Biseptol - kdy můžeme ovoce?

795
29.4.12 19:41

Biseptol - kdy můžeme ovoce?

Ahoj, v pondělí večer máme poslední dávku sirupu Sumetrolim(biseptol), nesměli jsme nic kyselého a ani ven na sluníčko. Nevíte někdo, jaký má biseptol poločas rozpadu? Malý má 12 měsíců a nevím, za jak dlouho bude tělíčko od atb čisté, abych mu mohla dát konečně něco jiného než jen banán a taky vyrazit ven. Sluníčku ho samozřejmě vystavovat nebudu, ale mám strach, abychom to neuspěchali, když jsme to vydrželi od pondělka, tak by mě mrzelo, kdyby se nám osypal hned v úterý.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10639
29.4.12 19:50

Ahoj,po kolika hodinach jste to brali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
795
29.4.12 19:53

po 12 hodinách - znamená to, že teda za 12 hodin se účinek vytrácí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
29.4.12 19:56

Náš měl Sumetrolim 14 dní, na slunce nechodil, ale to že se nesmí nic kyselého, v letáku vůbec není (ještě jsem ho projela rychle na netu, papír nemůžu najít). Náš normálně baštil přesnídávky a pohoda. Vyzvednout to byl drahý a dr. i lékárnice teda prý říkali, že nemá chodit na slunce a kyselý.
Jinak když to bere kojící, tak ještě 3 dny po dobrání se má dávat miminu UM.

Příspěvek upraven 21.01.16 v 19:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10639
29.4.12 19:58

ma to ucinek tech 12h,ale ja jsem vzdycky cekala ty dva dny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
29.4.12 21:06
@danyk píše:
Náš měl Sumetrolim 14 dní, na slunce nechodil, ale to že se nesmí nic kyselého, v letáku vůbec není (ještě jsem ho projela rychle na netu, papír nemůžu najít). Náš normálně baštil přesnídávky a pohoda. Vyzvednout to byl drahý a dr. i lékárnice teda prý říkali, že nemá chodit na slunce a kyselý.
Jinak když to bere kojící, tak ještě 3 dny po dobrání se má dávat miminu UM.

Sumetrolim je na stejné bázi jako biseptol a na ten se nesmí kyselé resp. nemělo by se neb se z toho mohou dělat krystalky v ledvinách a tím je mohou poškodit, i když to platilo spíše dříve, nyní je tento lék dělaný na bezpečnější bázi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
29.4.12 21:10

@Boudice23
o těch krystalkách psali v letáku, že se má hodně pít, aby se nedělaly, ale o kyselém ani ň. Já to znám taky z minula, že se to říkalo. Aby to nebylo jako s propagovaným špenátem a železem v něj :-))))).

Příspěvek upraven 21.01.16 v 19:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
29.4.12 21:12
@danyk píše:
@Boudice23
o těch krystalkách psali v letáku, že se má hodně pít, aby se nedělaly, ale o kyselém ani ň. Já to znám taky z minula, že se to říkalo. Aby to nebylo jako s propagovaným špenátem a železem v něj :-))))).

No mě na to upozorňovala doktorka když mi dávala recept na sumetrolim pro malou.
já to radši dodržovala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
janculaaa
1.11.13 08:43

ahoj

A muzu mit tedy dotaz co ste maly davala pit? mne mala moc ten cerny caj a vodu pit nechce.pak mi moc nechodi na malou

• Citovat
  • Upravit
Run
20807
1.11.13 08:45

Já dávala normálně vodu se šťávou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
1.11.13 08:49

Tak to neporadím, mně čaj pila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7253
21.1.16 12:11

Vím, že je to starý dotaz, ale jen k té otázce poločasu rozpadu - je to na webech buď farmaceutika.info anebo SÚKL - souhrn údajů o přípravku (je to podrobnější než příbalový leták). Tohle je tedy z letáku Biseptolu (ještě i Cotrimoxazol je to samé, liší se jen množství účinných látek):

Obě léčivé látky přípravku se dobře vstřebávají z gastrointestinálního traktu a dosahují maximálních koncentrací v séru během 1-4 hodin po perorálním podání. Na proteiny v séru se trimethoprim váže ze 70% a sulfamethoxazol ze 44-62%. Distribuce obou účinných složek je rozdílná; sulfamethoxazol se distribuuje pouze v extracelulárním kompartmentu, zatímco trimethoprim je distribuován ve vodě celého těla. Vysokých koncentrací dosahuje trimethoprim v sekretu bronchiálních žlázek, v prostatě a ve žluči. Hladiny sulfamethoxazolu v tělesných tekutinách jsou nižší. Obě složky dosahují účinných
koncentrací ve sputu, vaginálním sekretu a v tekutině středního ucha. Distribuční objem
sulfamethoxazolu je 0,36 l/kg a trimethoprimu 2,0 l/kg.
Obě složky jsou metabolizovány v játrech, sulfamethoxazol hlavně acetylací a konjugací s kyselinou glukuronovou, trimethoprim oxidací a hydroxylací.
7/8
Obě složky jsou vylučovány hlavně ledvinami, a to filtrací i aktivní tubulární sekrecí. Koncentrace
aktivních složek v moči je významně vyšší než jejich koncentrace v krvi. Během 72 hodin se močí vyloučí 84,5% podaného sulfamethoxazolu a 66,8% podaného trimethoprimu.
Sérový poločas je 10 hodin pro sulfamethoxazol a 8-10 hodin pro trimethoprim. Při selhání ledvin je poločas obou složek prodloužen natolik, že to vyžaduje úpravu dávkování.
Sulfamethoxazol i trimethoprim přestupují do mateřského mléka i do krevního oběhu plodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí