Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@loka píše:
Broki ta plína j enová včerapřed použitím jednou vypraná. No takže látkovky je nutný po hodině přebalovat? to ej vcelku nepraktický teda
![]()
Jinak malá čůrá docela dost, kolikrát má přes den po těch třech hodinách pampersku durch od břišní gumičky až k tý zádový nacucanou, takže někdy čůrá hodně, někdy naopak nemá skoro nic
Loka, praktické, nepraktické, to je fakt těžko, záleží co od toho očekáváš. Já především látkovala proto, že jsem dítě mohla přebalovat často, aniž bych vyhazovala 5kč do koše. Tak že klidně jsem přebalovala i co hodinu, jen aby se dítě neválelo ve vlastní moči.
@Katy2 píše:
Loka, praktické, nepraktické, to je fakt těžko, záleží co od toho očekáváš. Já především látkovala proto, že jsem dítě mohla přebalovat často, aniž bych vyhazovala 5kč do koše. Tak že klidně jsem přebalovala i co hodinu, jen aby se dítě neválelo ve vlastní moči.
Souhlasím. Teda pro mě tohle nebyl důvod k látkování. A vlastně co jsem používala jednorázovky,tak jsem se nad tím tak hluboce nezamýšlela (ne,že bych malého nechávala v počůrané plíně,ale prostě když se stalo tak mi to nepřišlo nijak hrozné). Pak jsem začala trochu řešit,že to leze do peněz a zajímala se o látkovky a zároveň jsem zjistila co za hnusy je v jednorázovkách…Tudíž teď pro mě představa,že si malý „hoví“ v chemickém roztoku aktivovaným močí -
A samo taky nechci aby když se vyčůrá,tak v tom seděl… Nebo si to nosil s sebou na zadku… Jako když není možnost přebalit,tak beru jednorázovku (eko) a taky se stane,že je bohužel hodinu v počůrané,ale aspoň se to snažím eliminovat tou eko jednorázovkou - v ní je snad méně humusu…
Tak mě jednorázovky jako takové nevadí, přes noc v ní spí 12 hodin a myslím že je pro ni lepší si odpočinou protože je celou noc prostě v suché plíně protože ta papírovka to pohltí. K látkovým plínám mě vede aspoň na zkoušku spíš množství odpadu a pokud se u toho něco ušetří bude to fajn, jinak o tom že jsou látkovky ekonomičtější až tak přesvědčená nejsem, ale je hodně odpadu prostě ![]()
S tou ekonomikou to myslím tak, že já mám městskou vodu atd tudíš je to dražší, určo někdo s vlastní vodou na tom ušetří rozhodně víc, nicméně byť jedna ta AIO je šíííleně drahá tak za celý plenkový období se to asi vrátí i mstskýmu člověku, protože stejně tak každé dva až tři dny peru věci malý a nemám plnou pračku takže plína navíc mi tam vlastn nevadí
Tak opravdu se nemusí přebalovat po hodině, na druhou stranu malé dítě čůrá i kadí často.
Já netuším, jak moc jsou pro mě látkovky ekonomické nebo ne. Pro mě to nebyl hlavní důvod, pro mě byl hlavní důvod, že se mi to líbí. Nedokázala bych říct pořádně co, ale prostě jsem věděla, že když dítě, tak látkovky.
A co mi vyhovuje je, že je mám pořád doma po ruce, nemusím řešit tahání balíků plín z obchodu a hlídat akce.
Na noc teda má holka babylove nature. Ale na cestování či návštěvy beru taky látku. U našich jsem si zařídila i kyblík. ![]()
@Flyingfrog píše:
Tak opravdu se nemusí přebalovat po hodině, na druhou stranu malé dítě čůrá i kadí často.Já netuším, jak moc jsou pro mě látkovky ekonomické nebo ne. Pro mě to nebyl hlavní důvod, pro mě byl hlavní důvod, že se mi to líbí. Nedokázala bych říct pořádně co, ale prostě jsem věděla, že když dítě, tak látkovky.
A co mi vyhovuje je, že je mám pořád doma po ruce, nemusím řešit tahání balíků plín z obchodu a hlídat akce.
No tak já taky nezačala látkovat kvůli ekonomické stánce, prostě jsem látkovat chtěla, se mi ty dětí v látce více líbí. ![]()
Ahoj holky chci začít látkovat, pořídila jsem si plenku vše v jednom, ale někde jsem četla, že nahoru musím dát separační vložku z celulozy, musí tam být, nebo mi mimi může kakat rovnou na tu látku? a kde případně seženu ty vložky, je to v DM nebo rosmanovi? a jaké jsou nejlepší_? děkuju za pomoc
@suricata píše:
Ahoj holky chci začít látkovat, pořídila jsem si plenku vše v jednom, ale někde jsem četla, že nahoru musím dát separační vložku z celulozy, musí tam být, nebo mi mimi může kakat rovnou na tu látku? a kde případně seženu ty vložky, je to v DM nebo rosmanovi? a jaké jsou nejlepší_? děkuju za pomoc
ne separacky mit nemusis, ja je treba nikdy nepouzivala.
@suricata píše:
Separačku použít nemusíš, ale mně ulehčuje život pořád. Mám tyhle: http://www.plinky.cz/index.php?…
Vůbec netuším, zda se dají koupit v běžných drogeriích.
Separačka je výhodná k tomu, že není pokaděná celá plína. Je fakt, že pokud dítě kadí vaječinu, stejně je to všude, ale při čůrání může mít dítko větší pocit sucha a jen počůrané se dají klidně vyprat.
@pomeranca píše:
nejmenší disaní vlňáčky na novorozenci
Nádhera.
Červené mu sluší. ![]()
Jako na tohle se těším, až zase novorozeně zabalím.
Teď už mám i víc zkušeností (hlavně díky téhle diskuzi, holky mi ze začátku dost radily). ![]()
@loka píše:
Broki ta plína j enová včerapřed použitím jednou vypraná. No takže látkovky je nutný po hodině přebalovat? to ej vcelku nepraktický teda
![]()
Jinak malá čůrá docela dost, kolikrát má přes den po těch třech hodinách pampersku durch od břišní gumičky až k tý zádový nacucanou, takže někdy čůrá hodně, někdy naopak nemá skoro nic
Určitě se nemusí přebalovat co hodinu - to by mě asi kleplo při těch scénách co malá u přebalování dělá
. Ecobu nemám vyzkoušenou, ale myslím že je hodně podobná plíně Pop-in - přikup si nějaké vkládačky z bambusu - pokud je malá tak učůraná, tak zvýší savost. No a po jednom vyprání nesaje dobře žádná látka, natož bambus. Bambus začne dobře sát až tak po 5ti vypráních a max. savosti dosáhne až po 10ti vypráních. Proto holt musíš počítat s tím, že nové plíny nepoberou nic moc.
@pomeranca píše:
nejmenší disaní vlňáčky na novorozenci
Je strašně krááásnej
![]()
Já mám z tohoto naopak strach, kluci byli na vlnu alergičtí (teda u druhého jsem to nezkoušela, zato jsem mu opruzeninu namazala lanolinovou mastí a reakce byla parádní
Co když bude třetě po bráchách? Ach jo…