Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj,
ja jsem satek prave po porodu vyuzila nejvic na doma.Bez nej bych se asi z postele vubec nehla.Berticka odmitala byt sama,tak jsem s satkem vytirala vysavala a obcas i neco uklohnila(jinak manzo nam vyvaroval).Pozdeji odmitala byt v kocarku,tak jsem ji nosila v satku a kocar tlacila pred sebou(na nakupy).Jinak taky pouzivame BM od narozeni a od dvou mesicu na noc vlnacky,opruzeninu jsme nikdy nemeli,nezehlim,peru jen s octem na sede.Mam i ten BM antibakterialni prasek,ale nepouzivam ho,cetla jsem ale na rodine,ze se da pouzit treba na cestach misto prani(jen se tam ty pocurane plinky pres noc namoci),takze tak ho asi vyuziju
Faninko
Lola má pravdu, nevzdávat šátek přliš brzy, já doma pár dní nosila v šátku látkovou kočku, manžela to moc bavilo ![]()
Látkovky mám už jsem je vyprala a zatím mám jediný poznatek Fluffles už je suchá, což se dalo čekat, když je poliesterová, biofroťáčky téměř také a Bamboozle ani náznakem.
pa Mia
ty fluffles se daji taky objednat? nemohla jsem je tam najit,chceme je taky!!!zrovinka mam objednano,je na latkovkach?
Bertinko
já si pro pleny byla osobně a o Fluffles jsme komunikovaly emailem, stála 329,–Kč. Na latkovky.cz opravdu v nabídce není, bude, ale Bumbi má teď nějak honičku, do toho byla chorá, tak jí napiš, nebo vyčkej
pa Mia
Jen přidávám tip na domácí utírátka:
Jelikož jsem nešijící a ty Popo mi přišly až moc drahý, rozstříhala jsem textilní utěrky z Tesca (4ks za 13Kč). Z jedné utěrky mám 9 utírátek. Přeložím je na půl a poskládám do krabice od utírátek komerčních, cik cak, do Z, prostě tak, aby samy vylézaly. Celé to zaleju směsí studeného heřmánkového čaje a dvousložkové koupele Bubchen (variace na Edin roztok z www.latkovepleny.cz). Zalívám pomaličku a promačkávám, aby se vhkost dostala i ke spodním utírátkům. Zavřu krabici a je to.
Spotřebované i nespotřebované peru s plínkama, tj. co tři dny. Jen se v pračce snadno ztrácí, takže je plánuju házet do zavíracího pytlíku, co ho mám od bavlněných vložek
Zkoušela jsem je i žehlit, ale moc to nejde..
Navíc mě to naučilo půlit i utírátka komerční, takže úspora tak jako tak značná ![]()
P.S. Kdybyste natrefili na nějaké bio rozložitelné utěrky, dejte mi prosím vědět - ty houbové z biosféry se mi zdají pro tento účel moc tlusté.
Fanynko,
nic si z tech opruzeninek nedělej. Náš poklad se narodil před rokem a jak byla ta velká horka, tak měl taky červený zadeček. A to jsme balili do čtvercovek a nepoužívali jsme žádné svrchní kalhotky (měla jsem sice koupené Sandry, ale přišlo mi brutus dávát ho v tom horku do igeltu, navíc mu ani dobře neseděly
). A jak říkáš - každé uprdnutí znamenalo trošku stolice. Novorozenec má holt pokožku ještě hrozně citlivou.
Dnes, jako „zkušená mamka“, bych ho asi nechávala i takhle malého ležet v tom teple bez plínek, jen s holým zadečkem - stejně jsme totiž při každém „nadělení“ přebalovali. Tehdy jsem si nějak netroufla nebo mě to v tom šestinedělním stavu nenapadlo či co… Přitom by to bylo míň práce a asi větší pohoda ![]()
Mazali jsme kde čím, výrazně nepomohlo nic (ani Imazol, který mamka dovalila z lékarny). Nejlepší byl asi mandlový olej, který jsme stejně používali na „celé“ mimčo. A koupání v řepíku, heřmánku a dubové kůře (to jsme střídali - měl totiž ještě nějakou novorozeneckou vyrážku, řapík nám doporučili v porodnici, kde nám ho dokonce i na koupání vařili, když jsme chtěli
).
Zčervenání zadečku samo zmizelo, jak pak přešla ta vedra…
Tak se kvůli tomu netrap a užijte si šátkování!
