Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@vegous, mně provlhají flísáky taky, mám bazarové Anavy a TotsBots a peru v mýdlovém slizu, takže taky nevím. Dělají mi to od začátku
. Rady jsem tu sbírala taky, ale víc asi už neví nikdo… někomu neprovlhají vůbec
.
Já je dávám přes den přes kalhotkovku nevo vícevrstvou Anavy, to většinou přebalím do 3 hod. a neprovlhnou. Vydrží mi i novosklad z jednoho čtverce, když to má max. hodinu, jinak to už provlhne.
@analoja píše:
já mám na to teorii - když je plína natěsno - tím myslím hodně vycpaná a přiléhá, tak je mokro v čůrací oblasti, když je vycpaná míň, tak to proteče až na zadek
To by právě byla logická teorie, leč právě nesedí - noční plínu vycpávám co to jde a dost utahuju, aby kolem nožek nic neprošlo - ještě před pár týdny mívala na zadečku hodně otlačené vkládačky, jak to bylo utažené. Přes den sice utahuju taky, ale vycpávám méně. No, a přes den je mokrá vpředu a v noci vzadu - dokonce je to někdy vpředu i suché
![]()
Teda fakt zvláštní, já kolikrát můžu ždímat plínu a fleecáky drží a to je peru jen proto, že je to už vhodné, oni ani zatím nesmrdí. ![]()
Zdravím Vás, chtěla bych se zeptat, určitě už se to někdy dříve probíralo, co přidávat k praní, aby plenky nebyly jak prkno (bez aviváže)? Moc díky za všechny tipy.
@Baaru měkčí plíny mám když jsou vypraný v gelu, jinak nejlepší je sušit venku ve větru, ten rozdíl je neskutečnej, pokud tedy není sušička, pokud nemáš bambusový, můžeš zkusit ocet místo aviváže
@Baaru píše:
Zdravím Vás, chtěla bych se zeptat, určitě už se to někdy dříve probíralo, co přidávat k praní, aby plenky nebyly jak prkno (bez aviváže)? Moc díky za všechny tipy.
Holky dávají ocet. Já se naučila plíny promnout po usušení v ruce a nejsou tolik tuhé.
Ale po dvou letech jsem jednu várku plín vyžehlila, ta změna je neskutečná.
Ale zase mám na další dva roky vystaráno. ![]()
@Flyingfrog píše:
Teda fakt zvláštní, já kolikrát můžu ždímat plínu a fleecáky drží a to je peru jen proto, že je to už vhodné, oni ani zatím nesmrdí.
Nesmrdí mi taky, taky peru, že „už bych měla“. Na ždímání nejsou, to ne, ony to pustí skrz, takže má silně vlhké (ne tak, aby to udělalo skvrny, ale větrat to musí hodnou chvíli, abych to nedala vlhké do špíny) pyžamko i spací pytlík
. A to ta plína pod tím opravdu na ždímání není, je prostě mokrá, ale ten bambus. flís je na povrchu spíš takový vlhký… Taky nevím
.
@vegous Tady jsem koukala, že jsou kalhotovky z druhé ruky a vypadají hezky http://www.modrykonik.cz/…navy-plenky/ - já je rozhodně doporučuju! Dávám je na noc dceři i v jednom roce a pořád mají rezervu, ale fakt je, že ona není velký učůránek…:)
No s tím octem, jsem to minule zkusila a chvíli jsem bojovala s tím, že to snad znovu vyperu. Ten smrad octu mi teda fakt vadí. A to jsem ho dala jen trochu. Asi mám moc jemný čuchometr, ale já teda ocet dávat nemůžu. Ale vzhledem k tomu, že mám sušičku už aviváž vůbec nedávám, jen když suším na sušáku a to teď v zimě skoro vůbec.
@andreiika, tak jestli máš sušičku, tak je zbytečné přemýšlet o změkčovadle, když ho nepotřebuješ… Já mám na ocet taky nos až za rohem, ale řeknu ti, že když jsem několik let nepoužívala vůbec nic a potom u mamky s normální aviváží, tak ta hodně intenzivní avivážová vůně (spíš smrad) mi taky hodně vadila. Já používám u normálního prádla ocet s esenciálním vonným olejem, potom tam žádný ocet cítit není, ani při žehlení. Do plín jen občas, když tam nejsou bambusové kalhotkovky, ostatní bambus. plíny (čtverce a vkládačky) s octem peru a jsem zvědavá, jestli v tom bude rozdíl ve výdrži látky. Rozhodně to i nám dělá rozdíl v měkkosti, s octem je prádlo měkkoučké a nadýchané, bez něj je to znát. Ale díky velmi měkké vodě jde žít i bez jakékoliv aviváže, v tom to máme dobré.
@Kdoule existuje ocet s es. vonným olejem? nebo dáš normální ocet a k tomu ten olej? A to jsou ty oleje co se dávají do těch vonných lamp se svíčkou?
@andreiika, ovoněný ocet asi neexistuje (nevím o tom), přidávám k dávce octa několik kapek esenc. oleje, do aromalamp se přidávat může, ale často nemají esenciální, ale jen vonné, na to chce dát pozor. Ty vonné nesmí přijít na pokožku. Já mám několik esenciálních zn. Saloos, ale holky tu chválí jiné značky, že je to voňavější. Voní to celkem dost po vyprání, ale rychle to vyvane, suché prádlo tím už nevoní - ale taky není vůbec cítit ten ocet, je prostě bez vůně, což mi vyloženě vyhovuje, už jsem pachům odvykla a vadí mi i běžný prací prášek. Já peru ve slizu a zvykla jsem si na tu přirozenou vůni vypraného prádla, takže teď, když mám kvůli některým plínám Batole, tak to z toho cítím…
Mě právě příjde, že jí to pak ani nejde pořádně nandat, že jí to musí na kůži vadit, když je to tak prkenný. Takže na bambus ocet ne, na ostatní to jde. Tak uvidíme ![]()
Ahoj holky. Mám tříměsíčního chlapečka a jen co přestal kadit do každé jednorázovky, přešla jsem doma přes den na látkovky. Momentálně používám klasické čtvercovky a svrchní kalhotky Sandra na suchý zip, se kterými ale nejsem spokojena. Můžete mi prosím doporučit nějaké svrchní kalhotky, pokud možno taky s „kapsou“ jako mají Sandry. Děkuji moc.