Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Připadá mi to jako super filosofické téma- když to osekám na stěžejní diskuzní otázku - kde najít ten střed? Páč se to může vzít i na naší civilizaci.. Jak se vyrovnat s tím, že máme všeho dost a jak žít, když není potřeba usilovat o základní potřeby? Když není potřeba dělat křečka - pracanta v kolečku a pořád soutěžit? O co usilovat? Snad ne o vztahy?
Nebo o takovou celkovou prvobytně pospolnou spokojenost? Ale nabralo to soutěživej podtón. No tak nic, asi, no.
Tihle bohatí lidé mají zase za úkol spravovat svůj majetek a pokud možno ho i rozmnožovat. A to také není legrace. Pokud nejsou hloupí, tak se snaží svoje potomky vychovávat tak, aby to jednou převzali a pokračovali. Je vidět, že nemáš žádné starosti, když řešíš cizí lidi.
@Kníže Ignor jak by to bylo krásné, kdyby se šlo vymanit ze systému. Jenže nejde, ne v této zemi. Musíš platit daně, a to bez peněz nejde. Taky zdravotní musíš platit. Jinak máš dluh.
Taky jsem si kolikrát říkala, odjet na pastoušku do hor a na všechno se vy…., jenže to tady nejde.
V této zemi nemůžeš být svobodný.
Znam dve holky, co pochazeji z bohatych rodin a maji supr, ze maji od rodicu byty, auta, drahe dovolene, nemusi nic moc financne resit. Chodi teda do prace, ale plat maji jako kapesne. Ale nemenila bych s nimi, protoze ve svem osobnim zivote moc spokojene nejsou a dost za ho muze vychova (ani na jednu rodice skrz vydelavani penez nemeli cas).
Tu tvoji úvahu chápu, taky docela řeším jak moc pro dítě vlastně podřídit všechno aby mu to nebylo spis ke škodě než když užitku. Ten výkřik o nevychove je pěkný nesmysl, znam přehnaně volnou výchovu jak u chudých tak u bohatých, naopak i mezi bohatými prastene autoritare těžce děti utlacujici kde je to ještě umocnene tím že mají pocit, že když něco vydělali, mají ve všem pravdu.
My mame dost peněz, ne 9 nul, ale řekněme že takový nadstandard. Syn ještě malý. A teď třeba řeším to, že se nemusim vracet do práce. Nemusí do státní školky. Muze do soukrome. Nemusí do žádné školky. A teď jak to vyvazit aby to pro něj bylo to nejlepší, když možnosti mám všechny. Nechci z něj rozmazleneho spratka co nikdy nic nemusel, ale taky mu chci umožnit prostě to nejlepší co mu dát můžu. Ja jsem z úplné chudé rodiny, je pravda že to pro mě byla veliká motivace, ale zas jsem mela startovní čáru někde úplně jinde a nechci aby si musel prožít to co já. Manžel s rodiny dobre zajištěné, kteří mu ale nic nedali protože se má postarat sam, takze vzhledem k bytové situaci jaka je jsme jako mladí vůbec na hypotéku nedosáhli, teda ne tam kde jsme doma, máme práci a chceme žít. Neměli jsme z čeho mít úspory protože jsme všechno nacpali do nájmů. Dítě jsme měli až hodně pozdě když jsme něco vybudovali aby to nebylo tak z bydlíme s miminem v nájmu závislí na jednom příjmu. Takze tak určitě ne. Syn dostane byt, vždyť v něm asi nebude chtít strávit cely život, může mu pomoct si zařídit život jak bude chtít on. Dostane první auto. Dostane vzdělání a smysluplné aktivity mu budeme platit jak bude mít zájem. Méně ochotna budu v placení blbostí, jako je značkové oblečení, drahé telefony když stačí normální a podobně. Dráha zábava která tak nějak k ničemu není. To mohou být dárky k nějaké příležitosti pro radost ale ne standard.
@Takyjedna píše: Více
To je otázka stará jak civilizace samotná
řada lidí to řeší vírou, která obvykle diktuje cíle, kterých má člověk dosahovat. Ale co má dělat bezvěrec?
