Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Martooni píše:
Ahojda holky,
jsem tu nová, uvažuju o látkování. Vaši diskusi jsem celou nepřečetla, jen nějaké stránky, a jiné diskuse, stále se v tom plácám. Poradíte mi? Mimčo teprve čekáme, ale mám v práci občas čas, tak studuju látkovky.
Co jsem si vyčetla, tak bych ráda mimču pořídila jednovelikostní bambusové kalhotové plínky sijemedetem nebo anavy a na to vlněné svrchní kalhotky (značku ještě nevím).
Poraďte mi, kolik kusů kalhotovek budu tak od 2. měsíce věku dítěte potřebovat? Vyčetla jsem si 20ks, ale to by vycházelo na 7tis. nějakou radu?Jaké čtvercovky mám pořídit? Ráda bych bambusové, ale 40ks by vyšlo na strašné peníze..
A také mě lákají AIO plenky, jsou vhodné pro kojence?
Omlouvám se za kupu otázek.
Ráda bych se vešla do 8tis. za látkovky, je to reálné?
Anavy jsou urcite dobra volba. Sijemdetem nemam, ale pry jsou podobne. Kolik kusu nevim, ja jich mam osm a davam je na spani a na ven.
Vlnaky mam disana, jsou vyborne. Pokud mas sikovnou maminku, babicku tetu… kup si vlnu (ovci) a nechej je to uplest.
ctvercovky bych vzala jedno az dve baleni obycejnych a jedno az dve bambusovych. Bambusove se bohuze hrozne srazi, ale saji porad pekne.
AIO plenky vhodne urcite jsou, ale nekupuj jich moc. Staci par treba k doktorovi a podobne.
Pokud se chces vejit do 8 tisic, budes muset udelat tak polovicku vybavy ze ctvercu nebo jine levnejsi varianty (treba zavazovacky). Vsude se uvadi, ze staci koupit tak 18-24 plinek, ale me by to rozhodne nestacilo… Pocitej, ze budes prat jednou za dva dny a pak potrebujes jeden den na schnuti, takze ja potrebuju plinek asi 35 (mam jich ale vic, holt zavislost
)
pomeranca píše:
Anavy jsou urcite dobra volba. Sijemdetem nemam, ale pry jsou podobne. Kolik kusu nevim, ja jich mam osm a davam je na spani a na ven.Vlnaky mam disana, jsou vyborne. Pokud mas sikovnou maminku, babicku tetu… kup si vlnu (ovci) a nechej je to uplest.
ctvercovky bych vzala jedno az dve baleni obycejnych a jedno az dve bambusovych. Bambusove se bohuze hrozne srazi, ale saji porad pekne.
AIO plenky vhodne urcite jsou, ale nekupuj jich moc. Staci par treba k doktorovi a podobne.
Pokud se chces vejit do 8 tisic, budes muset udelat tak polovicku vybavy ze ctvercu nebo jine levnejsi varianty (treba zavazovacky). Vsude se uvadi, ze staci koupit tak 18-24 plinek, ale me by to rozhodne nestacilo… Pocitej, ze budes prat jednou za dva dny a pak potrebujes jeden den na schnuti, takze ja potrebuju plinek asi 35 (mam jich ale vic, holt zavislost)
pomeranca, děkuju moc!
A ty Anavy, jak dlouho vydrží než se musí miminko znovu přebalit?
Ty čtvercovky - kolik je jich v balení? Někde jich je 8ks, někde jen 3ks.. kolik doporučuješ celkem?
Máme sušičku, tak nepotřebuji plínky na ten den na schnutí.. takže teoreticky 20-22ks by mohlo stačit?
A co bys mi doporučila jako hlavní plínky přes den, když budeme doma? Kterých si mám nakoupit nejvíce? Ty jednovelikostní kalhotkové?
Když se nevejdu do 8tis., tak se taky tolik nestane, nějak mě to chytlo a chtěla bych látkovat. Jednorázovkám nefandím..
Martooni píše:A ty Anavy, jak dlouho vydrží než se musí miminko znovu přebalit?
To se takto nedá oběcně říct o žádných plenkách, hrozně záleží, jak moc dítě čůrá, opravdu se to může hodně lišit (i u jednoho dítěte v různých obdobích života a stravovacího/picího režimu). Mám dojem, že taková norma pro denní plínku jsou obecně 2-3 hodiny, noční pak celou noc, tj. 8 hodin (ale dítě většinou čůrá míň, než ve dne). Ale cílem není, aby plínka vydržela co nejdýl, až dokud nebude na ždímání, ale spíš aby se přebalilo co nejdřív, jakmile je dítě mokré.
ivuska, teď koukám, jak jsem tu otázku špatně položila. Myslela jsem to ve smyslu, kolik plínek budu na den potřebovat ![]()
Martooni píše:
ivuska, teď koukám, jak jsem tu otázku špatně položila. Myslela jsem to ve smyslu, kolik plínek budu na den potřebovat
Tak to se většinou počítá s těmi 3 hodinami, takže to pak máš na den (24-8 hodin) 6 plínek + 1 na noc, takže 7 kusů. Když budeš prát obden a plínky budou jeden den schnout, znamená to, že do výbavičky potřebuješ celkem 3*7=21 plínek. Obvykle je lepší vzít ještě 2-3 kusy do rezervy. Pak samozřejmě můžeš třeba půlku nahradit ekonomičtějšíma čtvercema či vícevrstvýma plínkama, nebo naopak „luxusnější“ variantou – kapsovkama, AIO… např. na cesty k doktorovi, na procházky atd.
EDIT – teď čtu, že máte sušičku, takže to můžeš jeden plenkoden odečíst, čili ti stačí 7*2=14 kalhotkových plen + malá rezerva a cca troje svrchňáčky.
Ivusko, děkuju moc!
Jaké svrchňáčky máte vy?
Mě se ty Disana natahovací moc nelíbí, raději bych tyhle Disany:
Martooni píše:
Ivusko, děkuju moc!Jaké svrchňáčky máte vy?
Já moc s kupovanými svrchňáčky zkušenost nemám, mám jen samé doma šité…
Martooni píše:
ivuska, teď koukám, jak jsem tu otázku špatně položila. Myslela jsem to ve smyslu, kolik plínek budu na den potřebovat
ja spotrebuju priblizne 10-12 plen za den, posledni dobou je to trochu min. Ja teda pouivam na doma hlavne ctverce, protoze to rychle uschne. Prebaluju hned, jak zjistim, ze je to potreba.
Svrchnaky: krom disan mam jeste anavy flisaky - ty jsou super a PULky Imse - take dobre. Nejradsi davam vlnu, hlavne na noc.
Martooni píše:
Osobní zkušenost s nimi nemám, ale když jsem je držela v ruce, tak mi moc příjemné nebyly, bála bych se, že ty sucháče budou škrábat, navíc na mě působily že jsou i dost tuhé.
Natahovací jsou prostě lepší. ![]()
Martooni píše:
Tyhle neznám, ale ty natahovací jsou vážně super. ![]()
Jinak já přebaluju pokaždé, když zjistím, že je mokro, většinou je to teda mnohem dříve než za 3h. Ona ta moje spíš učůrává a tak i když si jen cvrkne, přebaluju.
Holky, to vám musím napsat. Byla jsem se dvěma známýma v restauraci (i s dětmi) na zahrádce a byla tam maminka s celkem asi čerstvým miminkem a za tu hodinu, co jsem tam seděla já, 4× přebalovala jednorázovku. Tak to jsem celkem zírala. ![]()
Martooni píše:
Na ty jsem šahala a za mě, ten materiál mi nepřišel moc příjemný, já mám teda doma flísáčky od Anavy
a pak dvoje vlňáčky od Bundle of Joy,jedny z toho jsou kráťata a druhé ty malé kalhotky, oboje jsou natahovací, ale jsou pěkné a velmi příjemné a jsou to supr držáky, dávám na spaní ![]()
Achdarku: to je mi velice líto ![]()
ahoj holky, jdu zase pro radu. maly ma strasne opruzeny zadecek, mazu, vetram, casto prebaluji, ale nelepsi se to. mam doma takovy obdelnik z buretoveho hedvabi, dostal to na noc do plinky, akorat jsem ho i poradne namazala, tak nevim, zda to bylo potreba nebo ne. mam doma cisty lanolin, myslite, ze muzu zkusit mu to namazat na prdelku? nebo zkusit na par dni hnusky (ty se mi opravdu hnusi, takze tohle je posledni moznost)
nebo jaka masticka by mohla pomoct, chudacek, jak vi, ze bude prebalovani, uz breci ![]()
diky za rady
Brunifid píše:
Achdarek: To je mi líto
To samé mi řekl doktor, když jsem slavně přišla s tím, že myslím, že jsem těhotná. Prý to nevypadá a za 14 dní se mám přijít ukázat, jestli bude potřeba udělat revizi. Za 14 dní jsem přišla, on „tak co?“, já „tak nic“, udělal UTZ a už bylo vidět srdíčko. Já mu to říkala hnedka, že mám cyklus přes 40 dní, tak jestli to nemůže být mladší při té první kontrole, prý ne. No a bylo.
Není u Tebe nějaká podobná šance?
Ne, bohužel není. MInulý týden jsem špinila, takže jsme zašla k doktorovi. Na UTZ srdíčko bylo, včera ani dnes ne. Takže mám po revizi. Čekala jsem, že to bude horší, ale v pohodě.
Musím si udělat radost nějakou novou plenkou. ![]()
ahoj!
achdárku, ještě jednou píšu, jak je mi to líto
tak, tak, jen si udělej radost! ![]()
já včera dala jako blbec taky aio a taky jsem pak našla na zadečku pár pupínků. takže aio už budu dávat jen na pošmourné dny.
a natahovací disana vlňáky doporučuju, jsou super!