Bavlněné plínky

• Fotoalbum (1134)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
945
23.7.06 11:33

Tak jsem deska v obchodě koukala na mýdlo Lanza, abych to složení srovnala a bylo skoro stejné, tuším, že to bylo takhle: min. 30 % mýdla, Citronellol, Limonene čili skoro totéž, pokud se nepletu. :( Chtělo by to nějakýho chemika.
No, od slizu nejspíš stejně neupustím, pořád je toho míň v mýdle než v normálních práškách. Ale kdyby se i u nás našlo nějaký mýdlo jako o něm psala Bora, bylo by to fajn. :idea:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
23.7.06 12:44

Ahojky,já se malinko vtírnu :wink: koukám na spor o „přírodnost“ mýdel…

No,každopádně mýdlo jako takové,není nikdy přírodní…už třeba samotná výroba spotřebuje celkem dost hydroxidu sodného…

EDTA je často používaný stabilizátor (ani ne tak konzervant),v podstatě funguje tak,že prostředí s chelatonem (EDTA) je pro buňky,nebo jejich součásti nejpřirozenější…a je to KYSELINA ETYLENDIAMINOTETRAOCTOVÁ a její sodné soli…přírodní není,ale nějaké extra svinstvo taky ne…

Ale TETRASODIUM ETIDRONATE není to samé jako TETRASODIUM EDTA,potíž je v tom,že Etidronát jsem v laborce nikdy nepoužívala,takže mi to jen „něco“ říká…ale fakt moc nevím co…EDTA jsme spotřebovávali litry :lol:

Tokoferol(vit.E) je přírodní konzervant,stejně jako Askorbát (vit.C)…oboje se dá koupit normálně v lekárně (E je v tobolkách,vytlačitelných)…a Celaskon taky postačí.
Extrakt z grep.jader je olej a není to vit.C,ale prý stejně jako Tea Tree a levandule působí anibakteriálně…

Mrkvový olej a ostatní specialitky na domácí „alchymii“ kupuji u Hadka www.hadek.cz …občas vařím podle 100 let starých receptů a je to docela legrace :wink:

A jinak látkovky používáme taky…ale peru je v Missivě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
23.7.06 14:10
amazonka01 píše:
Tokoferol(vit.E) je přírodní konzervant,stejně jako Askorbát (vit.C)…oboje se dá koupit normálně v lekárně (E je v tobolkách,vytlačitelných)…a Celaskon taky postačí.
Extrakt z grep.jader je olej a není to vit.C,ale prý stejně jako Tea Tree a levandule působí anibakteriálně…Mrkvový olej a ostatní specialitky na domácí „alchymii“ kupuji u Hadka www.hadek.cz …občas vařím podle 100 let starých receptů a je to docela legrace Mrkající

Amazonko,

no jenže vitamín E z lékárny obsahuje navíc ještě další látky a oleje a aby to pak v těch mýdlech nereagovalo nějak jinak. To bych to pak nerada vylejvala :cry: , asi to stejně budu muset prostě vyzkoušet, že jo?

Susana Cavitch psala o tom výtažku z Grapefruitových jader jako, že obsahuje právě vit. C (prý poskytuje mýdlu sedm až devět let „poličkového života“), mám to z té knížky a bohužel o tom moc nevím, takže mi nezbývá než důvěřovat tomu co píše :oops: , prý kys. Ascorbová není skoro možná sehnat v přírodní formě a ta prý v mýdle způsobuje přehnanou reakci s hydroxidem a dává mu tmavou nepříjemnou barvu a prý v oleji rozpustná forma vit. C palmitan ascorbový je prý vždy syntetický.

A ještě Amazonko prosím tě, kde maj u Hádka ten mrkvový olej, nemůžu ho tam nějak najít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
23.7.06 14:39

No,Cavitch v tom má hodně nepřesností…kyselina askorbová je chemikálie,a v podstatě je fuk,jestli je přírodní,nebo ne…pořád to bude askorbát = vitamín C,něco jiného je třeba provitamín A,nebo D (betakaroten)…a 100% není součástí oleje z grapefr. jader…v grepu samotném je vit.C hodně,ale jádra jsou olejnatá semínka…

Možná,že je nějaký extrakt,který v sobě vit. C obsahuje,ale potom zase není čistě u jader.Nicméně tokoferol by měl na konzervaci bohatě stačit…

Jo,a není forma vit. C rozpustná v oleji,Vit. C je vždy jen rozpustný ve vodě…v tucích jsou vit A,D,E,K…dobře se to pamatuje,je to zadní část děla bez Z :D :D :D
Ale ono je to většinou věcí překladu,taky to není kniha pro chemiky,ale pro nadšence…a ve výsledku to vadit 100% nebude

Teď jsem projela Hádkův letošní katalog,a on ho tam vážně nemá :cry: :cry: :cry: což je celkem malér,protže mě už dochází (kupovala jsem ho před rokem)

Ale má nově čistý vit. C i vit.E :wink:

Jinak ten z lekárny je čistý,prostě se jen nabodne želatinová kulička a obsah vytlačí…ale musí to být vitamín E jako lék,myslím,že ho dělá Slovakofarma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
23.7.06 16:09

Amazonko díky za vysvětlení :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
23.7.06 16:48

Zdravím…Missiva používá Propylen Glycol (derivát ropy) a na http://www.victorie.cz/…-pozor-.aspx píšou,že to lze nahradit přírodním glycerinem.
Tak to zas neni až tak přírodní a šetrné…tak nevim :? :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
23.7.06 17:23

No,propylen glykol používá kde kdo…teda každý s autem…je součástí kapalin do ostřikovačů a je to pěkný jed…ale glycerin není nic přírodního :lol:
Nicméně je určitě méně jedovatý :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
23.7.06 17:27

tam psali že je… :oops:
A ještě dodávám,že ecover Prop.glykol neobsahuje…zdá se mi teda lepší.
No a nebo má zas něco jiného :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
23.7.06 18:02

lalwen- ko
ne cavitch ma chyby v textu, ten preklad je priiisernyyyyy… coz se bohuzel pragme stava casto… me se u toho uplne jezily vlasy a chut delat mydlo me presla :-((

navic stoji v knize : extrakt z grapefruitovych semen, takze se tim mysli co, nejspis? olej? stava? 8O

amazonko diky za srovnani tech edta a dtislösdkfwqoerudaa :roll:

nevis jestli jsou tyhle veci nekde pekne cesky vsecky pohromade vysvetleny? to by docela bodlo mit furt po ruce :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
23.7.06 20:10
bora píše:
lalwen- ko
ne cavitch ma chyby v textu, ten preklad je priiisernyyyyy… coz se bohuzel pragme stava casto… me se u toho uplne jezily vlasy a chut delat mydlo me presla :-((

navic stoji v knize : extrakt z grapefruitovych semen, takze se tim mysli co, nejspis? olej? stava? 8O

amazonko diky za srovnani tech edta a dtislösdkfwqoerudaa :roll:

nevis jestli jsou tyhle veci nekde pekne cesky vsecky pohromade vysvetleny? to by docela bodlo mit furt po ruce :twisted:

A ta chyba nejspíš vznikla při překladu viď, v originále asi nebude, když je autorka mydlářka, že jo?

:cry: :cry: Chjóó :cry: :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
24.7.06 08:19

Já si taky myslím,že je to spíš překladem…ona,kdyby to byla jakákoli odborná publikace,tak je překlad přesný,ale tohle je prostě jen knížka…skřípu zubama nad spoustou překladů,tak proč ne nad tímhle :evil:

Boro určitě by to bylo v nějakém chemickém slovníku,ale já se juknu,jestli nenajdu něco srozumitelného. Doma nic nemám,spoustu jsem toho zapoměla,takže jen co se mi praxí zarylo pod kůži…

Studovat chemické složení je buď pro odborníky,nebo „šílence“…přiznám se,že nejsem až tak bio a ekolog,ale snažím se :wink: pokud mě to extra nezabírá čas,toho moc nemám…takže třeba do látkovek jsem šla až teď,kdy jsme si pořídili sušičku,a to do kalhotkovejch,4covky bych nezvládla…

Ale mám sen - být svobodná…nemuset chodit nakupovat (jasně že nakupovat ano,jsem ženská :D ),ale nemuset se tam hnát proto,že není chleba,došly pleny,nemáme vajíčka.....dáváme do kupy farmu,takže se snad časem ten sen uskuteční 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
24.7.06 10:42

Přidávám jen postřeh se suchým slizem:

Včera jsem prala našeho velikýho plyšovýho medvěda. 8)

Protože šetrný program na vlnu nerozpustil ani Lovelu, dala jsem do mističky sodu a mýdlový hoblinky a zalila to teplou vodou (cca těch 40 stupňů)..

Kdepak, vůbec se to nerozpustilo! Kdesi jsem četla, že je to tou sodou, proto se má rozpouštět nejdřív mýdlo, pak přidat soda.. Jiné návody ale tvrdí opak.. Tak nevim.

Stejně největší práce je to strouhání, takže se asi vrátim k mokrýmu slizu..

Nanka

P.S. Zkušebně plínky vyvařuju, i s předpírkou.. (Jako desinfekčně-bělící proceduru, max. 4× do roka, mi to snad příroda odpustí..) Bude to prát skoro 3 hodiny! Takže tajně doufám, že se to stejně dostatečně nevybělí a zase budu moct prát na 40 :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
24.7.06 22:17
Penn píše:
Nemáte náhodou někdo zkušenost s merino dekou Disana či Popolini?

Ahoj Penn, ja mam tmave modrou merino deku od Disany, co te o ni zajima? Jsme s ni moc spokojeni a kdybych se mela rozhodovat znovu, tak ji zase koupim :) akorat uz od narozeni miminka.

B.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
26.7.06 15:23

Ahojte,
info jen tak na okraj:
nedávno jsem si všimla, že asi po roce a půl používání BM plen č. začaly tyto
na některých místech řídnout, jakoby tyřet :o( Ale myslím, že na druhý mimi vydrží. Používám i čtvercovky nové různé i staré asi 20let, a tz se mi sem tam některá v pračce rozpáře. Taky až v poslední době. Peru na 60, téměř celou dobu ve slizu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
26.7.06 19:58

Michi, pokud je to slizem resp. sodou, tak to je tedy „hezké“ :( Možná že změkčuje, ale současně možná nějak narušuje vlákna látek.. :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure