Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Ahoj, mám podstoupit biologickou léčbu a téměř netuším o co jde, na netu toho také moc není. Nenajde se tu někdo, kdo o ní ví víc? Díky Petra
Ahoj Peto já s biologickou léčbou pracuji, přibliž mi s čím se léčíš at jsem v obraze, ráda pomůžu.
Ahoj já mám ulcerozní kolitidu, první výskyt v únoru 2001.Díky Petra
Ahoj, zajímalo by mě, zda někdo nemá zkušenost…
Partner podstupuje již rok a půl biologickou léčbu infuzemi, chodí na ně každý měsíc. Teď jsem zjistila, že jsem těhotná, cca.6 týden. V upozorněních, co má z kliniky, je psané, že se otěhotnění v době léčby nedoporučuje, nejsou ještě zcela popsané vlivy na miminko. On dítě neplánoval, když na léčbu nastupoval, tyto informace mu unikly. Nemá někdo zkušenost?
děkuji.
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímalo by mě, zda někdo nemá zkušenost…
Partner podstupuje již rok a půl biologickou léčbu infuzemi, chodí na ně každý měsíc. Teď jsem zjistila, že jsem těhotná, cca.6 týden. V upozorněních, co má z kliniky, je psané, že se otěhotnění v době léčby nedoporučuje, nejsou ještě zcela popsané vlivy na miminko. On dítě neplánoval, když na léčbu nastupoval, tyto informace mu unikly. Nemá někdo zkušenost?
děkuji.
No..já jsem taky na BL…kvůli revmatoidní artritidě…v podpisovém souhlasu s léčbou se skutečně otěhotnění nedoporučuje…BL poškozuje dna buněk (u RA) a dítě by se „mohlo“ narodit s vadou…
Beru ještě Methotrexát a u toho je např. hrozba rozštěpu páteře u dítěte (taky snižuje imunitu, jako BL)…ale to je u mě, jako ženy…netuším jaký vliv to má na spermie…ale ani u chlapů se to nedoporučuje…
Není to 100%…asi je tam zvýšená možnost výskytu vývoj. vad…případně samovolných potratů..ať si přítel zavolá svému lékaři, ten poradí…
Nedalo mi to a hledám…ono je to různý u různých nemocí…teď koukám tady na Bechtěreva…a u této nemoci to nevadí… ![]()
kopíruju:
Jak dlouho bude nutné biologickou léčbu užívat?
Mohu užívat biologickou léčbu v těhotenství?
Biologická léčba podle experimentálních prací na zvířatech nevede k vrozeným vadám či poruchám vývoje plodu, ale zkušeností s podáváním v těhotenství u lidí je velmi málo na to, abychom tuto léčbu mohli prohlásit za zcela bezpečnou. Proto se doporučuje během biologické léčby zajistit u žen v plodném věku účinnou antikoncepci a případné těhotenství naplánovat až po dosažení léčebného účinku, kdy je možno biologickou léčbu přerušit.
Takže spíš hledej podle nemoci svého přítele…
Díky za odpověď. Až pojede přítel na kliniku, tak se určitě informuje, jen zatím pátrám po nějakých informacích. On má ulcerózní kolitidu, netušila jsem, že je to u každého onemocnění jinak, co se týká následků na plod. Jsem z toho trochu vedle, nevím, jestli se mám z těhotenství radovat, nebo raději ne a počítat s tím, že mě pošlou na potrat…:-(.
Na potrat tě rozhodně posílat nebudou, neboj. Nikde není dané, že bude plod opravdu poškozenej.
Nech to na přírodě - buď samovolně potratíš, což je u „vadných“ embryí pravděpodobný, nebo ne a rozhodně důrazně upozorni svýho gynekologa, klidně mu to pokaždý opakuj, že jste takovejhle případ, ať ti udělá maximum vyšetření, co jdou - ultrazvuky, genetika, krevní testy atd…
Nevěš hlavu a zbytečně nedělej závěry - proč zrovna vám by to nemělo vyjít a narodit se i přes BL zdravý miminko.
Hlavně, aby to přítelovi zabralo a udělalo se mu líp. Ulcerozní kolitida je pěknej opruz, chudák. Trápilo mě to půl roku a vyřešily to až dvě operace střev, naštěstí jsem vyvázla bez vývodu, přestože mě před každou operací upozorńovali, že se s ním asi probudím. Hodně zdaru, držím palce.
@Rampepurna Díky za podporu
. Taky doufám, že bude všechno v pořádku a budeme mít zdravé miminko. To víš ale, nervíky trochu pracují, nikde se člověk nedočte, že by těhotenství schvalovali… Nejvíc důležité je, co řeknou u něj na klinice, určitě nejsme jediní, kdo tenhle problém řeší.
Přítel má UK už od 12 let, bude mu 40. Užil si doopravdy hodně, má postižené téměř celé střevo, na operaci nebyl, vývod by ho prý neminul. BL je to jediné, co mu za ty roky doopravdy pomohlo, trápení s tím má ale pořád. Než jsem ho poznala, netušila jsem, že takhle hnusná choroba vůbec existuje a je téměř neléčitelná. Buď šťastná, že tobě se to povedlo a jsi z toho venku
.
Ahoj zeny, doufam ze se vam dari dobre… Ja a manzel resime taky problem BL a tehotenstvi. Manzel ma bechtereva a nasazenou biologickou lecbu. Chteli by jsme miminko, lekar nam to samozrejmne,,nepozehnal" a stat se pokusnym kralikem v pripade naseho uspechu no nevim. Tema na tuto nemoc moc neni a chtela jsem se zeptat na zkusenosti pokud nejaka mate. Mate??? ![]()
@coolina Ja som tiež žiadne požehnanie roky nedostala, riešila som to roky, poctivo, až som skoro prešvihla fertilné obdobie.
Najviac sa to ale v prípade BL rieši u žien, keďže sú nositeľkou života práve ony. Treba sa poradiť všade možne, ale väčšinou argumentujú len tým, čo napísala @Jitka1976, že nie sú dostatočné skúsenosti. Ja som si však po vlastnej línii vypátrala, že v Amerike sa to nechcem povedať že bežne, ale užíva aj v tehotenstve. Sú príbehy žien matiek s BL, ktoré majú napr. 3-ročné dieťa vynosené s BL a zatiaľ je vš ok. Ja mám tiež reumatoidnú artritídu a BL som vysadila asi v 6 tt. ale plánovane, lebo ináč som sa nemohla dostať do dostatočnej remisie so zápalom, aby som mala vhodné " nezápalové prostredie" na otehotnenie. Riešila som to s jedným profesorom, čo mi BL predpisuje, ale na kožnom a ten mi ju po dlhomesačnom pátraní a výskume takmer ponechal aj v tehotenstve, ale nakoniec som to musela vydržať bez, lebo vraj našiel v nejakých zdrojoch, že v jednom prípade bolo u dieťaťa ženy s BL počas tehotenstva preukázaná nejaká vada na pažeráku, ale nie je dokázané, že to bolo spôsobené tým, že matka počas tehotenstva užívala BL. Isté ale je, že najšetrnejší liek z biologík je Enbrel - injekčná forma, keďže má najkratšiu vymývaciu dobu - uvádzajú sa 2 mes. ale aj to len oficiálne. Mne „neoficiálne“ u nás v Národnom ústave reumat. chorôb jedna lekárka " pošepkala", že s Enbrelom otehotnieť môžem. Ale určite nie s Methotrexatom, kt. je veľmi často prídavným liekom pri užívaní BL a ktorý je pre otehotnenie absolútne kontraindikovaný!!!- deti sa rodia s malformáciami, takže nato bacha!
Mne ináč ohľadne BL v tehotenstve najerudovanejšie odpovedal môj rovesník na klinickej farmakológii. Ostatní o tom vedia dve vety, ktoré sú natoľko všeobecné, že v ničom človeka neposunú.
Prajem veľa šťastia, ale osobne si myslím, že u muža to bude v pohode! ![]()
@coolina Ahoj, nevím zda ti poradím, ale napíšu svou zkušenost, mám 4 roky Crohnovu chorobu, brala jsem léky, které nezabraly, tak jsem dostala BL-Humiru, cca po půl roce jsem chtěla miminko, doktor mi to nezakázal, naopak řekl, že je dobré otěhotnět v klidové fázi této nemoci, tak jsme se začali snažit a hned se to povedlo, dokonce jsem si ještě na začátku těhotenství (ještě jsem to nevěděla) píchla dávku BL, no a synovi je 8 měsíců a je naprosto v pořádku, i celé těhotenství bylo bezproblémové, byla jsem sice pro jistotu více sledovaná, ale vše bylo a je OK.
Diky za odpoved a hlavne za podelenie sa tvojej skusenosti. popravde nerobim si ziadne velke nadeje. v aprili ide na dalsie komplexne vysetrenie, padol i navrh na prerusenie liecby po dobu snazenia ale doktor navrhoval este tak 2 r. na jednu stranu som za moznost ze liecbu dostal vdacna na druhu stranu to nas zivot radi do stadia cakania na zalozenie rodiny. a co si budeme hovorit, nikto nemladne ![]()
@coolina to chápu, já jsem musela samozřejmě léčbu přerušit, a teď mě čeká nejspíše znova, tak držim palce, at´ vše dopadne podle vašich představ ![]()
@coolina manžel má bechtěreva, taky nám nedoporučovali, pak se stalo „omylem“ a je z toho zdravej kluk. Kdybys chtěla nějaké konkrétní informace, klidně i do SZ