Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Brunifid píše:
Výborný nápad! Až mě někdo hodně naštve, dám mu s nima přes tlamu, ruce si mlátit nebudu![]()
Ahoj holky, mám dotaz ohledně separaček. V čem se liší celulózové a viskózové? Pochopila jsem, že celulózové jsou vhodnější na vaječinu kojeňátek - že se to lépe vsákne, viskózové pro tužší stolici starších dětí. V čem jsou ale viskózové pro starší děti vhodnější než celulózové?
Díky za odpovědi
@Svandu píše:
Kdoule: mne tedy latka proteka hodne, ale ne klasika plina+svrchnaky, ale AIO skoro vsechny, nektere hned, jine kdyz nemuzu dyl prebalit.. Mam x druhu, ale 100pro spolehliva neni zadna.. A to i venku prebaluju max. po hodine a pul..
AIO nejsou fakt nic extra, ty to ale mají bohužel v popisu práce
. Já je ještě nepoužívala nijak moc, ale teď dávám hodně totsbots a přidávám do nich bambus froté čtverec jako vkládačku, to mi funguje a zatím neprotekly, bez toho čtverce protékají kolem nožiček taky, prostě to ten vnitřek nepobere.
Na delší vycházku teď v tomhle počasí dávám na jistotu kalhotkovku plus svrchňáky, to bych se proteklé AIO bála.
@Merunka02 Já používám celulózové od narození a pořád i teď v jednom roce a vyhovují nám. Rozdál mezi nimi a viskozovými nevím…:(
@Merunka02 píše:
Ahoj holky, mám dotaz ohledně separaček. V čem se liší celulózové a viskózové? Pochopila jsem, že celulózové jsou vhodnější na vaječinu kojeňátek - že se to lépe vsákne, viskózové pro tužší stolici starších dětí. V čem jsou ale viskózové pro starší děti vhodnější než celulózové?
Díky za odpovědi
Já používám i na bobky celulózové, viskózové nemám ráda, přijdou mi takové umělé a nevydrží praní tak dobře, jako celulózové (když jsou jen počůrané).
K tem separackam- ja jsem neznala.. kdyz koukam na ty materialy, tak krom celulozy a viskozy jsou nektere z vlaken na bazi kukuricneho skrobu, z papiru s viskozou, z polyesteru, z polyesteru s viskozou, z bambusu, z papiroveho rouna, z PLA (ani netusim co je)… v tom aby se prase vyznalo ![]()
@smotlaska píše:
K tem separackam- ja jsem neznala.. kdyz koukam na ty materialy, tak krom celulozy a viskozy jsou nektere z vlaken na bazi kukuricneho skrobu, z papiru s viskozou, z polyesteru, z polyesteru s viskozou, z bambusu, z papiroveho rouna, z PLA (ani netusim co je)… v tom aby se prase vyznalo
Ty kukuřičné jsou úplně nejhorší! Praní nevdrží vůbec, vznikne z nich tenounká harmonika a na omak mi byly velmi nepříjemné, jak kus nějakého divného igelitu. Je to úplná pavučinka a shrnovalo se to i v plence, u pohyblivého dítěte prostě byla separačka zmuchlaná uprostřed a bobek všude okolo. Měla jsem ty Kikka. Papírové rouno bude ta celulóza, bambusové budou viskózové (viskóza z bambusu)…
Ahojky, taky mám dotaz ohledně separaček
ráda bych používala celulozové - tak nějak jsem vyčetla že jsou pro novoše nejlepší
myslíte, že je jedno od které značky je pořídím? a má tu někdo zrovnání látkování se separačkami a bez?
Na Maxíka jsem používala fleecové z irmy, ale to měl skoro rok, na malé miminko bych měla obavu aby nemělo na fleec nějakou reakci ![]()
děkuji ![]()
@ivuska.h píše:
Já používám i na bobky celulózové, viskózové nemám ráda, přijdou mi takové umělé a nevydrží praní tak dobře, jako celulózové (když jsou jen počůrané).
Ivuš, a jak moc se to hrne, kroutí, mívá otlačený zadeček? Máš pocit, že by třeba byla o chlup víc v suchu nebo tak?
Já mám špatnou zkušenost s klukama s tehdejšími jedinými dostupnými Aničkami, byly takové drsné, zraňovalo to zadeček, vždycky po rozbalení byl vyloženě mokrý a stoličku to pustilo prakticky všechnu do plenky (myslím vaječinu). Teď jsem proto zatím žádné nepoužila, ale počítám, že už i v tomto jsou lepší varianty… zase jste mi nasadily brouka, jestli by to nestálo za to zkusit ![]()
@Svandu píše:Pod vlňáky bych si netroufla nejen čtverce, ale ani anavy vv na kalhotkový sklad nebo kalhotkovky s mírným průnikem kolem nožiček. Jediné na naší princezně stoprocentní jsou v současnosti BabyLucy kalhotkovky.
Presne tak.. Novosklad jsem nesnasela, porad jsem musela prat i svrchnaky, pod vlnaky jsem se nikdy neodhodlala je dat
@Brunifid píše:
Výborný nápad! Až mě někdo hodně naštve, dám mu s nima přes tlamu, ruce si mlátit nebudu![]()
@Kdoule píše:
Ivuš, a jak moc se to hrne, kroutí, mívá otlačený zadeček? Máš pocit, že by třeba byla o chlup víc v suchu nebo tak?
Já mám špatnou zkušenost s klukama s tehdejšími jedinými dostupnými Aničkami, byly takové drsné, zraňovalo to zadeček, vždycky po rozbalení byl vyloženě mokrý a stoličku to pustilo prakticky všechnu do plenky (myslím vaječinu). Teď jsem proto zatím žádné nepoužila, ale počítám, že už i v tomto jsou lepší varianty… zase jste mi nasadily brouka, jestli by to nestálo za to zkusit
Nehrne a nekroutí vůbec, otlačení taky nikdy nebyli. V suchu to neudrží, je to normálně vlhké, na to je prý lepší ta viskóza.
Jeste k tem separackám… myslím, že důlezitý rozdíl je i ten, zda jsou eko odbouratelné. Aspon se to tu kdysi řešilo. tj. jestli ji můžu použitou spláchnout do záchodu/žumpy, kde se rozloží. Ty celulozové jsou ok, viskozove myslim ne. Doufám, že to píšu dobře.
@Barbulka
fleecove z irmy používám asi od 2,5 mesíců. měsíc jsme měli celulozo ve imse vimse, ale přišlo mi, že jsou bez efektu, protože se malý prudil. Pak jsme jeli bez separaček a ted mame fleece a v pohodě
Na viskózových Popolini se píše, že jsou myslím z 90 % odbouratelné, takže je splachuji
Vyloženě „plastové“ jsou Aničky (měla jsem tu nějaké po synovci - dítěti nevadily, použila jsem je v nouzi, když běžně používané došly), ale nějak mi uchází jejich smysl - ano, usnadní mi praní plenky, ale jinak má být stolice v odpadu?
Připadá mi, že tam nepatří (a to neřeším to, že by mi to smrdělo v koši, můžu s každou separačkou skočit pár kroků ven do popelnice - ale tuto možnost taky každý nemá, že).
Co se opírání týče, mám podobnou zkušenost s viskozou a celulozou, oboje Popo - vydrží skoro nekonečně množství praní. Jen jednou jsem měla nějakou vadnou várku a viskozové se hned po prvním použití trhaly a děravěly.
@ivuska.h píše:
Ty kukuřičné jsou úplně nejhorší! Praní nevdrží vůbec, vznikne z nich tenounká harmonika a na omak mi byly velmi nepříjemné, jak kus nějakého divného igelitu. Je to úplná pavučinka a shrnovalo se to i v plence, u pohyblivého dítěte prostě byla separačka zmuchlaná uprostřed a bobek všude okolo. Měla jsem ty Kikka. Papírové rouno bude ta celulóza, bambusové budou viskózové (viskóza z bambusu)…
ty kukuricne dela BM, pouzivam je a vubec se neshrnuji
. je fakt, ze po prani je musim natahovat z te harmoniky, ale 2-3 se pouzit daji. Ja je tenkrat objednala na zacatku latkovani ve vetsim mnozstvi, takze je sdelavam. Hlavne, ze je muzu splachnout a mala ma zadecek v suchu ![]()