Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Máte zkušenost s Lucie Groverová Aby porod nebolel?
Přidejte zkušenost s Lucie Groverová A...@Shakti.T Děkuji ti za tvé příspěvky, i když už jsou dva roky staré, sama se s tím teď trošku peru a tvoje příspěvky tady mě hrozně uklidnily a povzbudily. Jsi úžasně vyrovnaná žena. Sebe považuju za ženu z těch vyrovnanějších (pro které jsou příspěvky raduny tady naprosto zcestné
), ale co se týče porodu, jsem nějaká zasekaná a snažím se si to v palici srovnat. Lidi jako ty s tvými názory mě strašně inspirují a uvolňují ![]()
@Miruše Názor Shakti se mi taky líbí a souhlasím s ním
Třeba jí konkrétně jsem měla druhý porod opravdu takřka bezbolestný a přičítám to i své psychické pohodě:-). Určitě to není jen tím, to je jasné, ale když se člověk naladí pozitivně, jde to určitě líp
. Držím palce, ať i Tvůj druhý porod proběhne podle Tvých představ ![]()
@kacaba379 jůůů, děkuju moc za Tvoji zkušenost!
Takovéhle příběhy potřebuju slyšet, že to prostě jde. Včera večer jsem měla možnost si vyzkoušet práci s myšlenkama, kterou jsem si naposlouchala v úžasné přednášce duly Vojáčkové. Měla jsem asi 2 hodiny tvrdnutí břicha, pak jsem to začala stopovat, půl hodiny po 10 minutách, pak už to trošku začalo pobolívat a skočilo to na pravidelné 4 minuty. Sedla jsem si k telce a zabraná do filmu jsem bolest žádnou nevnímala, vyloženě jen ty tlaky-bolest jakoby odezněla, když jsem se na to přestala soustředit. Pak jsem se zkusila zaměřit na ty stahy a očekávala každou 4.minutu a to už zase začalo trochu bolet a tak jsem si vyzkoušela jak Vojáčková radí zahloubat se do sebe, napojit se na tu dělohu a miminko a pohrát si s myšlnekama, řekla jsem si že to není bolest ale jakési šimrání a byla překvapená že jsem fakt přestala vnímat bolest a začala vnímat vyloženě příjmené šimrání. Po 4 minutách to bylo další dvě hodiny až jsem s relax hudbou v půl 2 v noci padla únavou a když jsem se probrala tak bylo po, takže asi jen poslíčci (takhle pravidelní, to koukám
). ALe jsem za to ráda, že to fakt jde, když si to člověk v palici takhle položí ![]()
@Miruše Ahojky, to je fajn, že máš takové poslíčky a můžeš si to jakoby natrénovat
. Já jsem je nikdy neměla, takže jsem se tímto způsobem připravovat nemohla. Já jsem měla docela fajn porod i poprvé, ale prostě přechod na roli matky byl pro mě docela šokem
a neměla jsem z toho porodu tak dobrý pocit, i když byl rychlý. Ale v tom fofru jsem nějak neměla chuť prosadit některé věci, nechala jsem se trochu vmanipulovat do něčeho, co jsem úplně nechtěla, ale marná sláva, prostě jako prvorodička jsem nevěděla vůbec nic o tom, jaký ten porod bude. Ale i při tomto prvním porodu jsme měla bolesti asi jen 2 hodiny, do porodnice jsem vyrazila v 5 ráno a malý se narodil v 7.56. U druhého už jsem tak nějak věděla o co jde, strašně jsem se těšila, byla jsem pozitivně naladěná…ale taky jsem měla chvíli, kdy mi zatrnulo. Měla jsem těh. cukrovku na inzulinu a to znamenalo na poslední chvíli zvolit jinou porodnici a připravit se na to, že bude porod vyvolán cca 5 dní předem. No z vyvolávání jsem měla hrůzu, byla jsem rozhozená a moje sestřenice mi napsala: vesmír s láskou pečuje o ty, kteří mu důvěřují
. To je takové naše rodinné heslo…tak jsem se snažila myslet pozitivně a malý se vyklubal přesně v den, kdy jsem si měla se svým gynekologem domlouvat termín vyvolání
. Takže můj doktor už jen přišel na sál k vylodění. Bolesti opět trvaly jen 2 hodiny, byla jsem v porodnici už od předchozího večera kvůli odtékající vodě, monitorovali mě a kontrakce nebyly, bolesti jako při MS a nad ránem se pomalu stupňovaly, až jsem v 6 ráno zazvonila na sestru, že přituhuje. Došly jsme na box, že uděláme přípravu, PA mě vyšetřila a zjistila, že už žádnou přípravu dělat nebudem a ani vanu nestihnem napustit
. Jako nakonec bychom to stihly, protože jak jsem došla na box, tak se bolesti zmírnily, mezi kontrakcemi bylo dost času na odpočinek…takže se malý narodil až za 2 hoďky, tentokrát v 7.55 (mají ti moji kluci v sobě asi nějaký budík
), ale jediné, co mě fakt zabolelo byl ten okamžik, kdy se prořízla hlavička…a to byla jen minutka, takže super. Jako ono je prostě naprosto scestné přirovnávat bolest porodní k bolesti třeba při mučení (viz. raduna-raduna), protože porodní bolest vede k určitému, velmi krásnému cíli, kdežto mučení nevedlo nikam. A také je jisté, že porodní bolest jednou skončí…Takže ti moc držím palce, ať tvůj porod proběhne hladce a v rámci možností bezbolestně ![]()
To jsem moc ráda, že se někomu mé názory líbí.
Před 25 dny jsem na svět přivedla druhého syna a porod byl téměř bezbolestný. Teda bolel mě jen v jediné chvíli a to když malý už měl hlavičku venku a pak se začal sám otáčet. To otáčení bylo fascinující, ale i nepříjemné.
To by mohl byt hypnobirth - hypnoporod nebo tak nejak, dychas a dychas a nemas bolesti. Jinak asi nic
Bábrdl,
ne, já bych chtěla rodit císařem, tudíž nejspíš hlavně s doktorem
A myslím si, že i vaginálně rodící maminky by měly být pod větším dozorem lékařů. Prostě nemám k PA absolutně žádnou důvěru. Jiné ženy to mají naopak. Hlavní je, aby se mohly ženy rozhodnout a měly k tomu všehny, ale hlavně PRAVDIVÉ informaci, ne nějakou podivnou ideologii.