Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den všem,
chtěla bych si zeptat,nemá některá z vás zkušenosti nebo neví něco o maniodepresivní psychoze(teď spíše pod názvem Bipolární afektivní porucha) a neplánovaném těhotenství? Po případě jaký vliv na zdravotní a psychický stav má potrat čí pokračování v těhotenství při tomto onemocnění? Budu velmi vděčná za jakoukoliv odpověď
Ahoj, nejsem si jistá, zda rozumím otázce… Těhotenství s touto nemocí možné je, jen je potřeba probrat s lékařem (psychiatrem), jaké léky se budou užívat, protože ne všechny léky na Bipolární afektivní poruchu jsou v těhotenství vhodné ![]()
Ahoj,
mám bipolární poruchu a jsem plánovaně těhotná:) jak píše AnnieL, konzultovala jsem to s doktorem a upravili jsme dávky.
Ahoj, já sama zkušenost nemám, ale má kamarádka tuto diagnozu má. Vím, že jí taky ihned po porodu stavěli laktaci, nekojila. Aby ty hormony nenadělaly nějakou paseku. ![]()
aha, tak to som myslela ze i vacsiu … idem si o tom nieco precitat. ale kedze mame chlapcekov, tak mam celkom strach, tam je ta sanca nejak vyssia. ospravedlnujem sa za narusenie diskusie…
Ahoj. děkuji za odpovědi
Spíš mě zajímá jak je to, když někdo otěhotní neplánovaně. Jaký vliv na psychiku má, pokud by žena, ať už plánovaně nebo neplánovaně, potratila. Ptám se, protože tento problém řešíme v rodině. Z toho co jsem se dočetla to má své mínusy, ale není to neřešitelná situace. zajímá mě to vzhledem k odůvodnění potratu právě touto diagnozou.
Potrat prožívá každá žena (zdravá i s bipolární poruchou) jinak, to se moc zobecnit nedá…U někoho to může vést k traumatu, u někoho ne…Jinak to prožije žena v mánii, jinak žena v depresi…A psychické následky se nemusí dostavit hned, ale až za čas. Každopádně to té psychice neprospěje.
Moc nerozumím tomu odůvodnění potratu, myslíš jako důvod k potratu i v době, kdy se na něj smí chodit jen ze zdravotních důvodů? To si myslím, že by neuznali ![]()
no spíš jako odůvodnění příteli té dívky, který by to dítě chtěl.
Moc nevím, co ti na to napsat…chápu, že máš o kamarádku/příbuznou a o tom, jak to zvládne starost a chápu i, že s takovou diagnozou ji může těhotenství a mateřství naplňovat většími obavami než někoho jiného… Přesto si myslím, že diagnoza bipolární afektivní poruchy není důvodem k potratu.
Těhotenství se dá s vhodnou medikací zvládnout a rodičovství taky. Sice to může být občas náročnější, ale zvládnout se to dá, zvlášť pokud by měla oporu v partnerovi.
Možná ať zkusí partnerovi říct, z čeho má obavy (z toho, co s ní těhotenství udělá, z toho, jak to zvládne…) a ať zkusí i od lékaře zjistit informace o tom, co rodičovství s touto poruchou obnáší a jak to vidí v jejím konkrétním případě on. To by ji mohlo pomoct se v tom všem líp zorientovat ![]()
Osobně si myslím, že rodičovství psychice prospívá, obohacuje nás. A že navzdory všem nárokům, které na člověka klade, stojí za to ![]()
Přeji, ať to dobře dopadne ![]()
Jde o přítelkyni mého bratra…on by dítě chtěl, ale ona mu tvrdí, že to není vhodné. Chtěla jsem znát informace, abych věděla co je na tom pravdy. Je jen škoda, že muž nemá téměř žádné právo jakkoliv zasáhnout pokud se žena rozhodne.
Myslím, že by rozhodnutí mělo být na ženě, ale samozřejmě by o tom měla s partnerem hovořit…je si bratr jistý, že by se v případě velkých zdravotních/psychických problémů přítelkyně dokázal zodpovědně o dítě postarat? Je krásné si říct, že chci dítě, ale příchodem dítěte se životy partnerů radikálně změní…a s tím, že muž do toho nemůže moc mluvit, či nemá žádná práva…on když se pak otec rozhodne odejít od rodiny, tak žena s tím také neudělá vůbec nic…toť můj názor ![]()
Dobrý den,
ráda bych se poradila, případně zeptala na kontakt na nějakého psychiatra v Praze, který má s bipolární poruchou v těhotenství zkušenosti. Bohužel od doby co jsem zjistila, že jsem těhotná lítám od doktora k doktorovi a šude slyším jen to, že si nikdo nevezme na triko to že mi předepíší v těhotenství jiný lék nez zoloft. Před otěhotnením jsem užívala Olwexyi, Lamotrix, Tritico a v pripade nouze Oxazepam, všechny léky mi po oznámení gravidity byly vysazeny a teď užívám půl (25mg) Zoloftu, krom toho že bez Tritica nespím a to už několik dní v kuse, tak se mi prohlubují deprese a začínám být opravdu zoufalá. V tomto stavu si opravdu neumím představit, že těhotenství zvládnu dokonce
Gynekolog mi řekně že to musím řešit s psychiatrem, 2 paní doktorky které jsem navštívila mi řeknou že se mám soustředit na miminko a ac se snazim sebevic, deprese jsou deprese. Proto prosím jestli by někdo věděl o lékaři který má zkušenosti klidně i někde v okolí Prahy, kamkoli dojedu. Moc děkuji za odpověď.