Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ještě hledejte. Až když to bude u obou…jo! Tohle je ono, tak to bude správně. Když jsme hledali jméno pro vnučku, každý jsem měli tolik nápadů, pořád jsme se překřikovali a pak někdo řekl…a co Viola? A ticho. Dnes je jí 7 let. ![]()
A co Zoja? Ma to tu mekkost Julie a pritom je to Zore podobny. Je to v podstate slovanska varianta Zoe.
@DelfinaPau Hm, Zoja se u nás bere jak ruské jméno. To nevím, jestli nebude z toho důvodu zavrženo.
@babanci tohle je podle me hrozne individualni, jak to ma kdo subjektivne zarazeny, ja treba mela na skole jednu slovenskou kantorku Zoju a to bylo moje prvni setkani s tim jmenem, ale chapu
Jedna znama Zojušku ma a moc se mi to libi ![]()
@beruska9 píše:
V roce 1979
Ne, zrovna u nás jsou obě holky 10+
.
Julie je snad v každé školní třídě, Zoru znám jedinou, jsou jí 3 roky.
Buď je nutno hledat kompromis, úplně jiné jméno nebo jeden teď bude mít poslední slovo ve výběru a u dalšího dítěte zase ten druhý. I tak by ale to jméno mělo být pro druhého akceptovatelné.
Dvě jména bych nedávala z toho důvodu, že se nemůžu shodnout s mužem. Pojmenování více jmény má taky svá doporučení vycházející ze zahraničních zkušeností, kde to má větší tradici. U nás má má nejstarší a nejmladší dcera. Ale my jsme věděli od začátku, že hledáme dvě jména ![]()
@Alvis píše:
Ahoj holky,
dost se s chlapem dohadujeme o jméně pro naší malou. Já chci Julii, on Zoru. Příjmení máme české, “měkké” a tak středně dlouhé
Pro co byste byly vy?
Případně - napadá vás nějaká “alternativa” k Julii? Tu mi asi neschválí ani za zlatý prase, ale třeba by se dal najít nějakej kompromis. Jen mě nic nenapadá
Julinku bych si přála osobně moc, snažim se pro to udělat všechno
Díky za názory a tipy!
Zora je nádherné české jméno. Jmenuje se tak slovanská bohyně ranních červánků.
Co třeba tyto: Odeta, Běla, Bára (nikoliv Barbora), Věra, Hela, Zdenka, Iva, Madla, Vesna, Danaé, Vlasta, Iris, Irma, Ida, Líba, Vlasta, Šárka, Niké, Běla, Růže, Radka, Mlada, Stáňa, Vlaďka, Dana, Emilie, Franka, Lada, Silvie, Edyta, Toňa, Hela, Květa, Dara, Diana, Broňa, Vanda, Ingrid, Zlata,
Co třeba Jarmila nebo Sabina?
@babanci píše:
Ještě hledejte. Až když to bude u obou…jo! Tohle je ono, tak to bude správně. Když jsme hledali jméno pro vnučku, každý jsem měli tolik nápadů, pořád jsme se překřikovali a pak někdo řekl…a co Viola? A ticho. Dnes je jí 7 let.
S timto pristupem by 3 z nasich 4 dcer zustaly nepojmenovane ![]()
Jinak jak je tu casto zminovano, ze muzou zvolit podobne znejici jmeno, tak treba my mame Elenu, ale Eliska se mi nelibi. A jmeno Karin je pro me nadherne, zato Karina uplne strasne.
Ale treba zde zminena Zoja se mi moc libi. Vic nez Julie i Zora.
@Janča6 Fakt? My jsme o tom opravdu dlouho diskutovali a čekali na nápad, který osloví všechny. Takový ten přístup, maminka Jana a tatínek Jan a tak dají Janu a Jana, co známe ze sousedství…to fakt ne.
![]()
@babanci píše:
@Janča6 Fakt? My jsme o tom opravdu dlouho diskutovali a čekali na nápad, který osloví všechny. Takový ten přístup, maminka Jana a tatínek Jan a tak dají Janu a Jana, co známe ze sousedství…to fakt ne.![]()
A to se u vas resilo i v sirsim rodinnem kruhu? Vetsinou si vybiraji jen rodice a stejne je to nekdy dlouhy proces…
@Martina D. Všichni. Babičky a dědové si taky mohli napsat svoje favority. Hlavní slovo ale měli rodiče. Samozřejmě. Byla to sranda, dost nás to bavilo. Dědečkovi z otcovi strany přišlo jméno Zuzana echt moderní.
