Biologie pro gymnázia-stačí k maturitě?

64
17.11.22 11:26

Biologie pro gymnázia-stačí k maturitě?

Ahoj, právě jsem nastoupila do prvního ročníku gymnázia a uvažuji o maturitě z biologie. Vím, že je ještě dost brzy nad tím uvažovat, ale biologie mě celkem baví a navíc sestra, která chodila na stejný gympl z ní také maturovala, takže mám doma spoustu materiálu, který bych mohla využít a mezi ním je i tahle knížka biologie. I tak bych se vás (hlavně těch, co z biologie maturovali) zeptat, jestli mi stačil tahle učebnice, nebo si mám zakoupit ještě Odmaturuj z biologie.
Moc děkuji za vaše názory. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20976
17.11.22 11:32

Stačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
17.11.22 11:36

Ano stačí.

A jestli tě biologie baví, tak neřeš učebnice, najdi si někde v okolí nějakou přírodovědnou stanici, ekology nebo tak něco a zapoj se do SOČ s výzkumem. Letos začni hledat a zapoj se do jejich činnosti a příští rok začni přemýšlet nad výzkumen a sbírej data a ve třeťáku vyhraj :-D

https://www.soc.cz/chci-delat-soc/

Stejně tak se můžeš zeptat profesora/ky na biologickou olympiádu. Vyzkoušej si to na jaře, když ti to půjde, tak pak je určitě dobrý nápad zkusit se ve třeťáku či čtvrťáku probojovat do ústředního kola, abys třeba mohla i na mezinárodní soutěž, nebo alepsoň na soustředění, aby ses potkala s dalšími studenty co milují biologii.

Příspěvek upraven 17.11.22 v 11:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6682
17.11.22 11:39

Stačí.

A pak, až budeš na té biologii na výšce, zjistíš, kolik je v ní blbostí. :D (ale ony jsou všechny české středoškolské učebnice zpožděné za výzkumem tak o 50 let, takže je to prašť jak uhoď)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42859
17.11.22 11:50

U dceřiných spolužáků stačí to, co probírají na semináři z biologie. Na učebnice si moc nehrají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126
17.11.22 11:53

Soustavně jsem počítala s maturitou z biologie (než jsem to ve čtvrťáku překlopila na matiku a fyziku). Tyhle souhrnné učebnice bvají fajn, ale ono stejně časem se dostaneš k okruhu otázek a začneš si třeba další informace hledat i jinde. Můžeš se účastnit různých olympiád, najít si knížky z okruhu, co tě zajímá víc… Máš na to v klídku ještě tři roky. Takže technicky jedna souhrnná kniha určitě stačit může, v reálu si myslím, že pokud budeš mít o obor zájem, sama se s tou jednou knihou nespokojíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
17.11.22 12:01

Nad olympiádou jsem uvažovala, ale vzhledem k tomu, že jsem teprve v prváku a je toho na nás dost, tak si ji střihnu možná za rok, až už to nebude takový skok na rozdíl od ZŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42859
17.11.22 12:28

Ještě, když tam chodila sestra a maturovala z biologie, co se zeptat jí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9304
17.11.22 17:05
@PheobeDomi píše:
Ahoj, právě jsem nastoupila do prvního ročníku gymnázia a uvažuji o maturitě z biologie. Vím, že je ještě dost brzy nad tím uvažovat, ale biologie mě celkem baví a navíc sestra, která chodila na stejný gympl z ní také maturovala, takže mám doma spoustu materiálu, který bych mohla využít a mezi ním je i tahle knížka biologie. I tak bych se vás (hlavně těch, co z biologie maturovali) zeptat, jestli mi stačil tahle učebnice, nebo si mám zakoupit ještě Odmaturuj z biologie.
Moc děkuji za vaše názory. :)

Ahoj, já tedy z biologie nematurovala, nakonec jsem dala přednost chemii a matematice, ale tuhle učebnici samozřejmě znám a upřímně, moc se mi nelíbí. To samé Odmaturuj z biologie, mám doma taky a je to jen takový výcuc. Za mě úplně nejlepší učebnice pro SŠ, ale až do 3. a 4.ročníku na člověka a genetiku je Biologie člověka od Kočárka a Genetika od Kočárka. Vše velmi názorně vysvětlené atd.

Chodila jsem na přírodovědný gympl, takže biologie u nás bylo hodně, chodila jsem pak i na seminář z biologie, ale to už navíc, protože hlavní semináře jsem měla matematika a chemie. Pak jsem se hlásila na pražské LF a Přírodovědu a VŠCHT. Biologie u přijímaček nebyl pak problém. Letos jsme doučovala kamaráda na přijímačky z biologie a měl tuhle učebnici, kterou uvádíš a přišlo mi, že se z toho blbě učí. Kamarád si na tu učebnici pak taky stěžoval a koupil si Kočárka. Jen nevím, co úplně doporučit na zoologii a botaniku.

Každopádně je super, že tě biologie baví a jen tak dál, olympiáda třeba časem také půjde. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
17.11.22 21:15

@Lollitka
Děkuji moc. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9304
17.11.22 21:23

Jinak na botaniku jsme měli tuto knihu: https://www.knihydobrovsky.cz/…tanika-79902
je už více podrobná, takže jsem se z ní moc neučila, stačil mi výklad našeho profesora.

A na zoologii pak tuhle:
https://www.knihydobrovsky.cz/…logie-542470

Ale pokud tě biologie baví, tak tohle jsem asi 2 nejlepší učebnice botanika, zoologie.

A pak ten Kočárek, Biologie člověka:
https://www.knihydobrovsky.cz/…eka-1-542603?…

a Kočárek, Genetika: https://www.knihydobrovsky.cz/…etika-544438?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9304
17.11.22 21:44

Jinak nevím, jestli ta učebnice, kterou zmiňuješ, k maturitě stačí, dost možná, že ano, ale my třeba u nás na gymplu jeli víc do hloubky (ale jak jsem psala, byli jsme přírodovědný gympl, nevím, kam chodíš ty). To se zeptej ségry, z čeho se nejvíc učila.

Jinak mi ta tebou zmiňovaná učebnice vůbec nevyhovovala. Přišlo mi to tam všechno jako nějaký „výcuc“ a nic moc nevysvětleného, ale zoologii a botaniku jsem se pak k přijímačkám neučila a ani v přijímačkách na 2. a 3. LF tehdy prakticky otázky ze zoologie a botaniky nebyly v testu z biologie.

Tak držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2541
18.11.22 09:52

Pokud ti jde o víc, než jen o maturitu, tak se můžeš zkusit přihlásit na nějakou stáž v rámci Otevřené vědy pod Akademií věd, na příští rok by to mělo být teď někdy. Máš-li dobrou angličtinu, tak přes Centrum talentované mládeže je možné se online připravit a pak v Praze udělat AP zkoušky z různých oborů, obsahem je učivo přesahující nároky střední školy, některé vysoké některé ze zkoušek uznávají při přijímačkách. Tam se přihlašuje před prázdninami na další školní rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
19.11.22 18:20

Tak jsem prohledala učebnice po sestře na našla jsem Odmaturuj z biologie, akorát je to staří vydání, ne ta celá zelená, snad to nevadí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze