Bavlněné plínky

• Fotoalbum (1134)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
473
16.6.06 19:43

Ahoj já používám látkovky asi týden. Rozhodla jsem se z ekologických důvodů a taky ty finanční nejsou zanedbatelné. Ročně ušestřím přes 12000,– Já si ještě vyrábím vlastní prací gel z Lanza ručka a je to super, výborně to pere, návod je na www.latkovepleny.cz . Hlavně vím, že je to ekologické a netestované na chudáčcích bíglech. Látkovky nežehlím jen je poskládám, trvá mi 20 plen asi 10 minut a když je dobře před pověšením protřepete, tak vůbec není poznat, že jsou nežehlené. Přebaluju tak 1× za 2 hoďky a malá ani v tomhle vedru není vůbec opruzená. Jděte do toho!! Já se hrozně moc bála a je to suprové!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
16.6.06 19:45

Jo a kalhotky používám sandry nebo Jitexy za 90,– :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
17.6.06 10:32

vendelino super :D další plenkonadšenec :lol: :lol: :lol:
Jestli ještě neznáš, tak koukni sem http://rodina.cz/…um/album.asp?…. Můžeš tam i sepsat svoje tipy a zkušenosti, ať se to rozrůstá :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
17.6.06 19:47

Moltexky

Ahoj,

chci se zeptat na Vaše zkušenosti s Moltexkama. Pampersky, které občas používáme, mi hrozně smrdí (BM vůbec).
Vzhledem k ceně těhle eko plenek bych chtěla koupit rovnou ekonomické balení, tj. tři balíky. Bojím se ale, že mi nebudou vyhovovat (dají se třeba opakovaně zalepovat?), i když na druhou stranu, když už bych je měla, tak už bych to asi vydržela :)

S tím souvisí ještě otázka - jak plínkujete, když někam jedete?

Na pobyty u babiček se asi zase vrátíme k Pamperskám, protože být týden na jednorázovkách za 10Kč/kus se mi teda nechce.

BM nevozíme, protože
a) babičky nejsou látkovkám příliš nakloněny, navíc jsou rády, že nám můžou něco užitečného koupit, myslím ty Pampersky
b) cestujeme vlakem, neb nemáme auto
c) většinou jedu sama s Matýskem a látkovkama bych zaplnila celý batoh

Mějte se hezky,

Nanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
17.6.06 19:55

Nanko, já Moltexky občas pro holku používám právě na delší cesty a tak. (na látkovky jsme přešli v půl roce, do té doby komerce). Jsou srovnatelné s Pampers a spol (tj. s dražšíma plenama, jen nejsou bělené, takže vypadají „zašle“. Rozhopdně daleko míň smrdí než ty Pampersky. Jen jsem chvilku musela vychytávat zapínání, z nějakých důvodů ze začátku protékaly (ale tuhle zkušenost jsem měla i s komerčníma jednorázovkama, vždycky když jsem přešla na jinou značku, prvních pár plínek většinou někde proteklo). Čili shrnutí - Moltexky jsou fajn.
Pokud jde o cestování - za podmínek, který máš bych to fakt nelámala přes koleno a látkovky na cesty vynechala. 8) Zvládnout se to možná dá, ale je to fakt otázka priorit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
19.6.06 09:03

Já taky přidám zkušenost s Moltexkama -používám na cesty a někdy na noc, nepřipadají mi o nic horší ani lepší než jakékoli jiné papírovky, plus je to že opravdu nesmrdí chemicky (po noci pravda už smrdí samotnou močí :-) ) a jsou snáze rozložitelné, nebělené chlorem (tedy jsou takové hnědé)..Manipulace s nimi mi připadá OK, suché zipy jdou zapnout opakovaně, protekly zatím jen jednou a to přebaloval manžel, takže si dokážu představit že to špatně zapnul :-) (on má vždycky strach aby plínka nemačkala Biance bříško :-) )
Je pravda že ta cena není nic moc, mě je naštěstí dovezla Bora z Rakouska, kde jsou 2× levnější a tudíž mě jedna vyjde na něco přes 6korun a to se dá..

a ještě co se týče pracího slizu -vím že tu někdo už psal o „suchém slizu“ :-) - tak jsem jednou takhle nastrouhala Omino Bianco a pak nějak neměla čas sliz udělat, a pak už jsem potřebovala prát, tak jsem do celého toho nastrouhaného mýdla přidala 1.5kelímku práškové sody, zavřela jsem to do velké zavařovačky (litrové, ale stejně se to tam všecko nevešlo), protřepala aby se to smíchalo.A vždycky vezmu 2-4pol. lžíce (podle toho co peru) a nasypu přímo do pračky. K bílemu prádlu a plínám ještě přidávám 1-2pol lžíce bělidla Ecover. Pere to výborně! a už jinak sliz dělat nebudu. Je s tím míň práce a v koupelně to zabírá míň místa :-) Toho tekutého si dělám jen trochu - ten mám v butelce od Lovely a používám na přeprání pokakakaných kalhotek.