![]()
@Atisia píše:
Ne, zrovna u nás jsou obě holky 10+.
My mame 5letou Petru. Na krouzek s ni chodi jeste jedna cca 7leta. Jinak jsou siroko daleko jedine do snad 15 let. Nase 2leta Martina je jedina v sirokem okoli.
@babanci píše:
@Janča6 Fakt? My jsme o tom opravdu dlouho diskutovali a čekali na nápad, který osloví všechny. Takový ten přístup, maminka Jana a tatínek Jan a tak dají Janu a Jana, co známe ze sousedství…to fakt ne.![]()
My jsme o tom taky dlouho diskutovali. Ale s manzelem jsme se shodli (ze byla prijatelna pro oba) jen na 3 jmenech - Aneta, Edita, Petra. Z nich ta Petra byla uplny top, ale dcera se narodila v druhe polovine srpna a Petra ma svatek 17. 8., takze jsme dali Aneta. Mne se libila moc, pro manzela to bylo “jako jo, ujde to”.
Na zacatku druheho tehotenstvi jsem cetla knizku, ve ktere me zaujalo jmeno Elena. Zadnou jsme v okoli nemeli, nevedela jsem, ze se dava casto. Manzelovi se nelibila. Stale jsme se shodli jen na Edite a Petre. Ale termin jsem mela opet v druhe polovine srpna. Jenze kamaradum se narodila mala Editka a manzel uz to jmeno nechtel dat nasi dceri. Mnohokrat jsme se vraceli k diskuzi o jmenech. Naposledy 38 + 5. Tehdy se manzel tak nejak smiril s Elenou, ale stejne jsem mu jeste pro jistotu 39 + 0 volala z porodnice, jestli ji opravdu dame.
Kdyz mi ve tretim tehotenstvi s terminem v prosinci rekli, ze cekame opet holcicku, tak to bylo to jedine “to je ono!” Proste jasna Petra.
Ve ctvrtem tehotenstvi se manzel nad veskrymi mymi navhry jmen regulerne zhrozil. Mne se zase nelibilo zadne z jim navrhovanych. Po dlouhych debatach se me zeptal, jestli se mi vazne nelibi Martina. Ja rekla, ze vylozene spatna neni, jen znam jednu divnou holku toho jmena. Ale nase holky byly z tohoto jmena nadsene, tak jsem si zvykla ![]()
A u prarodicu a mych sourozencu jsme se setkali primo s odporem vuci Anete, Elene i Petre. Vzdy se nasel nekdo z nich, komu to jmeno hrozne vadilo. Takze jsme meli problem se shodnout i jako rodice. Kdybychom do vyberu zapojili sirsi pribuzenstvo, tak nevybereme nic.
@Janča6 píše:
My mame 5letou Petru. Na krouzek s ni chodi jeste jedna cca 7leta. Jinak jsou siroko daleko jedine do snad 15 let. Nase 2leta Martina je jedina v sirokem okoli.
Aj my máme evidentně unikát.
@babanci píše:
@Martina D. Všichni. Babičky a dědové si taky mohli napsat svoje favority. Hlavní slovo ale měli rodiče. Samozřejmě. Byla to sranda, dost nás to bavilo. Dědečkovi z otcovi strany přišlo jméno Zuzana echt moderní.![]()
No rodice budoucich deti teda byli u vas dost trpelivi. Mame 3 deti. Prvni jmeno jsme nakonec vybrali Matyas, manzelove rodine se to libilo, moje mama do me furt sila, ze se ji to nelibi a ze Matyas Korvin, blabla. A ze mame dat Adama, ktery se mi taky jednu dobu libil, ale pak ho manzel zavrhnul. Obtezovala s tim az do porodu, i kdyz normalne tak urputna nebyva. Druhe jmeno jsme nemohli dlouho vybrat, mama chtela Adama, tchyne byla z kluka zklamana a pry pro kluka zadny tip nema, my si nakonec vybrali Krystofa. To mama hekala jeste vic, manzelove mame se to taky nelibilo. Treti jmeno nechtel po tech zkusenostech manzel prozradit vubec, babicky mely zase svoje tipy, dali jsme Anetu, rekli to az po porodu. Mama rekla, ze neni spatna a nechape, proc jsme to tak tajili, pry myslela, ze dame zase nejakou prisernost.
Tchyne byla zarazena, cekala, ze dame jeji vybrane jmeno pro holcicku, ktere vzdy chtela dat sve dceri, ale mela jen syny. Nakonec se vsichni rychle smirili a treti cestu vidim jako nejschudnejsi…