Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Vlaďka 83 ježíš, tak tomu se říká pech s těmi nemoci a ještě to očkování do toho…tak držím pěsti, ať je už pořád chlapík jako rys
![]()
takže jak to bylo v Císařově pekaří - jak tam Kemr rozbíjel atom?
máš pravdu asi jen okrajově si umím představit jak to u vás v práci vypadá
jediné co si z tohoto ze školy pamatuju, že kovy tvoří velice pevnou a těsnou krystalickou mřížku a to je všechno
já jsem zběhla přírodovědným směrem, takže toto je fakt mimo mě
Moje zkušenost: také krom barvy a kruhů pod očima nic neobvyklého, žádná větší únava, častější nemoci,… A přesto jednu zimu železo výrazně chybělo (přitom se ta zima fakt ničím nelišila od jiných zim). Poradila bych se s doktorkou, co si myslí, a jestli je nutné dělat odběry. Zatím zařaď do jídelníčku víc potravin obsahujících železo, nastuduj si, co přidat pro lepší vstřebávání železa, čeho ubrat, protože to vstřebávání snižuje. Možná dostanete kapky preventivně bez odběru.
Takto na dálku opravdu nejde říct, jestli je dcera ok, nebo jí aktuálně železo chybí. Jak píšu, taky máme bleduli a jednu zimu byl výkyv. Proč, to nevíme. Krev té naší bleduli brali často (kvůli něčemu jinému), takže jsme každou zimu věděli, jak na tom je.
@Conulka píše:
@Vlaďka 83 ježíš, tak tomu se říká pech s těmi nemoci a ještě to očkování do toho…tak držím pěsti, ať je už pořád chlapík jako rys![]()
![]()
takže jak to bylo v Císařově pekaří - jak tam Kemr rozbíjel atom?
já jsem zběhla přírodovědným směrem, takže toto je fakt mimo mě![]()
máš pravdu asi jen okrajově si umím představit jak to u vás v práci vypadá
jediné co si z tohoto ze školy pamatuju, že kovy tvoří velice pevnou a těsnou krystalickou mřížku a to je všechno
Jo, rozbíjel houbeles ne atom, ale mohl vyrazit pár elektronů a pak by to alespoň zajiskřilo
. Za studena ani nezměnil krystalickou strukturu
To buřty s křenem (kořen mandragory na lektvar mládí) a slivovice (ablátum sajrajtum), byly alespoň k něčemu
.
Prvky, ze kterých se zkládají materiály, jsou jasný, a ta struktura je ukázková na uhlíku (tuha, diamant, fuleren,… ) - stejný složení, jiný vazby, jiné vlastnosti. Ještě k tomu namixuj pár dalších prvků z tabulky a je to na vysokoškolský obor. No nuda to není, ale občas se to od alchymistické laboratoře moc neliší. ![]()
Přírodovědné vědy u mě zastupuje amatérská mykologie a schopnost přeměnit, co běhá na dvoře, na oběd.
![]()
@Vlaďka 83 není to vůbec pravda. Moje obě deti trpí nedostatkem železa a Vzdy zjištěno jen z krve při preventivní prohlídce. Max právě byli takove průhledne. Mají to po tchyni ten nedostatek.
@EvaG píše:
@Vlaďka 83 není to vůbec pravda. Moje obě deti trpí nedostatkem železa a Vzdy zjištěno jen z krve při preventivní prohlídce. Max právě byli takove průhledne. Mají to po tchyni ten nedostatek.
Který z mých příspěvků je scestný? ![]()
Tak jen jsem chtěla podat zprávu jak malá dopadla - s tou bledostí a odběrem krve…pořád jsem zvažovala, jestli ji nechat udělat krevní obraz, když do mě pořád někdo hustí, že nějaká bledá
tak jsme šly na 3letou prohlídku, připravila jsem ji na to, že bude očkování (Priorix), všechno proběhlo hladce a na konci mi říká doktorka - A dělali jste už někde KO? Že je tak bledá…?? No tak to byla poslední kapka…když sama doktorka na to narazila, tak jsem nepochybovala o tom, jí ho nechat udělat. Ale dala mi kotakt na Synlab - dokonce kousek od nás - laboratoř, kde jí vzali krev jen z prstíku - pár kapek - a stačilo jim to na celý KO, takže super
. A výsledek - nic jí podle KO nechybí, prostě je bledá po mně a halt po té zimě je ještě víc vybledlá než normálně přes rok, tak se mi ulevilo
jediný co, tak malá na té 3leté prohlídce nedokázala určit obrázky na tom úplně nejmenší řádku na té světelné tabuli
říkala, že to vidí dobře, ale že neví co to je…jediné co poznala byl čtvereček, ale ostatní symboly ani prd, přitom stejný, ale větší symbol řekla hned
, obě oči stejně, my s chlapem problémy s očima nemáme
tak nám řekli, že jestli chceme, tak se můžeme objednat na nějaké neinvazivní optometrické vyšetření, na které nevím, jestli mám jít nebo počkat, až poporoste…jako jestli to má smysl…malá prostě jen nemusela vědět na co kouká, protože říkala, že neví co to je a ne že nevidí co to je…Co myslíte?
@Conulka Ja za 200 nechala zmerit oci pristrojem. A nezjistovali z te kapky krve jen hemoglobin, se mne nezda, ze by z kapky krve dokazali udelat cely krevni obraz… Ale jsem laik, tak nevim.
@e008 taky jsem se divila, ale 2× jsem se ptala - jednou naší doktorky a jednou v té laboratoři a řekli mi, že je to celkový KO
jojo kolem 200,– stojí to vyšetření, říkala mi doktorka, že to není hrazené, ale nejde o peníze - to je pakatel, spíš o to, jestli to má v tomto věku smysl…
Také máme bleduli a s kruhama pod očima, dost trpí na impetiga, rýmu, kašel, na konci listopadu a v prosinci měl atb, ale od té doby má pořád nějaké nastydnutí, na krev máme jít až nebude mít rýmu, no to nevím, kdy to bude, také by to měl být ko z prstíku, tak dobré, spí přes den, někdy i dvakrát je mu dva a sedm měsíců, hůř teda jí, skoro vůbec maso, ale úplně ulítává na másle..tak uvidíme, zda bude někdy bez rýmy..
Starší syn na tříleté nespolupracoval nechtěl „číst“ obrázky tak nás poslali na nějaký vyšetření kde si ho jakoby vyfotili nějakým přístrojem a ukázalo se, že měl čtvrt dioptrie jedno oko plus druhé mínus, ale neřešilo se to skrz malý věk v pěti letech byl znova a výsledek stejný, také se nic neřešilo, prý se uvidí později a hlavně ve škole.. zda je to vyšetření to stejné, tak to nebolí, ale otázka, zda to má smysl, kdyby viděla špatně tak to poznáte i při hře, chůzi..
@Conulka píše:
@e008 taky jsem se divila, ale 2× jsem se ptala - jednou naší doktorky a jednou v té laboratoři a řekli mi, že je to celkový KOjojo kolem 200,– stojí to vyšetření, říkala mi doktorka, že to není hrazené, ale nejde o peníze - to je pakatel, spíš o to, jestli to má v tomto věku smysl…
Já kvůli rozdílným zorničkám byla se synem na očním už dvakrát a to mu je tři a kus. Zatím po něm číst nechtěla, ale máme do příště natrénovat tvary. Měří ho jen přístrojem, když spolupracuje a doktorka se dívá zblizka do oka. Štve mě, že tam lezem každého půl roku, když kluk vidí líp než já ![]()
Také sme platili dvě stě, v rámci celé školky nabízeli pak toto vyšetření za méně.
@Conulka No prave ze vady oka jsou dobre, kdyz se zjisti co nejdriv. Prvnimu synovci ujizdelo oko, radeji ve dvou a pul se na to svagrova zeptala a zjistili mu snad 4 dioptrie a musel nosit okluzor a s druhym sla uz v roce a pul a tez hodne dioptrii. U prvniho po snad roce zlepseni. U druheho nevim. Kazdopadne oko se do 6 let vyviji, potom uz se s tim moc delat neda. No male dr brala kapku krve z prstu na hemoglobin a rekla, ze je to takova souhrnna informace o krvi. Ja uz si teda nechavam vsechny vysledky davat do ruky.
@lucypaja naše madam taky ujíždí na másle
![]()
jinak jsem právě vůbec nezaregistrovalan ějaké problémy se zrakem, spíš naopak - v knížce mi na obrázku ukáže mega detail, kterýho si já ani nevšimnu a venku mi ukazuje sýkorku na 50m vzdáleném smrku
![]()
tak si právě myslím, že prostě jen nevěděla na co kouká - byla to jakoby židle a stůl z profilu - možná jen nevěděla na co kouká
když jí doktorka ukázala kolečko - tak řekla jednou - nula a podruhé - míč
obojí jí doktorka uznala ![]()
@e008 no stejně mi to bude vrtat hlavou, takže jí nakonec asi stejně objednám
jak se znám