Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@benjaminek a jak to probíhá? Já se tohodle bojím a stydím. Strašně moc.
![]()
@Bunny puella je to jako při vysetren zaludku endoskopem. Jenomze ze ti vezmu vzorky z dvanactniku…
Mně alergii na lepek z krve nezjistili, tam se mi neprokázala. Měla jsem 6 let chybně diagnozu na atopický exém, užila jsem si (lázně, korktikodiy, atd). Pak jsem „polkla“ hadičku - endoskopické vyšetření a řekli mi 50 na 50. Už 3 týdny po bezlepkové dietě parádní účinky. Takže jsem již 3. rok bez stroupku a bez obtíží. Stále držím bezlepkovou dietu. Jinak doktor mi před endoskopií píchl injekci ne menší dávivost a zklidnění při vyšetření a dali mi vykloktat nějakou vodičku na umrtvení krku. Dá se to vydržet - je to rychlovka. A samotnou biopsii vůbec neucítíš, ani šťípnutí
Držím palce!
@Bunny puella píše:
Děkuju moc!!Já snad zkusím vysadit lepek třeba na měsíc a pokud uvidím zlepšení, tak na testy půjdu.
@mimma.on @onnika tak teda berou se vzorky horem nebo spodem?![]()
Jako, logicky bych řekla, že spodem, když jde o střeva…no to ne, to nedám…špulit na někoho pr.. ehm zadek
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nene, vzorky se berou horem… spolkneš hadičku a nic neucítíš…celý vyšetření máš do 10min. za sebou… já se doktorů děsím a zvládla jsem to! Jinak pokud chceš držet bezlepkovou dietu, tak bacha na to, v čem všem je lepek (koření, kečup, hořčice, žvýkačky, bonbony, zmrzlina, pití - třeba některé druhy šampusu atd.), není to ryze o tom, že kde je mouka, tam je lepek… třeba i Masox, Podravka a jiné „dobroty“. Dokonce šunka, slanina, prostě je toho hodně ![]()
@Bunny puella pokud chces jit na testy, tak ale nemužes drzet bezlepkovu dietu.To by ti pak vysly zbytecne dobře výsledky. A dela se to horem, tenka hadička. Mna teda při tom i při vysetreni strev uspali. Jinak bych to nedala. V unoru ceka biopssii i moji starsi holku
, u tak malych deti ale v narkoze ( ma 4 roky ).
Hlavně nedržet dietu před vyšetřením!!! Mám dceru, které byla diagnostikovaná celiakie před rokem a vysloveně nám řekli, že se nesmí držet BL dieta než udělají vyšetření. Nejprve se vyšetřuje krev, měl by to udělat odborník, který ví, co přesně testovat a jak interpretovat výsledky (ne každý praktický lékař toho je schopen - vlastní zkušenost). Pokud máš pochybnosti klidně zmiňovaný domácí test zkus udělat. My jsme totiž dceři ten test taky dělali, protože jsme nemohli uvěřit, že má tak vysoké výsledky z krve a chtěli jsme si to ověřit. A vyšlo jí to taky pozitivní. Navíc nám to doktorka vyloženě doporučila, prý jsou docela spolehlivé. Pokud by ti to vyšlo pozitivní, pak tě musí na tu krev poslat, myslím, že by tě pak objednali i třeba někde na gastroenterologii. Diagnoza celiakie se stanovuje definitivně až po biopsii. Dcera je malá, tak jí to dělali v narkoze, ale trvalo to chviličku. BL dieta je sice finančně náročná, ale jinak to není nic náročného, člověk si brzy zvykne. Naše doktorka nám taky říkala, že v rámci screeningu by měli doktoři na žádost pacienta celiakii vyšetřit, pokud je něco, co by mohlo na tuto nemoc poukazovat. Je to nemoc mnoha tváří a ne všechny příznaky jsou pro celiakii tak typické, že hned na stanovení této diagnozy ukazují. Určitě se nenech odbýt a nech se vyšetřit.
Děkuju všem za vyčerpávající informace. Jsem od narození ekzematik. Bojuju s tím. Ale nikdy nikoho nenapadlo mi udělat testy na celiakii. No a včera jsem slyšela, že za projevy celiakie může být i atopický ekzém. ![]()
@tega Ahoj, ozivuji tema. Chtela bych test udelat synovi (3,5), ale nikde neni u domacich testu napsano, zda jsou vhodne i pro pouziti u deti. Doporucila Vam lekarka nejaky konkretni test nebo je to jedno? Diky za informaci.
@tulipán lékař vám nedoporučí test z lékárny, ale zajít si na krev
@vokishka Ano. Zajimal me test, o kterem se uzivatelka zminovala.
@tulipán Ten test je jen jeden, nemělo by se řešit, jestli jde o dítě nebo dospělého.
Měl by to být tenhle
http://www.skladackazdravi.cz/…ks-T206.html
Ahoj,
A dostala jsem odkaz na domácí test na celiakii. http://www.prozdravi.cz/…ac-test.html Máte s ním někdo zkušenosti? Prý, když je test pozitivní, lékaři hned testy v laboratoři udělají. Jo a je u každého nutná střevní biopsie? Nebo postačí jen výsledek krve? Děkuji!
obvodní lékař se zdráhá k testům na celiakii.Jsem silný ekzematik a dozvěděla jsem se z internetu, že to může být i kvůli nesnášenlivosti lepku