Bavlněné plínky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
427
21.3.06 14:09

Ahojky!
Bumbi
, už jsme spolu mluvily ráno na Rodině, jaký máš názor na plínky Onesize na noc? Daly by se? Mám hodně čůrajícího pětiměsíčního chlapečka.

Pra:,–(ko , to vypadá zajímavě, zřejmě při praní ty balónky dělají to samé, co my potom - promnou prádlo. :o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
553
21.3.06 14:23

Bora -a to tu sodu přidáváš k hlavnímu praní, nebo do máchání???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
21.3.06 14:42

k hlavnimu prani (tu sodu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
21.3.06 15:43

Ahoj
nevím jestli mě neukamenujete, když to tu čtu vidím, že je tu club faninek látkových plen :o
A teď moje zkušenosti: Já osobně bych dala Nobelovu cenu vynálezci jednorázovek. První dítě jsem měla pouze na látkových plenách a to proto, že to bylo již dávno (13 let) a jiné plenky nebyly. A na co si vzpomínám. Neustále jsem jen přebalovala, protože jsem nechtěla, aby miminko bylo mokré. Do látkové pleny se stačí jednou vyčůrat a je mokrá. To u jednorázovek nehrozí. Když jsem nepřebalovala, tak jsem plíny buď vyvářela nebo žehlila. Denně asi 20. Žehlila jsem neustále, protože po vyprání byly hrubé a já mu je takové dávat nechtěla. Takže co si vybavuju ze svého prvního miminka - plíny, plíny, plíny. A do teď z toho mám averzi k žehlení, fakt :? Samozřejmě teď je asi jiný a lepší výběr plen než tenkrát, přesto já dávám přednost jednorázovkám. A to, že neušetřím, taky nemyslím. Když si propočítám energii na praní, vodu, prací prášek, energii na žehlení a moji energii ..... tak holky, jednorázovky vyjdou levněji! Rozhodně jich nemusím požívat tolik než normálních plen (tak asi 4 denně, pokud není nějaká vyjímečná nehoda). A v každém hypermarketu jsou neustále nějaké akce na pleny, takže mám jednu za 2 až 5 Kč, jak kdy. A dvacku za plínky denně klidně dám.
 Milu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2583
21.3.06 15:55

Ahoj Milu, mozna, ze kdy sis precetla pozorne CELOU tuto diskuzi od zacatku, tak bys tu Nobelovku dala radeji nekomu jinemu.
Budu mluvit za sebe:

1. nejsem jen fanynka, latkove pleny normalne pouzivam
  2. nezehlim
  3. nejde jen o financni usporu, ja jsem zacla s latkovkami hlavne z ekologickych duvodu
    Proc si o tom vlastne nezjistis neco vic?
    Neni to problem, na kazde strance, ktera se timto tematem zabyva jsou duvody proc pouzivat latkove pleny.
     Hana
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
553
21.3.06 16:09

Milu, nechci tě kamenovat… je to tvůj názor, já se k bavlněným plenkám chystám a tak zjišťuji všechno možné…
stejně jako Hanku mě děsí ta spousta odpadu, co si představím z jednorázovek..
a o finanční úspoře ani nemluvím…
samozřejmě se nic neušetří, když chceš započítávat svoji práci.....
na druhou stranu můžeš látkovky používat opakovaně a na víc dětí…
ještě bohužel nemůžu mluvit z vlastní zkušenosti.. žehlení pro mě taková hrůza není (a navíc manža žehlit umí taky a tak se v případě, že to stíhat nebudu, můžu spolehnout na jeho pomoc) - u tebe by to mohlo zvládnout tvé starší dítko :):):)
taky mám dost místa na sušení a navíc se mi má mimi narodit v létě - a tak v době, kdy je spotřeba plín největší bude sušení v pohodě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
186
21.3.06 16:23

Milu,

dnes je to opravdu o něčem jiném než před 13 lety (vím to mám skoro 15 letého bratra)

tentkrát máma taky jen prala, vyvařovala atd. Třeba mě říkala v těhu abych měla dost prostěradel, že budu tak 2-3× denně převlíkat.

a výsledek? v látkovkách se mi nikdy nepročůral (narozdíl od pampersek), v látkovkách taky nesmrdí po chemii (což mě šíleně vadilo), přebaluju tak asi po 3 hodinách (MMCH ani pamperskách bych ho dýl nenechala) přes den, na noc dávám popo froté, bio nebo teď nejvíc Koalu + 1-2 vložky a přebaluju až ráno.

