Bílá káva jako od babičky?

2182
11.11.22 22:48

Bílá káva jako od babičky?

Ahoj, babička pila bílá kávu (asi z melty???), lámala si do toho dobrý kvalitní chléb. Nevím, jak tu kávu dělaly babičky. Opravdu z melty? Pokud ano, z jaké? Nějak mi ta z Billy nechutnala, ani Caro, možná ji nesprávně připravuji. Jak na to? Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76737
11.11.22 23:01
@maskovak píše:
Ahoj, babička pila bílá kávu (asi z melty???), lámala si do toho dobrý kvalitní chléb. Nevím, jak tu kávu dělaly babičky. Opravdu z melty? Pokud ano, z jaké? Nějak mi ta z Billy nechutnala, ani Caro, možná ji nesprávně připravuji. Jak na to? Děkuji :kytka:

no nevím, jak to babičky dělaly, ale vím proč - neměly zuby

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
11.11.22 23:03

Nase babička nám dělala Vitakávu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
11.11.22 23:03

Meltu svaris v konvici a přidáš mléko a cukr.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
11.11.22 23:06

No to se musíš zeptat babičky, ale jinak nejspíš to byla melta a musíš ji skutečně vařit, ne jen zalít vodou. Tedy v konvici či rendlíku dát vařit vodu, do vroucí přisypat meltu - 1 polévkovou lžíc na 2 dcl, nechat chviličku vařit a pak to slít a přidat mléko.

Případně to můžeš rovnou zkusit svařit v tom mléce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1609
11.11.22 23:13

To byla určitě melta, sama jsem na ní vyrostla.Jak píšeš babička si do ní lámala kvalitní chléb ( já jsem měla ráda rohlík),taky byla kvalitní ta melta. Nějak už to není ono, nebo jsme tak zmlsaní, nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75753
11.11.22 23:28

https://dvojka.rozhlas.cz/…anku-7516231

Vida, tohle jsem vůbec nevěděla… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39682
12.11.22 00:08
@ludmilaadamkova píše:
Meltu svaris v konvici a přidáš mléko a cukr.

Naše babi dávala kozí mlíko večer před tím podojené a svařené. A spoustu cukru. :jazyk: Brácha to po mně po letech chtěl, ale taky se mi ji nepodařilo udělat chuťově takovou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2182
12.11.22 01:45
@stinga píše:
no nevím, jak to babičky dělaly, ale vím proč - neměly zuby

má tedy zuby rozhodně měla, lámání chleba a namáčení byl zvyk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2182
12.11.22 01:46
@Žirafa 69 píše:
Naše babi dávala kozí mlíko večer před tím podojené a svařené. A spoustu cukru. :jazyk: Brácha to po mně po letech chtěl, ale taky se mi ji nepodařilo udělat chuťově takovou.

přesně-já umím uvařit meltu, ale zkusila jsem dvě značky a také Caro a chuť jsem netrefila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2182
12.11.22 01:47
@Ou píše:
No to se musíš zeptat babičky, ale jinak nejspíš to byla melta a musíš ji skutečně vařit, ne jen zalít vodou. Tedy v konvici či rendlíku dát vařit vodu, do vroucí přisypat meltu - 1 polévkovou lžíc na 2 dcl, nechat chviličku vařit a pak to slít a přidat mléko.Případně to můžeš rovnou zkusit svařit v tom mléce.

zeptám se těžko, nežije, jinak bych nezakládala diskusi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
12.11.22 03:03

Ta moje delala Vitakavu, do pulky horka voda, poradne se to rozmichalo a dolilo mlekem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
12.11.22 05:12
@maskovak píše:
zeptám se těžko, nežije, jinak bych nezakládala diskusi

Bílý kafe se dělá tak, že svaris kafe, jakýkoliv, v mléku. I s cukrem.
Klidně i meltu, když chceš náhražku. Nejlepší je to ze zrnkovyho kafe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
12.11.22 06:26

Vzala jsem si recept od nás ze školky od kuchařek - dáš vařit mleko s cukrem a hodíš tam caro

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80100
12.11.22 06:53

U nás klasicky uvařit meltu ve vodě, nechat sednout, slít, dát mlikoa osladit. Ale už asi taková nebude, melta je jiná. Taky jsme to snídali, s nalamanym chlebem. A strýc jen mlíko s chlebem. A zuby měl. Prostě se to tak jedlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí