Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Cca v 8tt mi dr. rekl, ze se plod nevyvíjí /byl pořád tak 5tt/, ale že ještě dva dny počkáme na velký UTZ. Druhý den jsem ale začla krvácet /jako klasické menstr.krvácení/, tak jsem mu volala a on řekl, že to čekal a že „to“ odchází samo, že to bylo opravdu maličké, cca 1,5 cm a ze na revizi nebudu muset, že se ještě uvidí na pozdější kontrole. Krvácím teď 4. den, řekla bych že pořád dost, taková silnější menstruace. Četla jsem tu nějaké diskuze /asi to nebyl dobrý nápad/, že prakticky všichni ale na kyretáže chodí, víceméně rovnou, nečeká se…
Tak se teď bojím, aby se něco nepodcenilo, na druhou stranu teď nechci chodit k dr., zvlášť když tak krvácím a když řekl ať přijdu až po krvácení, že to prostě „odejde“…
Máte někdo zkušenosti, že by opravdu embryo odešlo samo nebo se vstřebalo?
A ještě „kosmetický“ dotaz, jak dost krvácím, tak s vložkami je to složité, myslíte, že se dá používat tampón - sam. při zachování velmi častých výměn?
Simono, já jsem si to prodělala letos v červnu. Jen mi pak sledovali, jestli už je HCG na nule.
Nejdřív jsem z toho neměla úplně dobrý pocit, ale pak jsem zabrousila na americké stránky, tam jsem si ledacos vyčetla a uklidnila se… Zatímco po kyretáži se doporučuje pauza alespoň 3 měsíce, bez ní se z toho tělo vzpamatuje rychleji. Mně doktor doporučil vydržet 1 cyklus a pak se začít snažit. To jsme udělali, teď jsem v 11. týdnu a všechno vypadá dobře ..
Držím palce!
Ahoj,
já jsem po nevyvíjejícím se těhotenství byla v 8tt na kyretáži, nekrvácela jsem, jen špinila, byla to nutnost. Pak jsem otěhotněla znovu, měla jsem pozitivní testy, ale po týdnu jsem to dostala, krvácela jsem hodně, takže to taky samo „odešlo“. Myslím, že pokud to takhle „odchází“ samo, je to pro Tebe ta lepší verze z těch špatných, nemusíš pod narkózu a na zákrok, který v sobě taky nese nějaká ta rizika … Tzn. po krvácení bych zašla k dr., ten na UTZ zjistí, zda je vše ok, a zanedlouho bych se začala znovu snažit… Je mi to moc líto, ale stává se to, a určitě se to jednou podaří …
A radši bych to řešila vložkama…
E.
Ahoj, já jsem prodělala samovolný potrat dvakrát hodně brzo v těhotenství a nikdy jsem na kyretáž nemusela. Potom co jsem přestala krvácet mi doktor udělal kontrolní ultrazvuk a bylo to v pořádku. Jinak radši bych nechala vložku, aby všechno volně odešlo, ale to je jen můj osobní názor. Přeji, ať se zase brzy zadaří s těhotenstvím. ![]()
Ahoj, ja taky nebyla na kyretazi a jsem za to jen rada, že si tělo poradilo samo. Dr tě zkontroluje na UTZ zda tam nic nezůstalo.
Nainuva píše:
Ahoj, ja taky nebyla na kyretazi a jsem za to jen rada, že si tělo poradilo samo. Dr tě zkontroluje na UTZ zda tam nic nezůstalo.
Je lepší, když si tělo „poradí“ samo a nemusí se na zákrok. Urychluje to „dání se do pořádku“ a další snažení. Raději bych volila vložky, aby vše odcházelo rovnou ven.
Sluníčko28 píše:
Gratulace ke //Nainuva píše:
Díky ![]()
Ahoj, já toto právě prodělávám počtvrté
, poprvé jsem na kyretáži byla, protože to bylo v 9tt, pak nám dr doporučila 3 měsíce počkat, ať se děloha zahojí, přece jen je to fyzický zákrok, sliznice by se měla pořádně zacelit a obnovit, no a ted už potřetí mi „to“ odchází samo - vždycky tak nějak kolem 6-7tt. Bud ráda, že na kyretáž nemusíš, po samovolném potratu se můžete začit snažit hned další měsíc. Držím palce, at to vyjde!
Jo, a určitě si nedávej tampony, občas odchází dost velké kusy sliznice, kdo ví, jak by ty tampony zachytily…
Simi, je mi luto tvojej straty ![]()
ja som jedna z tych, ktore po zamlknutych tehu nebola ani raz na kyret a stalo sa to uz tri krat. treba dat telu trosku casu a zvacsa sa tym popasuje same. mne neposledy diagnostikovali MA v pondelok (podla ms 13tt, podla velkosti 11-12tt), mohla som si vybrat, bud kyret naplanovany na sobotu alebo pockat tyzden co sa udeje a prist sa ukazat, v pripade velkeho krvacania hned do nemocky… zacala som pit bylinky, horuce kupele… po dvoch dnoch zacala slabo spinit a v sobotu sa to stalo… a som rada, ze som na kyret nebola… v nedelu som isla do nemocnice na uzv, maternica este nebola cista uplne, dostala som kvapky na cistenie maternice, v piatok som isla na sono opat, maternica bola cista a stiahnuta… odvtedy som uz bola na sono, vsetko je v najlepsom poriadku. toto bolo naposledy, tie 2 razy predtym to bolo obdobne.
nesmies pouzivat tampony, tvoja maternica sa potrebuje vycistit dokonale. tiez pouzivam bezne tampony, ale po potratoch a prvy nasledujuci cyklus len vlozky.
predpokladam, ze vsetky diskusie, ktore si na danu temu citala su ceske alebo slovenske… tam je uplne bezne, ze po diagnostikovani potratu okamzite odosielaju na kyret… ale ten nie je nutny vzdy.
Já si tím prošla taky, taky v 8.tt. a taky bez kyretáže. Byla jsem po IVF, takže jsem při pvní křeči a kapičce krve letěla na pohotovost. Dali mě na gyndu na pozorování. Po třech dnech mě pustili domů, bez kyretáže, s tím, že to odchází samo. Krvácela jsem jako prase, doslova. Volala jsem mojí doktorce, že mě nevyčistili a ona, ať k ní hned přijedu, že mě zkontroluje. Zkontrolovala a řekla totéž co v nemocnici, odchází to samo, kyretáž není nutná. Krvácela jsem asi 3 týdny, z toho hodně asi týden. Osobně jsem používala jen vložky, tampon by nestíhal. A ten první týden jsem většinu dne proseděla rozcapená nad vanou, jak to pořád kapalo.
A neboj, bude líp
Já už mám dnes svoje vlastní mimi u sebe a druhé čekám na svátky. I tobě se to povede, jen teď nebyla ta správná doba
![]()
A zeptam se - to ze od odchazelo samo - to se nejak pozna? Ja krvacim dost vodnatou rudou krev, obcas ty kousicky sliznice, ale zatim jsem nic „vyraznejsiho“ nezaregistrovala…
Ja pouzivam vlozky, ale prave ze nejak obcas nestihaj ty..:-( Ted se chystam na delsi cestu, tak prave budu muset aspon na tech par hodin volit obe varianty, jinak totiz nevim.. Menstruaci jsem takhle silnou nikdy nemela…
simono, kusy sliznice asi teprve přijdou
měj na paměti, že každé tělo je jiné, potracená těhotenství odcházejí z různých důvodů, tudíž i každý potrat je jiný. Takže někdo krvácí tři týdny, někdo ne, někdo má bolesti, jiná ne.
Moje zkušenost s potratem bez revize v osmém týdnu byla taková, že v něděli slabé špinění, v pondělí taky, úterý mírné krvácení, středa větší krvácení, čtvrtek odešel plodový váček, pátek menší krvácení, sobota vyšla placenta a jako když utne. V pondělí na UZV byla děloha čistá. Takže jako silnější menstruace, bolesti téměř žádné, krom noci před vypuzením placenty, ale ty se daly normálně přežít, nebyly nijak velké.
Souhlasím s tím, že nechat vše na přírodě je pro tělo šetrnější. Pozor dej na teplotu - signalizuje možný zánět.
Tak asi prave odesel na wc plod. vacek… Eldo, jak se pak pozna ta placenta? To jsi zas hodne krvacela..? Ja ted nejak krvacim hrozne „vodove“, uz skoro zadny hlen… Omlouvam se, ze to tak rozebiram, ale clovek to nezazil, tak se trochu obavam…
Simi, tazko povedat ako to cele prebieha, ono je to od zeny k zene inak. ako pises, ze tehu sa zastavilo v piatom tyzdni, tam este placenta nie je, len sa vytvara, myslim, ze uz pojdu len zrazeniny. u mna v 13tt to bolo inak, vyslo cele babatko s obalmi a placentou… a doporucim ti vela oddychovat, nemamahat sa, predsalen ak krvacas vela budes oslabena.