Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
ahojte maminy.
potřebuju poradit.. už jsem prošmějdila hromadu diskuzí od BM po Popoliny
jsem rozhodnutá používat klasické látkové plínky - bavlněné, popřípadě froté - čtvercovky..
a mě asi nejbližší řešení je používat tento systém - separační penka, klasická plínka 2× a svrchní kalhotky (asi polyesterky od popoliny)
co vy na to?
používá to takhle některá z vás???
jaké svrchní kalohtky (proti vlhkosti) jsou podle vás nejlepší???
díky za odpovědi
Hanele
Nazdar Hanele ![]()
Já to tak používám, na dvě klasické čvercovky dávám BM kalhotky, podle mně je to nejlepší kombinace. S popo kalhotkama to tak dobře nedrží, je v nich zbytečně moc místa.
Ale jiné kalhotky jsem nezkoušela, tak nevím.
Hana
Díky, Hani.
můžeš mi ještě prozradit, kolik čtvercovek máš a kolikatery svrchní kalhotky jsou v nejmenší velikosti potřeba??? Kde jsi nakupovala bavlněné čtvercovky??
Hanele, čtvercovek mám hromadu - 75. Nejlepší jsou ty zděděné po švagrové. Některé plenky jsem krátce po zakoupení vyřadila na hadry, tak byly hrozné
Teprve na třetí pokus jsem sehnala dobré plenky, vyrábí je česká firma v Libštátu a já jsem je koupila ve Frýdku. Ale určitě se dají koupit i jinde.
Od každé velikosti BM kalhotek jsem měla troje ty nejmenší jen dvoje.
Když mi Šimon oboje pokadil, tak jsem dala klidně o číslo větší.
A taky mám z druhé ruky koupené Popo kalhotky, velikost L, ty používáme na noc s froté popolinama.
Jo, ještě k těm plenkám - koukni sem http://www.ltz.cz/hlavnicz.htm , klikni na Fotogalerii a poslední fotka tam jsou právě ty plenky ![]()
Hana
Hanele,
já používám, asi od 5ti měsíců věku kluka (teď má skoro 19m), vždy 2 čtvercovky . Jednu starou (po nás), jednu novou z Libštátu do kalhotek od BM,měním zhruba po 3-4 hodinách a protože jich mám hodně, tak peru každý 4. den (např. pondělí-pátek-úterý atd.)Na noc dávám froté popo s jednou vložkou do popowrap nebo plinku BM s 1vložkou od popo do BM kalhotek.
Malé mimčo častěji kaká, tak bych dávala asi jen jednu plinku a měnila častěji, cca první dva měsíce. Taky se přebaluje i v noci.
Myslím, že by ti mohlo bohatě stačit 30 klas. plinek (do BM kalhotek), když je budeš dáva po 2 a prát každý třetí den. Ještě záleží, kde máš možnost sušení, doukoupit můžeš vždycky.
Ty nejmenší kalhotky byhc asi vůbec nekupovala, jinak je lepší dát větší, když ti třeba neuschnou, než jich mít moc od jedné velikosti. Já jsem si koupila 5ks 9-12 kg, měla jsem radši vzít ty větší, ty mám jen jedny. Utáhnout se dají a na noc je můžeš víc nacpat.
Hanele,
ještě ktěm kalhotkám
v těch od popo ty čtvercovky budou držet dobře asi jentehdy, když budeš tu horní plinku vázat na draka a upevňovat sponkou snappi. Já s tím zkušenost nemám, ale ptala jsem se v diskuzi na rodině. cz, protože si chci pořídit na leto vlněný kalhotky ( a to je podobný). Pozor, dítě mívá období, kdy prostě před plinkou zdrhá a to nevím, jak holky dokázaly toho draka uvázat
Na to se mi zdají kalhotky BM lepší, tam skládám čtvercovky klasicky a někdy už mám plinky v kalhotkách nachystaný dopředu (třeba pro tchyni nebo na cesty) a měním dohromady i s kalhotkama.
ahoj Hanele, my máme taky čtvercovky a kalhotky BM - Tu nejmenší velikost jsem vůbec nekupovala, jinak mám od každé vel. 2, ale užila bych 3
, když dojdou, dávám větší nebo pletené vlňáčky.
Balím 1 normálně a 1 novorozenecký sklad (70×70) kvůli tekuté stolici, ale efekt to moc nemá
, tal teď dávám na kratší dobu doma 1 80×80 složenou na kluka a kalhotky jsou zkakané asi tak stejně ![]()
Jinak čtvercovky mi taky celkem odcházejí, nejvíc vydrží ty zděděné stařičké
, když se začne nějaká trhat, všiju ji jako sací jádro do prefold pleny ze staré flanelové cíchy ze sekáče a je na světě home made BM plena
Líp se s tím manipuluje a flanel ten zadeček přímo hladí.
Mrkni na www.latkovepleny.cz, je tam i spousta nápadů na udržování plen apod.
Hezký zbytek těhu a zdravé mimi přeje Eva
Ahojky,
mám dvě otázečky. Teď krátce na zkoušku používám plenky a kalhotky BM se separačkou Popolini. Mám ale dva problémy:
Moc díky.
Karolinka
Karolino,
ten zip se mi taky někdy obrací, chce to cvik, zapínat jakoby „narovno“. Ale myslím, že ty smyčky dítěti nevadí.
