Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, babička pila bílá kávu (asi z melty???), lámala si do toho dobrý kvalitní chléb. Nevím, jak tu kávu dělaly babičky. Opravdu z melty? Pokud ano, z jaké? Nějak mi ta z Billy nechutnala, ani Caro, možná ji nesprávně připravuji. Jak na to? Děkuji ![]()
@maskovak píše:
Ahoj, babička pila bílá kávu (asi z melty???), lámala si do toho dobrý kvalitní chléb. Nevím, jak tu kávu dělaly babičky. Opravdu z melty? Pokud ano, z jaké? Nějak mi ta z Billy nechutnala, ani Caro, možná ji nesprávně připravuji. Jak na to? Děkuji
no nevím, jak to babičky dělaly, ale vím proč - neměly zuby
No to se musíš zeptat babičky, ale jinak nejspíš to byla melta a musíš ji skutečně vařit, ne jen zalít vodou. Tedy v konvici či rendlíku dát vařit vodu, do vroucí přisypat meltu - 1 polévkovou lžíc na 2 dcl, nechat chviličku vařit a pak to slít a přidat mléko.
Případně to můžeš rovnou zkusit svařit v tom mléce.
To byla určitě melta, sama jsem na ní vyrostla.Jak píšeš babička si do ní lámala kvalitní chléb ( já jsem měla ráda rohlík),taky byla kvalitní ta melta. Nějak už to není ono, nebo jsme tak zmlsaní, nevím.
https://dvojka.rozhlas.cz/…anku-7516231
Vida, tohle jsem vůbec nevěděla… ![]()
@ludmilaadamkova píše:
Meltu svaris v konvici a přidáš mléko a cukr.
Naše babi dávala kozí mlíko večer před tím podojené a svařené. A spoustu cukru.
Brácha to po mně po letech chtěl, ale taky se mi ji nepodařilo udělat chuťově takovou.
@stinga píše:
no nevím, jak to babičky dělaly, ale vím proč - neměly zuby
má tedy zuby rozhodně měla, lámání chleba a namáčení byl zvyk
@Žirafa 69 píše:
Naše babi dávala kozí mlíko večer před tím podojené a svařené. A spoustu cukru.Brácha to po mně po letech chtěl, ale taky se mi ji nepodařilo udělat chuťově takovou.
přesně-já umím uvařit meltu, ale zkusila jsem dvě značky a také Caro a chuť jsem netrefila
@Ou píše:
No to se musíš zeptat babičky, ale jinak nejspíš to byla melta a musíš ji skutečně vařit, ne jen zalít vodou. Tedy v konvici či rendlíku dát vařit vodu, do vroucí přisypat meltu - 1 polévkovou lžíc na 2 dcl, nechat chviličku vařit a pak to slít a přidat mléko.Případně to můžeš rovnou zkusit svařit v tom mléce.
zeptám se těžko, nežije, jinak bych nezakládala diskusi
Ta moje delala Vitakavu, do pulky horka voda, poradne se to rozmichalo a dolilo mlekem.
@maskovak píše:
zeptám se těžko, nežije, jinak bych nezakládala diskusi
Bílý kafe se dělá tak, že svaris kafe, jakýkoliv, v mléku. I s cukrem.
Klidně i meltu, když chceš náhražku. Nejlepší je to ze zrnkovyho kafe
Vzala jsem si recept od nás ze školky od kuchařek - dáš vařit mleko s cukrem a hodíš tam caro
U nás klasicky uvařit meltu ve vodě, nechat sednout, slít, dát mlikoa osladit. Ale už asi taková nebude, melta je jiná. Taky jsme to snídali, s nalamanym chlebem. A strýc jen mlíko s chlebem. A zuby měl. Prostě se to tak jedlo.