Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@analoja píše:
@Flyingfrog jo, taky jsem plynule přešla od kojení k dalšímu těhotenství
Mě se tehdá ptala kamarádka, když to počítala, jestli jsem jako otěhotněla při kojení.
No jo. Můžu pak směle říkat, že už spoustu let jen kojím nebo jsem těhotná, haha. ![]()
@analoja Mě to plavání nějak nebaví, já jsem spíše neplavec než plavec
- právě zkoumám co bych mohla dělat později večer a taky mi vyšlo z toho jen plavání.
Ahoj maminky,
omlouvam se ze vam lezu do diskuze, ale nechtela jsem zakladat novou, je tady určite hhodne zkusených látkařek co poradi…
Jsem jestě časne těhotna, ale chtela bych postupne zacit nakupovat a potrebuji par rad a to hlavně jaké plínky používat na novorozence…
Chtela bych pouzívat Haipa daipa pastelku a Anavy kalhotkovou jednovelikostni plenku a taky se mi libi šijemedětem + nejake AIO na cesty…ale myslim že tyto jednovelikostni nejsou správná volba na novorozence, nebo ano? Kvuli financim nechci kupovat novorozeneckou velikost, vyslo by to draho…
Tak nevim zda je vhodne pouzivat hned jednovelikostni nebo treba klasické čtevrce, tech se trochu bojim… jeste me zaujaly kikko frote čtvercové plenky???
Poradite mi
Děkujiiii
Řekla bych, že nejvíc holek používá na novošky klasické čtverce poskládané na novosklad s nějakou bambusovou vkládačkou. Já teda začala látkovat až později, Ale osobně si myslím, že je to nej varianta. Čtverce i bambusové vkládačky použiješ pak i na starší dítě. A postupně kupovat kalhotovky. Nejlépe bambusové. HD pastelka je fajn, ale jako třeba polovinu výbavy bych z ní nechtěla… Moc nesaje, takže do ní stejně musíš použít nějakou vkládačku, ale nevím jak u novoše.
Kikko froté čtverce budou podle mě hodně objemné, radši bych vzala klasické a pár bambusových čtverců…
@eedi osobně, kdybych neměla vůbec nic a věděla, co vím teď, tak bych si na novoška koupila pár klasických čtverců a našila čtverce cca 50×50 z oboustranného bambusového froté - ze začátku se do toho dá mimčo krásně zabalit, později se dá využít jako savá vkládačka. Možná se to dá i někde koupit. Ty Kiko froté neznám.
A ty klasické čteverce myslíte bavlněné nebo bambusove? A když budu dělat novosklad tak jednu plinku složím+pridam vkladačku, zabalim a dam vrchní kalhotky?
@analoja a jestli to chapu dobre tak do froté nemusi byt vkladačka?
Asi do tech čtveru pujdu je to nejlevnejsi a myslim pro male mimi nejlepsi a nejpohodlnejsi… A od kdy tak pak muzu pouzívat ty jednovelikostni?
@eedi píše:
A ty klasické čteverce myslíte bavlněné nebo bambusove? A když budu dělat novosklad tak jednu plinku složím+pridam vkladačku, zabalim a dam vrchní kalhotky?
@analoja a jestli to chapu dobre tak do froté nemusi byt vkladačka?
Asi do tech čtveru pujdu je to nejlevnejsi a myslim pro male mimi nejlepsi a nejpohodlnejsi… A od kdy tak pak muzu pouzívat ty jednovelikostni?
U těch čtverců je jen riziko, že ti bude častěji protékat kadění a že ta savost nebude dostatečná… Já jsem čtverce nikdy v lásce neměla ![]()
@eedi Já naopak na čtverce nedám dopustit:)Zazačátku jsem je měla na novosklad a teď v roce je používáme narovno…Ale kalhotovky a AIO Anavy mám taky a doporučuju-krásně sedí…
Čtverce používám taky, od narození, ale Ivuška má pravdu, záleží na dítěti, když je živější a z novoskladu se lépe vykope, nebo maminka nedotáhne dobře kolem nožiček (novošci se nezdají, ale někteří jsou jak chobotničky a zase taková pohoda to vázání nemusí být), tak to snadno vytéká a špiní svrchní kalhotky, v lepším případě (jinak i oblečení).
Kalhotkových bych se nebála, klidně od narození, ono když má miminko kolem 3kg, tak mu opravdu už sedí, jen má prostě trošku větší zadeček, ale to mu nevadí. Anavy klidně, jen bych se trošku bála, že to právě u štíhlejšího novoška může protéct kolem nožiček - záleží na proporcích miminka. Já měla bambusové Baby Lucy vel. XS-S, seděly hned od narození dobře, malá vážila 3200g. A jsou jí i teď, má 3m a 6300g a myslím, že jí ještě chvíli budou. Trochu déle schnou, s tím je potřeba počítat u všech bambusových plenek.
Bambusové čtverce mi nejlépe schnou tyto , mají je i barevné. Jsou dražší, ale sají výborně a jsou nádherně hebké, nehrubnou. Novosklad z nich uvážu teď v pohodě a později s nimi počítám jako s vkládací plenkou, maminky si to chválí i jako vkládačky. Froté bambus bude sát ještě lépe, ale déle schne, pro mě je to důležité. Záleží, jaké máš možnosti sušení ![]()
Novoš a protékání - ono záleží, jak často kadí. Pokud desetkrát denně, tak to nejsou takové dávky a neproteče to. Jsou experti, co si to nechají po týdnu a to si neumím představit, co se pak musí dít ![]()
Já vlastním první variantu a čč jsou v pohodě, do šesti týdnů jsem dávala narovno, ale poskládané širší (na široké balení) a jestli jsem to měla na svrchňákách jednou.
Kalhotkové pleny dávám vysloveně proto, že když už je mám, tak je občas vrznu, když vím, že bude dýl spát a že se mi nebude chtít jít přebalit (tedy v noci), stejně toho většinu pustí po rozbalení a při větrání zadečku. Za dva dny běžně peru 60ks i více čč.
@Kdoule píše:
Já měla bambusové Baby Lucy vel. XS-S, seděly hned od narození dobře, malá vážila 3200g. A jsou jí i teď, má 3m a 6300g a myslím, že jí ještě chvíli budou. Trochu déle schnou, s tím je potřeba počítat u všech bambusových plenek.
Taky jsem je měla ráda a mám i u druhé, dobře těsní. Pavlínce byly ještě v roce ![]()
Kikko bambusové čtverce jsem měla dvoje, tedy 6ks, je z toho ficovatý tvrdý hadr na podlahu, na druhé je ani kupovat nebudu. ![]()
Tak trochu k tématu z jiného pohledu, mimoše čekáme až v prosinci, ale látkovou výbavu lepím samozřejmě už teď, takže to je taky aktuální téma pro mě
každopádně dnes v noci se mi zdál sen, že ať jsem jí dala, co sem dala, tak všechno proteklo, šlo to tak rychle, já nestíhala prát, až skončila úplně nahatá. Neměla jsem ani plíny, ani oblečení, ani povlečení atd.
tak doufám, že taková noční můra nás nečeká ![]()
@Brunifid píše:
Taky jsem je měla ráda a mám i u druhé, dobře těsní. Pavlínce byly ještě v roce
Kikko bambusové čtverce jsem měla dvoje, tedy 6ks, je z toho ficovatý tvrdý hadr na podlahu, na druhé je ani kupovat nebudu.
No páni, ani si neumím představit, jak to dokáže tak ztvrdnout
Je fakt, že je peru zatím na 60, na 90 šly asi jen 2×, ale oprané jsou už hodněkrát a neztrácejí ani barvu, ani moc tvar, ani se nemění kvalita látky… To se možná mám na co těšit? ![]()
@Brunifid Týjo,bambusové Kika ztvrdly? Já je teda mám tak max. půl roku, tak nemůžu moc soudit, ale až na ten příšerný tvar v který se změnily bo je peru na 60 jsou furt měkoučké…
No já z nich teda mám obdelníky - tvar změnily jako šíleně teda a navíc mi příjde, že jak uschnou a natahuju je, jako by ty vlákna byly ztyřelé - no asi tím praním no
Ale funkční jsou super!!! Dávam do skladu na draka s jednou krátkou anavy vkládačkou a na doma dobré!