Bumbi
Pimpa píše:Cacorinka píše:Tak jsem si právě všimla, že ti nikdo neodpověděl. Zrovna já teda moc kojná nejsem, ale myslím že míchaná vajíčka jsou celou dobu až do příkrmů. Taky některý UM takhle působí - třeba nový Nutrilon. Kalhotkové pleny nic na svrchní kalhotky nepropustí, u balení typu na draka se to stát může a při použití plen složených na osminy, nebo pleny typu BM to na gatích zkončí na 99%.
Ahoj, holky, prosím, potřebuji se s Vámi poradit, zeptám se „polopaticky“ - jestli tomu dobře rozumím, ta „míchaná vajíčka“ budou, dokud bude mimi plně kojené? A v období, kdy bude velké nadělení tohoto charakterua používali bychom kalhotkové plenky, je větší šance, oproti klasickým třeba našim plenám „vytvarovaným“ pomocí nějakého nejvíce „účinného“ skladu (novorozeneckého?) či vícevstvých sepnutých sponkou snappi, že se to nedostane na kalhotky? Já mám pocit, že mi to z té diskuse vyplynulo, ale chci se ujistit. A má na to nějak výrazný vliv separačka? Díky moc, už aby to bylo všechno na kom zkoušet…
Separačka ta míchaná vajíčka všechna nezadrží, ale i tak usnadní práci.
Tak jsem si právě všimla, že mi někdo odpověděl
a že mi nefunguje sledování reakcí k tématu…
Díky, Pimpo.
jahoda píše:
Cacorinko, plně kojené děti mohou mít stoličku velmi různou. Například náš malý měl míchaná vajíčka první měsíce, později, tak od čtvrtého měsíce až do prvních příkrmů, což bylo po půl roce plného kojení měl kakání velmi řídké a dozelena, doktorka mě ujistila, že plně kojené miminka mohou mít i takovouhle stoličku. Takže je to individuální. S prvním příkrmem to zhoustlo a už to neprotéká
A díky, Jahodo.
Pimpa píše:
No, Klaris, tak pro tvoje pobavení, ty plíny od Olisy nosí náš 3-měsíční teď více než 7a1/2 kilový drobeček úplně bez problému. Kdybych věděla jak sem dát fotku, tak to udělám.
Pimpo, když někam chceš hodit fotečku drobečka v plínce nechceš jí dát do plenkového albíčka?
Tak to bych mohla, kdo by se taky nechtěl pochlubit vlastním výtvorem že?
. Jistější ale možná bude, když je tam vloží někdo za mě, co kdybych ti je poslala na mail? Teď se právě perou, tak až i uschnou, „malýho“ nafotím a můžu poslat…Mám vyfocený oplínkovaný i větší děti, tak ti pošlu i je a ty si můžeš vybrat, co se tam hodí.
Pimpa píše:
Tak to bych mohla, kdo by se taky nechtěl pochlubit vlastním výtvorem že?![]()
. Jistější ale možná bude, když je tam vloží někdo za mě, co kdybych ti je poslala na mail? Teď se právě perou, tak až i uschnou, „malýho“ nafotím a můžu poslat…Mám vyfocený oplínkovaný i větší děti, tak ti pošlu i je a ty si můžeš vybrat, co se tam hodí.
Tak fajn, já je tam vložím
. těším se na fotečky ![]()
Bumbi a ostatní díky moc za slova útěchy :--) To šestinedělí je trošku náročné na nervy, chci pro mimíška to nej a beru si to všechno moc k srdci. Je pravda, že záleží na dni, někdy má prdýlku jak broskvičku a jindy červenou. A na na šátek se už moc těšíme! Užijeme ho, v přírodě a terénu náš kočárek dostává zabrat. Ale je to príma ho mít, taková luxusní, pohodlná velká multifukční nakupovací taška
Uvažuji o nákupu „na zkoušku“ Koaly a Biofroťáčků od Popo a pár kousků froté pleneček. Nemám v okolí možnost si ty plenečky osahat, tak to zkusíme na vlastní „kůžičku“, co bude malému nejlépe sedět a vyhovovat. Mějte se nádherně!!!
Ahoj holky,
já jsem otevřela nové balení separaček Popolini a ony se strašně trhají, hned při pvním použití, nezdá se vám také?
Jany
Jany
mám tedy první balík separaček a netrhla se mi ještě žádná, tak nevím.
pa Mia
Jany, mě se taky trhaj. Přestala jsem je prát v pračce, máchám je v ruce a je to daleko lepší. Do plíny je vkládám přeložený na půl, to myslím taky pomáhá - jak jsem ji tam dala celou rozloženou, tak se snáz roztrhla. Už jsem přemýšlela, že další koupím zase ty v roli, ale je to teď natolik v pohodě, že asi u těhle zůstanu.