Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@inkakřivák to ale není bílé kafe. To se musí vařit s mlékem
@g.sandova je to bílé kafe, aspoň u nás to je. Melta a přidané mléko. Nikdy se nevarila přímo v mléce.
@inkakřivák no ale není to je kafe s mlékem.
Bílé je prostě něco jiného
Nehádám se. U nás se to vařilo takhle a říkalo se tomu bílá káva.
Babička to nechala odstat na lince do druhého dne. Takže ráno uvarila meltu, postavila ji tam a na piti vzala a připravila tu včerejší. ![]()
Moje prababi to snídala v době, kdy nebylo Caro. Takže vařila jistě klasickou sypkou meltu. Máčela si v tom rohlíky i chleba a už tenkrát mi to přišlo hrozně nechutný jíst to bahýnko. Zuby asi v 80. letech měla, protože jí mohlo být k sedmdesáti.
@stinga Naše taky zuby neměla ale myslím že to tak měla dříve většina
@Russet Přesně já když to viděla tak se mi taky zvedal žaludek 😖 😖fuj jen si to představim
@sirikit píše:
https://dvojka.rozhlas.cz/…anku-7516231Vida, tohle jsem vůbec nevěděla…
V Pardubicích je fabrika kde to zpracovavají a dost specificky to kolem ní a přilehlém okolí „smrdí“
@Annabela11 píše:
@Russet Přesně já když to viděla tak se mi taky zvedal žaludek 😖 😖fuj jen si to představim
Muselo mi být asi 6 nebo kolik a přišlo mi to zvláštní, že si to tak máchá. Ale je to jedna ze vzpomínek na prababičku. Nosila takovou kabelu s krátkými uchy a šátek (když byla její dcera v jejím věku, nosila kabelku a podpatky). Byla hodná a obětavá, když nás hlídala v nemoci a musela k nám dojet autobusem.
Základem je meltu svařit a nechat odstát. Pak případně ohřát, přidat kvalitní, nejlépe plnotučné, ohřáté mléko a řádně osladit. Takhle to dělala babička dětem/vnoučatům. Ona a děda pili meltu bez mléka, jen oslazenou. Hrnec s meltou stál celý den na kamnech.
@Russet píše:
Moje prababi to snídala v době, kdy nebylo Caro. Takže vařila jistě klasickou sypkou meltu. Máčela si v tom rohlíky i chleba a už tenkrát mi to přišlo hrozně nechutný jíst to bahýnko. Zuby asi v 80. letech měla, protože jí mohlo být k sedmdesáti.
já jsem jako děcko milovala meltu s namáčeným rohlíkem. Ale nejvíc mi melta chutnala v závodní jídelně u babičky, chodili jsme tam v létě na oběd. Měli to ve várnicích.
@inkakřivák píše:
U nás klasicky uvařit meltu ve vodě, nechat sednout, slít, dát mlikoa osladit. Ale už asi taková nebude, melta je jiná. Taky jsme to snídali, s nalamanym chlebem. A strýc jen mlíko s chlebem. A zuby měl. Prostě se to tak jedlo.
Ano, jedlo se to i lžící
@Murka píše:
Základem je meltu svařit a nechat odstát. Pak případně ohřát, přidat kvalitní, nejlépe plnotučné, ohřáté mléko a řádně osladit. Takhle to dělala babička dětem/vnoučatům. Ona a děda pili meltu bez mléka, jen oslazenou. Hrnec s meltou stál celý den na kamnech.
Presne tak si to pamatuju ja. Delala jsem si to stejne, kdyz jsem byla na MD s prvnim ditetem. Ale uz si nepamatuju, jestli chut byla stejna. Ale jak vypadal pytlik s meltou mam v zive pameti..
@maskovak píše:
má tedy zuby rozhodně měla, lámání chleba a namáčení byl zvyk
A take zpusob zuzitkovani starsiho peciva.