Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Máte zkušenost s Lucie Groverová Aby porod nebolel?
Přidejte zkušenost s Lucie Groverová A...@Bábrdl píše:Možná jsem, ale prostě nesouhlasím s tím, že 90% problémů při porodu a kojení si dělá ženská sama a myslím si, že zdravotník s tímhle přístupem může moc moc uškodit.
muzes mi prosim uz nekde odcitovat kde pisu, ze si to ta zena dela sama
![]()
Ja jen osala ze je to v hlave, to jsou ale dve naprosto rozdilne veci ![]()
@sarusa4 píše:
Přesně, já když jsem slyšela křik z vedlejšího sálu, tak jsem manželovi říkala, že chci jet domů.Jinak mě stresovalo i neustálé posílání do sprchy a nakonec to, že mi při šití pan doktor říkal, že to nemůže tak bolet:
@fibingerka ale to je hold tech 10% o kterych pisu, kdy je tam nejaky problem
hlavne ze to vsechno dobre dopadlo ![]()
@berry4 napsala jsi to dobre. Jen tomu vyvolavani se hold vzdy vyhnout nelze. Melo by se s tim ale nakladat uvazliveji nez se mnohdy deje. Bohuzel i ty porodnici jsou pod tlakem tech rodicek takze se jim nekdy ani nelez divit…on je to trochu zacarovany kruh ![]()
@berry4 píše:
Já nevim.
Stále něco čtu o nízkém prahu bolesti.
Nejmenuje se to spíš "jsem histerka? "
Porod je velmi individuální záležitost každé rodičky.
To, jak proběhne je opravdu z velké části v hlavě, ale také v tom, jak moc do něj zasahují lékaři. Jakékoli uspíšení, zrychlení přirozeného procesu s sebou samozřejmě přivádí ruku v ruce bolest.
Nečekanou, nepřiměřenou, mnohdy nesnesitelnou.
Jsem proti vyvolání, umělým posunům věcí dopředu, to dělá z porodů mnohdy boj o život. Zbytečně.
No já osobně jsem taky hysterka, a dost jsem se bála porodu, ale spíše té své hysterie, protože vím co se tam může pokazit, a hypoxie je fakt strašná věc, končí to obrnou. No, moje sestra má chlapečka s DMO, tak jsem se toho bála. Jenže porod je přirozená věc a já chtěla rodit přirozeně bez epidurálů. Pro zichr jsem si zaplatila dulu, která mě celou dobu podporovala, a tím že to byla soukr. porodní asistentka, tak jsme byli na pokoji jen 3 (i s manželem) a já měla své pohodlí, klid. Porod sice nelechtal, takže asi něco s tím prahem bolesti bude, bolelo to, ale spíš bych řekla že to byla hlavně fuška. Přijela jsem tam na 8 cm a bylo to celkem rychlé, ale ta předposlední hodinka kdy jsem ještě nemohla tlačit byla hrůza. Rozhodně jsem ale nenadávala, právě jsem celou tu dobu myslela pozitivně a starosti s obrnou nechala své asistentce. Porod jsem měla moc krásný a byl to úžasný zážitek. Takže je to fakt o tom myšlení. I když to bolí, psychika má vedoucí vliv na celé prožívání. ![]()
Quinny
. Ty jsi porodni asistentka? Potes koste. Po CS neni jizva pouze na brise, ale i na deloze. Pri kontrakcich muze dojit k jeji rupture, pokud dostanes epi, tak tu rupturu nemusis vubec citit… Ja jizvu pri porodu na deloze citila velice silne, byla to bolest jako prase. Kdyz jsem si myslela, ze si po kontrakci odpocinu, tak me zacala desne bolet jizva.
No, ale kdo nezazil asi tezko pochopi.
@berry4 Stále něco čtu o nízkém prahu bolesti.
Nejmenuje se to spíš „jsem histerka? “
Hysterka se tomu říkalo za „dob mojí mámy“
Dneska se tomu říká snížený práh bolesti
![]()
No tka hysterka se tomu říká aby se dobře prodával ten epidurál.
Taky jsem posera, ale porod jsem bez epidurálu zvládla v pohodě, možná můžu říct že jsem to čekala horší ![]()
@Kla píše:
Quinny. Ty jsi porodni asistentka? Potes koste. Po CS neni jizva pouze na brise, ale i na deloze. Pri kontrakcich muze dojit k jeji rupture, pokud dostanes epi, tak tu rupturu nemusis vubec citit… Ja jizvu pri porodu na deloze citila velice silne, byla to bolest jako prase. Kdyz jsem si myslela, ze si po kontrakci odpocinu, tak me zacala desne bolet jizva.
No, ale kdo nezazil asi tezko pochopi.
vis co mila zlata nez zacnes nekoho urazet tak si o tom neco precti ![]()
http://www.porodnice.cz/…ni-analgezie
http://www.fno.cz/…u_IS_r00.pdf
Kontraindikovano to rozhodne neni. V tom druhem odkaze mas primo napsano ze je mozno epi podat stejne jako jakekoliv jine tlumeni bolesti.
Naopak je v takovem pripade epi s vyhodou. Zena se vice uvolni a hlavne je kdykoliv pri riziku opakovani cisarskeho rezu, ktere je po jednom prodelanem samozrejme vyssi
• v případě potřeby je možné analgezii rozšířit na epidurální anestezii, ve které je možné provést kteroukoliv porodnickou operaci
![]()
K rupture jizvy asi tolik. Epi analgezie by ji rozhodne nezastrela to nemusis mit strach.
Takze to ze Tobe nekdo rekl ze to mozne neni nezpochybnuji, ale proste ti lhali. Proc to asi vedi jen sami. Jestli muzes napsat ktera porodnice to byla rada se poucim diky ![]()
@Kla jeste tedy drobnost. Pokud jsi mela behem porodu takove bolesti jak pises byla to indikace k opakovani cisarskeho rezu, ale to ti asi zapomneli rict ![]()
Bezbolestný porod je možný a je to porod s epidurálem, sama jsem ho měla a je to super, bolest opravdu necítíš.
@Marianna2 - ja jsem epidural mela a na nejakych 7 hodin mi pomohl, ale zaver stal za to. Mylsela jsem, ze se roztrhnu a bolelo to jak svina, nastesti se na bolest hned druhy den zapomene. ![]()
@Moodymare tak pro mě nebyl bolestný ani ten konec já necítila žádný tlak museli mi říkat kdy mám tlačit já jsem moc netlačila tak mě hodně nastřihli asi je to i tím jak je šikovný anesteziolog někomu třeba vůbec nezabere
@Marianna2 - on mi zabral, dokonce mi pul davky pridali na dalsich par hodin, ale asi ho nenechavaji pusobit I na kontrakce a tlaceni. Myslim, ze tod do nej uz asi nepuju, prijde mi, ze mi od bolesti pomohl ale na druhou stranu to asi troche zbrzdil. ![]()
@Moodymare ono se říká že právě ten epidurál je takový oblbovák že ta žena pak neví kdy tlačit já se na tom epi cítila jak kdyby mi dali opiát taková v pohodě ale bez toho bych ani neporodila já jsem taková citlivka
obdivuju všechny ženy co rodí bez toho
@Marianna2 - ja ho mela od jedne odpo do cca sedmi vecer a pak jsem si mela zacit trosku pritlacovat, maleho jsem tlacila od 8 do 9 vecer ato byl teda natresk. Jinak bolesti, nevim jestli kontrakce ci co mi zacaly pred 11 rano a to jsem myslela, ze doslova tou bolesti spadnu z postele, tak jsem zadala ten epi. Ale musim priznat, ze jsem se porodu bala od mladi, co jsem jako studentka zdravky sla na praxi na porodni sal. Takze u me to bylo hodne blokem v hlave.
Původne jsem taky chtěla epidural, ale v bolestech jsem nestačila ty papíry, co mi PA donesla, ani pročíst ani podepsat… a pak už bylo stejně pozdě…nehledě na to, že mi PA na sále řekla, že s epidurálem ten konec bolí úplně stejně jako bez něj… takže jsem i ráda, že šlo vše přirozeně…