Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Hlavne at nekoupi Anicky, ty jsou hrozny.
Holky, u nas je tak krasne, konecne mam poveseny plenky VENKU. Ty budou heboucky.
Jany
Manža je šikulka donesl od popolini oba druhy, prý „pro jistotu“, pěkně šulí, spíš zapoměl, který druh, tak vzal raději oba, hold chlap no
, nepřizná chybu ani za kozu ![]()
Ahojky děvčata
Je to normální? Asi mi fakt kape na karbid, já věděla, proč jsem řešila plenky a všechny možné věci zjišťovala celé ty měsíce už od 8 týdne. Protože teď, když už bych měla mít veškerou výbavu hotovou, nemám skoro nic a mozek nebere. Můžete mi poradit? Mám 33 ks klasických čtvercových 70 na 70 cm. Ráda bych kombinovala BM svrchní kalhotky s těmi klasickými čtvercovkami. Naštěstí vše budu objednávat přes net, že nemusím do města. Jsem totálně roztržitá, zmatená, mimózní, jako by v jiném světě, je to normální?
Eko jednorázovky od Bory (využiji občas) zkombinovat s klasikou, musím skládat ty bavlněné plenečky do novorozeneckého skladu? A musím mít tu snappi svorku, když budu mít svrchní od BM? Asi fakt o nic nejde, člověk se učí metoda pokus omyl asi brzo udělá své, ale já skrz to své rozpoložení teď vidím všechno moc složitě
Opatrujte se maminky a bříška.
Faninko, ja jsem nikdy neskladala do novorozeneckyho skladu. \vzdycky jen na osminy. Taky jsem obcas pouzivala ctvercovky do kalhotek BM. Snappi taky nepotrebujes. Ale musis pocitat s tim, ze po temer kazdym kakani budes prat kalhotky.
Jany
Já jsem novorozenecký sklad zkoušela, ale nějak to nebylo ono, tak jsem pak začala skládat na draka a to mi moc vyhovuje. Ovšem ani samotný drak nepomohl proti vytečení kakání na kalhotky. Pak jsem pořídila snappi sponku (asi před měsícem) a od té doby se většinou na kalhotky nic nedostane. Já používám obyč od Gemini, koupila jsem i jedny Bambino Mio, ale už větší velikost, takže ty ještě na své použití čekají.
Katka
Ahojte vsetky,
dnes som sa po tyzdni preluskala celou diskusiou, nikdy by som neverila,ze len plienkami sa budem zaoberat taky dlhy cas… ![]()
Takze, na konci mojich poznamok 2 A4
mam takyto vysledok, prosim, poradte, doplnte, ak mozte…
Budem potrebovat:
1. ctvercova frote plenka 60×60, trebars 60ks
(neviem vybrat ci Popolini/BM/Onesize/Koala?)
2. Sponka Snappi
3. Vrchni kalhotky trebars BambinoMio - vel. M - 3/4ks
4. Vrcnhi kalhotky natahovaci vlnacky Disana 2× na 4-12 mes.
5. separacky na noc
Kupili by ste si takuto 1. vybavicku pre babatko?
Dakujem za tipy a rady.
Faninka - jsme se dlouho neviděly
Mám čtvercovky BM kalhotky, novorozenecký sklad používám doteď, když dávám dvě pleny. U těch míchaných vajec, co Dalis produkoval, to trochu omezilo kakání do kalhotek (trochu´= ne tak moc jako když je to složené normálně, ale stejně je musím vyprat
). Teď, co se přikrmujem a stolička je hustší, to téměř pokaždé chytne všechno. Šlo by to i normálně poskládané. Snappi, nepoužívám, jen vpředu přeložím cípy.
Maxik, a nevykuka ti ta plienka von z gati?
Ja som skladala na novorodenecky sklad ked sa mala narodila, teda asi od 2. mesiaca, a ta plienka mi trcala von z gatiek, tiez mam BM. Potom som to vzdala a zacala skladat na osminy, zeby som to znovu skusila ![]()
Stankas,
tak nevím, ta tvoje výbava mi přijde jaksi moc nakombinovaná. Ale nevím, zda ti mohu radit, na novorozence jsem používala čtvercovky na starý způsob.
Po „novu“ až tak od 5ti měsíců, tedy už je to rok a půl:o) a používám převážně BM kalhotky + jejich plinky č. 2, zdají se mi ty plinky , že sají i lépe než froté (i flanel) popo, ty mám taky. V kalhtkách BM má navíc děcko takovej štíhlejší zadek, líp se oblíkají vrchní věci. Je pravda, že BM plinky vyjdou dost draho, možná ty čtvercovky od popo jsou lepší, ty nemám vyzkoušený. (a možná cenu neřešíš.) Jinak se mi zdá 60 ks nějak moc, nestačila by polovina? Budeš li prát každý třetí den a 8× denně přebalovat …? Dokoupit můžeš vždycky.
Jo a ještě jedna nevýhoda BM - řídká stolice vždy (snad na vyjímky) proteče na kalhotky, já jsem je přepírala v ruce, pak jsem si přikoupila, ale blbec jsem měla vzít větší číslo, na menší dítko se dají utáhnout a pak se nemusí kupovat znovu ty větší. Pokud budeš mít i vlňáčky, tak by snad stačily 2 a 2 ks.
S vlňáčkama zkušenost nemám, ale teď na leto o nich uvažuju (nočník nám zatím nehrozí). Takže k nim určitě snappi a pod ně nějakou plinku, prý je dobrá ta koala. Já asi použiju čtvercovku, ale to proto, že je mám. myslím, že některé mamky používají jen vlňáčky, třeba se ozvou. Zkus se mrknout na www.latkovky.cz. Tam je dost info.
tak to je moje malá rada, snad ne mimo
)
Ať dobře vybereš !
Michi,
dik za odpoved.
Myslela som, ze ked kupim tie frote plienky (60ks je asi vela), tak povedzme nech su aspon na 3 dni tak 30ks.
K tomu si kupim tu sponku snappy, aby som do toho mohla nejako decko zabalit ![]()
Na tu plienku potrebujem tie vrchne kalhotky, cize by som si kupila nejake 4 ks vacsej velkosti BM tie na suchy zips, aleb Vento na patentky od Popo (este neviem ktore)
A na spanie a na leto tie vlnacky Daisy povedzme 2ks.
A ako doplnok si kupim tie separacky, to je ten „savy papier“, co sa da pocurany vyprat a pokakany zahodit do zachodu.
Toto by som volila ako zaklad.
Pochopila som to spravne?
Dakujem este raz.
Kiwwi - já ty cípy, když je vedu dopředu, trochu zatočím a už to nečouhá; když ještě trochu jo, tak to tam prostě zastrčím prstem dovnitř kalhotek.
Maxik,
ale mne to trcalo na stehienkach ![]()
Proste asi jak bola Hanka mala a male tenke nozky, alebo ktoviepreco
Tam mi to neslo narvat pod gate.
ahoj,
my mame na mesicni mimi 3 bm gatky a 12 plenek. celkem to staci, ale chtela bych pouzivat vic i cesky a frote ctverce. mam s nima stenej problem jako ostatni - drak a novoroz. sklad mi couhaj ven. teda ja totiz bm plinu i se separackou (celulouzovou) davam do kalhotek predem, pak je jen na:,–(im prckovi pod zadecek a zapnu suchace. mozna by ten novorozenec sel uvazat predem a pak az na:,–(it gate. delate to tak? ale mozna je to tim, ze mame vel. S (5-7kg) a do nich mi nejdou ani cesky ctverce na osminy, takze je skladam tak, ze je prehnu na pul tak, ze obroubenou stranou necham vcelku a pak podle sirky bm plenky skladam jakoby do rulicky. vyjde to tak na 4,5 krat. Nekdy davam jednu, ale to je trochu malo, dve uz jsou zase docela hodne a spatne se do kalhotek nasazujou. Stejnej problem mam i s frote plinou 60×60, ktera je sice spravne velka (kdyz se slozi na osminy), ale zase je hrozne tlusta, takze do gati nejde na:,–(it.
Ted uvazuju, ze si koupim i bm
u vel. M a pak snad do nich pujdou davat ctvercovky na osminy i ty draci a novorozenecky sklady. Holky, co jste psaly o novorozencich a zastrkavani, mate gate M? od kolika kilo je prckum davate?
Jinak nam tech 3+12 celkem staci, obcas na noc davame papirovku (to abysme vypotrebovali zasoby, ktery jsme dostali od pribuznejch), ale i jinak perem jednou za 36 hodin. lem kalhotek obcas, ne vzdy, taky pokaka (a to zatim nemel nepokakanou plenu!! kaka jako o zavod), ale preperu je hned v ruce v jadrovym mydle a dam susit bud v koupelne nebo na balkon a nez pouziju ty druhy dvoje gate, tak jsou ty prvni vyprany suchy. Jednou za cas je dam prat s pradlem do pracky. Jsou porad krasne bily.
Jsem s nima hrozne moc spokojena. Obcas, kdyz dam mrnousovi papirovku, se mi stane, ze za chvili rve a ja zjistim, ze ma uplne mokry zada, procural se. Asi je to tim nedostatkem cviku s nasazovanim papirovek, trva mi to hrozne dlouho a musim se s miminem trochu poprat. U bm se mi nikdy nestalo, ze by se cokoliv dostalo mimo gatky a nandavani mi taky prijde snaszi. No a ty vonavy plinky vybeleny slunickem z balkonu
se s tim chemickym smradem papirovek nedaj srovnat. ![]()
At zijou latkovky!
a tesim se na dalsi zkusenosti s bm kalhotkama a ctvercovkama do nich!
halika
BM gatě a novorozenecký sklad - dávám od začátku, mám dopředu složenou 1 plenu novorozenecký sklad a v ní jednu plenu na osminy a ty cípy z novorozeneckého skladu přehnuté přes ni. Takhle to dám do gatí, rozztáhnu cípy, volžím Dalise, chytnu cíp tak, že špičku mám u malíčku, palcem zastrčím dovnitř tu část, kde se cíp u kalhotek rozšiřuje a čouhá, takovým pohybem jako otočka ruky o 180 stupňu směrem nahoru, plesknu cíp na břicho, totéž na druhé straně, zapnu gaťata a zaprdím na bříško (odškodné za přebalování
). Dělám to ze čtvercovek 70×70, šlo to i do gatěk S, teď máme M a jedna z plen už může být i 80×80.