Jinak se separačkou jsem měla přesně takovou zkušenost, Pokaždé byla zmačkaná, slepená nebo přímo nalepená klukovi na pytlíku a minimálně z poloviny stejně byla na plince. Přestala jsem ji používat, protože mi to práce spíše přidalo, než ubralo. Plinku máchám ve vodě a pokud je už hovínko tužší, tak jde i tak vytřepat. Ušetříš za separačky ![]()
Holky, moc díky za rady… říkala jsem si, že určitě budu vázat na draka a do toho jednu další plínku…
Michi, dobrý nápad, chystat do dopředu… je to pak vlastně nachystané jak jednorázovka ![]()
![]()
právě sháním plínky, ale ještě jsem opravdu nenašla žádně poctivé…
asi dám na vás a objednám přes net ty z Libštejna - ze Zlína to tam mám trošku z ruky ![]()
www.latkovepleny.cz už znám snad nazpamět.....
Ahojky maminky, to je diskuze pro mne jako šitá. Plenky - to je téma, které jsem dosud v souvislosti s těhu a mimíškem řešila, nic mi nezabralo tolik času, jako shánění informací a pídění se po tom, v čem našemu drobečkovi bude jednou nejlépe
Není to legrace, to vám povím. Obzvláště proto, že moje přesvědčení naráží na nedůvěru v okolí, haha. Nikdo mi nevěří, že vydržím u klasických bavlněných plen. Řešila jsem si BM, Popolini a klasické plenky. U Popolin mi je strašně sympatické, že používají biobavlnu, že jsou měkkoučké…a určitě velmi ušetří čas oproti klasickým bavlněným plenkám. Ale nějak mi nepadly do oka a nevím proč. Kompromis (v současné době se k němu přikláním, ale ještě si nejsu jistá) je zkombinovat klasické čtvercovky 70×70 (kterých mám po sestřiných dětech cca 40) s vrchními kalhotkami Bambino Mio. Jenže po včerejší návštěvě své kamarádky - velké ekoložky mimo jiné, jsem trošku změnila názor. Ona měla klasické bavlněné, vkládala je do kalhotek a měla s tím fakt hodně práce, navíc se jí malá začala opruzovat. Tak si koupila celý komplet od Popo, ale ty plenky jí začaly tvrdnout, je pravda, že pere jen v mýdle a navíc mají na vesnici strašně tvrdou vodu…navíc pro Popo nebo BM a jejich plenky hovoří i fakt, že ty klasické bavlněné plenky nejsou, co bývaly…když si na ně sahám, jsou takové jakoby hrubé a neumím si představit jak to bude mít ten tvoreček s heboučkou kůží na sobě. Zatím jsem na 80% rozhodnutá, že budu kombinovat klasické s BM kaťátky, asi bych měla nějaké čtvercovky dokoupit (40 asi není dost, že?), díky vám zkusím ty Libštátské, ale stejně si tím nejsem jistá. Říkám si, že mimíšek bude potřebovat spoustu času a že by mi klasické BM i s plenkami nebo Popo vyšly časově a prakticky nejlépe. Co myslíte? Je pravda, že mohu zkusit a když nám to nebude vyhovovat, tak dokoupím do těch svrchních BM jen ty vkládací plenky (tuším, že BM má podobný tvar jako klasické čtvercovky, ale určitě z lepšího materiálu) a bude to, že? Asi z toho dělám fakt moc velkou vědu…ale na tom našem drobečkovi mi moc záleží a nechcu mu zatěžovat tělíčko zbytečnou chemií a vším negativním. Mějte se krásně.
ahoj faninko,
taky jsem zdědila ctvercovky a dokoupila Bambinomio gaťata. moc práce navíc to není, pokud máš kde sušit prádlo; automatka to řeší. schnou rychle. mám jich asi 50 a stačí - do pračky na 5kg dávám tak 35ks, jinak je pretižená.
je fakt, že ty nové čtvercovky moc nevydrží;kdy začne nějaká děravět, všiju ji jako sací jádro mezi dva obdélkníky flanelu ze staré cíchy a mám domácí bm plenu.
opruzený malý ještě nebyl, mažeme jen po koupání.
Přeju hezký zbytek čekání na miminko. velká písmena prosím omluv, kojím a píšu jedním prstem
Eva
Ahojky Faninko
,
já na malého, ze začátku používala BM a jejich plenky + 4-covky ty z www.pleny.cz 80×80 cm. Pak mi Miška z BM gatí vyrostl, přešli jsme na popo gatě dávám na draka a do nich ty BM plenky a ručníky z Ikey, pak jsem našila nějaké podle Tots Bots.
Ale to jsem hlavně chtěla říct, že jsem si říkala, že na druhé dokoupím ještě nějaké BM plenky, ale řekla bych, že ty ručníky z Ikey sajou líp a to mám ty menší, takže určitě koupím ještě ty ručníky a BM plenky kupovat nebudu ![]()
Pre Karolinku:
Ad separacka: ja zatial pouzivam separacky slovenske, su lacne a problemy s nimi vobec nemam. Nezhrnaju sa mi. Odkedy mala kaka „bobky“, tak je prebalovanie brnkacka. Separacka vsetko zachyti, tu len vyhodim. Plienka je mierne spinava, zalezi to od toho, nakolko bola predtym precurana. BM nohavicky uz spinave nemavam
, to som si vydychla, lebo predtym som musela zakazdym preprat.
Pocurane separacky periem v pracke na 60°C a pouzivam viackrat.
Takze ja balim len so separackou a nikdy inak
Ja by som to nevzdavala, ked tak skus nejake ine.