Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak to prostě počkej, jestli ms přijde nebo budou teploty stále v podobné výši. Pokud ti v době očekávané ms klesne - odhadem - třeba na 36,6 nebo míň tak je hodně pravděpodobné, že to (za den, dva) dostaneš. (Někomu ale klesá teplota až v den ms.)
@Luci1986 píše:
Anonymní 16:13 - Ahoj, já jsem při kojení u obou dcer měřila BT a zabývám se poradenstvím k symptotermální metodě, takže zkušenosti nějaké mám. Jak jsi psala a víš, dopředu vzestup nezjistíš. Ale je dost dobře možné, že jsi doteď cykly měla anoovulační, i když byly dlouhé tak, jak jsi zvyklá. Prolaktin ovulaci blokuje, již ale ne na 100 %. Sleduješ i vzhled cervikálního hlenu? Když se ptáš, zda se dá otěhotnět, tak nejlepší ukazatel je právě hlen, když se změní na plodnější - tažný, průhledný, pocit vlhka až mokra, tak nastává období, kdy je velmi pravděpodobné, že je blízko vzestup teploty. Nelze se ale spoléhat, že pokud není hlen tažný, tak je žena neplodnájsou tam i nějaká další zajímavá pravidla, kdyžtak napiš do SZ, jestli chceš vědět víc.
Já jsem měla teploty hodně rozlítané, celé kojení, ustálilo se mi to až s příchodem první ms, ale to ty máš vyloženě jinak
Díky za reakci ![]()
Dnes teplota stále stejná. Jediné, co funguje, když měřím o hodinku dřív nebo později, tak rozdíl odpovídá přibližně 0,1 stupně za každou hodinu. Teploměr mám jen na jedno desetinné místo, ale to jsem měla i dřív, byl tam vidět krásný vzestup po ovulaci o 0,4 - 0,5 stupňů a při otěhotnění po jednodenním poklesu ještě o dalšího 0,3 stupně.
Co se týče hlenu, při zběžném sledování mám plodný hlen 10. - 14. den cyklu, jako dřív. A to už jsem měla před otěhotněním 13.,nejpozději 14.den teplotu nahoře, ovulaci jsem měla brzy a tomu by odpovídalo i načasování každého styku( a otěhotnění, počítám, že spermie můžou pár dní přežít).Teď je teplota pořád stejná.
Co jsem tak kde nastudovala, tak i bazální teplota je už dnes orientační, pro lékaře není průkazná a u někoho teplota stoupá až dva dny po ovulaci(udává se do 48 hodin),i když se jako ovulace bere poslední den nízkých teplot. Čípek nesleduju, už jsem několikrát porodila velké děti(rozhodně více než dvakrát),tak tam už asi jsou nějaké trvalé změny, navíc na to nemám „chuť“ ani potřebu, nic bych tam nepoznala ![]()
No, vyšlo mi z toho, že kdybych se chtěla sledovat z důvodu antikoncepce, tak to moc spolehlivé není(nikdo nezaručí, že i přes stálou teplotu neovuluji, zvlášť při kojení) a kdybych to chtěla jako pomůcku k početí, tak si zatím nemám dělat naděje, i když možné je všechno, zvlášť při kojení, kdy jsou hormony rozkolísané
.Ale nějaké obecné měřítko, jak bazální teplota reaguje při dlouhodobějším kojení, jsem nikde nenašla. Asi proto, že teploty měří hlavně ženy, které nemohou delší dobu otěhotnět a potom už to neřeší. Což nebyl můj případ, já jsem začala měřit, protože jsem byla zvědavá, jestli to funguje i na mě - a fungovalo, podle učebnice ![]()
@Anonymní píše:
Ahojte…BT jsem si zacala měřit na začátku tydne… Teplotu ma 37 - 37,1°C… Mam zůstat v klidu nebo se modlit??? A nebo měřit dal at vznikne nějaký graf
Důležité je měřit celý cyklus a ten výsledný graf, jedna teplota nic neřekne. Pokud ale víš, jaké jsi mívala teploty v předchozích cyklech po ovulaci, tak můžeš mít jasněji. Teplota nad 37 se udává jako vyšší než běžná bazální teplota, pokud nepatříš k těm, které mají normálně vyšší teploty, tak je těhotenství pravděpodobné.
Já jsem měla dřív(bez kojení) teploty před ovulací 36,1-36,2,po ovulaci 36,5-36,6.Po otěhotnění 36,9.37 jsem nikdy nepřekročila. Píšou, že je těhotenství velmi pravděpodobné, pokud máš vyšší teploty 18 dní po ovulaci, ale pokud neměříš celý cyklus a nemáš ještě lépe zkušenost s aspoň několika předchozími cykly, tak stejně musíš počkat na test ![]()
Pokud se používá symptotermální metoda jako alternativa k antikoncepci, tak je lepší mít teploměr na 2 des. místa a nepočítat, že spermie vydrží jen pár dní, vydrží i týden, mršky ![]()
Někteří doktoři opravdu nevěří spojitosti vzestupu teploty a nástupu hormonu progesteronu, což mi tedy přijde zvkáštní, když se o tom jistojistě ve škole učili ![]()
Symptotermální metoda je spolehlivá i při kojení. Když cykly naběhnou, tak se dá plodné/neplodné období dobře určit. čípek se nesleduje, pokud jde dobře rozeznávat hlen.
Obecnější měřítko se těžko hledá. Podle zkušeností mých a z poradenství, tak většinou působením prolaktinu jsou teploty rozkolísané (nahoru, dolů, ale žádný potvrzený vzestup teplty) a hlen také. Když se vša tělo chystá k ovulaci, teploty se ustalují a u hlenu se dá pozorovat změna z vlhko, netažný na tažný, mokro. Ale opravdu, pokud chceš víc, tak napiš do zprávy, můžu poslat i naskenovaný záznam v období kojení. Také mi tenhkrát vadilo, že se těžko info k měření při kojení shání. Snad jen Kojení a návrat plodnosti od Lázničkové. Ty máš jakou učebnici?? A kolik dětiček máš, jestli se můžu zeptat? ![]()
@Luci1986 Díky za reakci, nejde ani o to, že by doktoři nevěřili, že neexistuje spojitost mezi nástupem progesteronu a vzestupem teploty, ale o to, že je to „u většiny“,což je relativní pojem. Nejde to vztáhnout na každou ženu a když vezmu v potaz tu většinu, tak je ještě procentuálně dost velká šance, že budu v té „menšině“,u které se to neprojeví. Zvlášť třeba v období kojení, když to můžou „rušit“ jiné hormony a přesto ovulace proběhla. Co jsem kde vyčetla, tak ovulaci může spolehlivě prokázat jen opakovaná UTZ kontrola a krevní testy v určitých dnech cyklu(což si lékaři u každé ženy pohlídají).BT je jen teplota, nic víc a teplotu můžou ovlivňovat i jiné faktory, proto jsou k tomu lékaři skeptiční a mají dnes jiné, lepší metody.
Myslíš, že by mohlo znamenat, že jsem ovulovala, když mi teplota vystoupila jen o 0,2 stupně, je to už třetí den? Vzestup teploty jsem měla normálně vyšší, když jsem nekojila a taky dřív. Teď to bylo až 17.den cyklu, což je při mém obecně kratším cyklu dost pozdě
Taky je možné, že ten vzestup reagoval později.
Učebnice doma žádné nemám, to bylo obrazně řečeno. Před posledním otěhotněním, když jsem si měřila cykly, tak to bylo tak, jak se všude popisuje, ukázkový vzestup o 0,4 - 0,5 stupňů, lehký pokles před ovulací a při otěhotnění lehký pokles při nidaci a vystoupení ještě výše. Prý to tak málokdo zaznamená.
Co se týče těch anovuláků, i když teď nemám ukázkový ovulační cyklus, nemyslím si, že musí nutně jít o anovulaci, protože co jsem kde vyčetla, při anovulaci je ta teplota každý den jiná, liší se. Já ji mám konstantní, pořád stejnou a i teď po vystoupení pořád stejnou, jen vystoupila málo a později, než jsem byla zvyklá ![]()
Myslím, že mi stačí teploměr na jedno desetinné místo, všude píší, že to stačí, že vzestup musí být výraznější a tím, že si pořídím teploměr na více desetinným míst, jen bude skákat křivka a tu ovulaci si tak nikdo nepřivolá ![]()
Ahoj!
Symptotermální teplota s určitými pravidly, která nestaví na článcích z internetu, má spolehlivost 99,6 %, což je srovantelné jako orální HA. Zde je citace na odborný výzkum, který proběhl v Německu v letech 1985 - 2005 a kde právě k této spolehlivosti došli: Frank-Herrmann, P., Heil, J., Gnoth, C., Toledo, E., Baur, S., Pyper, C., et al. (2007). The effectiveness of a fertility awareness based method to avoid pregnancy in relation to a couple’s sexual behavior during the fertile time: a prospective longitudinal study. Human Reproduction, 22, 1310-1319 Ženy, které se do výzkumy zapojily (900 párů, 17 638 cyklů) byly sledovány i ultrazvukově a s pomocí krevních testů a bylo dokázáno, že spojitost s vzestupem teploty je více než jasná.
A ty tedy chceš otěhotnět? Promiň jestl jsi to už psala a nějak jsem jsem to nepochopila ![]()
To je úplně normální, že máš vzestup 17. den, každý cyklus nemusí být stejný, není to o moc. A jak se ptáš na rozdíl toho vzestupu - tak o 0,2 stupně musí být až třetí teplota, jako vzestup se bere první den zvýšených teplot oproti šesti zpátky.
A ještě k tomu teploměru - na 2 desetinná místa a (v případě použití papírových tabulek) zaokrouhlovat na 0,05. Na 1 des. místo bych ho nedoporučila asi ani snažilkám. Vždycky je tam nějaká míra odchylky a jestli 36,6 nebo 36,5 je podle mě hodně velký rozdíl pokud se bavíme o bazální teplotě.
Raději si vyhledej zkušenosti se symptotermální metodou Sensiplan (také ji učí Cenap v Brně).
@Luci1986 Díky za zajímavé odkazy, vím, že symptotermální metoda jako taková nemá moc společného s články z internety - resp. ji zjednodušují a potom dochází k nepřesnostem nebo „selhání“,přesto jsem se snažila najít si kvalitní stránky i na internetu. Díky za zajímavé odkazy, možná si od CENAP objednám nějaké knížky, ať si o tom načtu něco víc(narazila jsem na jejich stránky a doufám, že je možné si ty brožury volně koupit, že nemusím nikam na seminář
)Našla jsem i Tvoje starší příspěvky v diskuzích, kde jsou naskenované nějaké články z knih ![]()
Zatím to mám jako alternativu k antikoncepci v kombinaci s přerušovanou souloží. Ona ta symptotermální metoda se svými pravidly je hodně přísná, zvlášť v kratších cyklech je zaručeně neplodných dnů málo a co si budeme povídat, největší chuť je v období ovulace
a v kombinaci s přerušovanou souloží nebo kondomem to v tomto období stoprocentní není(stoprocentní je nesouložit podle mě).Teď je otázka, zda to „riskovat“ nebo ne. Pokud se dodrží všechna pravidla, potom věřím v téměř stoprocentní přesnost. Ale o tom to je, pravidla jsou poměrně přísná a většina selhání vychází ze špatného pozorování nebo počítání.
Dnes mi teplota „záhadně“ vyskočila na moje normální poovulační hodnoty před posledním těhotenstvím, ale až 20.den cyklu. Je fakt, že to měření je u mě trochu nepřesné, kolem 4. vstávám pro dcerku a beru ji k sobě do postele, nakojím a někdy vracím zpět, někdy už spíme spolu, potom vstáváme mezi 6. a 7.,většinou ještě usnu, ale je to lehký spánek. Měřím tak i po probuzení a snažím se to korigovat, což odpovídá. Někdy pro dcerku nevstávám, spí, to se ale zase budím dřív než kolem 6. hodiny.
Co se týče teploměru, uvidím, ale všude píší, že ty jednodenní nepodstatné rozdíly nejsou směrodatné, měl by být vidět „skok“.Já jsem si to vždy vyhodnocovala sama, nikdy jsem si to nedávala do programu na netu, který by eventuálně ovulaci určoval sám.
Zdravím holky prosim vás když má dojít menzes a teplota ráno klesne má zůstat celý den nizka nebo se muže v prubehu dne zvyšovat. Děkuji za odpověď
@janek.k27 Teplota se v průběhu dne mění, ale to je teplota tělesná a né bazální.
Ty dvě spolu nemají nic společného.
@Fima To je sice teoreticky pravda, ale já mám dlouhodobou zkušenost, že i normální tělesná teplota, nemyslím po námaze, se odvíjí od té bazální. Za normálních podmínek, pokud nejsem nemocná. Když si změřím třeba odpoledne nebo večer teplotu po nějaké normální činností, poznám, jestli ráno BT klesne nebo ne.Ty rozdíly tam jsou ![]()
Měřím teď už skoro rok, pokouším se otěhotnět, ale stále kojím, mám krátkou luteální fázi, v září jsem měla biochemické těhotenství. Po pár dní radosti to odešlo
Vzhledem k tomu, že mám doma už několik dětí na první dobrou, vše bez problémů a kojím, nechce to doktor a zatím ani já nijak řešit. Až úplně ukončím kojení, mělo by se to srovnat do 3 měsíců, buď to potom půjde nebo ne.
Anonymní z března
Holky prosím co si myslíte o mém grafu? Do ms jste 7dni, ale znáte to… Prosím o vaše nazory ![]()
@LUPATI Já nevím, co bys chtěla slyšet. Máš jasně po ovulaci, sex jste měli dobře načasovaný, takže ano, může to vyjít, stejně jako nemusí. K úspěšnému otěhotnění je zapotřebí spousta faktorů, které my už ale neovlivníme. Teď už jen počkat do dne předpokládané MS. Držím palce. ![]()
@Fima je mi to jasný…Nikdy jsem to takhle veřejné neřešila, snažíme se rok, a proto že zde občas mrknu na diskuse tak jsem se rozhodla přidat se. Děkuju za názor
![]()
Holky mám dotaz na někoho se zkušenosti. Merim banální teplotu teprve 3 den. Dnes jsem se přirozeně probudila o hodinu dříve než předešlé dny. A změrila se. Měla jsem teplotu asi o 0.15 stupně nižší. V posteli jsem ještě ležela a na chvilku usnula a potom jsem se měřila za hodinu v obvyklý čas a teplota byl s stejná jako včera a předevčírem. Jakou teplotu mám tedy brát jako tu správnou do grafu?
Holky mam problem. Zpoždění MS mám už víc jak dva týdny a test negativni
BT měřím už týden a je buď 37.3 nebo 37.4 tak já nevím, jsem zoufalá
k doktoru si zajdu, ale chtěla bych slyšet názory. Díky