Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Maxiku , také zdravím. Já věděla, že to není přehnané řešit plenky už ve 2. měsíci, bo teď, když je nevyšší čas pořídit a objednat co je potřeba, jsem úplně mimo. Dnes jsem asi prožila své první poslíčky, tedy jestli už to není předčasný porod, nějak neumím rozlišit. Duševně jsem úplně mimo, nedokážu se soustředit, mám dneska krom bolestí i mimózní náladu, že ve všem vidím potíž. Chjo, doufám, že to jsou fakt jen poslíčci, protože dneska mám den, že vidím všechno v tmavě bledé. Raději objednám ty kaťátka BM už tento víkend, protože člověk nikdy neví. Pořád se nemůžu zbavit dojmu, že malý přijde na svět dříve, ale snad mě tentokrát intuice klame. Tedy ne že bych se na něj netěšila, těším a moc, ale přeci je ještě brzo (podle paní doktorky teprve 32. tt). Příští víkend chcu navštívit IKEU a koupit nějaké ty froté ručníčky, které se tu doporučovaly. Su zvědavá, jak to nakonec půjde. Když jsem zkoušela ten novoroz. sklad, tak mi to vůbec nešlo
Ale praxe dělá mistra, že? Jsem zvědavá, kolik mě to bude stát pokakaných kalhotek než budu paní mistrová
Opatrujte se.
STANKAS,
vidím ,že tobě konkrétně nikdo neodpověděl, ale jestli máš čas, přečti si diskuzi ještě zpět znovu, je tu spoust u zkušeností.
Do samotných BM kalhotek sponku snappi vůbec nepotřebuješ. Ty kalhotky drží plinku samy. Proto je jich hodně velikostí.
( U popo - polyesterky jsou malý a velký, ale ty jejich plinky vlastně se pod kalhotkama zapnou zvlᡚt, anebo tam je potřeba balit třeba do draka se snappi)
Já jsem měla chlapečka s mooc tlustejma stehnama, tak jsem používala hned kalhotky na 7-9 kg (od těch 5ti měsíců), do toho (kromě BM plin, těch mám jen 6) klasickou čtvercovku skládanou na půl a na třikrát a příčně na třikrát, nebo jak to vyšlo. Až byl synek větší, tak jsem začla skládat na půl a na půl a na příč taky na půl (prostě jako se to dělalo dřív), co přečuhovalo, jsem tam trošku zastrčila pod okraj kalhotek. Ty kalhotky na dítěti vlastně v jakoby vytváří takový „vak“ mezi stehnama a v tom je ta plinka, okraje kalhotek se dost strkají do třísel, tak se tam dá nacpat i větší plinka. Jinak ty BM plinky jsou fakt dobrý, koupila bych jen č. 2. Novorozenec často kaká=musí se přebalit a tlustá plinka dlouho schne(zase dýl vydrží), tak tam by ti asi stačily t y froté čtverce od popo, anebo klasické bavlněné. Ty schnou rychle a jsou levný. Asi od osmi měsíců do dnes20měs.)dávám buď jednu plinku BM nebo 2 čtvercovky, z toho jednu totáčovskou malou 70×70(zdědila jsem jich pár) a jednu novou80×80cm.
Popolinky dávám jen na noc, dělají velkej zadek a nejdou mi na nich zapínat všechna bodýčky, jen ty větší
)
Vlněnky, jak jsem psala, zatím neznám.
Jinak z mých (i jiných mamin) začátků s přebalováním do bavlny si můžeš přečíst na http://www.latkovepleny.cz/zkusenosti.htm
Snad ti to pomůže
Stankas
ještě co se týče separaček. Už jse mtu jednou psala, že jsem je přestala používat. Nevím ,jestli jsu tak nešikovná, nebo syn tak divně kaká
, ale separačku měl pokaždý tak zmuchlanou, že stolice stejně byla i na plince a mě to přidávalo jen práce při přebalování. Pokakaný plinky přemáchám ve studený vodě, a fleky, co se pak nevyperou při praní v pračce,neřeším. Peru ve slizu a nebělím je.
tak jsem přešla z jednorázovek na bavlnu..Byli jsme na dovolený na Slovensku a udělali jsme si plínkový výlet.Nakoupili jsme plínky baby lucy.Mají dvě kolekce výprodejovou a novou.Já jsem nakoupila zlevněné flanelové plenkové plínky ve velikosti S(cca do roka) a pak se pokračuje hned vel L.Mohla jsem si vybrat mezi 100%ba a nebo ba se sacím jádrem 70%viskoza a 30 polyester.na doporučení jsem vzala ty s viskozou.Cena 52sk/kus
K tomu jsem si vzala natahovací svrchnáče z mikrofáze z nové kolekce á120sk.Ty jsou bezvadný.Snadná manipulace a netlačej.S plínkama jsem moc spokojená.Praním sice sežmolkovatěly,ale zase líp sednou.Nemám teda možnost porovnat s popo,ale za ty prachy..Tu novou kolekci najdete na jejich strankách.Ceny plínek začínají na 120sk.Pokud budete mít zájem o podrobný ceník napište mail a já vám ho přepošlu.
Jinak jsem si od Bumbi koupila na otestování tu zavazovací plínku se šnurkama a stala se velmi oblíbenou.
Moc vás zdraví Olisa
Stankas a Michi,
ja separacku do bm kalhotek pouzivam. Jsem lina
a s ni je to takova pohoda. Separacku vyhodim do zachodu, plinku jen zazloutlou do kyble s pytlem od popolini, skladuju na sucho a pak, kdyz je kybl plnej, celej pytel strcim do pracky. Obcas se mi kakani dostane mimo i na plinu, ale jen tak jednou z deseti prebalovani. Zastrkavam ty okraje separacky mezi plinku a okraj kalhotek. Pouzivam tu celulozovou od popolini, hrubou stranou na plinu, jemnejsi k zadecku a fakt necestuje. Je to pohoda. Mam i bm separacku, ale jednak je dost jemna, takze se vic v pline muchla, druhak porad nevim, jestli je lepsi ji dat podel nebo napric. kdyz se mi kakani dostane na plinu, peru/predpiram ji hned v ruce, aby to nezaschlo.
a jak davate separacku do popolin? okolo ty vlozky? chci si jich par poridit, tak sonduju
halika
Oliso
,
jé ty máš ty Baby lucy a nechtěla bys skušenosti s nima dát do alba?
když tak písni na e-mail pošlu jméno a heslo.
Faninka - ze začátku skoro každé budou pokakané, ta novorozenecká stolička je fakt tekutá a co chvíli.
Už se ti to krátí, za chvíli budemimunko držet v náručí. Rozumné postarat se dřív a mít věci doma - viz moje sólo výprava pouze s Dalisem MHD pro dudlík sedmý den po císaři.
Dej tu potom někde odkaz na mimifoto, jestli máš možnost. Pohodový porod a zdravé mimi.
Eva
Maxiku, určitě dám. Letí to
Fakt si to užívám a nejraději bych nosila malého ještě jednou tolik, tak rychlo mi to těhu utíká. Hih. Opatrujte se.
Ahojky,
nemáte někdo zkušenosti z tímto šamponem na vlnu s lanolínem?
http://rodina.cz/…/obrazek.jpg
Koupila jsem ho dneska na výstavě a chtěla bych ho používat na vlňáky
, fotka je nic
moc je z telefonu ![]()
Ahoj Lalwen, i přes zjevnou kvalitu tvé fotečky
jsem ho identifikovala
. Měla jsem ho a možná ještě mám, pere docela dobře, nikdy mi nic nezničil. Bohužel jaký je na vlňáky ti nepovím, sice jsem je loni několikrát prala v pračce, ale ne v tomhle.
Holky,
jak perete separačky? Mně se nějakým záhadným způsobem dostávají do čerpadla a nechce se mi pořád rozebírat pračka. Poraďte!
Jany
Já je teda házím do pračky i s plenama, ale loni, když jsem je dávala starší holce, tak jsem je jen máchala v ruce a stačilo to.
Jak jsem teď čerpala tu vodu z pračky, tak mě napadlo, že bych je mohla dát do tý síťky, co mám od prsních vložek, to se pak ven z bubnu nedostanou. Ale stejně je pro mě záhada, jak se separačka dostane až do čerpadla.
Jany
Jany, já separačky dávám do síťy S od popolini - peru je v zapnuté síťce. Docela bych řekla že to i šetří čas při věšení - nemusím lovit separačky z hromady prádla… Napřed jsem to zkoušela v síťce od vložek od Aventu, ale je moc malá (peru za 2-3 dny a to je nějakých separaček
).
Bumbi
Bumbi, z jakého materiálu je ta síťka od popolini. Já měla síťku od BM a ona mi po nějaké době začala tak jako divně „lepit“. Tak jsem jí vyhodila. Řekla bych, že nezvládla praní na 60. Je popolini jiná?
Jany