Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@makina Hele, neviem, či to tu zaznelo, celá diskusia sa mi nechce prechádzať, ale mám manžela, vzdelaním elektrikár, a ten mi vysvetlil, že keď je na dome bleskozvod, tak si od neho môžeš nakresliť kužeľ pod uhlom 45 stupňov, a to je miesto, ktoré je bleskozvodom kryté. Takže ak máte bleskozvod na streche, môžte byť v kľude.
Len pre zaujímavosť, raz bola búrka priamo nad nami (bývali sme v RD), blesk udrel niekde tesne pri dome do vozovky (zrejme). Pár susedom odišla televízia, ale inak sa nič nestalo. Manžel preto pri búrke vždy vyťahuje zo zásuviek TV, počítač, a podobne. A tak sme v pohode ![]()
@Gabika Jj, taky vytahujem všechno, můj manžel je též elektrikář
Ale teda bleskosvody na našem baráku, to je něco. Máme jich 5, z toho jeden je ustřiženej, druhej svedenej do branky a tím pádem do celého plotu
Manžel když to viděl, tak se nezmohl na slovo. Jednou nám taky prásklo do baráku, hned vedle hromosvodu anténa, takže samozřejmě do ní. Naštěstí to odnesly jenom televize a čerpadlo.
Jinak teda víc než obyč bouřky se bojím kulového blesku. Sice pravděpodobnost, že ho někde potkám, je téměř nulová, ale bojím se toho jak čert kříže ![]()
@Z.jev
Elektrikári sú pre mňa taká zvláštna kasta
Pre mňa je elektrika niečo úžasne abstraktného, ale vďaka manželovi sa tým zaoberať vôbec nemusím
To zabezpečí on za mňa. Chvalabohu.
(Ten bleskozvod do plotu, to musela byť pre neho „chuťovka“
, my sme zase u tchýně mali v časti domu hliníkové rozvody, tiež z toho poriadne nespal…
)
Guľového blesku sa už nebojím, ako dieťa som z neho mala strach, ale keďže nikde nič, tak som to nejako vypustila…
Já se na bouřku docela těším, ráda ji pozoruji s bezpečí domova. Pokud jsi doma, bouřka nebezpečná není. Aby ti kulový blesk vlítl domů, tak to už je taková náhoda, že i vyhrát ve sportce je podstatně větší šance. Kulový blesk se vyskytuje velmi velmi zřídka. Já za svůj život jsem ho viděla jen jednou a to jsem navíc jediná z mého okolí, pokud vím. Spousta lidí ho za celý život ani nevidí. Navíc má jepičí život. Párkrát skočí a vybije se. Nevím, jestli se nám tu podaří tě uklidnit. Zkus na tom ale zapracovat, protože malý se určitě bouřky bude bát a bude potřebovat, aby ho maminka uklidnila. Naši nás vždycky odtáhli k oknu, kde bouřka byla vidět a pozorovali jsme blesky a počítali, za jak dlouho zahřmí. Byla to vždycky rodinná akce. Hrozně mě to bavilo, i když jsem se kolikrát hrozně lekla, když to bylo blízko. Zkus to taky. Překonej to už kvůli pinďovi.
Tedy když tak pročítám tu diskuzi, tak se zakladatelka po přečtení některých příspěvků fakt neuklidní. Holky neblbněte, nestrašte jí. Už takhle se bojí. Je mi jasné, že bouřka je pro spoustu lidí hrozný strašák, moje sestra se také hrozně bojí. Mamka se také bála, ale časem se naučila se nebát, právě jak s námi pozorovala tu bouřku, aby jsme se nebály my.
Je mnoho pravděpodobnějších neštěstí, které člověka můžou potkat, zásah bleskem je tak moc nepravděpodobný, že se snad ani nevplatí tím zabývat.
@Ijaa Tiež sme od detstva pozorovali blesky a počítali, ako sú ďaleko
Asi i preto som sa ich nijako zvlášť nebála… Až na ten guľový, tem mi pripadal taký nepredvídateľný.. Ale zároveň tak zriedkavý, že nestojí za to sa tým stresovať… ![]()
@makina píše:
Já nestraším, fotkama ukazuju, jak je krásná
Ty jsi výjimka ![]()
A já se tu klepu radostí, že u nás na zítra hlásí bouřku.. Vysočina.. Myslíte, že něco bude? Prý se při bouřkách rodí ![]()
@Gabika U nás doma je to vůbec pro elektrikáře chuťovka, můj děda byl elektrikář a můj otec si jeho postupy převzal po svém a teď si myslí, že tomu rozumí, takže spotřebiče máme napojený na světla a podobně
Manžel je z toho na nervy, ale rozkopávat celej barák zatím nebudem, abychom to opravili ![]()
K tomu kulovému blesku, kdysi to tady u nás zabilo jednu paní, tak možná proto
Já vím, že je to velmi výjimečný jev, který nikdy na vlastní oči neuvidím, ale nebezpečné to je. Kdysi jsme se o tom bavili, prý nejlepší, co můžeš udělat, když uvidíš kulový blesk je nehýbat se, pokud možno nedýchat a modlit se
Ale není to tak, že bych na to neustále myslela nebo z toho měla nějakou panickou hrůzu, jenom prostě je to pro mě ve srovnání s obyčejnou bouřkou větší strašák ![]()
@Ijaa píše:
Ty jsi výjimka
Já bouřku taky ráda
. Ta elektřina ve vzduchu mě přímo nabíjí. Asi je to tím, že mám tátu elektrikáře
.
@makina ani mi nemluv.. mám za sebou první bouřku u vody a mrtvá strachy jsem byla ještě druhý den.. já bouřky fakt nesnášim, u mě se čeká, co se stane do 3tice (poprvé křapla do kapličky, viděla jsem, jak odtama nosili mrtvoly-bylo mi cca 5, podruhé mě blesk sundal - křapnul vedle mě a švagra na louce, naštěstí nás srazila jen tlaková vlna).. a já bych na to nerada přišla
![]()
Hmmmm tak u nás taková včera vlastně dneska po půlnoci řádila skoro do půlčtvrtý, a kousek od nás to do něčeho třísklo, myslím asi do pouliční lampy páč a valilo se kouře smradu takže to asi přetalo nějaký kabely bylo vidět jak probíjí elektrika, to jsem se fakt bála