Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Matt 02 heleď já mám na tohle svoje teorie, ale zas nechci neprávem urazit těch pár vyjimek z téhle generace, takže je nebudu dlouze rozepisovat, nicméně s tebou souhlasím.
Btw já vždycky říkám, nemůžu vědět, jestli mi na stáří taky neprdne v hlavě, to se může stát každému. Ale doufám, že vychovám holku tak, aby se se mnou v takovém případě moc nedrbala, a hlavně se nenechala deptat ![]()
@Matt 02 nechápu, já teda asi žiju v jiné bublině, dokonce několik kolegyni skončilo v práci (jsou teda už v důchodu) jen proto, aby mohly hlídat vnoučata a pomoct tím „mladým“. A nikdo se nevyjadřuje sskaarede o vnoučatech nebo svych detech. Já teda jeste nemám 60,ale už k tomu mám blíž než k padesátce a teda vnoučata bych rozmazlovala ještě víc než teď, kdyby mi to dcera „dovolila“ (běžné se ptám, abych nedělala něco, co nechce).
@PaníBovaryová píše: Více
No jeje. U nas taky. Moje máma nema nic, vlastní vinou, od jisté doby se ji prostě nechtělo pracovat. Ale zase ji nic nechybí, ma slusne bydleni, důchod se kterým vyjde a když chce nebo potřebuje neco dražšího, koupím ji to. A stejně mi neustále vycita za co já vyhazuje silene peníze při tom jak ona chudák žije. Pritom kdykoli se ji něco v domácnosti rozbije nebo je to staré, koupím. Dostává drahé dárky typu televize, telefon. Oblečeni. A pak mi vycte že na dovolenou jedeme sami, že ji s sebou nevezememe. Než jsme měli dítě tak jsem ji platila dovolenou mockrát. Některým rodičům se člověk nezavdeci. Taky poslouchám jak mě Praha zkazila.
Taky neznám prarodiče, kteří nežijí vnoučaty a ignorují je. I můj vlastní otec by si nohy pro vnoučata přelámal. On je teda někdy moc slonovitě urputný. Ideálně všechna vnoučata na celé prázdniny pro sebe a babi. Rodičům je půjčit v neděli po obědě. Když to není po jeho, tak se urazí.
Moje kolegyně jsou ve věku, že se jim rodí vnoučata postupně. Ale rychle zapomínají. Minulý týden se jedné narodilo vnouče. A jiná si ji dobírala, že letěla mladé pomoct, vzala si starší vnoučata k sobě na víkend. Tak jsem té první (dobíračce) připomněla, že ona taky hned letěla vařit vývar, aby mladá měla po příjezdu z porodnice čerstvou polévku. Brigáda mamky a kamarádů u ní uklízecí byla. Taky ji šla pomáhat. Mi vadí tohle, když někdo dělá. U sebe a svých je vše ok. Ale to stejné u druhým vyčte nebo se vysměje.
@Anonymní píše: Více
Se nedivim, ze tohle pises anonymne. Jsem premyslela, co muze predskolni dite delat tak hrozneho, ze o nej ani vlastni babicka nestoji. A ono na pouti sleze z jedne atrakce a chce neco koupit.
Predskolak jeden nevychovany!!
Mel vam vsem za jizdu na kolotoci jmenovite podekovat a pak se rozhlednout a rict, ze je tu vse drahe a pujde radeji domu.
@Liberalissima píše: Více
Jasně nejde to zobecnit, nejsou všichni takoví, ale já fakt mám v okolí víc takových, jako je tahle anonymní, než těch rozmazlovacích a i z doslechu okolo to slyším, ale pořád to může být náhoda, to je fakt. No kéž by
.
@Anonymní píše: Více
Jo. A spousta lidí by na to reagovalo „A proč jste maminku nevzali sebou, hyeny, lakomé!“ a to i v případě, kdyby jsi byla studentka a na tu dovolenou sis šetřila z brigád a stipendia.
Pokud jde o kolotoče. Úplně si pamatuji sebe a ségru, spolužáky, když u nás byla pouť. Je a byla vždy pravidelně v září. Jejich děti se přidaly vždycky na 3-4 dny do třídy. Už to nás navnadilo. Mít kamarády od majitelů kolotočů. Jaká to byla vždycky radost. Přebíhání od atrakce k atrakci. Sama už bych na nic nevlezla. Bojím se. Ale každý rok mám radost, že děcka se těší, užívají si kolotoče. Co je na tom tak strašně zlého? Jsou to furt děti. Mají stejnou radost, jak jsem zažila sama v dětství, dospívání.
@Matt 02 píše: Více
Ne, nejsi jediný s touto „generační zkušeností“.
A to já si už servítky neberu. Boomeři, no.
Celý život rozmazlovali je, požadují to dál i po svých dětech, a vnoučata jsou konkurence.
@Matt 02 píše: Více
To tak být nemusí, mě je mírně přes 40 ( a jsem teda ve věku tvých rodičů?). Obě moje babky byly takhle sobecké kravky- jedna ročník 1906 ( mojí máti měla ve čtyřiceti, ale měla i starší děti, i vnoučata )a byla taková celý život - děcka jí netankovaly, moc se kvůli dětem nepřetrhla a jvůli vnoučatům už vůbec. Hleděla si spíš svý zábavy- byla takový horší prototyp matek a babek, jak se s nima v dnešní době roztrhl pytel.
. Druhá - r. 1928 a nahmlich to samý, jen jiný osobnostní typ - takový nanicovatý hysterický diblík, co jí nic není dobrý a co myslela, že když má o 20 let staršího manžela, tak nestárne a je furt krásná
.
Já mám terorii následující.
Rodiče současných prarodičů byli válečné / poválečné děti. Poznali strach, bídu, nedostatek, moje babička musela jít v 15ti pracovat.
A proto se snažili svoje děti před tím uchránit, podporovali je, pomáhali s vnoučaty. A tím pádem ze svých dětí v chovali narcisy.
A ti byli neumožní rodiče, protože byli zvyklí, že svět se točí kolem nich.
A proto kašlou na svoje vnoučata, protože jsou sobci.
Čest vyjímkám. Je to jen teorie, ale vychází z pozorování. ![]()
@liggy píše: Více
Co de týče naší vlastní rodiny, můžu potvrdit. Je mi 35, jednu babičku jsem měla výrazně starší (otec o 10 let starší než matka, a babička, vzdělaná žena, měla děti na svoji dobu později) a druhou naopak až neobvyklé mladou (několik generací rození ve dvaceti, až do mě
). Měla jsem velmi ráda obě, ale projevovalo se PŘESNĚ tohle rozdělení.
Starší babička by se pro vnoučata rozkrájela, ta mladší prostě frčela svůj život, kde byl na prvním místě chlap, pak ona, pak chata, pak motorky, a možná dvakrát do roka vyzbyl čas na vnoučata (nicméně milovala jsem jí úplně stejně jako ru prvním, jako dítě).
Jestli je to tím, že ty, co rodily ve dvaceti za komunismu, nic neužily ![]()
Nebo nepovažovaly deti za dulezite. Dite bylo něco, co se jim proste prihodilo, casto nechtene. ![]()
@PaníBovaryová píše: Více
Víš ty co, já jsem úplná trumbera, vždyť mě to babička sama řekla ![]()
Teď se mi vybavilo, jak jednou říkala, že být znova mladá, asi by děti ani neměla
Úplně mi to vypadlo.
Podle mě to jde ruku v ruce, děcka se jim přihodily dřív, než stihly něco zažít a vůbec je začít chtít, pak taky víme, jak se česká společnosti chová a chovala k matkám, a moc se nedivím, že toho v 50 mají plné zuby a chtějí si hlavně užívat poprvé v životě ![]()