My máme několik hodně bohatých známých a vůbec bych neřekla, že děti jsou špatně vychovávané, naopak. Ano, mají kvalitní ( tudíž drahé) věci a oblečení, ale určitě ne všechno, na co si ukážou. Rodiče to někam dotáhli, jsou pracovití a inteligentní, děti vedou k práci a vzdělání. Co vím, tak děti normálně dostávají kapesné a šetří si peníze jako normální děti. Jedni známí mají děti ve strašně drahé soukromé škole, ostatní v obyčejných základkách. Jako já chápu i tu drahou školu, když o tom poslouchám, není to o snobství, ale spíš o tom, že ta škola jim může poskytnout nějakou přidanou hodnotu, která je pro ně důležitá. Všechno je jen a jen o výchově, určitě jsou i bohatí rodiče, kteří to dělají blbě, celkově si ale myslím, že být z bohaté rodiny může být velké plus.
Tak nějak jsem to myslela. Jak jsem psala, já mám tendenci být taková ta pečovatelka, co by měla nejradši děti pod křídly furt, ale vím, že to nejde a chci z nich vychovat hlavně životaschopné jedince. Na druhou stranu bych byla ráda, kdyby taky mohly jednou dělat cokoliv bez ohledu na to, jestli je to slušně živí. Například starší by ráda učila na ZUŠce klavír…
Prostě občas přemýšlím, jestli to, co jim do základu dáme, je moc a nebo málo. Obě děti dostanou startovací byt a nějaké ušetřené peníze do začátku. Přála bych si jim dát víc, na druhou stranu je fakt, že většina těch, kteří se v našem okolí mají dobře, si k majetku došli vlastní pílí a určitým druhem výchovy k samostatnosti.
Jasně, je fajn, že chceš dětem pomoct do začátku, to je úplně normální. Ale moc rozpitváváš, jestli jim dáváš moc, málo nebo jestli budou schopné žít bez tvé pomoci. To ale není tvoje starost. Tvým úkolem není nalinkovat jim život, ale dát jim základy, aby si ten život zvládly zařídit samy.
Jestli tvoje starší chce učit klavír na ZUŠ, tak super.Ale co když za pár let přijde a řekne, že chce studovat medicínu nebo něco úplně jiného? Co když řekne, že půjde dělat aupair do USA? Budeš to řešit stejně jako teď? Že jestli to je dost dobré, dost stabilní nebo jestli by neměla dělat něco jiného? To přece vůbec není tvoje věc, co si zvolí.
A upřímně, tohle všechno, co řešíš, je strašně předčasné. Děti si svůj životní směr stejně najdou samy, až přijde čas. Ty jim můžeš dát byt, nějaké peníze a to je všechno, co bys měla řešit. Co s tím udělají dál, je jejich věc. Nech je dýchat, ať si to jednou vyřeší samy. ![]()
@sahrazad1 tak když to vezmeš z pohledu logiky. Sice ano, musíš platit daně, zdravotní pojištění a další základní věci, ale to je prostě cena za to, že máš silnice, nemocnice, školství a spoustu dalších věcí, které bereš jako samozřejmost. ![]()
A že by to „nešlo“ odjet někam do hor a žít po svém? Takhle pár těch ultra alternativních skupin máme i v ČR. Existují lidé, co žijí mimo systém, na samotách, soběstačně i bez občanek atd. Není jich moc, ale jsou ![]()
Jenže většina lidí zůstane tam, kde je, protože to pohodlí systému je nakonec mnohem příjemnější než starat se úplně o všechno sama. Péct chleba, shánět vodu, řešit energii, pěstovat potraviny, když přijde nemoc, tak jsi celkem v loji, to není romantika, ale tvrdá dřina. ![]()
U nás má učitelka na ZUŠce krásný plat! Jinak, za mě spíš šetřit dětem, ať mají něco do začátku. Nemusí mít hned každý svůj byt, ale alespoň výbavu a nábytek. Někdo bude chtít frnknout do zahraničí, či bydlet v rodinném domě, nebo dokonce ještě dlouho u rodičů, nikdy nevíš… ![]()
@jkra píše: Více
Tak ono Chudý/bohatý táta funguje, ale ne každý na to má žaludek…
No tak startovací byt pro každé dítě je už luxus.
@jkra Záleží, v jaké společnosti se člověk pohybuje. V mém okolí je to celkem bezne, ale když poslouchám kolegu, jehož manželka pracuje jako dělnice ve výrobní hale, razem jsme v jiné bubline. Možná je to právě nevýhoda, pohybuju se mezi lidmi, kteří jsou na tom finančně dobře až velice, velice nadprůměrně. Je to nejspíš shoda náhod. Já jsem jen zaměstnanec, nikoli byznysman.