho me nenapada) se oloupe a lehce povari. Ja malyho cpu bananem, se budu smat, az mi nebude chtit bastit zeleninu
Ahoj holky,
Když řešíte ty příkrmy. Mi včera doktorka řekla, že mám začít jablkemTak nevím jestli je to dobré
Děkuji za rady
Já nevím, nikdy jsem prostě neloupala ![]()
ivuska.h píše:careynka píše:Vždyť se to pak stejně po uvaření rozmixuje…ivuska.h píše:tak mi napadlo to jabko, tu si asi mala slupku nedacareynka píše:Loupat podle mě netřeba (krom starých brambor), stačí odrhnout kartáčkem, vařením slupka změkne.M-a-j-a píše:tak vsechno krom bananu (nic jinyho me nenapada) se oloupe a lehce povari. Ja malyho cpu bananem, se budu smat, az mi nebude chtit bastit zeleninu
Ahoj holky,
Děkuji za rady
ja nemixuju, ale mackam nebo skrabu ![]()
No s tim lepkem je to dle nejnovejsiho vyzkumu tak, ze pri kojeni se jeste nejlip rozpoznaji ty priznaky, nez kdyz uz je to pozdeji a dite ji kde co. A pak taky s vekem…
Lepek teda neni zadna vyhra no…
asha píše:
Jablko oloupat. Jde jen o seznamovani s chuti, kvuli vitaminum je slupka lepsi, ale to prijde. Navic, pokud to jsou kupovany jablka, tak ty ja loupu jeste ted.
A na ty banany bacha, fakt kdyz uz, tak kupte ty bio… ja nechci vyvolavat paniku, ale slysela jsem dost otresny veci o pestovani od ocityho svedka…takze ja prisun babanu minimalizovala skoro na nulu a to jsem fakt bananozrout
No možná tu dochází k neporozumnění, syrové vs. vařené jablko. Syrové jen tak do ruky taky loupu.
ivuska.h píše:M-a-j-a píše:Já nevím, nikdy jsem prostě neloupalaivuska.h píše:Ivuš ale třeba slupka z jablka tak moc nezměknecareynka píše:Loupat podle mě netřeba (krom starých brambor), stačí odrhnout kartáčkem, vařením slupka změkne.M-a-j-a píše:tak vsechno krom bananu (nic jinyho me nenapada) se oloupe a lehce povari. Ja malyho cpu bananem, se budu smat, az mi nebude chtit bastit zeleninu
Ahoj holky,
Děkuji za rady
tak mate v brne asi mekky slupky
![]()
Ráďa69 píše:
Asho , na farmářský trhy -kam?
V Praze jsou ted na naplavce kazdou sobotu do 16h. Ale ja jdu teda v Plzni, jedem k nasim.
asha píše:
No s tim lepkem je to dle nejnovejsiho vyzkumu tak, ze pri kojeni se jeste nejlip rozpoznaji ty priznaky, nez kdyz uz je to pozdeji a dite ji kde co. A pak taky s vekem…
Lepek teda neni zadna vyhra no…
a konkretne?
careynka píše:asha píše:ja mam kytky vycviceny, jak neprezijou 3 tydny bez vody, tak tu nemaj co delatcareynka píše:No to mi povidej! My ho dostali jako svatebni dar, vyrostla z toho mrcha docela velka, ani ne na vysku, ale zabiralo to desne mista. Pak chcipnul a vyrasil novy…ja ho tak nemela rada. Definitivne chcipnul nez se narodil Ben, skoro po 10ti letech…ta mrcha prezila i nas pobyt v It., mel u sebe jen kybl s vodou a hadrem…no banan samo zadnejasha píše:a my mame banan uz x let doma a nedal nam ani slupkuOskárek píše:No proto pisu ASPON BIO…taky bych za to ruku do ohne nedala. A kdyz uz nic, tak mi vadi to cestovani… Posledni leta se snazim ridit tim, ze ovoce je idealni jist jen to, co pochazi z nasi zemepisny sirky. Nedodrzuju na 100%, to zas neasha píše:no otázka je, jestli v těch státech, kde se to pěstuje pojem bio vůbec něco znamená a kdo nad tím drží kontroluOskárek píše:No asi se nebyli podivat na plantazi… Banany nejsou skodlivy jen tim, ze se postrika slupka. A dobre, ja to napisu… kamarad hodne cestuje po latinsky Americe a zajel na par plantazi. Dovedel se, ze CELA plantaz je jedina rostlina, narizkovana, a tak je to desne choulostivy. Porad to prolivaji tunama pesticidu, aby jim to nepochcipalo. Normalka no… Pak se to nezraly otrha a snad jeste necim nastrika, aby to prezilo transport. Takze ja bych to kojencum fakt nedavala, buhvi, co to muze za x let zpusobit.
no já třeba zas četla, že u banánu (i jiné ovozeleniny se silnou šlupkou) moc bio nemá smysl, právě kvůli té tlusté šlupce, že se k samotnému ovoci těch sajrajtů moc nedostane…
banán jsme dávali brzy, hned jak jsme začli s ovocem…dokonce mi ho doktorka doporučovala, že ho dělaj v nemocnici dětem (pod 6 měsíců) proti průjmům. to jsem si teda neriskla, ale nedávno tu byla diskuze, že ho podávaj i nedonošeným dětem na optimalizaci stolice v nějakém perinatologickém centru
nevim, já zas nevěřim něčemu, že je bio a pěstuje se to bůhví kde, bůhví jak a bůhví kdo tomu dá nálepku bio:-)
ale třeba se pletu
ale jinak si nedělám iluze, že to tak jak píšeš není…oni ty majitelé banánových plantáží mi připadaj jak mafiani - četla jsem o tom nějakou reportáž…takze ted tu mam samy highlandery
Jo presne… prezili vsechny, jen teda Fikus cely opadal, ale neco dorostlo, jen uz neni tak hunaty ![]()
asha píše:Oskárek píše:U nas jsou jablka a hrusky…z obchodu
no to se snažím taky jakž takž dodržovat, nejlépe sezónní…
ale to mi řekni co jíte teď?
já už mám celkem krizi co jíst a dávat prckovi touhle dobou, nic sezonní není, zásoby toho co vydrží docházejí…No je to bida. Ale uz zacina mrkev a redkvicky, salaty… V sobotu jdu na farmarsky trhy, tak neco nakoupim. Hlavne cesky cesnek kdyby byl
Ty trhy závidím ![]()
careynka píše:pomeranca píše:ty jedna!! Proc mi to delas
Tak jsem neodolala a objednala nějaké anavy…uz mam dalsi tri v kosiku a nekdo mi cmajz z kosicku oranzovy pismenka fleece! Priznejte se!!!!
Náhodou, já si vzala červený na patentky ![]()
Holky potřebuju poradit…rozhodla jsem se pro bambusové vícevrstvé od anavy na kalhotkový sklad…budou stačit i na řídkou stoličku?, mám vzít na kluka M nebo L…je mu teprve měsíc a váží 5kg, takže by spíš odpovídalo M, ale přemýšlela jsem že bych mu to víc složila vepředu na čůraní pro chlapečka a tak přemýšlím nad tím L…je tam rozdíl jen pár cm a tak nevim, jo a chci PUL a nevim jaký nejlépe na něj budou sedět. Přemýšlela jsem nad thirsties duowrap a teď nevim jestli velikost 1 nebo 2 (prý jsou prťavé)????Moc díky ![]()
ivuska.h píše:M-a-j-a píše:Já nevím, nikdy jsem prostě neloupalaivuska.h píše:Ivuš ale třeba slupka z jablka tak moc nezměknecareynka píše:Loupat podle mě netřeba (krom starých brambor), stačí odrhnout kartáčkem, vařením slupka změkne.M-a-j-a píše:tak vsechno krom bananu (nic jinyho me nenapada) se oloupe a lehce povari. Ja malyho cpu bananem, se budu smat, az mi nebude chtit bastit zeleninu
Ahoj holky,
Děkuji za rady
Asi je to o zvyku. Třena mi moc nechutná, když je na vařeném jablku slupka. Je taková tuhá ![]()