Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj,
byla jsem teď na německých popo stránkách a našla jsem tam, že dělají pratelný separačky, nemáte je náhodou někdo vyzkoušený?
Jany
Díky za rady ty Komfort 2v1 pořídím jedny na zkoušku. Jak tak čtu různé diskuse a hledám informace, čímdál víc mě láká vyzkoušet toho víc. Zaujaly mě plenky Onesize. Prý nejsou tak objemné jak Ultrafit, ale méně sají. Maminky, kdo máte OneSize, jak se vám osvědčily a jak často je třeba přebalovat?
Svrchní kalhotky Popolini - jsou lepší na patentky nebo suchý zip?
A vlňáčky Popolini při jakých příležitostech dáváte? Ty se mi líbí moc, hlavně na léto. Díky moc.
Zdravím,
sepisovala jsem pro zájemkyně naše zkušenosti s látkovkama, tak vám je sem vrznu, kdyby se někomu hodily.
Max má 10,5kg ale je strašná žížala tedy kalhotky vel.L (PopoWrap a WoolWrap) jsou mu velké, ale jedinkrát neprotekly, což o papírovkách říct nemůžu, jediné co mi trochu vadí je, že vlňáčky ho tlačí na bříšku protože se jakoby zahýbají dovnitř, a Max je odstrkával, ale stačí nezapomenout zahrnout ven a je vše ok.
Na ven jsme zkoušeli jen párkrát, mám teď hektické období, tak jsem nechtěla riskovat nezdar, ale ok, poliesterky byly sice zevnitř vlhké, ale zadek ok. Na spaní má fluffles a vlňáčky, také ok, jednou i poliesterky, ale na ně mi teď přijde horko. Chtěla bych přidat ještě fleeccové, na ty se moc těším.
Plenky mám OneSize, Bamboozle a Fluffles a všechny se osvědčily, bambusky sají opradu výrazně nejméně, ale s každým vypráním se to lepší (byla jsem na to upozorněna) a schnou i o polovinu déle než OneSize. Fluffles jsou jemňoučké, hodně vydrží a zadek je suchý dík extra vnitřní vrstvě, schnou nejrychleji, ale to je jasné, když je to umělé vlákno. OneSize jsou skvělé, jediné co tak jsou na cvoky, což je trochu problém s velikostí, ale jen estetický, zapínám je asymetricky. Chystám se pořídit Tootsboots Rainbou a uvidím, ještě asi OneSize Super.
Takže se látkovky osvědčily, práce moc nepřidají (na dobu kdy kakává dávám separačku a tu vyhazuju i s hovínkem do záchodu) skladuju nasucho v uzavíratelným kýblu s kapkou levandul.oleje ve sprchovém koutě.
A hlavně je Max nesundá, ani patentky, ani snapku, papírovky rozepne s přehledem, a když je oblečen tak jí prostě rostrhne.
Tak snad je to srozumitelné
pa Mia
Jahodo
vlňáčky Popo jsou objemnější než poliesterky, ale teď v létě jsou skvělé, má je na doma, i na odpol spaní.
Se suchým zipem a patentkama, vlňáčky zapínám asymetricky, jsou mu fakt větší, ale nerozepne je, poliesterky sedí vlastně lépe, ale rozepne je, vlastně nevím jestli se nedělaj i s patentky, to bych je měnila.
OneSize, srov nání s Ultrafit nemám, ale dopoledne je má cca 2hod. a odpol i 4, ale je už vlastně velkej a nikdy neměl óbr spotřebu
Mio, díky. Ty poliesterky jsou i s patentkama, právě nevím, co je lepší, suchý zip nebo patentky? Stejně každému vyhovuje něco jiného, ale ráda si přečtu různé názory. Ty plenky onesize se mi fakt líbí, asi je zkusím.
Jahodo
dík, jasně Vento, no jsem blb.
Tak kdyby měl někdo zájem o naší PopWrap L za rozumnou cenu, tak až pořídím Vento (v srpnu nejdří) ráda prodám.
jahoda píše:
Díky za rady ty Komfort 2v1 pořídím jedny na zkoušku. Jak tak čtu různé diskuse a hledám informace, čímdál víc mě láká vyzkoušet toho víc. Zaujaly mě plenky Onesize. Prý nejsou tak objemné jak Ultrafit, ale méně sají. Maminky, kdo máte OneSize, jak se vám osvědčily a jak často je třeba přebalovat?
Svrchní kalhotky Popolini - jsou lepší na patentky nebo suchý zip?
A vlňáčky Popolini při jakých příležitostech dáváte? Ty se mi líbí moc, hlavně na léto. Díky moc.
One size mám biofroťáčky, jsou úžasný
dávám do nich ještě froté vložku přeloženou na půl a ty 2-3 hodiny mi to vydrží, pravda Miška není zrovna průtokové miminko ![]()
Jahodo my máme Venta a nevyměnila bych je. Srovnat je můžu s kalhotkami BambinoMio, které jsou na sucháč. Ten sucháč může někdy dřít, stačí blbě zapnout. Tohle se u patentek nemůže stát. Taky se do něj zamotávaj nitě a jiný svinstva, což je ale jenom kosmetická vada. Jinak jsou velice tenké a velmi dobře schnou.
A co se týče velikosti - náš Max má právě 8 kg a 68 cm a nosí Venta velikost XL - tedy od 15 kil. Jsou mu volné, ale vůbec to nedělá problém (v pase mu to navíc zapínám na nejvolnější, aby ho to vůbec netlačilo). Je to ale teprve 4-měsíční ležák, teda už otočák
, takže je možný, že lezoucí nebo chodící dítě by tak velký gatě mít nemohlo - to neposoudím.
Vlňáčky - máme od Popo, tady velikost L. Dávám je během dne podle potřeby, na noc ne, protože Max je průtokáč a nevydržely by pravděpodobně. Jinak počítej s tím, že vlňáky jsou opravdu hodně objemný, což vadí oblečení (aspoň ty od Popo, jiné jsou prý míň objemné).
PS: v těhle vedrech dávám klidně i jenom plenu bez kalhotek.
bumbis
asi spletla, ale ono i fleece je PE. Ten microfleece co se pouziva na americky plinky je vyrabeny taky v americe, takze v v evrope ho nejak neni, nebo neni videt, tak se vyrabi podobny. je to jedno, hlavne ze je to v suchu. ![]()
Ahoj holky, dík za rady. Tuto diskusi si čtu od začátku, ale zatím mám přečtených tak 25 stránek. Ale je to moc zajímavé. Takže jsem se rozhodla, že taky něco připíšu.
Já sice přecházím z jednorázovek na látkovky, ale kdysi jsem taky používala látkovky. Mám totiž tři děti. Starší už jsou větší, takže jsem je balila do klasických čtvercových a na to kalhotky Sandra. Nic jiného nebylo. Pamatuju si, že když u nás začínaly jednorázovky, tak mladší měl tak 18 měsíců a dávali jsme tak maximálně na noc nebo na cesty, protože to byl tenkrát luxus (zač.90. let). Dnes už to luxus není, spíš naopak, kdo používá látkovky je divný. Ale já moc nevěřím, že při tomto úžasném plenkovém systému se jednorázovky budou zase používat jen občas. Ekologicky smýšlejících lidí je velmi málo. Vítězí pohodlnost, konzumní styl. Na začátku této diskuse jsem se pobavila nad některými názory, jako že s látkovýma plenama je strašně moc práce, je to vlastně dřina, navíc se to před vypráním skladuje v kýblu a to přece smrdí, atd. Prostě některé dnešní mladé maminky jsou trošku zhýčkané moderní dobou. Ano, kdysi to byla dřina, to když se pleny vyvařovaly v hrnci. Praní v automatce je v pohodě. Stejně mám pocit, že dřív se udělalo daleko víc práce. Když byli kluci malí, tak se tenkrát doporučovaly v rámci prevence 3 plenky kvůli kyčlím. Dovedete si představit tu každodenní hromadu plenek první 3 měsíce nebo i dýl? A žehlila jsem. Nejen v šestinedělí, ale stále, dokud jsem plenky dávala. Ne že bych ráda žehlila, ale mám ráda, když je prádlo přežehlením krásně měkké a hladké. Jako seperačku jsem dávala takovou trojúhelníkovou plenku Sandra z pružného materiálu, velmi se mi osvědčila, protože propustila vlhkost do plenek, ale zpátky na pokožku už ne, měla jsem jich několik, snesly i vyvářku. Když jsme s dětma cestovali, brali jsme samozřejmě i hromadu plenek čistých a zpátky zase počurané a pokakané. Dneska si to neumím představit, ale tenkrát to šlo, jiná možnost ani nebyla.
Někdo taky psal, že děti při přechodu na látkovky mají větší zadeček a nechtějí je, protože se jim špatně chodí. Mně naopak přišlo divné, když se rozšířily jednorázovky, že děti mají naopak malé zadečky a když začínají chodit a často padají na zadeček, tak je to musí bolet
.
Když jsem čekala třetí miminko, byla jsem rozhodnutá užívat si ten komfort s jednorázovkama. Protože plínek jsem se naprala ažaž. Ale začíná mi vadit ta spousta odpadu, vyhozené peníze a taky mám pocit, že ta papírová plenka ani nemusí být moc příjemná na pokožku. O plenkách popolini a bambinomio vím už delší dobu, takže chci vyzkoušet taky tento systém, moc se mi to líbí. Vím, že mě s tím čeká víc práce a budu si znovu zvykat, ale kdysi jsem to tak dělala a taky jsem to zvládla. Navíc teď je to fakt vylepšené, dětem to dobře sedí, ne jak ty Sandry
.
Akorát nevím, kde je nejlepší popolini nebo BM objednat přes net? A za jak dlouho to tak chodí?
Jany,
to jsou nějaké speciální? Já peru normální celulózky v roli, ale stejně nám separačky moc nepomáhají.. zatím. ![]()
Viskózový taky hodlám prát.. jak jsem se tu dočetla, radši v ruce..
Nanka
Nanko
Ja jsem teda nasla tohle,
Fleecové separační pleny Totsbots - umožňují tekutině pronikat do plenky, kde je absorbována, zatímco separační plenka zůstává prakticky suchá a chrání pokožku děťátka. Perou se společně s plenami (60°).
Docela me to zaujalo, ale nejak si nedokazu predstavit ten fleece primo na kuzi ![]()
Ahoj Jahůdko, tak já používám poplini flanelové na noc,pře ně dám kalhotky BM 7-9 kg a pohoda mám asi 6 ks a přes den kalhotky BM a do toho vrstvené plíny popolini, jsou stejné jako BM, ale o polovinu levnější a řekla bych i o hodně lepší, po praní jsou měkčí než BM pleny, kalhotky od Bm jsou super, mám 4ks koupila jsem rovnou velikost 5-7, malá se narodila 3,5 kg a dávám je od 12 dne narození a paráda, akortá máme drobet hubené nohy a to má skoro 5 kilo, tak mi to 2× za celou dobu proteklo nohama, ale byl to nával:-))
Budu doufat, že popolini udělá větší velikost vrstvených plen, abych mohla přikoupit, separačku dávám českou a moc velký rozdíl s popolini nevidím, přijde mi to stejné, kojíme takže máme míchané vajíčka a kadíme pořád, včera i 10 plín
Jahůdko jsem to hlava vykojená, popolini mám pře mimibazar a BM z ajuty.cz nebo z druhé ruky, občas narazím na MMb, že někdo prodává kalhotky a zatím je mám skoro nové za zlomkovou cenu, hodně mamin je používá jen kvůli abdukci
Jahodo, napsalas to moc hezky. A zvládneš to hravě, já byla taky zhýčkaná jednorázovkama a zvykla jsem si v pohodě. Když to tak člověk chce, tak to vůbec nebolí.
Popo jsem našla nejlevnější na netu na Náměstíčku - tam co mají Eoné. A dodání je celkem rychlé, když to mají na skladě.
Holky, ty fleesový separačky už jsem taky viděla (na netu), ale po pravdě se mi to moc nelíbí - nekupovala jsem biobavlnu proto, abych dítěti prdla na zadeček nějakou umělotinu. A u jedněch těch nových plen - teď si nepamatuju název - dokonce píšou nedávat v horkých letních dnech do autosedačky, aby se dítě nezapařilo. Ta plenka vypadá krásně, asi dobře saje , rychle schne a prý nemůže zhrubnout, ale moc přírodní teda není, když tohle hrozí.