Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
asha píše:Oskárek píše:No asi se nebyli podivat na plantazi… Banany nejsou skodlivy jen tim, ze se postrika slupka. A dobre, ja to napisu… kamarad hodne cestuje po latinsky Americe a zajel na par plantazi. Dovedel se, ze CELA plantaz je jedina rostlina, narizkovana, a tak je to desne choulostivy. Porad to prolivaji tunama pesticidu, aby jim to nepochcipalo. Normalka no… Pak se to nezraly otrha a snad jeste necim nastrika, aby to prezilo transport. Takze ja bych to kojencum fakt nedavala, buhvi, co to muze za x let zpusobit.
no já třeba zas četla, že u banánu (i jiné ovozeleniny se silnou šlupkou) moc bio nemá smysl, právě kvůli té tlusté šlupce, že se k samotnému ovoci těch sajrajtů moc nedostane…
banán jsme dávali brzy, hned jak jsme začli s ovocem…dokonce mi ho doktorka doporučovala, že ho dělaj v nemocnici dětem (pod 6 měsíců) proti průjmům. to jsem si teda neriskla, ale nedávno tu byla diskuze, že ho podávaj i nedonošeným dětem na optimalizaci stolice v nějakém perinatologickém centru
No a to už se pěstují jen banány Cavendish, dřív byla mnohem chutnější odrůda, jenže právě prakticky vyhynula díky chorobám, nedalo se to pěstovat 2× na jednom místě kvůli zárodkům těch chorob. Takže když už došlo místo, začal se pěstovat odolnější Cavendish, i když méně chutný, na druhou stranu zase má lepší životnost při transportu. Ovšem už to začíná být stejné, další odrůdy už moc nejsou (které by byly odolnější), takže prostě banány jednoho dne vymřou a šlus. Více viz http://en.wikipedia.org/…ndish_banana a ta stará odrůda http://en.wikipedia.org/…ichel_banana nebo http://blog.florentyna.cz/…u-v-cechach/.
Když už jsme u toho lepku, tak mám v okolí jednu (vlastně jedinou) maminku , co látkovala , protože holčička měla pořád velké problémy s opruzeninami. S látkou se to velmi zlepšilo , nicméně jí teď ve 2,5 letech zjistili celiakii , takže ona chudák měla zřejmě ty opruzeniny z agresivní stolice , způsobené celiakií.
careynka píše:asha píše:a konkretne?
No s tim lepkem je to dle nejnovejsiho vyzkumu tak, ze pri kojeni se jeste nejlip rozpoznaji ty priznaky, nez kdyz uz je to pozdeji a dite ji kde co. A pak taky s vekem…
Lepek teda neni zadna vyhra no…
Jee to bych musela dohledat, abych neplacala. Je to slozitejsi na traveni, zatezuje to… Driv bylo obili s daleko mensim mnozstvim lepku, treba spalda ho nema tolik, jako klasika, je to slechtenim. Jsou urcity vyzivovy smery, ktery ho povazujou za polovicni jed, neco jako glutamat…
PetraKad píše:
Holky potřebuju poradit…rozhodla jsem se pro bambusové vícevrstvé od anavy na kalhotkový sklad…budou stačit i na řídkou stoličku?, mám vzít na kluka M nebo L…je mu teprve měsíc a váží 5kg, takže by spíš odpovídalo M, ale přemýšlela jsem že bych mu to víc složila vepředu na čůraní pro chlapečka a tak přemýšlím nad tím L…je tam rozdíl jen pár cm a tak nevim, jo a chci PUL a nevim jaký nejlépe na něj budou sedět. Přemýšlela jsem nad thirsties duowrap a teď nevim jestli velikost 1 nebo 2 (prý jsou prťavé)????Moc díky
vzala bych M, já mám jedny L doma a jsou akorát 1,5letému (87 cm, 12 kg), navíc ty M jsou univerzálnější, užiješ je pak narovno, ty L už jsou velký a narovno je nedáš.
thirsties bych vzala 2, ale nezaručuju
kupovala jsem je kamarádce pro prcka a kolem 7 kg už jsem brala 2
pomeranca píše:
jejda, já si vzala dvě L-ka to bude asi mega že![]()
Ja mam Lko a je to maly…teda na rovno ok, ale sklad uz z toho nedam. Teda ted myslim ty vicevrstevny ![]()
Příspěvek upraven 31.03.11 v 14:28
pomeranca píše:
hele já nemyslím, že budou špatně, mně připadá, že plenky se kterými jsme začínaly kolem 7 měsíců sedí skoro pořád stejně, jen má povolenější zapínání a jsou třeba trochu nižší. ale asi to bude trochu víc materiálu než kalhotková ![]()
asha píše:pomeranca píše:
Ja mam Lko a je to maly…teda na rovno ok, ale sklad uz z toho nedam. Teda ted myslim ty vicevrstevny
jo já vím, žes to už psala a překvapuje mě to, přitom jsem viděla, že ben má kalhotkovou anavy více zapnutou než náš malej ![]()
PetraKad píše:
Holky potřebuju poradit…rozhodla jsem se pro bambusové vícevrstvé od anavy na kalhotkový sklad…budou stačit i na řídkou stoličku?, mám vzít na kluka M nebo L…je mu teprve měsíc a váží 5kg, takže by spíš odpovídalo M, ale přemýšlela jsem že bych mu to víc složila vepředu na čůraní pro chlapečka a tak přemýšlím nad tím L…je tam rozdíl jen pár cm a tak nevim, jo a chci PUL a nevim jaký nejlépe na něj budou sedět. Přemýšlela jsem nad thirsties duowrap a teď nevim jestli velikost 1 nebo 2 (prý jsou prťavé)????Moc díky
ja mela na dvoumesicni mimi S a ted v peti mame M, ale uz by to chtelo pomalu L
ale malej byl stihlej, zalezi jestli ma tvuj brisko.
Ty thirsties mam, ty vel. 1 zapne jeste ted, ale ma je uz tak akorat, zrovna se rozhoduju ze je prodam, mel je na sobe tak 10× takze kdybys chtela staci rict
asha píše:careynka píše:Jee to bych musela dohledat, abych neplacala. Je to slozitejsi na traveni, zatezuje to… Driv bylo obili s daleko mensim mnozstvim lepku, treba spalda ho nema tolik, jako klasika, je to slechtenim. Jsou urcity vyzivovy smery, ktery ho povazujou za polovicni jed, neco jako glutamat…asha píše:a konkretne?
No s tim lepkem je to dle nejnovejsiho vyzkumu tak, ze pri kojeni se jeste nejlip rozpoznaji ty priznaky, nez kdyz uz je to pozdeji a dite ji kde co. A pak taky s vekem…
coz o to, tomu chapu, ja spis chtela vedet, jak se to pozna u toho kojenyho mimi ![]()
Oskárek píše:asha píše:jo já vím, žes to už psala a překvapuje mě to, přitom jsem viděla, že ben má kalhotkovou anavy více zapnutou než náš malejpomeranca píše:
Ja mam Lko a je to maly…teda na rovno ok, ale sklad uz z toho nedam. Teda ted myslim ty vicevrstevny
No on je hubeny a dlouhy… takze ten sklad ma desne nizko, uz mu to nedrzi.
careynka píše:asha píše:coz o to, tomu chapu, ja spis chtela vedet, jak se to pozna u toho kojenyho mimicareynka píše:Jee to bych musela dohledat, abych neplacala. Je to slozitejsi na traveni, zatezuje to… Driv bylo obili s daleko mensim mnozstvim lepku, treba spalda ho nema tolik, jako klasika, je to slechtenim. Jsou urcity vyzivovy smery, ktery ho povazujou za polovicni jed, neco jako glutamat…asha píše:a konkretne?
Krvavy prujmy…? Nevim, jaky jsou dalsi priznaky, jen neprospivani a tak. Cim je to dyl, tim jsou ty priznaky min zretelny, popripade se uz musi vylucovat vic veci…
careynka píše:asha píše:coz o to, tomu chapu, ja spis chtela vedet, jak se to pozna u toho kojenyho mimicareynka píše:Jee to bych musela dohledat, abych neplacala. Je to slozitejsi na traveni, zatezuje to… Driv bylo obili s daleko mensim mnozstvim lepku, treba spalda ho nema tolik, jako klasika, je to slechtenim. Jsou urcity vyzivovy smery, ktery ho povazujou za polovicni jed, neco jako glutamat…asha píše:a konkretne?
Jen k těm glutamátům… ty se běžně a zcela přirozeně vyskytují v mnoha potravinách, takže je to další takové dnešní zaklínadlo, něco jako „éčka“ ![]()
Příspěvek upraven 31.03.11 v 14:37
asha píše:careynka píše:Krvavy prujmy…? Nevim, jaky jsou dalsi priznaky, jen neprospivani a tak. Cim je to dyl, tim jsou ty priznaky min zretelny, popripade se uz musi vylucovat vic veci…asha píše:coz o to, tomu chapu, ja spis chtela vedet, jak se to pozna u toho kojenyho mimicareynka píše:Jee to bych musela dohledat, abych neplacala. Je to slozitejsi na traveni, zatezuje to… Driv bylo obili s daleko mensim mnozstvim lepku, treba spalda ho nema tolik, jako klasika, je to slechtenim. Jsou urcity vyzivovy smery, ktery ho povazujou za polovicni jed, neco jako glutamat…asha píše:a konkretne?
No právě - a ani nemusí neprospívat …ta holčička v mém okolí normálně prospívala , měla jen permanentně řidší , ale ne průjmovou stolici a občas ji bolelo bříško…
asha píše:careynka píše:Krvavy prujmy…? Nevim, jaky jsou dalsi priznaky, jen neprospivani a tak. Cim je to dyl, tim jsou ty priznaky min zretelny, popripade se uz musi vylucovat vic veci…asha píše:coz o to, tomu chapu, ja spis chtela vedet, jak se to pozna u toho kojenyho mimicareynka píše:Jee to bych musela dohledat, abych neplacala. Je to slozitejsi na traveni, zatezuje to… Driv bylo obili s daleko mensim mnozstvim lepku, treba spalda ho nema tolik, jako klasika, je to slechtenim. Jsou urcity vyzivovy smery, ktery ho povazujou za polovicni jed, neco jako glutamat…asha píše:a konkretne?
já myslím že i třeba bolavý bříško spolu s dalšími příznaky, jak píše asha hlavně to neprospívání…
ale třeba krvavý průjmy jsou i při jiných nesnášenlivostech a alergiích na potraviny