A ještě co se týče skvrn - malá si zapatlala bílé triko od jahod - namočila jsem to do vody s lžíci toho suchého slizu, lžíci Ecover bělidla, skvrnu ještě přemázla obyč. jádrovým mýdlem (mám zbytek, pak už budu kupovat jen to omino) a nechala stát - skvrna sama zmizela, bez jakéhokoli drhnutí..Kam se hrabe Vanish!! :-))

takže tímto definitivně přecházím na eko, neb jsem nadšená, jen nevím co budu dělat s tou komercí, asi to někomu daruju ..

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
19.6.06 14:58

Nanko, moc ti neporadím, protože mě samotnou taky bude zajímat, jak to případně budeme dělat s látkovkama. Zatím jsme s mrňousem absolvovali jediný víkend - ten co právě byl. Ale. Jeli jsme jen na chalupu, autem, a navíc na zhruba den a půl. I tak jsem měla plen dva balíky. Kdybychom jeli na dýl, tak jsem v koncích - na chajdě není voda, nosíme ji od pumpy. Loni jsem tam jeden prací víkend zažila a již nikdy víc - nedělala jsem nic jinýho, než prala a prala a prala......ve škopku samozřejmě. Takže až tam pojedeme na dýl, tak mi nezbude taky nic jinýho, než použít jednorázovky. Zhruba si to zatím maluju tak, že zakoupím Moltexky a k nim mám ještě po dětech obyčejné jednorázovky. Bavlnu vezmu taky a budu se snažit dávat pleny podle toho, kdy zhruba malej kadí. Tj. bavlnu na noc, kdy nekadí, a jednorázovky obého druhu podle další potřeby.
Tobě bych asi poradila, když jsou babičky ochotný plenky kupovat, ať koupí Moltexky a ty si místo předraženejch a opravdu strašně smrdících Pampersek kup nějaký levnější a kvalitnější. No a vem si i pár těch látkovek (možná když babičkám vysvětlíš tu ekologickou stránku věci, že je zase vezmou na milost).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
20.6.06 15:52

Pimpo,

nevím, jak by babičky (obě na maloměstech) sháněli Moltexky.. 8) , i když bych je samo radši.

A jinak by mě zajímalo, které to komerční pleny jsou levnější a kvalitnější, než Pampers :?: Já mám zato, že když furt vyhrávají ty spotřebitelské testy, tak na nich musí něco být, ne?

Nanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
20.6.06 16:10

No babičky ti dají peníze a ty si je koupíš ne? Nebo je objednáš na Biosféře a oni je babičkám pošlou poštou - bez poštovného a přímo domů. Babičky už jenom zaplatí :D .
Co se týče spotřebitelských testů, nevím nevím, ale moc jim nevěřím. Zvláštní je, že vyhrává firma, která neustále inzeruje v televizi :evil: . Já je svýho času taky zkoušela a nějak odvázaná jsem z nich nebyla. Podle mě smrděj a i dost často protekly. Ale nejde o to, že by byly vyloženě nekvalitní, ale že dítě ti může kadit i do něčeho levnějšího, co je stejně funkční, jen to nemá takovou drahou reklamu. No a za ušetřené peníze můžeš koupit Moltexky :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
20.6.06 16:30

Pimpo,

sama si Moltexky k nim nedovezu, protože to je pro mě právě výhodné, že mi ty Pampersky nakoupí ony v nejbližším obchodě, a dovezou k sobě domů autem.. A se zásilkovou službou to můžu zkusit, akorát pro jednu babičku by to bylo asi už zase móc peněz a ta druhá (moje maminka) dá hrozně na to, jak věci vypadají, a kdyby ještě zjistila, že Moltexka je 2× dražší než předražená Pamperska, no, nevím..

No a s tím ekologickým hlediskem - tu první babičku bych tou přednáškou pravděpodobně moc neoslnila a u mé maminky by to bylo spíš citové vydírání - měli jsme totiž v rodině jednoho úžasnýho ekologa, dokonce dostal cenu MŽP, bohužel in memoriam :cry:

Takže strejdovi Peťanovi a bavlně či Moltexkám zdar!

Nanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
20.6.06 19:02

No jo, někdy je to těžký. Ale největší průšvih je, když jednorázovky všichni používají pořád (včetně mě kdysi :( ). Kdyby se používaly jednorázově, jak to možná bylo na začátku myšleno - aby to občas pomohlo, tak by to rozhodně tolik nevadilo. Takže bavlně, Moltexkám a všem ekologům třikrát zdar :D a jednorázovému použítí jednorázovek nazdar :lol: !

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
21.6.06 10:30

Ahoj holky,
hlásím se do vašeho klubu :) . Dalo mi to pořádnou fušku pročíst celou diskusi a jiné další informace na netu, a výsledek je takový, že mám pro naše mimi nachystaný vícevrstvý látkovky, jednorázovky na cesty, k babičkám apod. Objednala jsem si na www.latkovky.cz, 2bal vícevrstvých plenek Popoliny (325,– po 12 ks), kalhotky Bambino Mio, separačky a včera mě došel balíček, paní byla moc ochotná a milá :wink: . Tak jsem je šoupla hned do pračky, pověsila na sluníčko, paráda, uschly raz dva, akorát sousedky co měli vedle prádlo (máme splečný šňůry za barákem) okukovali, co že to věsím :lol: Dneska to jedné sousedce nedalo, když mě potkala a ptala se, co mě to tam viselo :lol: :lol: . Už se těším až se mimi vylodí, a budu zkoušet, pak podám info jak jsme spokojení :)

…ještě mám prosbu na vás zkušenější, plenky jsem si nachystala poskládaný na třetiny i se separačkou. Má ta separační plenka být uprostřed látkovky (ne přes celou délku) a přehnutá přes okraje plenky??

Díky za tuto diskusi a látkovkám zdar!!

Dolfinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1404
21.6.06 10:40

Ahojky vsem!

Ja sem obcas nakukuju, ale priznam se, ze nemam na to cist celou diskuzi. Proto se predem omlouvam za moje dve otazky, ktere jste tady asi uz probiraly.

1.

Rozhodli jsme se pro Popoliny kalhotky, ale rada bych si poridila i ty vicevrstve ctvercovky. Je k nim potreba koupit i jine kalhotky nez popoliny? Nejak jsem vytusila, ze ano, tak abych neco nepopletla.
A je u plenek nejaky navod? treba jak je skladat a tak?

2.

Ciste prakticka - jak skladujete pouzite plinky? Ja si to nejak neumim v praxi predstavit.

Moc dekuju za pripadne reakce a jeste jedou se omlouvam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
21.6.06 10:45

Dolfinko
když jsem měla mimi malé, tak jsem dávala separačku do pleny na délku - tedy ta delší strana k delší straně pleny. Když je mímo moc malé tak se tolik nevrtí a přišlo mi to lepší že má zakrytou celou plenku separačkou (mám starší i nové obyč. čtvercové pleny a ty po čase zhrubnou). Jenže jakmile se začala víc hýbat a zejména jak se začala plazit a lézt, tak separačka vždycky někam odcestovala ke straně.
Takže teď to dělám tak jak to píšou v návodu k BM - dám separačku přes plenu, takže je vlastně zakrytá plena jen uprostřed a na každé straně to zahnu kolem pleny. Je třeba vyzkoušet kam přesně separačku umístit (jestli víc dopředu nebo dozadu) - aby to chytlo hovínko :-) Ale u malého mimi je to zatím jedno - to kaká „míchaná vajíčka“ a ty budou zkrátka všude :-)

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
21.6.06 10:50

Nico - ad 1 nevím, já mám kalhotky BM a čtvercovky, ad 2 do zahájení příkrmů ve kbelíku (otevřeném) ve skříňce pod dřezem, nasucho, nesmrdělo to; co Dali začal více jíst i jiné věci než MM, smrdí to jak od starého chlapa, budu kupovat větší kbelík s víkem, aby to nemuselo být na balkoně (ten puch tam kazí idylku :wink: ). Hodně tipů na skladování plen i skládání je na www.latkovepleny.cz a http://rodina.cz/plenky - je to formou článků, nemusíš pročítat diskuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure