Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj holky, jsem tady nová, takže se tak moc neorientuju. Vypadá to, že vaše příspěvky vychází již z praxe, já se však na miminko teprve připravuji a tak v tom mám dost chaos.
Mohla by jste mi prosím některá vysvětlit jak je to s těmi výrobky Bambino mio.
Nevím, kolik si toho mám pro žačátek pořídit, tak aby to vyhovovalo - kolik pořídit těch kalhotek, kolik je potřeba plínek - to jsou klasické, nebo nějaké speciální určené do těchto kalhotek a ještě jsem nepochopila, kam pak ještě vkládáte ty ručníky z Ikey, když už tam je plína + kalhotky.
Dále ekologické stránky věci jsou jistě fajn, ale opravdu se to vyplatí i finančně?
To srovnání, že při jednorázových se utratí 25 tisíc za dva roky a při používání plenek pouze 6 tisíc, jsem četla, ale stále se mi to až tak nezdá.
Všechny stránky jsem nečetla - na tak dlouho se k počítači nikdy nedostanu, tak se omlouvám, pokud bych se opakovala.
Fiflena 02:
Naše zkušenosti s BM, včetně nakoupené výbavy, najdeš na www.latkovepleny.cz (Anna a Matýsek)
Rychlá rekapitulace a upřesnění:
Kalhotky
Naprosté minimum jsou, myslím, 3ks (my máme 5ks) - asi záleží na tom, kolik chceš investovat. Začali jsme na velikosti M, ale někteří ty S používají i půl roku.
Plínky
My máme BM velikost 2, 18ks. Zdá se mi to jako optimální množství.
Z finančního hlediska jsou asi lepší klasické pleny (cca 20kc/kus, tak 60-70ks).
Ručníky IKEA jsme používali ze začátku jako plínku. Prostě jsem ho složila a dala do kalhotek. Následně (kdybych neměla ty originál BM) by se asi daly využít jako vložka - to jsi asi měla na mysli v tvém dotazu, tj. složit klasickou (asi spíš 80×80) na draka a doprostřed tenhle ručník, zabalit mimčo, sepnout snappi sponkou a kalhotky. To ale nemám vyzkoušené, to mě jen tak napadá. Ty ručníky se ale prý, při častém používání, dost opotřebovávají.
Nebo můžeš koupit vícevrstevné Popolínky (balík 12 kusů). Až bude mimčo větší, přešla bych asi na ten systém drak + vložka z téhle plínky.
Jo, a k vícevrstevným potřebuješ normální látkovky tak jako tak. My máme 30ks. Ze začátku, když do nich Matýsek i kakal, to bylo tak akorát. Teď bych řekla, že 10ks by bylo naprosté minimum, 20ks optimum - i jako rezerva, kdyby těch 18ks BM nestačilo a musela jsem použít 2 čtvercovky.
Praní
Ze začátku jsem prala plínky každý den, teď každý 3. den. Právě peru poslední dávkou Lovely, tj. vydržela půl roku (koupili jsme v akci 8kg asi za 400Kč) - a to v ní peru veškeré prádlo. Moje mamka se mi ale směje, že peru ve vodě - dávám vždycky polovinu toho množství, co je na obalu doporučeno pro lehce zašpiněné prádlo a měkkou vodu.
Od zítřka hodlám začít prát v mýdlovém slizu - je to ekologické a levné.
Jako aviváž používám ocet (no, ještě trochu Silanu sensitive se tu taky někde najde:).
Za skrytý náklad u bavlněných plen považuju ale separačky. Já ta míchaná vajíčka stejně předpírám ručně, neekologicky v dost velkém množství teplé vody, takže se mi to zdá skoro zbytečné je používat, ale už jsem si na ně zvykla. Alespoň část kakání určitě odseparují. Pokud chceš ušetřit (a pokud to zvládne pokožka miminka), můžeš používat ty české Aničky. Ale s nimi zkušenost nemám, máme celulózové popolínky. Jsme tak ve čtvrtině čtvrté role (Matýsek má 6 měsíců). Počůrané samozřejmě peru. Teď už i v pračce, protože jsem zjistila, že to jde. Jen se ta celulóza asi nesmí vyvařovat. ![]()
My máme látkovky, resp. BM, předně z ekologických důvodů - děsila mě ta hromada odpadu z papírovek. Z finančního hlediska se nám to asi vyrovná po 9 měsících používání, jsem si spočítala. Plánujeme ale ještě 1-2 sourozence, takže BM snad dostatečně upotřebíme.
Jinak, jak jsem se snažila výše naznačit, i u jednoho dítěte se dá dost ušetřit, pokud tě tohle zajímá. Jak výběrem a počtem plen, kalhotkama, práškem, separačkama..
To samé platí i u papírovek: nemusíš použít hned Pampersky, můžou to být i nějaké levnější. Po zkušenosti s BM mi ale teď dost smrdí, takže už se těším na Moltexky (jsou suveréně nejdražší, ale zase eko). Tady k těm finančním faktorům se přidává i frekvence přebalování, ale používat 3 papírové pleny denně, se mi zdá extrémní. (V tom případě můžou být skutečně papírovky levnější než bavlna.) Já osobně papír i bavlnu přebaluju stejně - po 3-4 hodinách.
Uff, já jsem teda psavec. Tak tohle jsou naše půlroční zkušenosti s látkovkama. Ještě víc (no, už ne moc
) najdeš na těch stránkách, co jsem psala.
Určitě se tu ale najdou zkušenější maminky - i já budu vděčná za kritické (a jiné) připomínky. ![]()
Nanka
PS Teď jsem si všimla, že jsem to psala dost zasvěceně (Snappi sponka, Aničky…). Kdybys něčemu nerozuměla, tak se zeptej ![]()
A k těm plínkám Bambino Mio: Je to takovej obdélník, uprostřed má tlustší pruh (tam se nejvíc čůrá), to je 8 vrstev bavlny, ty kraje mají jen 4 vrstvy. Oproti klasickým plenám má tyto výhody:
Do kalhotek BM nemusíš používat výhradně tyto plínky - to byl taky jeden z důvodů, proč jsem šla do Bambino Mio, dají se použít i klasický čtvercovky, ručníky IKEA, ty vícevrstevné Popolini (vypadají stejně jako plínky Bambino Mio, akorát jsou levnější), no, jak jsem psala..
![]()
Nanko, díky moc za tak podrobnou odpověď a vysvětlení.
Něco jsem již pochytila, ale právě ty kusy a co se kam vlastně vkládá mi nebylo ještě úplně jasné. ![]()
Nejlepší asi pak bude praxe. Koneckonců - první týden budu moct použít třeba i jednorázovky a pak dokoupit postupně látkovky, nebo se odhodlám už i předem. Jen jsem neměla strach, abych nekoupila něčeho moc nebo málo.
Ty sponky a to jsem už tak nějak prostudovala.
Opravdu díky moc za vysvětlení.
Eva
Nemáš zač..
A s tím nakupováním za pochodu - myslím, že je to nejlepší způsob. Určitě měj ale doma pár látkovek (i vypraných) dopředu - pod hlavičku, jako podložku na přebalování a tak.. ![]()
Jo, a dej nám vědět, až se Váš mimísek narodí!
Hodně štěstí!
Nanka
Pro fiflenu 02
Souhlasím s Nankou, napsala dobře
)
Já používám všechno možný, ale hlavně BM kalhotky + čtvercovky. Já jsem ty čtvercovky dostala, ale pokud, Fiflenko, teprv budeš vše kupovat, tak si myslím, že se víc vyplatí přímo ty BM kalhotky. Vyjdou sice dráž, ale je s tím fakt míň práce. Třeba to máchámí po kakání, nebo i skládání. I víc sají a to dokonce víc než staré čtvercovky.
Bumbis,
došel mi balíček s plinkama, díky.
Jen nevím, jestli mám dopředu vyprat i tu bavlněnou vázací plinku, asi jo, že? Stačí na 40°C?
Na Bamboozle je taky napsaný, že se může prát jen na 40, tak snad to bude vždy ok.
Ahoj Michi,
ja ty bambusky peru i na 60 a uz jsem je po par vikendech (jezdime furt nekam pryc, takze plinky zasmradnou v igelitce
) prala i na 90 a furt dobry.
At vam dobre slouzi!
Bumbi
Tak teprve mi všechno, v tomhle podivným počasí, schne. A balení pod vlňáčky se teprve učím, no … ty moje nešikovný ruce, po pár minutách mívá klučina vlněnky až na kolenách
) A možná jsou mu Disana natahovací užší na stehnách ,ale neříká nic, tak uvidím.
čauky,
jsem tady nová a delší dobu přemýšlím, že budu používat bavlnu. Mimčo očekáváme až v září, tak mám zatím snad ještě dost času to promyslet.
Pochopila jsem to správně, že na plenky Popolini se dají použít i kalhotky od BM? Nějak nevím, jakou velikost budu potřebovat a nevím, jestli má cenu kupovat kalhotky od dvou různých výrobců. Koukám, jak to tady kombinujete, tak to chci taky nějak namixovat.
Předem dík za radu.
Ahoj Azraelko,
na Popolini nejdou použít kalhotky BM, koukají z toho u nožiček. Spíš by to šlo obráceně, na plenky BM kalhotky Popolini.
Jany
2 Azraelka - já bych to trochu upřesnila
- BM kalhotky se nedají použít na kalhotkové pleny Popoliny (to jsou ty tvarované jako jednorázovky), ale dají se bez potíží používat na čtvercové froté Popolini pleny i na nové vícevrstvé pleny Popolini (stejný typ jako originální BM pleny, ale levnější). Eva
Hmm. Přemýšlím, že přes den bych používala ty nové vícevrstvé popo do kalhotek od BM a na noc POPOLINI.
Jak často kalhotky perete? Nevím jakou velikostí začít. Teď mě napadá, co vzít po dvou S a M od každého?
POPO mají S 3-6 a M 5-10
BM S 5-7 a M 7-9,
každopádně asi nemá cenu kupovat dopředu větší velikosti, že jo. Zatím díky. ![]()
Azraelko, ja koupila od BM rovnou celou tu
u od narozeni po nocnik, prckovi je 15 mesicu, jiz dva mesice semo tamo chodi na nocnik ( rekne si, ale ne vzdy to vcas vnimam)a jsem spokojena. Na noc davam- od te doby co spi celou noc jednorazovku, aby to nemel moc mokre a jinak BM. Cili ohoedne velikosti jsem koupila vse, co meli:-)
Ahoj, u novorozence budeš prát kalhotky i několikrát denně
, pokud budeš mít šikovné dítě
; ty BM ti neprotečou ani v noci, máme je cca od 10-14 dnů malého dodnes, jednorázovka (Pampers) to občas nezvládla, hlavně stolici k ránu.
Já jsem nakoupila BM kalhotky až do L, kvůli poštovnému, pleny mám zděděné české čtvercovky. Pokud nemáš nic, možná by se ti vyplatila ta velká
a od jedné firmy, zkus si to spočítat.
Na vícevrstvou nebo froté čtvercovou plenu do Popogatí budeš potřebovat Snappi sponku. E.
Tak jsem počítala a tady mám první soupis
20× obyčejná plenka (možná ještě dostanu něco od švagrové)
24× vícevrstvá Popolini
4× biofroťáčky pleny Popolini (na noc)
10× froté plena Popolini
6× vkládací plenečka Popolini
2× kalhotky S BM
2× kalhotky M BM
2× kalhotky S Popolini
2× kalhotky M Popolini
Zatím jsem přibližně na 5.240,–Kč.