Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Holky, tak ještě jednou děkuju za vaše rady a vůbec za tuhle diskusi, zkusím to nějak nakombinovat k těm 4covkám co mám.
Pimpo, na Náměstíčku jsem si už popolinky prohlížela, asi to zkusím tam, objednávám tam i Eoné.
pimpo z prirodnich tak funguje to buretovy hedvabi… ale stejne je nejlepsi plinka sucha, zejo ![]()
me prave ted v lete prijde hrozne srandovni, ze deti muzou litat nahaty, ale plinku porad musi mit … a pritom takove (maxi odhad) desatery pocurane spodary zaberou v pracce daleko min mista nez plinky, ne?
nechavate miminka v lete „vetrat“?
Boro, na tebe jsem si teď kolikrát vzpomněla s bezmezným obdivem, jak to dokážeš vychytat
. Pro mě zcela nepochopitelné. Jinak jasně že nechávám větrat - buď dávám je plínu bez kalhotek, někdy třeba jen zavazovačku do Disany nebo jednu čtvercovku na draka - to aby nám mladej nezkropil celej pokoj
, a venku když je fakt teplo a nefouká studený vítr tak bez pleny, to čůrá z kočáru na zem (částečně i do kočáru
). Tuhle mi v nestřeženém okamžiku počůral nohu
.
Ahoj Jahodo!
Taky se mi líbil Tvůj příspěvek. I my jsme používali u staršího syna jednorázovky a u mladšího látkové. A nemyslím si, že bych se samými plenami nemohla věnovat dětem. ![]()
Ad zavazovačky: koupila jsem několik od Bory (zn. popolini, ale řekla bych, že budou Disanám velmi podobné) a jsem nadšená! Mám lezoucího cvrčka, který nesnáší přebalování, ale přesto se mi daří ho do nich poměrně rychle a dobře uvázat. Takže maminkám lezoucích dětí - nebojte se zavazovaček.
Boro, to víš, že větráme… a utíráme loužičky
, ale když jsme vyhojovali tu opruzeninu nad pindíkem, tak si to místo Vítek pořád škrabal a bylo to ještě horší ![]()
Boro - my nevětráme, jsem si na loužičce málem zvrtla kotník a pořádně narazila zadek (a syn slyšel slova, která obvykle neslýchá) ![]()
droping píše:Fleecové separační pleny Totsbots - umožňují tekutině pronikat do plenky, kde je absorbována, zatímco separační plenka zůstává prakticky suchá a chrání pokožku děťátka. Perou se společně s plenami (60°).
Docela me to zaujalo, ale nejak si nedokazu predstavit ten fleece primo na kuzi
Dropi,
my jsem ty fleecovy sepracky totsbots tedka poridily na otestovani a hodne me to prekvapilo a nadchlo. Uz predtim jsem zkousela doma delane fleecovky ze starych mikinek, protoze jsem o fleesu cetla na agnlickych servrech. Ten totsbots fleec je o dost jiny, nez z jakeho jsem si je delala pred tim sama. Je mekoucky, prdelka jse suprove v suchu. Mam od totsbots i tu vkladaci plenekcu s fleecem a je suprova - je mi o malinko sympatictejsi nez plenecky OneSize super a Komfort 2v1, ktere maji taky dobrou funkcni stay-dry vrstvu.
Jo, a kdyz cekam kadeni, tak na tu fleecovou seeparacku davam jeste popo viskozovou. Preci jenom ocenuji, ze se v tom pak nemusim patlat a muzu to vyhodit do zachodu ![]()
„Suche“ vkladacky davam na noc a na dlouhe venkovni opustaky, jinak ne (hm, on doma totiz koketuje s nocnikem, tak mu nechci davat pocit sucha
)
B.
jeste jsem zapomnela doplnit: i na tu fleecovou separacku davam vetsinou viskozovou… asi tak nejak ze zvyku, nejspis…
Bumbi
pimpo,
s tim vychytavanim to neni co to byvalo, viking furt lozi za detma, hrozne rada stoji, roste ji zub, louzicky po dvore nikoho neberou, takze pres den chytam ranni kakani a curani a pak vetsinou nic moc ![]()
ale noc jedem stopro, a pres den: ona si za mnou doleze pro suchy gatky, tak to taky neni tak zly…
jo ale rano jsem byla v bance (internetovy) a viki fakt stala, drzela me za nohu a delala to nespokojene eheheh, ale piny a tany byly dulezitejsi -ono me to uz dvakrat odhlasilo, jak jsem behala za velkyma ![]()
no a nez jsem pochopila, tak mi nacurala na papucku
asi najedem na nejaky treninkovy kalhotky
Ahojky maminky :--) Využívám rychle příležitosti, že maličký usnul a hned píšu až se mi kouří od prstů. Větrání prdelek je bezva, ale po zkušenosti, že náš byt byl po dvou dnech bez plenek zralý na vymalování, koberec na tepování atd…malý ovládá čurání do ucha (svého), pusy, máminého klína, do oblouku, kakání s dostřelem cca metr
Měla jsem více pokakaných a počuraných plenek než když ho přebaluji a to přebalujeme co dvě, tři hodiny. Takže větráme opravdu jen poskrovnu. Všude se válí bavlněné čtvercovky, naštěstí rychle schnou. Ale návštěva, co u nás byla, se zdála být pohoršená, holt křeslo pokřtěné žlutou sluníčkovou stoličkou není nic pro hosty a pračku mám vytíženou plínkama a balkon jen jeden
Chystám se objednat nějaké Totsbots plenky, protože z těch látkovech už trošku šílím
protože jsou hrubé jak šmirglpapír, tak je pořád žehlím a umím si bez nich představit svůj den i když jsou praktické a rychlo schnou. Napadlo mne, že bych svou šikovnou mamču poprosila, že by mi ušila nějaké plenečky z ručníčků či flanelu. Bohužel nemáme poblíž IKEA, takže se mi nedaří sehnat slušné froté ručníčky. Máte tip na nějaké jiné ucházející? Mám obavy, aby v té naší tvrdé vodě nezhrubly nehorázně, protože i my máme ručníky dost hrubé, soda nepomáhá
Malý se budí, musím letět. Jinak ještě k těm šátkům, mám za sebou dva nezdařené pokusy, malému se to nelíbilo, zatím jsem to zkusila doma. Ale nevzdáváme to
Je to sice mišmaš, co jsem vyplodila, ale musím fakt chvávat, tak toho tu musím nachrlit co nejvíce, předem se omlouvám. Krásný den.
Faninko - mám ušitých pár vícevrstvých z flanelu, jako jádro jsem dala oškubanou čtvercovku (mám staré); jsou super, suším na balkoně, nežehlím, ale promnu v rukou, když skládám. S dítětem v šátku třeba pobíhat po bytě, jinak to prý není ono, říká Dalis ![]()
Faninko, to mi silně připomíná moji situaci před rokem a půl
Taky jsem šílela a bojovala s plenama, opruzeninama i šátkem. Vzpomněla jsem si, že jsem někde vyčetla, že pomáhá i trocha octa do koupele a nechat tam mimčo i déle relaxovat. Tím se pomůže pokožce srovnat ph, zvlášť, jestli máte vodu hodně zá:,–(itou. Větrali jsme taky, pokaždé když do našeho žižkovského kutlochu trochu zasvítilo sluníčko, tak už jsem natáčela postýlku k oknu a malého na bříško. Podestýlala jsem igelitem a dvěma vrstvama plínek. A z mazání nám nakonec nejvíce zabíral krém od Chicco a Aviril baby - oba obsahují zinek.
Držím pěsti, ať se v dobrém duševním a fyzickém zdraví dočkáš tuhé stolice
![]()
Faninko,
to je mé oblíbené téma ![]()
Sody je třeba opravdu hodně. Teď jsem najela na suchý sliz a k plínkám dala tři vrchovaté lžíce práškové sody na jednu pračku. K ostatnímu dávám 1-2. Též octu jsem nalila do komůrky pro aviváž až po max (ale to nebylo úmyslné
)
Výsledek?
Zdaleka ne ten, jakého dosáhla tchyně s její vodou a Arielem - to jsem se s těma plínkama mazlila jak v reklamě
- ale naše BM plínky se už dají skládat na chlapečky
, předtím se to samovolně otvíralo..
Větrání: po vykonání potřeby ho nechávám větrat, obvykle jednou až dvakrát počůrá prostěradlo nebo koberec po kterém se šmrdolí a zase ho zabalím, lepší je to odpoledne, míň čůrá.
Fleky neřeším, máme v obýváku výbornej smetanovej koberec, takže jednou za měsíc by potřeboval důkladně vydrbat nebo vyhodit
Nečiním toho ani toho, nějak to dopadne.
Vetrali jsme, ale uz zase nevetrame. Malej si totiz vecne drasal nezakryta mista a to vcetne pindika, prestoze se nam ted podarilo ekzem jakztakz vyhojit. Normalne si navykl," ted se mi zrovna nic nechce, tak se trochu podrapu" a dre a dre, dokud to neni do krve.
Takze ma plinu a teplaky, akorat mu treba vetsinu dne nedavam kalhotky a ma holt smulu.
:--) Pra:,–(ko, Nanko - už jsem to aj zkusila, sehnala jsem ve městě ale jen krystalickou sodu, tak tam frknu dva, tři větší kusy. Ocet je též fajný, nevadí, že je ten klasický a ne jablečný? Bumbi , jsou mi moc sympatické ty Totsbots flees kaťátka vrchní, jsou bezva? A je lepší pořídit Totsbots se sucháčem nebo na snappi sponku co říká tvá zkušenost? Asi záleží na vkusu, že? Malý už má 5,25 kilíček v 6 týdnech a vzhledem k tomu, že zatím máme co týden cca kilo navrch, tak než přijdou z Anglie, tak budeme zralí asi už na tu velikost dvě, že? A nemáš zkušenost, že by biofroťáčky a Totsbots, zhrubly? Z těch bavlněných pucuji mýdlem hovínka jak divá, některé jsem už prodřela
A mohou se biofroté a Totsbots sušit na slunku? Dnes máme za sebou prav. prohlídku v šestinedělí u doktorky, vše OK, su happy, tak teď ještě vroucně si přeji, aby dopadla dobře kontrola zítra na kyčlích. To široké balení je „na dvě věci“. Celý příští týden vegetíme s malým u mé mamky a sestry, nemůžu se už dočkat!!! Čtyři ženské se budou o malého přetahovat, sestra ráda žehlí plenky a tak se těším, že nebudu toho muset moc dělat a budu si užívat. Díky za to
Tak vám také přejeme pohodičku a brzy papá!