Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy, předem se omlouvám, pokud tady už podobné téma je, ale nenašla jsem… Mám čtyřměsíční dceru a doposud jsme neměly se spaním žádný problém, krásně sama usla jak přes den, tak v noci, no posledních asi 14 dnů večer neusne bez přiložení k prsu, takže časy, kdy se budila 2× za noc jsou pryč. Teď se mi budi snad co hodina a to vždy, jakmile zaregistruje, že ji vypadl dudlík a dožaduje se ho zpět, ale když ji ho dám tak spustí neskutečný řev a přestane, až ji dám k prsu. Přitom hladová není, usíná prakticky po třech locích, ale za hodinu, hodinu a půl totéž, a tak to tady je celou noc. Celkově mi přijde, že má středně lehké spaní teď, já se jen otočím na posteli, malá vyplivne dudlík a začne plakat. Já jsem z toho už úplně bez energie a říkám si, kde jsem něco udělala špatně, protože samo od sebe se nikdy nic neděje! Máte s tím některá také zkušenost? Přešlo to samo nebo budu muset nakonec striktně zakročit a nechat ji vyřvat? (Upozorňuji, že jsem to již zkoušela, po půl hodině zajíkavého křiku jsem to vzdala, takže ta malá potvůrka opět dosáhla svého). Děkuji za příznivé komentáře a rady. ![]()
Budes se divit, ale u takhle malych mimin se veci deji samy od sebe. Respektive jak jim dozrava nervova soustava, meni se i jejich chovani. Kdyz si clovek mysli, ze je necemu naucil, prijde zmena a zacne to nanovo ![]()
Zkus ji dat spat do samostatne mistnosti. Jinak mela jsem to podobne s dcerou, pomohla estivilova metoda. Jen ta tvoje je na ni jeste mala, doporucuje se od pul roku.
Díky za typ, pokud se do té doby nestane zázrak, tak na tu metodu taky najedeme ![]()
Malý má 7 měsíců a když se v noci vzbudí, tak hledá prso. Během 10 sekund potom znova spí. Nevidím na tom nic špatného, miminko se v noci vzbudí a chce se ujistit, že je vše v pořádku, že máma je pořád tam a že může zase v klidu usnout. Myslím, že takhle malá miminka na to mají plný nárok, to tvoje 4 měsíční obzvlášt. Pokud se mohu přimluvit, prosím nenechávajte ji vyřvat… ono se to dítě nenaučí, že má spát samo, pouze jen rezignuje, když zjistí, že na jeho pláč nikdo neodpovídí a nikdo nepřijde. Tak nějak to zlomí jeho důvěru v to, že svět je dobré místo a maminka je tu vždy pro něj.
@z92 : nespolehala bych, ze z toho vyroste, muj syn neusne bez prsa ani v roce a pul, ale ja se zatim rozhodla s tim nic nedelat
Ono se to u tech deti meni, ale na jakekoliv drsnejsi metody (pokud se rozhodnes touhle cestou jit) je fakt lepsi najet az po pul roce. Jestli mas pocit, ze ji budis, muzes zkusit presunout do vlastniho pokoje.
A jako samo od sebe se to sice nedeje, ale u tech deti to muze mit milion pricin, nekdy je to proste tim, ze vic vnimaji, vic jim to srotuje v hlavickach, tim padem se vic budi…neni to nejspis necim, co delas nebo nedelas ty.
@Apocalypse malá ale umí usínat sama, nemá s tím absolutně žádný problém, jakmile ji dám do postýlky otočí se na bok, chvíli si brouká a za chvilku usne, to platí pro denní spánek, po koupání mi taky tak usne, ale jakmile padne 22h začne kolotoč o kterém jsem mluvila :- je z ní závislačka asi, ale její tempo mě vyčerpává a nejsem schopná takto fungovat (jsem na dceru sama, učím se na státnice, manžel odjel na misi a nejbližší příbuzné mám 150km daleko takže jakákoli pomoc z okolí je nemyslitelná) a z tohoto důvodu mám potřebu tento problém řešit a ještě lépe vyřešit, jenže „jak“? Pokud ji nenecham plakat a nepřestanu skákat jak píská malá, tak si asi nepomůžu
![]()
@beruska9 a to se vám taky budí co čtyřicet minut nebo myslíte jen to prvotní uspání a pak vám spí relativně dobře?
Tak strašně ráda vzpomínám, když malá v noci spala a celou noc mě dudlala… Užívala jsem si to…Byla rozkošná. ![]()
@z92 ja te plne chapu. U me nastal rozhodny okamzik tehdy, kdyz jsem dceru malem upustila, protoze se mi z unavy zamotala hlava. Zkus co nejvic spat pres den s ditetem, at neni nejaky prusvih.
@z92 Chápu, že to asi nemáš lehké, ale určitá omezení a nepohodlí pořízení dítěte prostě přináší. Neřeknu, pokud bys psala o rok a půl starém dítěti, ale ve čtyřech měsících na to má prostě nárok. Může být mnohem hůř, mohla by chtít být přisátá nonstop. Takhle jí prostě strč prso a pokud po třech locích spí, je to otázka minutky, ne? Vlastně se nemusíš ani pořádně probrat. Pokud jsi nevyspalá, tak s ní spi přes den. Nedovedu si představit nechat takhle staré dítě řvát půl hodiny, až se zajíká, když bych věděla, že chce jen prso.
Na tom je presne videt, jak neprirozeny je oddeleny spani matka dite. Tak mimino potrebuje mamu, no. Chce citit Tvou vuni, tep…ja mela deti u sebe v posteli a vyspali jsme se v pohode.
A metody zalozeny na tom ze dite nakonec rezignuje jsou zrudnost. Jak ma ziskavat duveru k okolnimu svetu kdyz vyrusta s tim, ze neni spoleh na nejblizsi lidi???
Ja kluky nikdy nenechala vyrvavat. Nejstarsi syn je citlivej a pritom silna osobnost. U prostredniho nelze posoudit je tezce mentalne postizenej. A nejmladsi je palicak ale pecujici a tez citlivej.
@z92 Estvilova metoda je za mně hrozná. Já takhle spala s malým do roka a půl, pak už jsem si na to zvykla a vyspala se. On je takový mazel pořád.