Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
V Bille pracuji již 17 let toto je totální nesmysl a jsem na pozici, kdy směny dokonce dělám včetně výplat. V žádném případě si nikdo státní svátek nemusí napracovat.
@1Marta píše:
V Bille pracuji již 17 let toto je totální nesmysl a jsem na pozici, kdy směny dokonce dělám včetně výplat. V žádném případě si nikdo státní svátek nemusí napracovat.
Jenže ted je novinka jak jsou nové smlouvy. 40hod uvázky a už je vyrovnávací období. A bohužel učetní (administrativní pracovník) má taky ve smlouvě že má nerovnoměrnou pracovní dobu.
@Veru1987 Samozřejmě vím, že jsou 40 hodinové úvazky a nerovnoměrnou pracovní dobu mají i administrativní pracovnice. Proto se všem zaměstnancům píše do DEOD X, což nahrazuje jejich směnu ve dny svátku. Toto X se automatický vykazuje jako 8 hodin pracovní doby. Jediné co by mohlo připadat v úvahu, že toto musí nadělat zaměstnanci, kteří jedou krátký dlouhý týden, protože dny volna připadají na středu a čtvrtek. Tudíž by jim nestačil jejich pracovní fond. Pokud tedy musíte státní svátek nadělat, tak je to jen z úst Vašeho nadřízeného. Právně na to není podklad. Mám na své filiálce 30 zaměstnanců a nikdo nic nadělávat nemusí. Pokud děláte administrativní pracovnici jistě máte telefon na OK Base, zkuste tam zavolat nebo se zeptejte svého RM.
@1Marta píše:
@Veru1987 Samozřejmě vím, že jsou 40 hodinové úvazky a nerovnoměrnou pracovní dobu mají i administrativní pracovnice. Proto se všem zaměstnancům píše do DEOD X, což nahrazuje jejich směnu ve dny svátku. Toto X se automatický vykazuje jako 8 hodin pracovní doby. Jediné co by mohlo připadat v úvahu, že toto musí nadělat zaměstnanci, kteří jedou krátký dlouhý týden, protože dny volna připadají na středu a čtvrtek. Tudíž by jim nestačil jejich pracovní fond. Pokud tedy musíte státní svátek nadělat, tak je to jen z úst Vašeho nadřízeného. Právně na to není podklad. Mám na své filiálce 30 zaměstnanců a nikdo nic nadělávat nemusí. Pokud děláte administrativní pracovnici jistě máte telefon na OK Base, zkuste tam zavolat nebo se zeptejte svého RM.
Jenže to X se má psát správně jen při rovnoměrné pracovní době. Při nerovnoměrné se pracuje ve vyrovnávacím období za půl roku 1040 hodin. Tohle už bylo špatně kdysi a očividně se na to přišlo…
@Veru1987 Klidně si to nadělejte, moji zaměstnanci nic nadělávat nemusí
u zaměstnanců pracujících v režimu nerovnoměrného rozvržení pracovní doby je zaměstnavatel povinen vypracovat rozvrh směn na celé vyrovnávací období bez ohledu na to, na které dny připadnou svátky. V případě, že zaměstnavatel rozvrhne směnu na svátek, a zaměstnanec v důsledku svátku v tento den nepracuje, považuje se tato doba dle § 348 odst. 1 písm. d) zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce (dále jen „zákoník práce“) jako výkon práce a započítává se tedy do stanovené týdenní pracovní doby v příslušném týdnu. Zaměstnanec tak není povinen směnu, jež mu v důsledku svátku odpadla, napracovat v pozdějším období.
Příspěvek upraven 10.12.19 v 20:47
@1Marta píše:
já jen říkám co je správně… x se psát do svátku u nerovnoměrné pracovní doby nemá. Já už u billy nedělám. Ale předtím jsem plánovala docházky taky. A X se psalo jak učetním, tak vedoucím tak všem… jak nerovnoměrným, tak rovnoměrným. Plánoval se přesčasový paušal 12,5 hod každý měsíc.. vše špatně. A jak to budete mít špatně ona vám to agentura co zpracováva mzdy opraví určitě. Ono co máte nové smlouvy a vyrovnávací období tak svátky byli o víkendu… ted poprve jsou svátky v prosinci přes týden.
@1Marta píše:
a nejde o naddělávaní ale o dlouhodobý plán, kde má zaměstanec udělat za půl roku 1040 hodin a ono to prostě u těch 12náctek, pracovních víkendech atd prostě to vyjde v součtu, když naplánuješ celý půl rok dopředu.
@Veru1987 12,5 hod už mají jen vedoucí, všichni ostatní to již mají v základní mzdě
@Veru1987 Sjednocení na 40 hodin platí od 1.10, takže asi půl roku zpětně bych to neřešila
@1Marta píše:
@Veru1987 12,5 hod už mají jen vedoucí, všichni ostatní to již mají v základní mzdě
ale ještě v záři to měli všichni, což je špatně…tak udělali ted vyrovnávací období tři měsíce aby pak mohli vždy červen a prosinec.