Peru 1× za 3 dny zá:,–(ně nevyvařuju, na 60°C peru jen v případě pokaděný plínky (ty nemíváme) a tak většinou peru na 40 °C a peru je v Mýdlovém slizu (skoro zadarmo a bez zbytečné chemie) + ocet místo aviváže, kdysi jsem to počítala a 1 praní mě vyjde asi na 6 Kč v případě, že zrovna nejde noční proud to je to pak asi poloviční. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.3.06 16:44

Pro Milu

Milu, pokusím se Ti vysvětlit proč já jdu u druhého dítěte do látkovek.

1. ekologie - děsilo mě to množství nezlikvidovatelného odpadu - každý týden PLNÁ popelnice plínek, které se nerozloží. Teď zaplníme s bídou 1/3 týdně.
  1. zdraví dítěte - dlouhé nošení jedné papírové plíny zvyšuje riziko zánětu močových cest. Čím dál tím častěji se dává do souvislosti používání papírových plenek s neplodností u chlapců. Filda byl na papírovkách, tak doufám, že jsem se nepřipravila o vnoučata :(
  1. dle holek co látkovky již používají nezabere mi používání moderních látkových plenek o moc víc času než používání papírových.
  1. finance - tento víkend jsem objednala celou výbavu plenek. Vyšlo mě to na 6000,– - to bych propapírovala za 4 měsíce. Ze začátkujsem za plínky dali 1500,– měsíčně.

Takže si říkám, tak proč ne. Můžu Tím jedině získat. Jestli se chceš dozvědět něco víc o látkových plenkách podívej se na www.latkoveplenky.cz - je to tam moc hezky sepsané.

• Citovat
  • Upravit
256
21.3.06 16:51

Děkuju všem za odpovědi na moje otázky. Přemýšlím, co na leto a případně na druhé mimi.
Já ještě porovnávám savost a tloušťku pleny, proto jsem chtěla vědět to porovnání froté ručníku a BM plinky.
Mám jednu popo froté a zdá se mi dost zhrublá, ty jejich froté čtvercovky jsou na tom stejně?
Ale mám pocit, že klukovi ta „tvrdost“ je úplně jedno. Aspoň nic neříká :o)
Jinak u těch plenkových kalhotek mi vadí, že je dítě v mokrém i na bocích, to u BM nebo klasiky není.

O diskuzi na rodině.cz vím, ale vadí mi, že se tam nedá listovat nějak pohodlněji, jako tady..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
21.3.06 16:57

Ještě pro Milu

myslím, že se nedá porovnávat jen finanční hledisko. Já sice peru jen 2× týdně, používám mýdlový gel, ale i tak máme větší spotřebu vody. A vím, že se dají koupit levné jednorázovky. Možná nám to na peníze vychází na stejno, jako kdybych kupovala nejlevnější jednorázovky v akci a přebalovala jen 4× denně. (Chudák dítě!!) Ale to je jen počítání u spotřebitele. Odpad tu zůstane generace a výroba jednorázovek vyjde určitě dráž než látkovek a je rozhodně zase více neekologická.
Práce s látkovkama je určitě víc než s jednorázovkama, ale za pár týdnů to ani nepřijde. Já jezdím s látkovkama i na dvoudenní výlety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
21.3.06 19:38

Milu,

4 denne? :roll:
Ak do toho pocitas aj tu nocnu tak 3? :roll:

No neviem.

Ja plienky nezehlim, a neviem naco by som ich mala vyvarat. Nikdy som to nerobila a nevadilo to. Okrem toho, nie je pravda, ze mimi si do plienky raz cvrkne a plienka je mokra. Existuju aj separacne plienky, ked ich pouzivas tak je zadocek v suchu, aj ked je plienka naozaj mokra.
Naozaj si si spocitala energie? Alebo to bola len fraza? Ja som si totiz spocitala este pred porodom a vyslo mi to daleko lacnejsie ako jednorazovky (pravda, pocitala som viac ako 4 denne :wink: )

Nikto ta neukamenuje, je to tvoja vec ake plienky pouzivas.
 Papa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
21.3.06 20:34

Milu, nic ve zlém, je od tebe roztomilé, žes nám chtěla „otevřít oči“ :) ale asi sis tuhle diskusi nečetla ani zběžně, jinak bys zjistila, že tu nejsou žádné příspěvky typu: „pomoc, nestíhám žehlit“ „tak ráda bych si koupila jednorázovky, ale jsme bohužel chudí, tak používáme látkové“ „pořád jen peru a peru, nic jiného nestíhám“ :twisted: Jak už psaly holky. Jednak jsou dnešní plíny už jiné, než jaké pamatuješ, nežehlí se, je s nimi snadná manipulace atd. a za druhé, je to svobodná volba každého z nás (to před 13 lety asi taky bylo jinak) . Zde diskutující maminky ty látkovky používají protože chtějí, a ta práce navíc, kterou s nimi oproti jednorázovkám mají (a která je mmch minimální) jim nevadí. Kdyby jim to vadilo, tak můžou kdykoli dojít do sámošky a ty jednorázovky koupit.
Ale máš pravdu - já osobně jsem faninka látkovek :D necpu to všem na potkání, ale taky to netajím :twisted: Byly doby, kdy jsem o moderních látkovkách taky nic nevěděla a měla podobné názory jako ty. Kdyby tě fakt zajímalo, jak ty novodobý plíny vypadají, můžeš sem napsat, dám ti (nebo někdo jiný) odkaz na nějaký stránky o nich. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
21.3.06 21:18

No, nedávno jsem to psala na rodinu a je to tady. Čtyři jednorázové pleny denně jsou OK 8O a to když je miminko chvíli ve vlhké počůrané látkové plínce je jako špatné? Ta moč tam přece je, ať už ji dítě cítí nebo ne a rozkládá se a baktérie se množí. Tenhle argument opravdu neberu. Navíc mně nikdy nepřišlo logické měnit dítěti plínku hned když si učůrne. Taky si neměním vložku hned, když se trochu zašpiní.
Jinak proti uživatelům jednorázovek nic nemám, každý jak se mu líbí. Jen některé argumenty mě ničí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
22.3.06 09:06

Holky,
já jsem psala jen svůj názor. Pravda, že jsem tuhle reakci v téhle diskusi čekala..... proto tam bylo: Doufám, že mě neukamenujete :D
Já samozřejmě beru, že ted´ je jiný výběr i kvalita plen než před 13ti lety. Tenkrát byl jenom jeden druh. A když látkové pleny používáte, tak vám určitě vyhovují. Mě tenkrát nevyhovovaly. Přebalovala jsem každé dvě hodiny a každé dvě hodiny měl chlapeček zadeček mokrý!!!!!! Nemluvím ani o tom, že malý mi spal od půl roku celou noc. A víte jak vypadalo ráno, promočené plínky, promočené pyžamko a samozřejmě každý den nové prostěradlo. Teď přebaluju každé 4-5 hodin a je v suchu. Vychází to na 4 plínky, tu noční jsem opomněla, pravda. A bakterie...... dalo by se polemizovat zda jich je víc v 60stupňů vyprané a nevyžehlené látkovce nebo jednorázovce.
Ekologie, to je jiná věc, souhlasím, jednorázovky zatěžují prostředí. Ale nechci tu vést diskusi jaké kdo používáme ekologické prostředky.
Maminy, používejte látkové pleny. Každé miminko je jiné, každému vyhovuje něco jiného. Opakuju se, tohle byl jen můj názor. Hezký den.
 Milu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
22.3.06 11:20

Ahojky,
tak po týdnu testování -bm kalhotek mám poněkud rozpačité výsledky - Bianka má 8,5kg tak jsem koupila ty o vel L (9-12kg) a připadá mi že jsou malé…a to i když dám pouze jednu obyč plínu + froté vložku ze starého ručníku. Vždycky má otlačená zádíčka od gumy, někdy i nožičky: Taky mi trochu vadí ten předek kde je suchý zip - jak je podšité tou nepropustnou vrstvou tak je to takový tvrdší (manža tvrdí že jí to stiská bříško a že se mu ty kaťátka vůbec nelíbí - jo on je pomalu větší odborník na péči o dítě než já :lol: ), když jí to zas zapnu jakoby až pod bříškem, tak to moc nesedí a cestuje. Navíc když se vykaká - nemá sice průjem, ale má to takový řidší, tak to zaručeně vždy skončí na kalhotkách ať tam plínu a separačku nainstaluju jakkoli..ještě zkusím úvaz na draka, ale to se mi třeba u těch obyč. kalhotek taky neosvědčilo. Sice se to hoví z té nepropustné vrstvy dobře spláchne, zato barvivo drží a nejde vyprat (bojím se to nějak víc drhnout, aby se nepoškodily..ale zas je to spíš jen problém estetický že :-) ), pak mi dlouho schnou, neb v návodu říkají že se nemají dávat na topení a vystavovat žáru (což jsem klidně s těma obyč. udělala - mám zasklený krb, tak se vždy sušili před ním..)
Co vy na to, máte nějaké tipy (hlavně ohledně té velikosti..)

dík Klaris

PS: Milu myslí že tě nikdo „nekamenoval“ jen holky klidu vysvětlily důvod proč si myslí že používat látkovky je o mnoho lepší, tož tak…co člověk to názor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure