Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@andreiika jestli u kojení v noci přebaluješ, tak ti ty čtverce budou v pohodě stačit
a údržby vlňáků se neboj - vypadá to složitější, než to ve skutečnosti je ![]()
No o fin. prostředcích mi povídej… Já mám k Edíkovi ještě 12tiletého puberťáka z manželova předchozího manželství, kterého jsme teď komplet museli znovu vybavit do školy. A moje mateřská je na jidlo, drogerii na měsíc a oblečení a ještě mi z toho odchází 1300Kč na spoření
A mám 8100Kč rodičák… Je pravda, že teď už nic nekupuju protože na to nemám, ale chtěla bych ještě pořídit jednu AIO si pro radost…No musím „našetřit“
Ale tak zas máme nové auto a rekonstruujem, takže prachy od manžela letěly na to
Teď už nemáme ani na zimní kola, tak nám asi brzo bude to nové auto k ničemu
![]()
@andreiika Já v noci pořád přebaluju a dáván klidně sklad ze čtverců. On prostě v mokré plínce neusne
Až je dítko větší, tak používám kalhotovky, za sebe doporučuju Anavy. Baby lucy bambusové, jak sem dávala odkaz Broki, se mi moc neosvědčily
@pomeranca píše:
@Brunifidšikovná (teda vy obě)
Já ne, ona se to naučila v podstatě sama. ![]()
I takhle peru pračku co 1,5 dne, jenom čč pro malou, mít k tomu ještě nálož pro velkou, tak bych musela koupit druhý sušák ![]()
@pomeranca píše:
@andreiika Já v noci pořád přebaluju a dáván klidně sklad ze čtverců. On prostě v mokré plínce neusneAž je dítko větší, tak používám kalhotovky, za sebe doporučuju Anavy. Baby lucy bambusové, jak sem dávala odkaz Broki, se mi moc neosvědčily
Já s nima zkušenost nemám, jen jsem je tu prostě dala jako příkad…
@Brunifid píše:
Já ne, ona se to naučila v podstatě sama.
I takhle peru pračku co 1,5 dne, jenom čč pro malou, mít k tomu ještě nálož pro velkou, tak bych musela koupit druhý sušák
to mi povídej, taky pořád peru často… spotřeba určitě víc jak 15 za den. schválně jsem si na táboře otestovala, že řve i v počůrané papírovce (dávala jsem je jedno odpoledne) takže já látkováním opravdu ušetřím ![]()
@Brokianaa píše:
Já s nima zkušenost nemám, jen jsem je tu prostě dala jako příkad…
a to já mám a proto ji píšu ![]()
Já mám na Danče spotřebu tak 7-8plínek, ona hodně spí, takže přebaluju až se vyspí, a když nespí tak jsme venku většinou, tam málokdy přebalím. Dneska jsem prala od pondělí a kbýl nebyl ani plný - alžbětka měla 4 plenky (2 odpolední spaní a 2 noční), jinak byl zbytek dančí, a ty čtverce prostě v kýblu nezabíjrají to místo.
Teď mám akorát strach jak se ochladilo, sice má návleky, ale prostě zadek holý, tak aby se nějak nenachladila
a ještě jedem na dovču, tož to nevím už vůbec jak do budeme dělat. ![]()
@pomeranca píše:
@andreiika Já v noci pořád přebaluju a dáván klidně sklad ze čtverců. On prostě v mokré plínce neusneAž je dítko větší, tak používám kalhotovky, za sebe doporučuju Anavy. Baby lucy bambusové, jak sem dávala odkaz Broki, se mi moc neosvědčily
Pomeranco, dokázala bys nějak napsat, co ti na BL nevyhovuje nebo co naopak mají Anavy jako plus navíc? Vyšší savost předpokládám, ale já zase zatím nemám žádnou anavu. BL mám několik a krom té možná ne velké savosti (míváme ji dost pročůranou, ale dávám ji většinou ven, tak ji mívá 2hod. minimálně, spíš 3) dobře sedí kolem nožiček, vkládačka je slušná, nehrubne mi (ale to určitě i díky zcela měkké vodě, nehrubnou mi ani Kikko vícevrstvé a na to si lidi stěžujou hodně) a velikostně mi XS/S zatím taky sedí… Ale zase to nemůžu srovnat s Anavou, napíšeš?
Já mám spotřebu většinou 6 zábalů, na noc jednorázujeme, i když už to možná přestane být potřeba, přijde mi, že už 2 noci ze 3 kaká fakt až ráno před přebalením. Ale ta třetí noc zase stojí za to a představa, že to v noci musím zaprat (do rána zasychat bych to asi nevydržela nechat), se mi nelíbí pořád.
Musím přebalovat před kojením, jinak dost blinká, začíná už občas bdít, ale jak mi vylučuje nejvíc těsně před probuzením, tak když zkontroluju třeba hodinu po kojení, kdy byla vzhůru a jde spát, tak bývá suchá. Něco mi vypustí rozbalená na podložku, takže taková bezplenovka naruby (plenu z podložky prát musím taky
), ale tím je spotřeba zábalů menší. Ona navíc mokrou plenku nehlásí, což kluci dělali vždycky, i u jednorázovek, takže to někdy zjistím později, než bych (kvůli jejímu následnému usnutí) ráda. Ale víc než 6 přebalení za cca 12 hod. jsem neměla už dlouho, spíš se mi stává už i 5, když toho hodně nechá venku na přebalováku ![]()
Tak tý mojí mokrá plínka nevadí. Spotřeba plenek, mno nevím… látkových cca 8 za den. A jednorázovky tak 2-3 na noc a 1-2 ven. Ale teď jsme byly venku s látkovou a v pohodě v ní chrupká. No, tak já zatím budu používat ty čtverce, ale možná že bych si jedno, dvě kalhotovky pořídila
jsou nádherné a koukala jsem že jsou jednovelikostní, takže by nám vydržely dlouho…
Jinak já mám zatím mateřskou takže to jde, ale já to mám vždy na hraně, ať mám 10tis nebo 20tis. Nevím jak to dělám. A až budu mít kolem těch 7tis, tak to půjde pryč hned - nájem, nějaké pojištění, spoření pro děti a pak budu říkat přítelovi o kapesné ![]()
@Kdoule Dcera taky nejradši čůrá a kaká rozbalená na podložce
Jinak mi dost často kaká při kojení, nebo pár minut po kojení, takže přebalovat před kojení pro nás nemá smysl.
@Brunifid No já od pondělí taky
ale zatím to netroubím moc…
Ale ven si netroufnu jí dát bez plenky. Doma si neříká naháním já. A pokud má tepláky nebo kalhotky tak se počůrá. Prostě nosí od pondělka jen tričko a ponožky. A nebyla za ty dva dny jediná nehoda. Vždy jsem jí stihla poslat na npčník. Ale spací plína byla durch, venku jsme byli 3h a nepočůrala se.