Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
Malá má od narození tuto světlou skvrnu na kůži na noze. Pak má ještě jednu za krkem. Má to od začátku, dr to již zřejmě viděla, nicméně jsem slyšela o neurofibromatóze a nějak o tom přemýšlím. Nikdy jsme to neřešili, nikdy žádné jiné problémy neměla. Vypadají ty skvrny takto? V duhovce nic, dceři je 7 let. Teď ta skvrna vylezla samozřejmě ještě více, protože je od moře černá jak uhel a nějak mě irituje…
@Petttruše píše:
Ahoj,
Malá má od narození tuto světlou skvrnu na kůži na noze. Pak má ještě jednu za krkem. Má to od začátku, dr to již zřejmě viděla, nicméně jsem slyšela o neurofibromatóze a nějak o tom přemýšlím. Nikdy jsme to neřešili, nikdy žádné jiné problémy neměla. Vypadají ty skvrny takto? V duhovce nic, dceři je 7 let. Teď ta skvrna vylezla samozřejmě ještě více, protože je od moře černá jak uhel a nějak mě irituje…
JJ, café au lait. Má mladší, větší. Řeší se to při mnohočetném nálezu, může to pak pro neurofibromatozu svědčit.
A řeší se to nějak? Resp.je nějaká léčba?
Mám to bohužel také, ale v objevilo se to až v dospelosti, pred par mesici a flek pres pul paže, z ničeho nic ![]()
Prostě tam zmizel pigment. No a začíná se neco delat i na zádech ![]()
@Lama Lama ta na té noze má asi 1,5cm, možná necelých, druhá asi 1cm… To mě štve…
Vitiligo. Léčit nelze. Buďte rádi, že je to jen malý flíček na noze. Někteří to mají po celém těle i v obličeji.
@Petttruše píše:
@LucyLiu![]()
Já vitiligo právě mám, taky zatím jen pár skvrn, a vypadá to v podstatě stejně. Dcerka známé má taky a chodí na ozařování nějakým světlem, u malých dětí je údajně docela velká šance, že se tím pigment znovu nastartuje. Později a při větších ložiscích už to moc nezabírá a účinná léčba vlastně není. Tak bych se zeptala na kožním, ať můžete případně začít zavčas léčit.
@LucyLiu jj zajdeme, pro jistotu… Jsme teď mimo ČR, ale pak hned půjdeme… Nikdy mě nenapadlo to řešit… Jestli to něco bude…
@Bafonek píše:
Vitiligo. Léčit nelze. Buďte rádi, že je to jen malý flíček na noze. Někteří to mají po celém těle i v obličeji.
Todle není vitiligo
@Lama Lama znova jsem tu fotku prostudovala a nic jiného mě nenapadá. Jizva to není, spálenina taky ne tak co jiného by to mohlo být?
@Lama Lama píše:
Todle není vitiligo
Proč myslíte, že ne? Mě to naopak jako vitiligo jednoznačně přijde, mám s ním bohaté zkušenosti.
Ale skvrna café au lait, která je u neurofibromatózy, je tmavší než zbytek kůže, ne? Je to hyperpigmentace, tady mi přijde, že tam naopak pigment není, jako vitiligo.
@Bafonek píše:
@Lama Lama znova jsem tu fotku prostudovala a nic jiného mě nenapadá. Jizva to není, spálenina taky ne tak co jiného by to mohlo být?
To vypadá jako skvrna café au lait
@Lama Lama píše:
To vypadá jako skvrna café au lait
Nejsem odborník, tak nechci tvrdit, že jednoznačně vím, o co jde. Ale i když jsem si vyhledala fotky se skvrnami café au lat a porovnapa s vitiligem, tak mi to vitiligo přijde pravděpodobnější.